Prezenty świąteczne - konieczne czy niekonieczne?;) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Prezenty świąteczne - konieczne czy niekonieczne?;)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

Temat: Prezenty świąteczne - konieczne czy niekonieczne?;)

Niebawem święta. W Radio Trójka leci audycja na temat prezentów świątecznych. Okazuje się, że 80% respondentów liczy na...gotówkę pod choinką, ale tylko około 20% respondentów zamierza bliskich obdarować gotówką smile
Planuje się raczej zakup książek i kosmetyków. ŚREDNIO polska rodzina wyda na święta ok. 1300 zł, z czego 33% zamierzają przeznaczyć na prezenty.

Nie ukrywam, że lubię obdarowywać ludzi prezentami, lubię je również dostawać, ale.... bardziej na urodziny smile Na święta to bardziej kłopotliwe, bo nagle kilka/naście osób liczy na fajny prezent.

Poza tym .......czy prezenty na święta są konieczne? Marzę by dostać w tym roku jakieś symboliczne prezenty, np. własnoręcznie robione (upieczone?!) tylko jak to przekazać mojej drogiej rodzinie? big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Prezenty świąteczne - konieczne czy niekonieczne?;)

u mnie prezenty są co roku,tj tak że z moim partnerem robimy sobie nawzajem,niezbyt wymyślne i nie drogie
robimy prezenty swoim dzieciom i po stówce dajemy siostrzenicy i siostrzencowi mojego partnera
do tego dochodzi prezent dla mojego taty i tesciów to łącznie za ok 200 zł
dzieci dostają pieniądze i prezenty od dziadków i ciotek
czy wyobrażam sobie święta bez prezentów? chyba nie
przypominają mi się swięta kiedy ja byłam mała i czasem jedynym prezentem była czekolada i parę pomarańczy,więc z racji tego że nie miałam chcę żeby moje dzieci miały ta radość z otrzymanej paczki wink chociaz wiem że nie to jest najważniejsze

3

U mnie też na święta są prezenty, nawet na te wielkanocne. Kłopot jest, bo co roku "obskakuję" dwie uroczystości - u rodziny mamy i rodziny ojca, co oznacza dla mnie około 20 prezentów, nieraz i więcej, bo konfiguracje świąteczne są różne. Nawet jeśli zdarza mi się odpuścić wizytę u dziadków nr 2, to tata podrzuca mi prezenty od nich, a ja zostawiam swoje. Trochę taki handel wymienny.
Uciążliwe trochę jest, jednak wiadomo, że ja, czy moja 18-letnia kuzynka, kupimy prezenty innego kalibru niż nasi rodzice czy dziadkowie, bo dysponujemy mniejszymi funduszami i nikt nie wymaga od nas niczego, nawet czasem upominają, że w ogóle nie musimy kupować albo że jakieś czekoladki wystarczą. W sumie u nas różne drobiazgi zaczynałyśmy z kuzynkami dawać tak od 14. roku życia, chociażby właśnie jakąś bombonierkę. A jak fajnie wtedy wygląda zawalona choinka big_smile.
Co ja dostaję - cóż, teraz rzeczywiście pieniądze, ale jednak na studiach zawsze mi się przydadzą. Często jak ktoś nie miał pomysłu, to pytał albo jak koniecznie chciał coś dostać, to zgłaszał odpowiednio wcześniej, mniej więcej 50% niespodzianek, 50% życzeń. Jako że jesteśmy jak na rodzinę dość blisko, często się widujemy, to nie mam problemu ogłosić wszem i wobec, że najlepiej to po prostu pieniądze. Z tym że pieniądze dostają u nas tylko "dzieci", w sensie najmłodsze pokolenie, a i tak zawsze dorzucą nam jakieś drobiazgi, żeby pod choinką nie leżała koperta. Pełnoprawni dorośli już się nie wychylają z pieniędzmi, zawsze robią sobie paczki.

4

Na gwiadkę mam zawsze 9 dzieci do obdarowania. O przepraszam, jeszcze 10 w drodze.
I u nas w rodzinach tak jest, że wszyscy kupują dzieciom. Dla tych młodszych są to najczęściej zabawki.
Starsze dzieci od chrzestnych dostają już pieniądze.

Catwoman napisał/a:

Marzę by dostać w tym roku jakieś symboliczne prezenty, np. własnoręcznie robione (upieczone?!) tylko jak to przekazać mojej drogiej rodzinie? big_smile

Cat, może po prostu napisz list do Świętego Mikołaja smile

Na szczęście nad własnymi dziecmi nie muszę zastanawiac się co kupic, bo one niedługo mi te listy powypisują smile

I uważam ,że dobrze, że są prezenty na święta. One dodają im uroku.
Święta to radośc, a największą można zobaczyc właśnie w oczach dziecka.

5

Uważam podobnie jak strzała, że prezenty dodają świętom uroku - ale nie muszą to być kosztowne podarunki, zwłaszcza jeśli mamy liczną rodzinę. Moja mama wymyśliła bardzo fajną formę obdarowywania się (zwykle Boże Narodzenie spędzamy dość licznie zgromadzeni): po prostu każdy kupuje jeden drobiazg, a potem losujemy smile I w ten sposób każdy zostaje czymś obdarowany.

Szczerze mówiąc wolę dostać na Gwiazdkę jakiś symboliczny prezent, może wykonany własnoręcznie, niż pieniądze. Gotówka się szybko rozejdzie na jakieś pierdoły, a prezent od serca jest zawsze miły smile

6

Ja nie mam licznej rodziny, wiec moge wydac duzo na kilka prezentow.
Ja uwielbiam dostawac i dawac prezenty.  Bardzo nie lubie dostawać pieniędzy i byle czego też nie.
Urodziny mam na początku grudnia więc z góry uprzedzam męża, że jak dostane byle co to zaraz wymienie jego prezent na pieniądze i za to kupię sobie , haha.
Naprawdę nie interesuje mnie czy ktoś sam wykona prezent, albo czy ktoś go kupi w poundlandzie za 1 funt, wyda fortune w drogim sklepie, zamowi z ebay czy odda jakis staroc ze swojego domu - chodzi o to, żeby był przemyslany, zeby byl dla mnie, pasowal do mnie.
Kiedys jedna Pani dala mi serwetki - platki sniegu, ktore sama zrobila, a jej kolezanka malutki domek z piernika i byly to piekne piekne prezenty.

7 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2013-11-21 18:06:12)

Catwoman napisał/a:

...Poza tym .......czy prezenty na święta są konieczne? Marzę by dostać w tym roku jakieś symboliczne prezenty, np. własnoręcznie robione (upieczone?!) tylko jak to przekazać mojej drogiej rodzinie? big_smile

MUuuuuuu-szą ! Jako wyraz naszej bliskości, troski i uwagi smile
Niemniej właśnie symboliczne i "własna ręką" wykonane są najdroższe i niepowtarzalne wink
Pisałam już, że "sprawdziły" mi się bombki osobiście zdobione imionami obdarowanych. Wiszą co roku na ich własnych choinkach i każde spojrzenie przypomina o darczyńcy. Drobiazg niby a wyjątkowy smile Lubię ich w ten sposób zaskakiwać. Tylko dzieci dostają tradycyjne prezenty.
Drogiej rodzinie przekazać poprzez: "UWAGA ogłoszenie (duszpasterskie): W TYM roku..." wink
Bądź OPUBLIKOWAĆ w postaci LISTU przylepionego do lodówki...
Czy też "nowocześnie" rozesłać wieść drogą FB czy inszego gadu-gadu.
ITP. ITD.

8

Wpadłam na dość wydaje mi się fajny pomysł: szukam stron, które zajmują się rękodzielnictwem na rzecz CZEGOŚ; np. ludzie sprzedają robione przez siebie: kubki, biżuterię, kartki, szaliki itp. z czego pieniądze są przeznaczane na jakiś cel. Np. pomoc wychodzącym z bezdomności.

9

Hej dziewczyny,

mam dylemat, bo to będzie nasza 5ta wigilia razem i jak co roku,.. problem z wyborem ciekawego prezentu.
Nie mam zupełnie pomysłu. Już kupowałam mu wszystko, co miałam na myśli czyt. koszule, pasek, perfumy, zegarki, pióra, portfele etc
Macie jakieś pomysły dla młodego mężczyzny? wink Lubi wszystko praktycznie wszystko, czyt. gadżety, motoryzacja, sporty - czyli to co mniej więcej każdy facet. Koszt max do 200 zł, gdyż więcej mój studencki budżet nie pozwala, a mam jeszcze inne bliskie osoby smile
Dodam, że nie ma konkretnych zainteresowań, (chodzi mi o to, że nie ma takich, do których mogłabym coś od siebie dodać, kupić, zrobić, bo zainteresowania ma tongue)
A i też kiepska jestem w "własnoręcznych" wyrobach itp sad

Każdy pomysł będzie mile widziany.. Powiedzcie Kochane, co Wy kupujecie? Może czymś się zainspiruję? smile Pozdrawiam!

10

Mnie mówiąc szczerze wkurzają prezenty świąteczne. Tzn ja uwielbiam dawać prezenty, ale lubię jeszcze jak to są prezenty chciane, trafione, potrzebne, co zwykle oznacza spontaniczność. Nie chcę dawać jakiejś niepotrzebnej chały, byle tylko dać, z drugiej strony nie stać mnie, żeby dać wszystkim bliskim to, czego chcą, bo nie mam tyle kasy. Zwykle jakoś staram się to wypośrodkować.

11

Ja z moim mężem problemów nie mam, bo zwykle nie dajemy sobie prezentów na święta big_smile Po prostu razem robimy sobie jakiś wspólny prezent, np. wypad gdzieś i jesteśmy w pełni zadowoleni smile Kiedyś np. zrobiliśmy sobie prezent w postaci wypadu na strzelnicę.

A w ogóle te listy do Mikołaja... fajna sprawa wink Oczywiście pisywałam jako dziecko, nie wiem jak by się to teraz sprawdziło big_smile

12

Listy do Mikołaja... do tej pory co jakiś czas podtykają mi pod nos moją radosną twórczość z okresu, kiedy miałam lat 4. "Kochany mikołaju (...) pszynieś mi 1000 prezentuf". Główna atrakcja świąt co kilka lat, tak że akurat tego aspektu nie wspominam najmilej. big_smile

13

Dla mnie są konieczne, ale nie jakieś bardzo drogie, grunt, żeby jak najbardziej udane były smile

14

W mojej rodzinie jest tak, że spędzamy ją w kilka osób ja rodzice, brat (teraz z żoną), i babcia póki żyła i tylko w tym gronie dajemy sobie prezenty. Jak wszyscy dobrze stoją finansowo to są to prezenty droższe, a czasem jakieś drobiazgi. Lubię dawać i jak tylko mnie na to stać staram się wybrać coś idealnego dla obdarowywanej osoby. Także dla mnie to bardzo miła tradycja i w przyszłości też chciałabym, żeby istniała w mojej rodzinie.

15

Co nazywacie "drobiazgami" ?

16

Ja uwazam to za konieczność ;d to sprawia kazdemu radość w kupowaniu i obdarowywaniu smile

P.s - Moze doradzicie Mi cos ? Co kupić mamie pod choinke a co chlopakowi ??:) niestety nie mam zbytnio pomysłow help !!

17 Ostatnio edytowany przez Szczesciara19 (2013-12-05 17:50:40)

Konieczne ! - Przecież to właśnie daje ten urok ... Choinka... Pod choinką mnóstwo prezentów, na które dzieci patrzą od samego wejścia do Babci, gdzie jest pełny stół, a głodne dzieci czekają tylko na ten fantastyczny moment, żeby otworzyć je jak najszybciej. Więc co - jedzą Grzybową, drugie danie i czekają na tego Mikołaja, który zaraz się zjawi, wygodnie usiądzie na malutkim taboreciku i zacznie rozdawać prezenty big_smile

Dla dorosłych myślę, że to nie jest takie ważne . Chyba dla wszystkich ważniejsza jest radość osoby otwierającej prezent, a szczególnie jeżeli w grę wchodzą dzieci. Wiadomo, że dorosłym trzeba coś kupić, ale każdy na swój portfel.. Bez przesady.

Dla większości dorosłych Święta to kolejny bałagan, w którym trzeba wydać dużo pieniędzy . W sumie taka jest prawda. Święta Święta i po Świętach. Dzieci mają swoją magię Świąt - pamiętacie jak to było jak jako dzieci wierzyliśmy w Świętego Mikołaja ? Całe noce sie wyczekiwało w oknie na te renifery big_smile

Na pewno na Święta nie liczę na pieniądze. Co to za prezent ? Magia Świąt przypominająca, że coś takiego jak pieniądz w ogóle istnieje...
Sama też bym nie dała pieniędzy. Urodziny czy Komunia - myślę, że w gratisie do prezentu to jest ok. Już na pewno nie dałabym 100 Babci w kopercie big_smile

18

Niekonieczne i zbędne.
Najbardziej kocham teksty w stylu - nie muszą być drogie, ważne żeby się postarać, pochodzić, poszukać...

19

....a faceci tak nie lubią szukaććć ........... big_smile

20

Catwoman napisał/a:

....a faceci tak nie lubią szukaććć ........... big_smile

Co Ty? Faceci to kochają. Chodzić godzinami po galeriach, szperać po necie codziennie, by znaleźć ten oryginalny, niedrogi, super przydatny, wyjątkowy drobiazg który będzie dowodem starań i uczucia yikes

21

Catwoman napisał/a:

Co nazywacie "drobiazgami" ?

To zalezy.
Moja tesciowa drobiazgami nazywa bransoletke platynowa big_smile
Ja drobiazgiem nazywam wielki, smiszny, oryginalny kubasior na herbate big_smile Nieistotne ze mam ich cala szafke, i tak pamietam ktory gdzie kupilam tudziez od kogo dostalam big_smile

Czy prezenty musza byc?
No jasne!! big_smile

W koncu to swieta, atmosfera, wigilia, przyjaciele, rodzina. Ja lubie dawac prezenty. Roznorakie. Te potrzebne jak np nowy portfel i te absolutnie zbedne jak np sznur z perelek big_smile
Bo po coz miec pieniadze i nie robic z nich uzytku w celu uszczesliwienia kogos kogo sie kocha/lubi/szanuje/chce sie wyrazic wdziecznosc?

22

Mi latwo jest kupic prezent szczerze mowiac - nawet jak sie nie ma pomyslu, ale ludzie jakos tego nie lapia i proboja kupic cos wyszukanego , cos oryginalnego. A juz najgorzej jak kupia ksiazke. Jestem bardzo ciekawa co moj maz mi kupil, twierdzi, ze mi sie spodoba.

23

NinaLafairy napisał/a:

A juz najgorzej jak kupia ksiazke. .

Ale dalczego? smile

Ja bym sie cholernie ucieszyla gdyby mi ktos dal 1000zl kupon do Empiku big_smile
Najlepszy prezent na swieta

24 Ostatnio edytowany przez gothka (2013-12-07 19:46:41)

U mnie nie ma zwyczaju dawania sobie prezentów na Boże Narodzenie. Kiedy ja i brat byliśmy mali, dostawaliśmy prezent 6 grudnia. Ale odkąd dorośliśmy, już nie tongue
Wigilię spędzamy w domu, tj. cztery dorosłe osoby. Małych dzieci u nas brak. Zrezygnowaliśmy z głowienia się co roku, czego ktoś potrzebuje i czy mu się spodoba.
Prezenty kupuję (i dostaję) tylko mojemu partnerowi i przyjaciółce, gdy mają urodziny. Na Dzień Matki i Dzień Ojca daję rodzicom coś symbolicznego.

25

A u mnie w tym roku prezent pod choinką znajdzie tylko wnuczek, a dorośli otrzymują w wigilię symbolicznie po 5 zł aby przez cały rok otrzymywali pieniądze,może śmieszne ale co tam.

26

Ooooo fajne! smile
Nie ukrywam, że we mnie są 2 sprzeczności: uwielbiam dawać prezenty ludziom, ale jednocześnie nie jestem zwolennikiem "wymyślania". A jak jeszcze ktoś moich prezentów nie docenia to w ogóle już mi się nie chce hmm

27

Catwoman napisał/a:

Ooooo fajne! smile
Nie ukrywam, że we mnie są 2 sprzeczności: uwielbiam dawać prezenty ludziom, ale jednocześnie nie jestem zwolennikiem "wymyślania". A jak jeszcze ktoś moich prezentów nie docenia to w ogóle już mi się nie chce hmm

Wiele osob tak ma.
Ja na tej samej zasadzie odmowilam kupowania prezentwo tesciowej smile
Bo nie bede sie starac dla osoby ktorej sam bog i diabel nie dogodzi.

28

Nie wyobrażam sobie świąt bez prezentów (chyba że sytuacja jest w jakiś sposób wyjątkowa), bo to bardzo miła tradycja. Choć na pewno sporo zależy od konkretnej rodziny, bo u nas te prezenty nie są wymuszone, rzadko ktoś dostanie coś nieprzemyślanego i nietrafionego. Osobiście chyba bardziej lubię kupować prezenty dla innych, sprawia mi to naprawdę mnóstwo radości! No ale nie popadam też w skrajność, bo prezenty jednak nie są w świętach najważniejsze. Dla mnie one są fajne pod tym względem, że pozwalają na okazanie najbliższym troski, miłości itp. (zakładając, że prezent jest przemyślany i świadczy o znajomości potrzeb/preferencji bliskiej osoby). A nie każdy u mnie w rodzinie jest tak otwarty, że lubi mówić wprost o uczuciach czy jakoś wylewnie je sobie okazywać, więc takie z pozoru drobne gesty potrafią być bardzo wymowne.

29 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-12-16 21:56:03)

nie wyobrażam sobie świąt bez prezentów smile
nie musi to być drogi prezent, drobiazg wystarczy.
gotówkę dostają u nas tylko nastolatkowie, jak nie mamy pomysłu, co im kupić tongue a młody wiadomo, zawsze woli gotówkę smile
dla kobiet z reguły kupujemy kosmetyki, np. teraz znalazłam w promocji paletkę do cieni z golden rose, do tego eyeliner + kosmetyczka gratis, cena? poniżej 40 zł! niedozwolony link
kto zna golden rose wie, że mają fajne kosmetyki.
2 kobiety marzą o ksiązkach, bo uwielbiają kryminały, więc też takie dostaną wink
mężczyźni z kolei w tym roku różnie wink perfum, portfel, kalendarz, fotoksiążka.

30

nie ma prezentów - nie ma świąt wink

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Prezenty świąteczne - konieczne czy niekonieczne?;)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024