Sterydy a ciąża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sterydy a ciąża

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez xYxAngelxYx (2013-11-14 19:58:07)

Temat: Sterydy a ciąża

Na chwilę obecną nie planuję żadnych dzieci.Zakładam ten wątek ponieważ chciałabym uzyskać co nieco informacji,gdyby jednak coś w tym kierunku się ruszyło.
Od urodzenia jestem pod opieką poradni alergologicznej.Mam alergię praktycznie na wszystko kurze,pleśnie,roztocza,grzyby,żółtka kurzych jaj,sierść zwierząt to tylko niektóre.
Mój problem odnosi się do AZS(atopowe zapalenie skóry).Najbardziej dokucza mi to na owłosionej skórze głowy i na twarzy.Czytałam na różnych forach że nie powinno używać się maści sterydowych w czasie ciąży bo mogą uszkodzić płód,gdyż przenikają do krwiobiegu.Maści używam od 13 bądź 15 roku życia już dokładnie nie pamiętam(na początku był to płyn-silniejszy niż maść).Maści nie mogę odstawić,bo wtedy swędzi mnie cała twarz,wyskakują dziwne krostki,twarz staje się strasznie sucha i czerwona.Maść nazywa się Elocom i z tego co się orientuję jest najsilniejszą maścią sterydową(próbowałam przerzucić się na coś lżejszego typu Elosone,nic nie podziałało,musiałam wrócić do Elocomu).Dodam że jedyna przerwa jaka mogę robić to maksymalnie 3 dni,potem skutki odstawienia wracają hmm
Ma może ktoś doświadczenie w takiej sytuacji?
Z ciekawości pytałam też mojej alergolog,ona nie widzi problemu w stosowaniu maści przez całą ciążę w sumie tak jak i większość dermatologów.
Może ktoś wypowie się co uważa na ten temat?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sterydy a ciąża

Żadna kobietka na forum nie miała styczności z takim problemem?

3

Jeśli już zaczniesz dzieci planować ( smile ) to najważniejszą dla Ciebie rzeczą będzie stałą kontrola lekarska - zarówno ze strony alergologa, jak i dobrego ginekologa. I musisz zaufać lekarzom.
Sterydy w ciąży nie są zalecane ( smile ), ale, jeśli nie ma innego wyjścia to należy stosować terapię. O tym decyduje lekarz. Nie demonizowałabym leków sterydowych. Ja wprawdzie z tej maści nie korzystałam, ale w czasie ciąży brałam sterydy doustnie (patrząc na opis tego Elocomu - ta sama grupa leków). Znam wiele kobiet, które musiały brać takie leki w czasie ciąży.
Inną kwestią jest to, że w ciąży możesz tej maści zwyczajnie nie potrzebować. Hormony ciążowe robią różne cuda wianki z organizmem. Ja np. nie mogłam odstawić sterydów z uwagi na wieloletnie ich przyjmowanie, ale w ciąży czułam się fizycznie najlepiej ze wszystkich innych okresów życia.

4

Witaj, ja planując ciąże nie brałam sterydw. Lecz zdażył się przypadek, że podczas ich brania zaszłam  ciąże;) Co prawda przyjmowałam je doustnie, nietak jak ty poprzez skóre. Obecnie jestem 7-8 tyd, ciąży przestałam je brać. Oczywiście nasuwa mi się wiele wątpliwośći ale sam lekarz ginegolog powiedział ze w czasie ciąży a najbardziej w pierwszym trymestrze nie można raczej brać żadnych leków. Oczywiście jeśli jest to konieczne to po prostu trzeba. Ja narazie odstawiałam sterydy ale robie cały czas badania i w razie czego będę musiała do nich wrócić;(

5

Poczytaj o innych chorobach autoimmunologicznych - większość z nich leczy się sterydami i kobiety całą ciążę biorą leki, mają tylko odpowiednio dobrane dawki.

6

Generalnie w ciąży robi się wszystko aby kobieta nie brała praktycznie żadnych leków bo te są mniej lub bardziej szkodliwe lub ich wpływ na płód ludzki jest nieznany, ale źle wpływały na płody zwierzęce.

Podczas ciąży robi się wszystko aby kobieta nie brała leków, chyba że jej stan się pogarsza i korzyści dla jej zdrowia są ważniejsze.

Natomiast z powodu maści nie robiłabym paniki.

7

Nie robię paniki smile Pytam czysto teoretycznie,bo podczas przeszukiwania jednego z forum trafiłam na wpis gdzie kobieta panikowała bo używała tej samej maści przez pierwsze 2 tygodnie.Pomyślałam więc co w wypadku kiedy ja smarowałabym się tą maścią 3 razy w tygodniu przez całą ciążę smile
Dużo postów było także o tym że gin zakazywał a dermatolog nie widział w tym problemu.Z drugiej zaś strony właśnie wiele kobiet przyjmuje leki na choroby nieuleczalne,np.moja kuzynka ma padaczkę,brała leki przez całą ciąże,po również.Mimo przeciwwskazań ginekologa karmiła dziecko piersią,również przez całą ciążę paliła papierosy(łożysko było czyste,ponoć nawet położna nie wierzyła że tyle paliła)mimo oburzenia ze strony rodziny jak i otoczenia.Chłopczyk ma teraz prawie 3 latka i jest okazem zdrowia.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Sterydy a ciąża

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024