Jak podejść do ludzi i nie zostać samemu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak podejść do ludzi i nie zostać samemu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Jak podejść do ludzi i nie zostać samemu

Witam wszystkich!
Już od dawna tu zaglądam , przeczytałam mnóstwo historii i rad, nieraz się wzruszyłam lub szeroko uśmiechnęłam. Natchnęło mnie wreszcie- ?o, napisze!?.

Na pewno nie mogę narzekać na swoje życie i to co mam-  dostałam za darmo lub na co zapracowałam. Jest jednak jedna rzecz, która bardzo mi przeszkadza i rodzi problemy, była również  powodem różnych dołków w przeszłości.  Mam dwadzieścia parę lat, założoną rodzinę, w miarę poukładane życie, ale wciąż siedzi we mnie dziewczynka, która boi się ludzi.  Kilka lat wstecz miałam ogromne problemy z akceptacją siebie, niskim poczuciem własnej wartości, ciągle myślałam o sobie ?brzydka, gruba i do niczego?. Zamykałam się na ludzi, tygodniami nie wychodziłam z mieszkania, a przed rodziną i bliskimi dość dobrze udawałam, że wszystko jest pięknie. Wzięłam się w garść, dużo pracowałam nad sobą , byłam kilka razy u psychologa. Otrząsnęłam się i pozbierałam ?

Obecnie potrafię być szczęśliwa, nie przejmować się, ale ciągle mam w sobie lęk przed kontaktami z innymi. Ciężko mi nawiązywać rozmowy, nowe znajomości. Bardzo staram się być miła, sympatyczna, właściwie jestem taka z natury, ale oprócz kilku przyjaciół od lat(ze szkoły, studiów), nie mam nowych znajomych. I nie wiem z czego to wynika. Z braku umiejętności, z ciągłego zastanawiania się co ktoś o mnie myśli, a może z tego jakie sprawiam wrażenie? Kilka bliskich mi osób zgodnie twierdziło, że w pierwszym odczuciu sprawiam wrażenie, które niezależnie określili jako ?księżniczka?. Być może zbudowałam takie wrażanie, żeby ukryć swoje kompleksy?

Może mój problem jest banalny, ale zwyczajnie czuje się samotna. Jestem w nowym otoczeniu i  chciałabym nawiązać nowe znajomości, czuję, że brakuje mi obycia w kontaktach z ludźmi, umiejętności prowadzenia rozmowy. Może macie jakieś pomysły/podobne odczucia? Pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak podejść do ludzi i nie zostać samemu

Im więcej masz znajomych, tym mierniejsze te znajomości są.

3 Ostatnio edytowany przez spider123 (2013-10-20 23:40:24)

Mam podobne odczucia, zaiste. Recepty gotowej ci nie dam i chyba nikt tego nie zrobi, ale ja wszystko postawiłam na poczucie humoru. Tylko nie "a znacie ten kawał..." raczej dowcipy sytuacyjne, ironiczne, czasem nawet złośliwe spostrzeżenia (oczywiście, nie dotyczące samego rozmówcy... chyba, że to ktoś z dystansem do siebie, ale na początku lepiej nie ryzykować). To działa. Trust me, I'm a designer smile Co prawda nie mam jakiejś wielkiej grupy przyjaciół, bo ludzie w większej ilości mnie na dłuższą metę irytują, ale już nie jestem emo w kącie, a to już coś tongue

Tak bardzo potrzebujesz ludzi? ich akceptacji? a pozniej zawiedziesz sie..bo wiekszosc ludzi jest falszywa,obgaduja tylko ,nawet jak jestes dla nich mila i ty ich nie obgadujesz,to oni ciebie beda....

BRAKUJE CI Kontaktow z ludzmi ?

5

kolega spider ma rację. Poczucie humoru to klucz

6

Twój post uświadomił mi, że większość ludzi, których przy pierwszym zetknięciu zaszufladkowałam jako "ksieżniczki" i "księciów" później okazało się być po prostu nieśmiałymi, zamkniętymi w sobie osóbkami... Myślę, że to wrażenie które robią na początku wychodzi im całkiem mimowolnie. Anyway, żeby nie odbiegać za bardzo od tematu - zamiast zastanawiać się, jakie robisz wrażenie, co inni o tobie myślą, z paniką zastanawiać się "co powiedzieć???", skup się na rozmowie. Innymi słowy, nie myśl o sobie. Postaraj się nabrać do samej siebie dystansu i powtarzaj sobie, że nawet jeśli ktoś cię nie polubi, to nie koniec świata. Ty sama pewnie nie lubisz wszystkich jak leci. I nie opieraj poczucia własnej wartości na tym, co myślą o tobie inni. Powodzenia!

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak podejść do ludzi i nie zostać samemu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024