Oświadczyny / Zaręczyny czy jest jakaś różnica - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Oświadczyny / Zaręczyny czy jest jakaś różnica

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Oświadczyny / Zaręczyny czy jest jakaś różnica

Witam wszystkich, mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy jest jakaś różnica między oświadczynami a zaręczynami, i jak te sytuacje powinny przebiegać ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Oświadczyny / Zaręczyny czy jest jakaś różnica
kingway250 napisał/a:

Witam wszystkich, mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy jest jakaś różnica między oświadczynami a zaręczynami, i jak te sytuacje powinny przebiegać ?

Nie jestem pewna, czy jest jakaś różnica, ale jeśli jest to w formie. Np. Oświadczyny są wtedy,  kiedy się oświadczasz, czyli prosisz wybrankę o rękę. A zaręczyny kojarzą mi się bardziej z oficjalnym przyjęciem zaręczynowym. Ewentualnie, zaręczyny to dawna forma, kiedy rodzice młodych dogadywali się w temacie ożenku swoich dzieci.

3

Dziękuję za odpowiedź nareszcie ktoś mi doradził, a jeszcze jedna sprawa czy oświadczyny muszą być zawsze z pierścionkiem, czy tak tylko można się zapytać czy dziewczyna chciała by ze mną być

4

kingway250 napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź nareszcie ktoś mi doradził, a jeszcze jedna sprawa czy oświadczyny muszą być zawsze z pierścionkiem, czy tak tylko można się zapytać czy dziewczyna chciała by ze mną być

Wiesz... teoretycznie nie, ALE to zależy od dziewczyny i od tego jak pytasz. Owszem, część z dziewczyn powie, że "pierścionek nie ma znaczenia", ale wierz mi, ma smile

Moim zdaniem i opierając się na moim doświadczeniu uważam, że same "ustne" oświadczyny nie są wiążące. Uważam, że należy coś dać, żeby podkreślić to, że nie jest to zwykłe gadanie. Nie musi to być pierścionek, a może to być np pierścionek- zabawka, taki symbol. Ale tak jak mówiłam, wszystko zależy od dziewczyny i od relacji jaką mają zakochani ze sobą.

5

Teo napisał/a:
kingway250 napisał/a:

Wiesz... teoretycznie nie, ALE to zależy od dziewczyny i od tego jak pytasz. Owszem, część z dziewczyn powie, że "pierścionek nie ma znaczenia", ale wierz mi, ma smile

Moim zdaniem i opierając się na moim doświadczeniu uważam, że same "ustne" oświadczyny nie są wiążące. Uważam, że należy coś dać, żeby podkreślić to, że nie jest to zwykłe gadanie. Nie musi to być pierścionek, a może to być np pierścionek- zabawka, taki symbol. Ale tak jak mówiłam, wszystko zależy od dziewczyny i od relacji jaką mają zakochani ze sobą.

no tak to już mam większy pogląd na całą sprawę,  tzn. ja bym chciał jakoś upewnić się że będziemy razem ale sam nie jestem pewien jak to się rozwinie wiadomo lepiej nie obiecywać jak człowiek sam do końca nie wie.

6

kingway250 napisał/a:
Teo napisał/a:
kingway250 napisał/a:

no tak to już mam większy pogląd na całą sprawę,  tzn. ja bym chciał jakoś upewnić się że będziemy razem ale sam nie jestem pewien jak to się rozwinie wiadomo lepiej nie obiecywać jak człowiek sam do końca nie wie.

powoli jestem coraz bardziej uświadomiony jak to wszystko ma wyglądać

7

kingway250 napisał/a:
Teo napisał/a:
kingway250 napisał/a:

chyba coś ci się nieźle myli... jeżeli chcesz mieć pewność, że będziecie razem, to się ją o to zapytaj... oświadczyny nie służą temu ;/ co za głupota, oświadczać się komuś, jednocześnie dopuszczając myśl, że może się je zerwie, skoro nie jest się do konca pewnym

8

Problem w tym akurat że ja zawsze mam problem z podjęciem decyzji więc nigdy do końca nie będę pewien, bo przecież tej idealnej dziewczyny nigdy się nie znajdzie i trzeba się na coś zdecydować, a lekka niepewność zawsze zostaje

9

kingway250 napisał/a:

Problem w tym akurat że ja zawsze mam problem z podjęciem decyzji więc nigdy do końca nie będę pewien, bo przecież tej idealnej dziewczyny nigdy się nie znajdzie i trzeba się na coś zdecydować, a lekka niepewność zawsze zostaje

Aaaa ! To Ty jesteś ten wiecznie niezdecydowany. Wiesz, ja, zupełnie niechcący znalazłam idealnego faceta i mam na myśli dosłownie - idealnego (wg moich wymysłów i oczekiwań, oczywiście smile ) Jak się również okazało, ja jestem jego idealną kobietą ( w tych samych kryteriach, co on dla mnie smile ) Więc nie mów, że nie znajdziesz swojej idealnej kobiety. Wierz mi, jak ją znajdziesz to będziesz wiedział, że to ona, ale musisz szukać, niestety smile Sama Ci w ręce nie wpadnie smile

10

Mnie po prostu po kilku nieudanych związkach nie chce się szukać, a z ta dziewczyną znajomi mnie poznali i tak już jest przyzwyczaiłem się do niej i polubiłem a czy to miłość chyba tak, jak już wcześniej napisałem mam problemy z podejmowaniem decyzji, hmm dla takich ludzi jak ja chyba nie ma tych idealnych bo zawsze czegoś będzie brakować.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Oświadczyny / Zaręczyny czy jest jakaś różnica

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024