brak Szacunku a dzieciństwo i wychowanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » brak Szacunku a dzieciństwo i wychowanie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: brak Szacunku a dzieciństwo i wychowanie

Dziecko Alkoholika? zepsute dzieciństwo?zepsute życie ciągnące się nadal? Miało to zwiazek z moim związkiem?Mój były na słowo "ojciec" raguje nieraz płaczem, gdy ja byłam to takim cichym ale gdy coś kolega jego opowiadał jakiego miał złego on odrazu wpadł w paniczny płacz mimo ,ze jest dorosłym człowiekiem.Ostatnio poznałam jego brata najstarszego,który zmienił nazwisko i się nie przyznaje do tej rodziny,udaje ze nie wie nic o tym.Jego siosta młodsza i młodszy brat oburzeni byli ze mama im kazała isc na grób (wkońcu nie poszli) jego najstarsza sipostra za pieniadze na grub kupiła sobie meble.TERAZ wszyscy sie porozjezdzali a on został tam gdzie był i dalej jest w srodowisku pijącym dzień w dzień.Pije nieraz po 10 piw dziennie, nie umie rozmawiać na trzezwego.Jak byłam wolał  te pare piw wypić bo nie umial się ze mna porozumieć.Jak wiecej wypije to ma odchył samobójcy.Kilka razy sciagali go z liny, ma ponad 50 głębokich dziur w ręce robionych zyletką.
Gdy ten ich ojcec zmarl,zadne z dzieci nie poszło na pogrzeb.

Gdy pytałam sie czy mnie kocha odpowiadał "nie zadawaj takich głupich pytań"a jego zachowanie wskazywało inaczej.Mówił ze zmeczony ,ze chce się wyspać do pracy .ze woli być wyspany i stać 9 godzin na nogach (taka praca) niż zebym ja przyjechała i być zmeczonym.Woli wypić niż zebym przyjechała  i nigdy mi komplementu nie powiedział. nieraz było"ale jesteś brzydka""jestes taka ładna ze lusto pęknie""albo nie scianaj wlosów wystarczy ze mi sie tak podobasz"

Myślicie ze mój związek i jego zycie nadal jest na jego dzieciństwie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: brak Szacunku a dzieciństwo i wychowanie

nie wiele zrozumiałam z tego co tu napisalas jedynie ze twój facet ma problem z alkoholem i nienawidził swego ojca.... i wogóle ma kiepską sytuacje rodzinną...
a po cholere Ci pijak który powtarza Ci jaka to ty brzydka jestes i ze woli pic piwo niz sie z toba widziec? ogarnij sie dziewczyno bo albo skonczysz jak wiele kobiet które sa wiecznymi ofiarami bo on bedzie bił ciebie i dzieci a ty nie bedziesz potrafiła sie z tego uwolnic - albo bedziesz siedziała i piła razem z nim... nie ma dla was zadnej przyszlosci!

3

bić nigdy nie uderzy bo jak sam mówił ze sam był w rodzinie gdzie mama była lana .A o to mi chodzi, czy dzieciństwo moze wpływać na dalsze zycie?

4

Wiesz-wydaje mi się że to kwestia charakteru i chęci .Nie jest powiedziane że dziecko sadysty i alkoholika będzie sadystą i alkoholikiem.Moim zdaniem twój facet potrzebuje pomocy specjalisty--nie radzi sobie emocjonalnie a ty (z tego co widzę nie umiesz mu pomóc) więc najlepszym wyjściem byłoby odwiedzenie dobrego psychologa.
Czasami widząc przemoc i alkohol w rodzinie od dziecka dorosła osoba w swoim życiu stara się dać najbliższym jak najwięcej miłości i bezpieczeństwa-czasami odwrotnie.

5

Oczywiście, że dzieciństwo wpływa na całe nasze życie.
Po kolei liczą się wszystkie jego etapy - od niemowlęctwa kiedy przyswajamy emocje, kiedy podświadomie odbieramy nastrój panujący w domu, między rodzicami i ew. resztą rodziny. Później obserwujemy relacje między mamą i tatą. Przechodzimy etap identyfikacji kiedy zaczynamy upodabniać się do jednego z rodziców (zazwyczaj tego dominującego), zapamiętujemy rozkład sił w rodzinie.
I tak dalej i tak dalej - nie jestem psychologiem więc wiele na ten temat nie wiem ale oczywiście - nasze dzieciństwo determinuje większość naszych późniejszych zachowań, sposobów reagowania, metod odnoszenia się do innych ludzi - zarówno w związkach jak i w innych relacjach.

6

Zdaniem psychologów nie do końca jest tak jak piszesz pennylane-dlaczego?otóż dlatego że nie można złym dzieciństwem tłumaczyć swojego złego zachowania-należy wyciągać wnioski,leczyć traumę i żyć normalnie.Jeśli taki człowiek nie zrobi niczego ze swoim życiem i będzie zwalał winę na dzieciństwo w którym widział przemoc alkohol i inne to nigdy nie założy własnej rodziny z góry zakładając że to nie dla niego.

7 Ostatnio edytowany przez pennylane (2009-07-17 11:02:57)

Nie mówię, że nie można nic ze swoim zachowaniem wynikającym z dzieciństwa zrobić. W ogóle o tym nie pisałam. Oczywiście, że należy się leczyć, jeżeli czujemy, że nasze niepowodzenia życiowe mogą wynikać ze złych doświadczeń z przeszłości!

Pisałam tylko o tym, że niewątpliwie dzieciństwo determinuje nasze późniejsze zachowania.

8

Na pewno ma wpływ na nas przez całe życie-nie wiem tylko czy właścicielka tego wątku zrozumie o czy piszemy.Trochę zagmatwane jest to wszystko co pisz zarówno w tym jak i w innym jej wątku.Starałam się jej wytłumaczyć że zwalanie winy na złe dzieciństwo przez jej faceta a jednocześnie usprawiedliwianie swoich złych zachowań ma się do siebie nijak.

9

On chyba nie zwala winy na swoje dzieciństwo - z tego co zrozumiałam. Ona pytała czy jego zachowanie może wynikać z tego jaką miał rodzinę.
A w każdym razie ja to tak odebrałam smile

10

ja wywnioskowałam z jej poprzedniego wątku i tego również że jej facet jakby tłumaczył swoje zachowanie tym co przeżył-może mylnie-nie mówię że tak jest.
W każdym razie z jego zachowania wynika że nie widzi niczego dobrego i woli robić tak jak uważa-nie patrząc że rani kogoś kto go kocha.

11

pennylane ma racje, przedewszystkim pytam czy ma to jakiś  wpływ.On się nie tłumaczy.
i czy ma to jakiś wpływ na zwizek jak wczesniej dziewczyny do niego przychodziły a nie on do nich. takze ja ten bład popełnilam.I jak on nie chciał przyjsc to ja pisałam ze ja przyjde.
I jak mozna zmienić jego i ich nastaiwenie do Ojca,przecież wypadałoby zeby chociąz raz w roku przyjsc na grób ,

12

Ale aAnka po co ty chcesz go zmieniać? Czy to naprawdę jest twoja sprawa czy on chodzi na grób swojego ojca czy nie? Uszanuj jego decyzję. Możesz z nim o tym rozmawiać ale kwestie patologicznych rodzin są na tyle delikatne, że uważam iż potrzeba naprawdę głębokiej, szczerej relacji między wami żebyście mogli w miarę swobodnie (choć przypuszczam, że on i tak by się tym stresował) tę kwestię omówić.

Pozostałe kwestie dotyczące waszej relacji, tego czy ty zawsze się mocniej angażowałaś (tak rozumiem to, że "zawsze do niego przychodziłaś") może omawiajmy w drugim wątku, który założyłaś, żeby nie robić niepotrzebnego bałaganu.

13

nie chce go zmieniać ani nic.A na temat ojca jest zamknięty gdyż on dziwnie raguje .

14

aAnka21 napisał/a:

bić nigdy nie uderzy bo jak sam mówił ze sam był w rodzinie gdzie mama była lana .A o to mi chodzi, czy dzieciństwo moze wpływać na dalsze zycie?

tak? nigdy nie uderzy bo widział jak ojciec matkę bije??? nie byłabym jego taka pewna.
a co do tych watpliwosci dzieciństwo -dorosłe życie,
Ja jestem DDA czyli dorosłe dziecko alkoholika, dzieciństwa nie miałam ciągle awantury , picie, bicie i wyzwiska.
Ja nie pije jestem w miare normalna pracujaca dziewczyną ogólnie w życiu daje sobie rade, ale niestety nie jestem szczęśliwa w swoim (4 letnim) związku, i myśłe że ogromny wpływ na relacje w moim związku miało moje dzieciństwo.
U mnie tez jest bicie i wyzywanie a ja tak jak moja mama godzę się na to bo jak mam powiedzieć. Przyznaje godze się na to bo gdybym może w domu miała inne wartości, gdybym została nauczona szacunku do samej siebie, pewnie jedno jego złe słowo i by nas nie było.
Tak dzieciństwo ma ogromny wpływ na późniejsze życie, i nie prawda że jeżeli ojciec pije to dzieci też muszą pić. Ja mam 5 rodzeństwa i żadne z nas nie jest alkoholikiem czy narkomanem, prowadzimy zwykłe, normalne życie. Ale wszyscy odczuwamy brak dzieciństwa i odnajdujemy w sobie w swoim zachowaniu pewne braki, bądź "inne" zachowanie niż normalne.

Moja rada dla Ciebie uciekaj, jeźeli on sam nie widzi problemu w obecnym życiu ( ojca już nie ma) to nic na to nie poradzisz, i nie próbuj go zmieniać bo każde jego złe zachowanie będziesz sobie tłumaczyć że przecież on jest biedny bo miał tak źle w domu, Zostaw go bo on musi sam się otrząsnąć i zrobić coś ze swoim życiem. Nie bądz ofiarą.

15

Kochana    otrząśnij  się  to  patologia !!!   Zostaw go póki jest  jeszcze  czas!!!! on jest  nałogowcem i wyniósł wszystko z domu!!!  Myślisz , ze jak bedzie wasze wspolne  zycie wyglądło?? Tak  jak jego dotychczas !!! Uciekaj !!!

16

brysia napisał/a:

Wiesz-wydaje mi się że to kwestia charakteru i chęci .Nie jest powiedziane że dziecko sadysty i alkoholika będzie sadystą i alkoholikiem.Moim zdaniem twój facet potrzebuje pomocy specjalisty--nie radzi sobie emocjonalnie a ty (z tego co widzę nie umiesz mu pomóc) więc najlepszym wyjściem byłoby odwiedzenie dobrego psychologa.
Czasami widząc przemoc i alkohol w rodzinie od dziecka dorosła osoba w swoim życiu stara się dać najbliższym jak najwięcej miłości i bezpieczeństwa-czasami odwrotnie.

Zgadzam się w 100% tu potrzebny jest jakiś specjalista, albo zgłoście się z tym do instytucji jakiejś. Ty możesz go tylko do tego skłonić, namówić- ale delikatnie i bądź przy tym cierpliwa, bo niekoniecznie uda się za pierwszym razem.

17

czytam wlasnie "zla krew" gortata, to cos dla Ciebie. Ja na podstawie swoich doswiadczen moge powiedziec, ze w wiekszosci przypadkow, niestety, jaki ojciec, taki syn. Albo mu pomagaj i odetnij go od kumpli i picia , albo uciekaj kobito, gdzie pieprz rosnie. Powodzenia

18

babulenka jakich doświadczeń???? ja jestem córką sadysty alkoholika i wcale nie jestem taka jak on ani zadne z mojego rodzenstwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19

aAnka21 napisał/a:

nie chce go zmieniać ani nic.

Anka, jak chcesz być z tym chłopakiem, to powinnaś dążyć do tego, aby się zmienił - przestał pić. A co, chcesz być z pijakiem? Poza tym, też bym nie była taka pewna, czy to jego pijaństwo nie pociągnie za sobą gorszych konsekwencji, np. przemocy itp.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » brak Szacunku a dzieciństwo i wychowanie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024