bałkański trip - ważne informacje - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » bałkański trip - ważne informacje

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: bałkański trip - ważne informacje

Witam wszystkich !

Jako że na przyszły rok szykuje mi się podróż życia, chciałabym zasięgnąć cennych informacji, które mogą być bardzo przydatne w owej podróży, gdyż wiem, że stos przeczytanych przewodników turystycznych i doskonałe poznanie mapy czasem nie wystarczy : )
Otóż wraz z moim Lubym na przyszły rok planujemy odbyć podróż po Bałkanach. Naszym środkiem lokomocji w większości ma być autostop, ale przy dłuższych odległościach na terenach do których będziemy mieli wątpliwości bez wahania skorzystamy z lokalnych, publicznych dóbr komunikacyjnych.
Uznaliśmy, że chcemy zacząć od czeskiej Pragi, po czym kolejno odwiedzić Austrię, Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię i Hercegowinę, Czarnogórę, Albanię, Macedonię, przez Bułgarię dostać się do Turcji, a później na Rodos, z Rodos przepłynąć do kontynentalnej Grecji skąd finalnie wrócilibyśmy do Polski samolotem z Aten.
Czas jaki zamierzamy na to przeznaczyć to 2 miesiące. Wiemy też, że ten czas jest niewymiernie krótki do tego co oferują do zobaczenia, zwiedzenia, spróbowania, posmakowania te wszystkie kraje.
My sami globtroterami nie jesteśmy, podróżowaliśmy jedynie po Polsce, teraz chcielibyśmy skoczyć na głęboką wodę smile
Mamy prawie rok na zebranie funduszy i przygotowanie się do tej eskapady, więc wszelkie informacje, porady, ostrzeżenia bardzo nam pomogą i pozwolą ułożyć w miarę elastyczny plan podróży. Oczywiście zamierzamy w razie możliwości zamierzamy minimalizować koszty.
Może ktoś poleci jakieś ciekawe miejsca, lokale, tanie, ale godne polecenia hostele czy podzieli się własnymi doświadczeniami z podróży po tych rejonach ?

Pozdrawiam serdecznie smile

Zobacz podobne tematy :
Odp: bałkański trip - ważne informacje

W miarę swoich skromnych możliwości mogę służyć informacjami na temat Chorwacji. Szczególnie, jeżeli chodzi o ciekawe miejsca.

3

Chętnie poznam wszystkie szczególy ! smile
W Chorwacji obraliśmy  drogę przez Zagrzeb, następnie chcemy odwiedzić Park Narodowy Jezior Plitvickich, Split, Korcule, Makarske i na koniec Dubrownik (w internecie wszystko bardzo gorąco polecane). Oczywiście ilość odwiedzanych miejsc będzie zależna od tempa podróży, pozwalamy sobie zasiedzieć się w Chorwacji maksymalnie do 7 dni. Da radę w tak krótkim czasie nacieszyć oczy dobrami tego kraju ?

mietowa245 napisał/a:

Chętnie poznam wszystkie szczególy ! smile
W Chorwacji obraliśmy  drogę przez Zagrzeb, następnie chcemy odwiedzić Park Narodowy Jezior Plitvickich, Split, Korcule, Makarske i na koniec Dubrownik (w internecie wszystko bardzo gorąco polecane). Oczywiście ilość odwiedzanych miejsc będzie zależna od tempa podróży, pozwalamy sobie zasiedzieć się w Chorwacji maksymalnie do 7 dni. Da radę w tak krótkim czasie nacieszyć oczy dobrami tego kraju ?

Oczywiście, dla mnie każda godzina spędzona w Chorwacji jest jedyną w swoim rodzaju. W Zagrzebiu warte obejrzenia są: Chorwacki Teatr Narodowy, kościół św Marka, Pałac Ślubów, cmentarz Mirogoj (jeżeli lubicie zwiedzać takie miejsca), zielone tereny Maksimir. Nie wiem ile czasu przeznaczacie na stolicę Chorwacji, tak więc poleciłem Wam tylko małą cząstkę tego miasta.
A co mamy ciekawego w Splicie? Przede wszystkim Pałac Dioklecjana. Na pewno warto pospacerować nadmorską promenadą Splitu czyli Rivą.
Korcula- znajduje się tu domniemany dom rodzinny Marco Polo. Słynie ona również ze słynnego tańca z szablami zwanego moreska.
Makarska- Muzeum Muszli Morskich znajdujące się w klasztorze Franciszkanów.
Dubrownik- Pałac Rektorów, Muzeum Obrońców Dubrownika, wielka fontanna z wodą pitną, Muzeum morskie, pomnik Ivana Gundulicia chorwackiego poety, Muzeum Etnograficzne.
Nie we wszystkich miejscach byłem. Wiedza o Chorwacji to moja wielka pasja życiowa, tak więc możesz śmiało zaufać moim rekomendacjom. Jeżeli masz jakieś pytania- zawsze odpowiem.

5

Miętowa jak będziesz chciała coś konkretnego wiedzieć o Albanii to pytaj.
Ewentualnie o Grecji, Bułgarii i Rumunii też.

6

Służę radą, jeśli chodzi o Bułgarię. Od tego, co warto zobaczyć poprzez kulturę na języku zakończywszy. ;-)

7

Wielbiciel Lidiji Bacic - bardzo dziekuje za wazne informacje ! Mam jeszcze pytanie co do cen w Chorwacji. Czy są porównywalne do polskich czy też wyższe, niższy czy różne w zależności od regionu kraju?

luc napisał/a:

Miętowa jak będziesz chciała coś konkretnego wiedzieć o Albanii to pytaj.
Ewentualnie o Grecji, Bułgarii i Rumunii też.

A więc zapytam !
Szczerze mówiąc, Albania nas troche niepokoi. Jawi nam się jako nieco dziki kraj, zastanawiamy się czy można po nim bezpiecznie podróżować oficjalnie jako europejski turysta pełną gębą? Czy da się ją zjechać w +/- 3 dni? I jak się Albania ma cenowo, czy faktycznie można przeżyć dzień za 20zł najadając się do syta i wliczając w to nocleg w hostelu ? Ogólnikowo : czego unikać, co warto zobaczyć, jak się przygotować do odwiedzenia tego kraju ?

Podobne pytania mam również jeśli chodzi o Bułgarię.
I jeszcze pytanie co do Grecji : z Turcji planujemy dostać się na Rodos, a potem do samej Grecji, nie ważne gdzie byleby to była już Grecja kontynentalna - czy jest ona bezproblemowo do zrealizowania i jak długo może potrwać ?

8

mietowa245 napisał/a:

Szczerze mówiąc, Albania nas troche niepokoi. Jawi nam się jako nieco dziki kraj, zastanawiamy się czy można po nim bezpiecznie podróżować oficjalnie jako europejski turysta pełną gębą? Czy da się ją zjechać w +/- 3 dni? I jak się Albania ma cenowo, czy faktycznie można przeżyć dzień za 20zł najadając się do syta i wliczając w to nocleg w hostelu ? Ogólnikowo : czego unikać, co warto zobaczyć, jak się przygotować do odwiedzenia tego kraju ?

Co do Albanii.
To zależy gdzie konkretnie chcecie pojechać. Wybrzeże jest zupełnie spokojne, pełno turystów. Głównie bałkańskich i Włochów, rzadziej innych. Nie czułam się nigdzie niebezpiecznie, a chodziliśmy także nocami.
Ale na wybrzeżu "prawdziwej" Albanii nie zobaczysz, już się komercjalizuje. Żeby zobaczyć inną Albanię, trzeba się udać w głąb kraju.
Odradzano nam jedynie regiony w pobliżu Kosowa i tam się nie kręciliśmy. Może kiedyś. W centralnej Albanii też było spokojnie.
W 3 dni można ją przejechać, ale nie "zjechać".
Cenowo Albania coraz bardziej zbliża się do cen w innych krajach ościennych. Myślę, że za rok będzie jeszcze drożej. Nadal jest tam jednak najtaniej na Bałkanach (jeszcze w Bułgarii też jest relatywnie tanio). Nie wiem jakie są ceny hosteli. Nocowaliśmy w hotelach lub na prywatnych kwaterach. W hotelach cena za pokój 2-osobowy - około 40 euro, w prywatnych kwaterach - najtaniej było 20 euro. Pewno można znaleźć taniej.
Ceny żywności nieco niższe niż w Polsce, ale nie jest to zbyt duża różnica.
Ponieważ podróżowaliśmy inaczej niż Wy planujecie, więc moje dane są nieco inne, ale mam wątpliwości czy podana przez Ciebie cena - 20 zł dziennie (łącznie z noclegiem) jest realna. Raczej nie liczyłabym na to. Inną rzeczą jest, że z uwagi na upały, jeść się nie chce - mnie czasem na cały dzień wystarczały owoce.
Ja przygotowując się do wyjazdu" rozmawiałam z ludźmi, którzy tam wcześniej byli, czytałam relacje w internecie i zakupiłam przewodniki - poza cenami wszystko się sprawdziło.
Warto zobaczyć: Kruje (pierwszą stolicę Albanii, Tiranę można sobie darować), Berat, Girokastrę, Butrint.
Po odwiedzeniu Albanii, lepiej unikać przejścia granicznego z Serbią (nie lubią Albańczyków, Polaków chyba też) mieliśmy niemiłą przygodę, po tym jak się pogranicznicy zorientowali, że jedziemy z Albanii.
Na pewno jeszcze tam pojadę.

Miętowa 245 rok temu, były zdecydowanie wyższe. Drożej jest na południu kraju, w porównaniu z północą, oraz w miejscowościach obleganych przez turystów (przykładem Dubrownik). W tym roku przedstawiciel Chorwackiej Izby Turystyki stwierdził, iż po wejściu Hrvatskiej do Unii Europejskiej ceny ulegną obniżeniu. Zarówno w restauracjach, jak i hotelach. Niestety nie miałem okazji tego sprawdzić. W 2012 roku przelicznik euro- kuna wynosił: 1 Euro-6,5 kuna.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » bałkański trip - ważne informacje

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024