Oryginalne hobby? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: Oryginalne hobby?

Hej dziewczyny,

Zapewne wiekszość z nas marzy o tym żeby doba miała minium 48 godzin bo zawsze jest cos do zrobienia, jak w nie w pracy to w domu,  a a facet jeszcze narzeka że nie ma sie dla niego czasu..ale..czy znajdujecie mimo wszystko czas na jakies orginalne hobby? coś co was totalnie pochłania i pozwala na chwile zapomnieć o realnym świecie? Jakis sport? kurs? ja ostatnio cwicze krav mage i bawie sie rzezbieniem w drewnie smile choć poki co wiele mi z tego nie wychodzi...;)

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez konostal (2013-09-02 11:54:54)

Odp: Oryginalne hobby?

Oryginalnego hobby raczej nie mam wink
Chyba najnowszym i któremu teraz najwięcej czasu poświęcam to fotografia: robię zdjęcia, uczę się je obrabiać, czytam książki o technikach, nurtach i sprzęcie.
Dodatkowo uwielbiam gotować i piec, eksperymentować w kuchni (wertowanie książek kucharskich, szukanie ciekawych pozycji w antykwariatach, kupowanie jakiś gadżetów i sprzętów, no i kupowanie nowych przypraw).

Poza tym to bieganie - oprócz samego biegania też dużo o tym czytam. Jazda konna, tenis.
Z zajęć pozwalających mi na zapomnienie o bożym świecie to jeszcze czytanie i gry na konsoli ale tego bym nie nazwała mianem hobby.

Na szczęście doby mi nie braknie wink Mam bardzo fajną pracę, której nie poświęcam aż tyle czasu więc mam czas i na Lubego i na znajomych i na hobby wink

3

Promykslonca napisał/a:

bawie sie rzezbieniem w drewnie smile choć poki co wiele mi z tego nie wychodzi...;)

Masz jakieś fotki? smile

4

A czemu oryginalne..?
Dobre hobby nie musi być oryginalne tylko sprawiać przyjemność. Powiedziałabym zresztą, że im bardziej oryginalne i niszowe, tym gorzej, bo trudniej znaleźć osoby, które interesują się tym samym co my, wymienią się doświadczeniami, spotkają na jakimś zlocie miłośników...

Ja mam hobby drastycznie nieoryginalne - czytanie, muzyka (wyłącznie biernie za to bardzo szeroko), kultura Wschodu, religie i mitologie, historia, sztuki plastyczne (czynnie i biernie), poker. Na upartego mogę dodać do tego herbatę i e-palenie.

Moje pasje? Trochę tego jest. Ornitologia, teriologia, ochrona przyrody, etologia, wszystko co związane z Chorwacją. Oryginalne, czy też nie, nieważne. Ważne, iż moje.

6

Uczenie sie wszystkiego co tylko przyciagnie moja uwage

7

Moje hobby jest po to, żeby sprawiało mi przyjemność. No ale teraz jak coś nie jest oryginalne i nietypowe to się nie liczy.

Ja uwielbiam czytanie i różnego rodzaju robótki ręczne, I za każdym razem kiedy słyszę "to takie staroświeckie, nie lepiej robić coś ciekawszego?" mam ochotę walnąć pytającego. Szczególnie, że często muszę potem wysłuchać wykładu o wyższości zainteresowań pytającego nad moimi.

8

Ucze sie iaciny (zdalam AS w tym roku smile), gram na pianinie, haftuje.

9

Chcialabym grac na pianinie. Od dawna grasz Adler?

10

Od osmego roku zycia smile Ale z przerwa, bo kiedy mialam dwadziescia pare latkow to prawie wcale nie gralam.

11

Aj, no to pewnie pieknie umiesz grac. A ja wezme sie za nauke. Najwyzej w wieku lat 60 bede pieknie grala big_smile

12

Czy oryginalne nie wiem,ale kocham malować ostatnimi laty
malowanie na szkle.... Jak już mam czas,to wtedy pochłania
mi to kilka godzin. Ale oddaję się sercem mojemu hobby,pasji.

13

@ Babaosiadla fotek jeszcze nie mam ale moge zrobic, wszystko zaczelo sie od tego, że mój szwagier ma warsztat, no i kiedys tak dla żartu spróbowałam cos przyfrezować, na początku nic mi nie wychodziło ale z czasem nabrałam wprawy i teraz nawet mu pomagam, ale tylko w najprostszych czynnosciach smile

14

Promykslonca napisał/a:

@ Babaosiadla fotek jeszcze nie mam ale moge zrobic

Bardzo chętnie obejrzę smile

15

Uwielbiam ukladac puzzle big_smile

Ale takie od 5000 klockow w zwyz smile

Mam osobny pokoj ze specjalna podloga do ich ukladania.
Narazie czasu brak.
Ale jak kiedys bede wolniejsza to sie zajme tym na powazniej. Chce wlasne obrazy poskladac. smile

16

Puzzle to swietna sprawa, sama na tym myslalam ale brak czasu i cierpliwosci mi to niemozliwia wink choc to swietny relaks

17

Joga, rysunek ołówkiem, ostatnio fotografia, ale to dla mnie nowość. I podróże, też nowa zajawka, narazie na niewielką skalę.
Poza tym lubię pospać w weekend do południa smile takie hobby od zawsze smile

18

A ja za oryginalne hobby uważam - stolarkę wink Mam znajomych, którzy właśnie są posiadaczami własnego Zakładu Stolarskiego i tak siłą rzeczy żona tego znajomego zaraziła się tym dziwnym nie babskim hobby.Mają Zakład odpowiednio wyposażony w maszynę Hammera,bo to co robią, póki co robią na własne potrzeby i rodziny.Znajoma jest cała w skowronkach ,twierdzi, że już parę razy obsługiwała tę maszynę i bardzo to polubiła. Czyli, że hobby można mieć bardzo zróżnicowane. Okazuje się, że kobiety nie tylko są do garów,bo jak przyjdzie co do czego,to i maszynę obsłużą.;)

19

Stolarka wśród kobiet to faktycznie nietypowe hobby smile Ja to póki co cały czas szukam swojego hobby smile

20

No respekt, stolarka to jednak pierońsko ciezkie hobby zwlaszcza dla kobiety, coś o tym wiem choć jest w tym napewno cos urzekającego, tworzenie cos z nieczego tak samo jak garncarstwo ale wymyga też dużo cierpliwości..

21

Hmm... to i ja się dopiszę. Uwielbiam śpiewać, grać na fortepianie, grać w teatrze itp., uczyć się języków obcych, pisać w sumie wszystko, jeździć konno i na nartach. Do tego od 2,5 roku jestem administratorką pewnego, dość sporego forum (ok. 400 tys. użytkowników, że tak się pochwalę, ale żeby nie było, ja go nie zakładałam, tylko tak mi się 'awansowało'). Kocham też skoki narciarskie, no ale niestety sama nie skaczę tongue.

22

Jakoś żadnej nie zainteresowało Stolarstwo, czy uważacie, że ten zawód nie jest dla kobiet?. Ile pięknych rzeczy można samemu zrobić,mając taką hobbistyczną maszynę jaką jest wspomniany wyżej Hammer - te maszyny są bardzo bezpieczne, mogą być też obsługiwane i przez kobiety. Co Wy na to? Uważacie, że to facetów domena? ,a kobiety mają tylko np szydełkować?

23

natolinka napisał/a:

Jakoś żadnej nie zainteresowało Stolarstwo, czy uważacie, że ten zawód nie jest dla kobiet?. Ile pięknych rzeczy można samemu zrobić,mając taką hobbistyczną maszynę jaką jest wspomniany wyżej Hammer - te maszyny są bardzo bezpieczne, mogą być też obsługiwane i przez kobiety. Co Wy na to? Uważacie, że to facetów domena? ,a kobiety mają tylko np szydełkować?

Nie. Kobietom nie jest przypisane jedynie szydełko, ale szydelko jest o wiele łatwiej kupić niż maszynę stolarską. Trudno również obrabiac drewno w salonie czy sypialni.
Ludzie raczej szukają hobby na miarę swych możliwości. 

Cóż z tego, że ja np. potrafię malować pięknie szkło, kiedy wliczając koszty materiału musiałabym wydać 1/3 mojej pensji. A sprzedac to, co się zrobi jest cholernie trudno.

Drugą moją pasją jest ogrodnictwo - i znowu zonk, bo już od wielu lat ogrodu nie mam i prawdopodobnie jeszcze przez wiele lat mieć nie będę.

Pewnie mogłabym zbudować łódź ...gdybym mogla big_smile ale że nie mogę to opanowałam to śmieszne szydełko niemal do perfekcji - bo to MOGĘ.

Nie wiem czy w hobby ważna jest oryginalność - w końcu nie chodzi o pochwalenie się przed znajomymi, ale o spraawianie przyjemności SOBIE a w takim układzie nawet pieczenie ciasteczek może stać się pasja i sztuką.

24

Promykslonca napisał/a:

Puzzle to swietna sprawa, sama na tym myslalam ale brak czasu i cierpliwosci mi to niemozliwia wink choc to swietny relaks

Dziwnie to wszystko dziala bo ja tez nie mam cierpliwosci ale do puzzli to mam jej cale morze.
No bo co mam sie na sama siebie przy ukladaniu irytowac? W koncu klocki sa martwe, nog nie maja i jesli nie moge ich znalezc to tylko i wylacznie moja to wina big_smile
Na sama siebie mam sie wkurzac?  big_smile

25

szydelkuje, robie kartki i lubie zdobic paznokcie. Moze nie oryginalnie ale te rzeczy lubie:)

26

Trochę tego by się znalazło.Mniej i bardziej oryginalnego:).Skaczę ze spadochronem.Mam za sobą 398 skoków:)
W wakacje planuję kurs motolotniarski.Mam już trochę o tym pojęcie i spodobało mi się.
Jeżdżę też na nartach- ale to nie jest taka zwykła jazda po nartostradach.Od kilku lat uprawiam freeride.
Gram na skrzypcach,powróciłam do tego po kilku latach dzięki córce.Potrafię zagrać utwór nawet gdy nie mam nut- ze słuchu:)
O bardziej banalnych hobby wspominać nie będę:))

27

Hodowla ptaszników jest dość oryginalna? big_smile Ale przy 9-ciu nie ma dużej roboty, niestety.

28

iceni - masz rację, szydełko jest łatwiej kupić niż wspomnianą maszynę Hammera, ale jeśli ktoś coś chce i chce spełniać np swoje wcześniejsze marzenia, bo ma duszę artystyczną,głowę pełną pomysłów i wizje swoich mebli,to dlaczego ma nie realizować tego co sobie wcześniej założył? szydełko się złamie, a taka maszyna będzie nam służyła całe lata,ponieważ ta firma jest bardzo dobra i raczej znana w świecie. A z tego co słyszałam ta maszyna jest bezpieczna, wielofunkcyjna i łatwa w obsłudze,dlatego kobiety też mogą je obsługiwać.A jeszcze przy okazji można zarobić parę groszy,bo można coś robić dla znajomych,sąsiadów,czy ogólnie dla wszystkich zainteresowanych meblami prosto od Stolarza.

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024