natolinka napisał/a:Jakoś żadnej nie zainteresowało Stolarstwo, czy uważacie, że ten zawód nie jest dla kobiet?. Ile pięknych rzeczy można samemu zrobić,mając taką hobbistyczną maszynę jaką jest wspomniany wyżej Hammer - te maszyny są bardzo bezpieczne, mogą być też obsługiwane i przez kobiety. Co Wy na to? Uważacie, że to facetów domena? ,a kobiety mają tylko np szydełkować?
Nie. Kobietom nie jest przypisane jedynie szydełko, ale szydelko jest o wiele łatwiej kupić niż maszynę stolarską. Trudno również obrabiac drewno w salonie czy sypialni.
Ludzie raczej szukają hobby na miarę swych możliwości.
Cóż z tego, że ja np. potrafię malować pięknie szkło, kiedy wliczając koszty materiału musiałabym wydać 1/3 mojej pensji. A sprzedac to, co się zrobi jest cholernie trudno.
Drugą moją pasją jest ogrodnictwo - i znowu zonk, bo już od wielu lat ogrodu nie mam i prawdopodobnie jeszcze przez wiele lat mieć nie będę.
Pewnie mogłabym zbudować łódź ...gdybym mogla
ale że nie mogę to opanowałam to śmieszne szydełko niemal do perfekcji - bo to MOGĘ.
Nie wiem czy w hobby ważna jest oryginalność - w końcu nie chodzi o pochwalenie się przed znajomymi, ale o spraawianie przyjemności SOBIE a w takim układzie nawet pieczenie ciasteczek może stać się pasja i sztuką.