Niskie ciśnienie u nastolatka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Niskie ciśnienie u nastolatka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Niskie ciśnienie u nastolatka

Witam! Od pewnego czasu miałam problemy z synem. Zrobił się jakiś rozdrażniony, ospały, jakby osłabiony i ciągle narzekał na bóle głowy. Na początku myślałam że to po prostu okres dojrzewania i przymykałam na to oko, ale w końcu zaczęłam się niepokoić i zabrałam go do lekarza. I szok, okazało się że to przez niskie ciśnienie, na co bym nigdy nie wpadła. W tym wieku?? Dostał jakieś leki, w prawdzie w niewielkich dawkach, ale i tak mnie to trochę martwi, przecież to jeszcze dziecko!!!! Zastanawia mnie skąd mu się to wzięło ? ani ja ani mąż nie mamy w rodzinie raczej niskociśnieniowców, no może moja mama, ale to już starsza kobieta i to chyba normalne w tym wieku, ale skąd u czternastolatka?? Czy minie mu to wraz z dojrzewaniem? Mogę temu jakoś zaradzić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Niskie ciśnienie u nastolatka

Moje problemy z niskim ciśnieniem także pojawiły się w wieku ok.13, 14 lat, niestety nie zmieniło się...ale choć mam niezbyt fajne dolegliwości z tym związane (wieczne zimne ręce i nogi, zawroty głowy i ospałość) to wolę już moje za niskie niż za wysokie ciśnienie - bo wtedy dopiero miałabym problemy...

http://www.netkobiety.pl/t2177.html  - to jest link z forum, gdzie jest nasz klub niskociśnieniowców...i jak piszą dziewczyny - da się nawet dobrze funkcjonować z niskim ciśnieniem, chyba najważniejszy jest aktywny tryb życia, ruch na świeżym powietrzu i odpowiednie odżywianie wink
Pozdrawiam!

3

Hej, spokojnie, najważniejsze że zabrałaś go do lekarza. skoro dostał leki to powinno być tylko lepiej smile głowa do góry smile

4

Niskie ciśnienie bardzo często pojawia się w wieku dojrzewania (nawet częściej niż u starszych). Może wynikać z gwałtownego rośnięcia (serce często rośnie nieco wolniej niż reszta ciała - ja tak np. miałam). To dość popularna dolegliwość tego wieku. Dużo sie teraz o tym mówi w środowiskach medycznych - u nas na uczelni temat wielokrotnie poruszano(jestem na 4 roku medycyny w Poznnaniu).
Warto namawiać syna żeby pił dużo wody, białą i zieloną herbatę, rano zanim wstanie z łóżka, najpierw na chwilę siadał. Dolegliwości powinny minąć, kiedy skończy sie okres dojrzewania, ale niestety mogą się utrzymać. Jakie leki dostał?

5

ja to lecze sie kawa  ale syn chyba jeszcze nie pije, co?

Kawa nie leczy. dobrze że od razu zareagowałaś na to co się dzieje. niskie ciśnienie napradę może uprzykrzyć życie , wiem co mówię. ja przez wiele lat się z tym męczyłam zanim wpadłąm na to że to może być te cholerne ciśnienie. było ze mną dokładnie tak samo ? wiecznie niewyspana i zmęczona, zawroty i bóle głowy. tak wiec gratuluje ze oszczędziłaś tego dziecku i wporę zadziałałaś.

7

a lekarz nie mówił dlaczego ma niskie? robił badania krwi? może mu rzeczywiście z wiekiem przejdzie, jak minie ten najgorszy okres. co do leków to raczej nie masz sie co niepokoic, pewnie dostał gutron, bo zwykle się go przepisuje przy niskim ciśnieniu, też go biorę smile powinien pomóc. przy niskim ciśnieniu jest też ważna  aktywność fizyczna, bo naturalnie je podnosi więc zachęcaj syna, niech chłopak dużo biega i uprawia sporty

8

niskie ciśnienie moze byćteż objawem jakiejś poważniejszej choroby jak cukrzyca czy problemy z tarczycą więc jak nie robiliście badań to warto

9

wątpię żeby jakiś lekarz przepisał leki bez badań wink

10

madziorala napisał/a:

Jak pije to radzę zaopatrzyć się w Astrę niskodrażniącą jest pobudzająca a jednocześnie pozbawiona wszystkich substancji drażniących, dla takich osób jest w sam raz, poza tym jako jedyna kawa jest przebadana klinicznie.

11

Moja 15 -letnia córka ma skrajnie niskie ciśnienie 70/50 , wczoraj nawet było 63/44. Nie wiem co mam robić. Ostatnio leżała w szpitalu (miewa silne bóle w okolicy serca), miała zrobionych sporo badań krwi, holtera, usg serca , próbę wysiłkową i niby wszystko dobrze. Strasznie się martwię. Cukrzyca i tarczyca wykluczona .Może ktoś wie co robić?

12

deana napisał/a:
madziorala napisał/a:

Jak pije to radzę zaopatrzyć się w Astrę niskodrażniącą jest pobudzająca a jednocześnie pozbawiona wszystkich substancji drażniących, dla takich osób jest w sam raz, poza tym jako jedyna kawa jest przebadana klinicznie.

Znam ta kawke , bardzo dobra , przy tym delikatna i bardzo aromatyczna.Zaczelam ja pic odkad pojawiły sie u mnie problemy  z zoładkiem.

13

mam27lat i od kąt pamiętam mam niskie ciśnienie 70/60 nawet w ciąży do tego bóle z lewej lub prawej strony klatki pierśowej izawroty glowy co robic?

Witam jestem chłopakiem (nie wiem czy wybrałem dobre forum),ale mam problemy z ciśnieniem krwi.
Mam 18 lat i moje ciśnienie krwi po zajęciach W-F i siłowni wynosiło 114/45 nawet przy "oglądaniu" się za kobietami skąpo ubranymi nie przynosi efektu,bez wysiłku mam 130/40-45 maksymalnie,odczuwam też dokuczliwe bule w lewej stronie klatki piersiowej (kłucie,które przychodzi falami np. kłucie przerwa 2-3 minutowa i znowu męka) lekarz stwierdził że to mięśnie rosną w przyspieszonym tempie z powodu siłowni ale nie powiedział mi dla czego  mam tak niskie ciśnienie na siłowni mogę ćwiczyć intensywnie  do 2 godzin i nie czuję takiego zmęczenia jak podczas biegu nawet spacer mnie męczy (trudno mi złapać oddech) mam astmę przewlekłą ale lekarz powiedział że to nie ma nic wspólnego,(jego opinia).Najbardziej mi skacze ciśnienie gdy się zdenerwuje ale w tedy od razu nachodzi silny ból głowy i posiadam dziwne "objawy" (skacze mi powieka,wychodzą mi żyły na rękach i nogach, i cały się trzęsę.
Takie zdenerwowanie to w sumie mały "dopalacz" przez 5 czy 7 minut nie odczuwam bólu w klatce piersiowej oraz przyspiesza mi tętno,ale gdy się uspokoję to znów powraca ból i zimne ręce oraz stopy .
Te objawy pojawiły się w piątek tj.1.04.2011 roku,
dwa razy już zdarzyło mi się że kompletnie nie kontaktowałem z otaczającym mnie światem na lekcji siedziałem jakbym miał z 90 lat i kulą przywiązaną do gardła nie panowałem nad głową miałem odczucie jakby ważyła z jedną tonę.Według mnie bóle głowy powstają dla tego że posiadam "skoki"ciśnienia  raz mam 120/40 raz na W-F 170/110 w tedy mnie nauczyciel niósł do pielęgniarki bo nie miałem sił.
Czytałem wiele postów nie tylko na tym forum że to od rozwoju fizycznego itp.
Jeżeli wiecie coś co mogło by być przyczyną tych skoków ciśnienia to prosił bym o odpisanie smile.

15

Ja też mam niskie ciśnienie, ale odczuwam to tylko przy deszczowej pogodzie, wtedy czuje się pół żywa. Ręce i nogi od małego zimne miałam, a najdziwniejsze jest to, że z niskim ciśnieniem powinnam dużo spać, a śpię mało, ale ja to w ogóle dziwna jestem. Kawę bardzo szybko zaczęłam pić, wolę ją od tabletek. I tak bywa, ale jak widać żyje i funkcjonuje z trupim ciśnieniem;) U mnie w rodzinie wszyscy raczej mają za wysokie.

Ja z kolei mogę spać cały dzień do szkoły wstaje na 7;30 a chodzę spać o 21-22 i rano czuje się jak po imprezie,która trwała całą noc

Problem rozwiązany smile
byłem u kardiologa badania krwi serca itp...
wykryto przerost lewej komory sercowej i wysoki poziom holesterolu a po za tym ogólnie chore serce

18

niskiecisnienie18 napisał/a:

Ja z kolei mogę spać cały dzień do szkoły wstaje na 7;30 a chodzę spać o 21-22 i rano czuje się jak po imprezie,która trwała całą noc

Jak się kładę o 21/22 to budzę się wyspana o 4/5. A tak poza tym to strasznie mi przykro z powodu serca;(

Trzymaj się!

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Niskie ciśnienie u nastolatka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024