Jakiś czas temu natknęłam się w Internecie na informacje o nowej diecie: 3D Chili - to jej nazwa.
Niech zacytuję:
"Dieta 3D Chili to nowe podejście do odchudzania, wykorzystujące dobroczynne działanie przypraw. Chili, czarny pieprz, ostra papryka, cynamon, kardamon, imbir? ? to najważniejsze przyprawy, które wpływają na pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii, a więc i proces odchudzania w sposób naturalny i bezpieczny dla organizmu." (Internet)
"Cały sekret tej kuracji tkwi nie tylko w doborze odpowiednich przypraw, ale również właściwym ich zestawieniu oraz proporcjach. W połączeniu z racjonalnym sposobem odżywiania pozwala na skuteczną walkę z nadwagą - już w momencie spożywania posiłków. A wszystko to w sposób bezpieczny oraz bez uczucia głodu.
Dieta 3D Chili, w przeciwieństwie do wielu kuracji odchudzających, bazuje na niedrogich i dostępnych w każdym sklepie produktach. Są to składniki całoroczne, dzięki czemu dietę można rozpocząć w dowolnym momencie. Kurację tę wyróżnia również jadłospis. W przypadku diety 3D Chili nie ma mowy o monotonii oraz niewielkich porcjach. Przepisy są łatwe w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. No bo jak oprzeć się kurczakowi z ryżem w warzywach na ostro albo włoskiemu makaronowi ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą? Całość nie tylko brzmi smakowicie, ale także wybornie smakuje." (Internet)
No i w sumie okazało się, że ja tę dietę stosuję nieświadomie już od długiego czasu- bo w moim menu jest mnóstwo ziół i naturalnych przypraw, które dodaję niemalże do wszystkiego.
Ale dzięki temu "natknięciu" się w necie na informacje o tej diecie, przypomniałam sobie, że mam jeszcze kilka innych przypraw, których używam rzadko (np. imbir, gałka muszkatołowa) i do nich wróciłam ![]()
Dieta jest spoko; nie wymaga głodzenia się lub rezygnacji np. z makaronu, ziemniaków - co nie uważam, za zbyt racjonalne.
Nie wymaga też jedzenia w kółko jednego produktu, co również jest bardzo ważne dla zdrowia.
Czy słyszeliście o niej? Jakie opinie ? A może zdążyłyście już wypróbować?