troche mi sie pogmatwało -niby mam :trzeba napisac tak i tak ale jak opisac mam dla sadu -ten cały opis po koleji co i jak i dlaczego -chce rozwodu -bede sie starała o udowodnienie mu winy -bo to jego wina jest ze sie rozstalismy - czy potrzebne sa jakies dowody- wypisac trzeba swiadków ?
i od razu chce uregulowac alimenty i moze ktos wie jak wyglada sprawa z podziałem majątku -to składa sie w trakcie rozwodu czy juz po sprawie?
Nie mam pieniedzy na prawnika jak na razie -musze radzic sobie sama -było by mi łatwiej zeby mi któras podpowiedziała z Pań jak pisały w swojej sprawie i jak sady patrza na ta opieke nad dziecmi -czy nadal my matki mamy wieksze prawa -
on sie pozuje teraz na skrzywdzonego tatusia ze taki teraz biedny jest i biega po instytucjach-podobno ma sie zgłosic do jakiegos zgrupowania pokrzywdzonych ojców.Oczywiście robi to wszystko mi na złośc i traktuje dzieci jako karte przetargowa aby mi dokuczyc .
Kobietki - doradzcie mi co mam robic bo juz wymiekam ....te papiery mnie przerazaja ....
W pozwie piszesz po kolei Wnoszę o :orzeczenie rozwodu z winy męża, powierzenie opieki nad dziećmi tobie i o zasądzenie alimentów w uzasadnieniu piszesz że strony zawarły związek tam i tam dowody skrócone odpisy małżeństwa i urodzenia dzieci .
W uzasadnieniu opisujesz przebieg małżeństwa jak mąż ciebie traktował i dzieci jeśli posiadasz świadków podajesz imiona i nazwiska jeśli masz dowody zdrady podajesz je sms maile cokolwiek dobrze by było gdybyś zbierała rachunki za zabawki ubrania dla dzieci że to ty dbasz o ich byt.
Wzory znajdziesz w internecie wpisz pozew o rozwód ja tak napisałam o separacje im dokładniejszy opis małżeństwa tym lepiej istotne jest od jak dawna jesteście w separacji czy mieszkacie razem czy śpicie razem opisz to dokładnie ważne są też daty chodzi o lata kiedy co miało miejsce im dokładniejszy opis tym łatwiej będzie na pierwszej rozprawie.
Co do porady prawnika to są darmowe np. przy siedzibach dziennika polskiego. a jeśli chodzi o podział majątku to dopiero po rozprawie o rozwód.
dzieki Fenix- najgorzej ze nigdy mi nie przyszło do głowy zbierac rachunków - i teraz mu nie udowodnie ze mi od kilku lat nie dokładał do dzieci ...w ogóle to nic na niego prawie nie mam a gad grozi mi smiercią -( próbuje mnie zastraszyć)a policja jest bezradna -dlaczego tak jest ? Sasiedzi ( jego )tez nie chca sie wtrącac -czy moja rodzina tez moze byc swiadkami na rozprawie?
tak to mają być twoi świadkowie koleżanki rodzina ale jeśli ci grozi to go sprowokuj i nagraj na komórkę lub dyktafon to idealny dowód co do rachunków to zbieraj od dziś nawet na owoce słodycze, do sprawy jest zawsze dużo czasu ja złożyłam pozew w maju i czekam dalej a usłyszałam że terminy są od 3do 6 miesięcy więc masz czas na zbieranie dowodów.Jeśli zgłosisz to na policje to założą mu zieloną karte czy jakoś tak będzie załatwiony przemoc w rodzinie może być również psychiczna jeśli czujesz się maltretowana psychicznie zgłoś się do psychologa to również ogromny atut w sądzie.
on ma załozona niebieska karte-w tamtym roku jak jeszcze z nim mieszkałysmy -ale dobry pomysł bede z bierac rachunki -od jutra ...Ale mimo ze z nim nie mieszkamy on nadal mi zatruwa zycie i ciagle mnie przesladuje .Jak go nagram to załoze mu sprawe o grozby karalne-grozenie smiercia -ale faktycznie to on zachowuje sie jak niezrównowazony ...takiego go nie znałam ...był zły a taraz to podły potwór
Wzór pozwu
Sąd Okręgowy w ........................Wydział Cywilny
Powód: imię i nazwisko, zawód, zam. miejscowośc, ulica, nr domu, lokalu
Powódka: imie i nazwisko, zawód, zam. miejscowośc, ulica, nr domu, lokalu
Pozew o rozwód
Powódka wnosi o:
1. Rozwiązanie przez rozwód małżeństwa powódki (imię i nazwisko z domu nazwisko rodowe) z pozwanym (imię i nazwisko), zawartego w dniu...........................roku przed Kierownikiem Urzedu Stanu Cywilnego w................................,nr aktu małzeństwa.................- z winy pozanego (imię i nazwisko)
2. Powierzenie powódce (imię i nazwisko) wykonywania władzy rodzicielskiej nad wspólnym dzieckiem stron (imie i nazwisko) urodzonym..........................r. w ............................
3. Zobowiązanie pozwanego (imię i nazwisko) do ponoszenia kosztów utrzymania małoletniej(ego) córki/syna w wysokosci ...............(słownie:....................................) złotych miesięcznie
4. Zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kosztów procesu według norm przypisanych
UZASADNIENIE
Strony zawarły zwiazek małzeński w dniu.............................roku przed .....................................Z małżeństwa tego pochodzi córka/syn (imię i nazwisko) urodzona(y)......................................r. w .............................................
dowód:
- odpis aktu małżeństwa
- odpis aktu urodzenia
Pożycie stron początkowo układało się pomyslnie i harmonijnie. Od blisko .............lat pozwany zmienił swoje zachowanie. Stał się konfliktowy, wybuchowy i arogancki. Zaczął w stanie nietrzeźwym późno przychodzic do domu, a zdarzało się, iż przez kilka dni przebywał poza domem.
W czasie swej bytnosci w domu urzadzał awantury bez zadnego powodu, podczas których wyzywał powódkę wulgarnymi słowami. Często też sytuacje takie zdarzały się, gdy był pod wpływem alkoholu.
Nieporozumienia te są z zasadzie niewytłumaczalne, gdyż powódka nie daje powodu do ich wszczynania. Jedynym wytłumaczeniem jest to, iż pozwany związał się z inną kobietą. Powódka widziała pozwanego kilkakrotnie z młodą, atrakcyjna kobietą w restauracji, kinie oraz na ulicy. O bliskich stosunkach pozwanego z tą kobieta powiedzieli powódce znajomi i sąsiedzi.
dowód:
- zeznania (imie i nazwisko, adres zamieszkania)
- zeznania - "-
Od......................strony nie utrzymują stosunków cielesnych. Pozwany nie dąży do zblizenia cielesnego.............................itd (każdy fakt nalezy uzasadnic powołując stosowny dowód(zeznania swiadków, zdjęcia, smsy itp)
W tym stanie rzeczy żądania pozwu są uzasadnione
Załaczniki
dzieki teraz cięzka praca w spisaniu histori swego zycia ...ojej musze to zrobić do jutra