Czy mówić dzieciom o homoseksualizmie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy mówić dzieciom o homoseksualizmie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Czy mówić dzieciom o homoseksualizmie?

A jakie jest Wasz zdanie w tej kwestii?
Jak mówić dzieciom o homoseksualizmie?
Zacząć rozmowę samemu czy poczekać, aż zapyta? Uczulić na kontrowersje czy przedstawić, jako coś naturalnego?
I czy w ogóle warto rozmawiać o homoseksualizmie z dzieckiem....? jest to dla mnie dość ważna sprawa ze względów
osobistych, dlatego będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie?
Zgadzanie się ze zdaniem w artykule czy raczej nie...?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie komentarze!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy mówić dzieciom o homoseksualizmie?

Jak najbardziej mówić i przedstawić jako coś naturalnego - tak, jak tłumaczymy na przykład, że oprócz nas są ludzie o ciemnej skórze, ze skośnymi oczami itd., że jesteśmy różni. Myślę, że niekoniecznie trzeba sadzać np. czterolatka i dawać mu wykład o zawiłościach orientacji seksualnych, ale jeśli zapyta, to warto w prostych słowach wyjaśnić, o co chodzi. Ukrywanie i traktowanie homoseksualizmu jak tabu przyczynia się tylko do rozwoju stereotypów i uprzedzeń.

3

Chyba mówić, jak dziecko coś o tym wspomni.
Moja mama tak zrobiła, ale ja pytałam jak miałam 5 lat. smile

4

Myślę, że jak dziecko zapyta to oczywiście odpowiedzieć. Ale nie jestem pewna, czy dodać, że to coś naturalnego. Dla mnie to nie jest naturalne i nie będzie, więc nie będę mówić dziecku inaczej. Ale jako mały człowiek ma prawo samo wybrać, co uważa za naturalne a co nie- więc pewnie powiem tylko co to jest homoseksualizm, ale nie będę tego przedstawiać w kategoriach "naturalne/nienaturalne, dobre/złe".

5

Mówić. Trzylatek może nie spytać ale moja córka ze mną o tym w wieku trzech lat rozmawiała. A to dlatego, że z sytuacją zetknęła się w przedszkolu. Pewna dziewczynka z grupy mieszkała z mamą i jej partnerką. Często obie przychodziły po dziewuszkę. Kiedyś ta dziewuszka powiedziała córce, że są tacy co mają jedną mamę i jednego tatę a ona ma dwie mamy po prostu. I wtedy córka zaczęła wypytywać mnie o szczegóły. Oczywiście na każde pytanie odpowiedziałam. Ale sama zaczekałam aż zacznie pytać by nie robić atmosfery niezwykłości wokół tej sprawy.
Córka ma świadomość różnic między ludźmi- od zawsze w jej otoczeniu byli ludzie o innym kolorze skóry, na wózku, bez rąk czy nóg czy mające partnera tej samej płci.

6

Dzieciom zawsze należy odpowiadać na pytania i to zgodnie z prawdą. Odpowiedzi jednak muszą być dla nich zrozumiałe czyli dostosowane do wieku. Homoseksualizm jest takim samym tematem dla dzieci jak kwiatki na łące.

7

Podobnie jak o seksualności; mówić. Nie wiem, czy chcesz mówić, że to coś naturalnego, czy nie, ale na pewno warto o tym mówić... naturalnie.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy mówić dzieciom o homoseksualizmie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024