Kim jest i komu pomaga sex coach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Kim jest i komu pomaga sex coach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Kim jest i komu pomaga sex coach?

Kim jest sex coach? Sex coach to instruktor seksu, który podpowiada co robić, aby mieć w łóżku jak najwięcej przyjemności, a tym samym, aby zbliżenia były jak najbardziej satysfakcjonujące. Zawód ten pojawił się w Stanach Zjednoczonych, co prawda w Polsce ta profesja dopiero raczkuje, ale przyjmuje się, że istnieje na tej płaszczyźnie spora nisza, a skoro tak, to ma przed sobą przyszłość.

Marta Niedźwiecka zapytana przez portal Kobieta Interia czym sex coach różni się od seksuologa odpowiada:
Sex coach zdecydowanie nie jest seksuologiem. Nie zajmuje się zaburzeniami, analizą psychologiczną, nie za bardzo interesuje go przeszłość. Jest nastawiony na konkretny problem w życiu intymnym i jego rozwiązanie - na przyszłość. Osoba, która idzie do sex coacha może oczekiwać, że będzie partnerem - klientem, nie zaś pacjentem. Coach skupia się na mocnych stronach klienta, na tym, co można osiągnąć, poprawić, ulepszyć. Coach jest trochę jak przyjaciel, tylko że obiektywny i zadający trudne pytania. Akceptuje i wspiera w rozwoju, nie dając żadnych lekcji, nie pouczając, nie wymądrzając się, a przede wszystkim - nie oceniając. To bardzo ważne, jeżeli rozmawiamy o ludzkiej seksualności, bo naprawdę ta sfera jest niesłychanie delikatna, zróżnicowana, bogata, a ludzie bardzo się różnią.

Żyjemy w czasach wielkiej wolności seksualnej, z jednej strony daje nam to ogromną swobodę, a z drugiej wywołuje pewnego rodzaju presję i wynikające z niej poczucie przytłoczenia, zwłaszcza kiedy własne przekonania i wewnętrzne wybory dalekie są powszechnych kanonów. Część z nas eksperymentuje, ale część wstydzi się własnego ciała, swojej seksualności, ma wiele uprzedzeń, obaw i negatywnych przekonań, choć przecież seks jest naturalną częścią człowieka i ważne, aby przynosił mu radość oraz satysfakcję.

I to właśnie w sytuacji kryzysu, przełomu czy też potrzeby zmiany z pomocą przychodzi sex coach. Jego zadanie polega na wsparciu swojego klienta, podsunięciu narzędzi, szczerej, głębokiej rozmowie, zadawaniu wielu pytań i pomocy w odnalezieniu się na płaszczyźnie seksu i własnej seksualności. Pomaga zrozumieć własny problem i własną sytuację, za to nigdy nie ocenia, nie narzuca żadnych wzorców czy też norm. Coaching wspiera także osoby, które nie mają specjalnych problemów, ale w myśl zasady, że nigdy nie jest tak dobrze, aby nie mogło być lepiej, chcieliby zrobić coś dla siebie, na przykład poprawić relacje w związku albo podnieść jakość swojego seksu. Warto zdać sobie sprawę, że wielu z nas po prostu brakuje wiadomości lub inspiracji, które mogłyby wpłynąć na rozwój życia intymnego, a pośrednio także na jakość związku.

Jak uważacie - czy ten nowy zawód ma sens, a na tego rodzaju usługi istotnie jest zapotrzebowanie? Czy sami bylibyście w stanie otworzyć się i skorzystać z pomocy, wsparcia i podpowiedzi, aby osiągnąć większą satysfakcję z własnego współżycia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kim jest i komu pomaga sex coach?

ciekawa jestem czy sex coach przyjmuje rowniez pary? Ja bym chetnie z mezem poszla. Zdaje sobie sprawe, ze nie wiadomo co by z tego wyszlo, ale moim zdaniem lepiej probowac cos zmieniac niz stac w miejscu. W takim kontekscie kazda zmiana jest zmiana na lepsze.
To moze byc bardzo pomocne.
Slyszalam tez o instytucji sex trenera - mialby to byc ktos, kto bardzo praktycznie doradza w sex - sprawach.
Wyslalabym do sex coachow/trenerow wszystkie "biale" malzenstwa. Sadze, ze niewiele z nich decyduje sie na wstrzemiezliwosc z powodow ideologicznych. Wiekszosc pewnie z powodu skrywanych gleboko problemow. A coach czy trener moglby pomoc. Seksualnosc to b. wazna sfera. Nawet jesli kiepsko funkcjonuje  - tak jak teraz w moim przypadku.

3

Popieram -- wystarczy się otworzyć i porozmawiać z kimś mądrym. Teraz musimy dużo czytać, a taki ktoś powie od razu wszystko co trzeba. Albo inaczej -- można uczyć się pływać samemu, ale lepiej jak ktoś powie co trzeba poprawić. Można uczyć się pływania z książek, ale wprawne oko trenera, który widział już tysiąc pływaków, wskazuje niedociągnięcia, widzi czego my nie widzimy. Pewnie żeby miało to sens on musiałby widzieć jak para się kocha.

4

Spotkałam się gdzieś z informacją, że czasem sex coach nie tylko rozmawia, ale też przygląda się współżyciu pary. Przyznaję, że trzeba mieć sporą odwagę wink.

5

Jeśli się z kimś rozmawia o seksie, ma chęć nauki, chce się sprawiać przyjemność, to po co sex coach?
By powiedzieć facetowi, że gry wstępnej nie zaczyna się od razu od minetki, czy kobiecie, że jak go pocałuje to mu nie zawsze stanie...?

Ten zawód to coś dla chyba leniwych - coś w stylu - lubię żeberka na obiad, hmm... idę na nie do knajpki, bo samemu nie chce mi się ich zrobić.

6

oglądałam kiedyś program na ten temat (nikogo nie zdziwi że z Holandii) jak starsza kobitka uczyła 30 letniego prawiczka bliskości, sexu. Teoretycznie nie robiła nic złego - mam na myśli sex - uczyła go jak się całować, dotykać (no trochę ją "wymacał") ale facet już się nie bał kobiet i bliskości jak wcześniej (oczywiście to był typ taki dosyć skrajny).
Ale jakoś tak to mnie nie przekonuje... ja bym prędzej poszła do seksuologa.

7

Remi, wyżej wyjaśniłam komu potrzebny jest sex coach. Problem zaczyna się wtedy, kiedy ktoś chce, ale nie potrafi, bo schematy, wychowanie, otoczenie wytworzyło w nim jakieś blokady, których samodzielnie nie jest w stanie przełamać. Często rozmowa z partnerem to za mało, bo nie każdy partner (ba, często nawet my sami) jest na tyle świadomy sytuacji i problemu, żeby umiejętnie potrafić pomóc.

8

Ja myślę, że życie seksualne podejmują osoby że tak powiem świadome tego. Że wiedzą, że ktoś nie jest maszyną, że seks to nie film XXX, że patrzą na to co odczuwa partner.

Schematy, blokady - kto jak nie partner jest osobą najbliższą? Kto wykaże zrozumienie - partner, partnerka, czy sex coach biorący za godzinę pieniądze i mówiący - hmm... zacznijcie od pocałunków, potem dotknij jej szyji, chwilka, a pani co lubi? By tam dotknąć?

Te wiele pytań może zadać każdy, nie trzeba do tego kogoś obcego.

9

Ja z kolei myślę, że nie zawsze życie jest tak proste. Ludzie nie potrafią ze sobą szczerze rozmawiać, czasem łatwiej przychodzi im otworzyć się przed kimś obcym niż (przynajmniej teoretycznie) najbliższą osobą. Poza tym nie każdy partner ma w sobie na tyle mądrości, zrozumienia i empatii, aby potrafił sprostać oczekiwaniom. Jasne, że tak powinno być, niestety nie jest.

10

Ja uważam to co Olinka -- czasem dobrze byłoby aby ktoś kto widział tysiąc par i ich problemy spojrzał na "nas" i powiedział że na coś nie zwracamy uwagi... Jako przykłady mogę podać film "Way to better cunnilingus", gdzie Pani Nina Hartley objaśnia jak lepiej robić minetkę, albo gdzie indziej ktoś podsuwa myśl, że łechtaczkę się też ssie, a nie tylko liże. Zresztą ona tam stoi nad dwojgiem ludzi i tłumaczy.

11

Ja tez sie zgadzam z Olinka. Tej najblizszej osobie czesto trudno cokolwiek powiedziec. Po pierwsze boimy sie zrobic przykrosc, po drugie boimy sie odrzucenia. Po trzecie mamy "historie" czesto wieloletnia roznych pretensji, zali, oczekiwan i to jest gdzies z tylu glowy.  Sex coach jest osoba obiektywna. Nie ma "historii" kontaktow z dana osoba i to co nam radzi nie ma zadnego podtekstu. Latwiej uwierzyc takiej osobie niz zonie/mezowi, choc byc moze teoretycznie powinno byc inaczej.

12

Miriamm napisał/a:

Ja tez sie zgadzam z Olinka. Tej najblizszej osobie czesto trudno cokolwiek powiedziec. Po pierwsze boimy sie zrobic przykrosc, po drugie boimy sie odrzucenia. Po trzecie mamy "historie" czesto wieloletnia roznych pretensji, zali, oczekiwan i to jest gdzies z tylu glowy.  Sex coach jest osoba obiektywna. Nie ma "historii" kontaktow z dana osoba i to co nam radzi nie ma zadnego podtekstu. Latwiej uwierzyc takiej osobie niz zonie/mezowi, choc byc moze teoretycznie powinno byc inaczej.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif
Sama prawda i tylko prawda co napisała Miriamm

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Kim jest i komu pomaga sex coach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024