Chodzik - fakty i mity - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Chodzik - fakty i mity

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Chodzik - fakty i mity

Tak popularne kiedyś chodziki dla dzieci zostały obecnie okrzyknięte jako najgorsze zło. Co o tym sądzicie? Czy jako dzieci miałyście chodzik? Odczuwacie jakieś negatywne skutki? Kupujecie chodzik Waszym dzieciom? Jakie są wady, a jakie zalety chodzików? Jesteście przeciwniczkami rujnowania zdrowia malucha w taki sposób, czy wręcz przeciwnie - nie rozumiecie, o co ta cała afera?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chodzik - fakty i mity

Nie mam dzieci, ale szczerze powiem, że pierwsze słyszę o negatywnym wpływie chodzików.
Z tego co pamiętam, wszystkie dzieci chodziły w chodzikach i jakoś lawiny negatywnych konsekwencji nie widzę.

3

Jako dziecko miałam wiklinowy chodzik, zresztą doskonale go pamiętam, bo jeszcze długo był w naszym domu, ale - z tego co mówi moja mama - niewiele z niego korzystałam. Za to mój brzdąc chodzika nie miał wcale, zwyczajnie nie czuliśmy takiej potrzeby - był dzieckiem bardzo żywym, ciekawskim, kiedy więc chciał gdzieś dotrzeć i czegoś dotnąć, to musiało odbyć się to szybko, a najszybciej mu było na czworaka. Naturalnie kolejnym krokiem i tak było chodzenie, którego nauka odbyła się błyskawicznie, a my doskonale obyliśmy się bez tego sprzętu.

4

Moje dzieci nie korzystały z chodzików bo nie czułam potrzeby aby mieć coś takiego. Uważam je za zbędna rzecz.

5

Moje dziecko miało chodzik. Traktowany był raczej jak zabawka niż przyrząd do nauki. Czyli, od czasu do czasu, mała była do niego wkładana i wtedy sobie poszurała po pokoju wielce zadowolona. Nie bardzo wiem jaką krzywdę może wyrządzić chodzik dziecku, pod warunkiem, że dziecko nie siedzi w nim całymi godzinami.
Natomiast jestem przekonana, że w nauce chodzenia to on nie pomaga wink

6

moja dwójka miała chodzik,sprawdził się,nie widzę aby wpłynął jakoś negatywnie na ich rozwój,szybko poszły na nogi bo na początku 10 miesiąca

7

Mój maluch uwielbia chodzik;) Nie widze w nim nic złego. Ja jako dziecko też chodziłam w chodziku i jakoś na mnie to nie wpłyneło negatywnie nie mam krzywych nóg wink

8 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2013-04-12 10:39:36)

Moje dziecko chodzika nie miało.Nie widziałam potrzeby by przyspieszać jego rozwój motoryczny.Mówię stanowczo nie chodzikom nie tylko z powodu tego,że "chodzenie" w chodziku jest nieprawidłowym wzorcem ruchu i a kończyny w stawach biodrowych są nieprawidłowo rozstawione ale też dlatego,że widziałam dwa wypadki dziecka w chodziku- jedno spadło z dwóch małych schodków a drugie zahaczyło o próg i rozbiło głowę.
Mąż jest specjalistą fizjoterapii II stopnia i wierzę w to co mówi:)

Znam dzieci,które pomimo używania chodzików rozwijają się prawidłowo jednak od lat stanowisko specjalistów jest jasne: chodziki nie pomagają a szkodzą.Dlaczego mamy używające chodzików w to nie wierzą?
Ja bym nie ryzykowała...za bardzo cenne jest dla mnie zdrowie mojego dziecka.

Nie widzę żadnych zalet tradycyjnego chodzika- prócz tego,że mamy mają spokój od dziecka.
Polecam dla dzieci zaczynających chodzić tzw. chodziki- pchacze.

9

Słyszałam   że z  chodzika krzywią się nóżki

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Chodzik - fakty i mity

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024