Warto odstawić tabletki? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Warto odstawić tabletki?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 63 ]

Temat: Warto odstawić tabletki?

Hej dziewczyny,

Wlasnie nadchodzi dla mnie czas decyzji czy odstawić tabletki, ostatnia wzielam w sobote, tak wiec w niedziele bede musiala zdecydowac.

Glownym powodem mojej decyzji o odstawieniu (po 4 latach brania Novynette) jest to ze od 3 miesiecy mam objawy (depresje, lęki ktore wlasciwie nie maja przyczyny, bo w moim zyciu uklada sie bardzo dobrze, bardziej zauwazam ze przez nia zaczynam szukac problemow gdzie ich nie ma, migreny, brak libido) i szukajac ich powodu chce sprawdzic czy to wlasnie tabletki nie sa ich przyczyna, bo juz nie wiem co moze sie dziac. Biore od 2 miesiecy magnez b6, bo moglybyc to objawy niedoboru ale stan nadal sie utrzymuje.

Rozmawiajac z moim ginekologiem powiedzial, ze tabsy nie powinny byc przyczyna, bo takie objawy powinny wystepowac do 3 miesiecy, ale zaproponowal ze jesli juz zrobic miesieczna przerwe, zobaczyc i ewentualnie zmienic tabletki na inne (choc ja myslalam o calkowitym juz odstawieniu tabletek jak juz to zrobie).

Czytam rozne opinie/skutki dotyczace odstawienia tabletek i jestem przerazona skutkami odstawienia, przytycie, wysyp na twarzy. Jak myslicie czy warto probowac z odstawieniem i sprawdzic czy to tabletki sieja taki zamet w moim organizmie?

Bo najbardziej mnie zastanawia czy to mozliwe ze objawy pojawily sie dopiero po tak dlugim czasie brania tabletek.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Warto odstawić tabletki?

Jeżeli chcesz odstawić tabletki, to odstaw na pół roku, rok, ale nie na miesiąc..to oczywiście tylko moje zdanie, ale przez miesiąc to zrobisz tylko misz-masz w swoim organizmie, hormony oszaleją..przemyśl dobrze tę decyzję..

3

Podbijam temat, bo tez juz od kilku miesiecy tluke sie z myslami - ostawiac/robic przerwe, czy nie.. biore od 1.5roku tabsy i niby nic sie nie dzieje (tylko te cyce jak donice) ale jakos tak czuje sie.. zachemiowana wink jesli wiecie co mam na mysli.
moja Gin mowi ze tabletki w tych czasach sa super zdrowe i nic zlego mi sie od nich dziac nie powinno. ale ja sama nie wiem.

4

Ja biote pigułki już jakieś ponad 10 lat(z przerwami)
Też brakuje mi po nich ochoty na sex jestem nerwowa itp.
to wszystko od pigułek niestety...
Słyszałam jednak ze bardzo dobre są mini pigulki....
Czy ktoś może odnieść sie do tego i coś poradzić...????????

5

Tu macie wątek kobiet pigułkowiczek wieloletnich i zmianę na co innego po czym niektóre odkryły, że mają libido wink http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?pid=1477271#p1477271

6

Przede wszystkim przychylam się do opinii, że nie można odstawiać tabletek na miesiąc czy dwa, żeby później do nich wracać - to by dopiero była makabra dla organizmu. Żaden normalny ginekolog nie powinien Ci na to pozwolić!

Ja tabletki odstawiłam już jakiś czas temu, głównie przez infekcje, z którymi męczyłam się praktycznie cały czas. Nastrój też się pogarszał - może nie tak jak u niektórych dziewczyn, ale jednak nie byłam już dawną "sobą" i bardzo mi to przeszkadzało.

Skutki uboczne po odstawieniu oczywiście były, organizm zaczął lekko świrować, ale nie miałam jakichś traumatycznych przeżyć. Cykl unormował mi się po kilku miesiącach. Ale wiadomo, że te trwalsze efekty brania tabletek mogą się jeszcze pojawić. Moja rada? - zastanów się czy na pewno chcesz na stałe ostawiać tabletki. Zrób sobie badania kompleksowe, bo może faktycznie coś się zaczyna dziać niepokojącego w organizmie, chociaż nie ma się co zamartwiać na zapas smile

7

Brałam tabletki ok. pół roku, nieco ponad 2 tygodnie temu je odstawiłam i czuję się teraz o niebo lepiej! Podczas ich przyjmowania walczyłam z wieloma skutkami ubocznymi - brak ochoty na seks, ogromna suchość pochwy, miejscowo wyskakujące pryszcze, wypadające włosy i bardzo zmienne humory... Po odstawieniu jest inaczej - powróciło dawne nawilżenie pochwy, cera nie jest sucha, ale też nie mam trądziku, samopoczucie w normie, a stan moich włosów i paznokci się poprawił. Już nigdy nie wrócę do pigułek!

na moich tabletkach pisze że zmieniać ich nie trzeba, że jeżeli nie ma przeciwwskazań (decyduje o tym lekarz) to można je brać nawet do początku okresu menopauzy.
A jeżeli Tobie nie służą te które bierzesz to może warto zmienić na inne? Podejmij decyzję wspólnie z lekarzem, na pewno powie co i jak.

9

Ja podjęłam decyzje o odstawieniu miesiąc temu i już żałuję. Oczywiście każdy organizm jest inny, ale u mnie jest beznadzieja... Przed tabletkami miałam problem z trądzikiem, łojotokiem, nieregularnym i mocno obfitym okresem. Przez miesiąc od odstawienia cera makabrycznie tłusta (na szczęście JESZCZE mnie nie wysypało), włosy tłuste dzień po umyciu, biust zmalał ;/ owłosienie tysiąc razy gorsze.... Ogólnie wszystko na minus, libido jak nie było przy tabletkach tak dalej nie ma, okresu też brak choć powinien być ponad tydzień temu, brzuch wielki jak by się tam zbierało ale takie opóźnienie podobno jest normalne po odstawieniu. Nawet nie chcę myśleć co to będzie jak w końcu dostanę okres... hmm
Szczerze, to wróciłabym do tabletek najszybciej jak to tylko możliwe...

10

Moje drogie, ja brałam tabletki bardzo długo, przez wiele lat. Mniejsza o powody, bo nie było tak, że brałam je tylko dlatego by w ciążę nie zajść. Grunt, że miałam niemal wszystkie objawy niepożądane z ulotki: stany depresyjne, problemy z tyciem, wahania nastroju, potworne bóle głowy, problemy z cerą, wypadały mi włosy, spadło mi libido, bolały mnie nogi, puchły łydki i kostki i to prawie przy każdym rodzaju tabletek a brałam: Microgynon, Novynette, Yasmin, Yasminelle, Diane-35, Cilest, TriRegol i sama już nie pamiętam jakie jeszcze. Skutki uboczne miałam po każdych z nich. Odstawiłam tabletki 3 lata temu i to była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu smile. Oczyszczanie organizmu po nich trwało prawie dwa lata, w tym czasie przeszłam niemal horror, kiedy popękały mi torbiele i wyłam z bólu, potem skoki hormonalne, wzrost prolaktyny, potworny PMS, bolesne miesiączki, znowu wypadła mi połowa włosów, ale teraz jest w miarę ok. Jestem zdrowa, nie boję się, że dostanę zakrzepicy lub raka piersi z powodu brania tabletek smile. Czuję się czysta, silna, a przede wszystkim - żyję w zgodzie ze swoim sumieniem i naturą. Obserwowanie własnego organizmu sprawia mi olbrzymią frajdę. Nie robię wykresów, a mimo to wiem kiedy można a kiedy nie. Jednak odzyskanie pełnej płodności zajęło mi dwa lata walki o nią. Niestety ale tabletki rozwalają układ hormonalny totalnie. Dlatego myślę, że: tak, warto odstawić tabletki smile

11

Zgadzam się z Emilią smile

12

Emilia napisał/a:

Moje drogie, ja brałam tabletki bardzo długo, przez wiele lat. Mniejsza o powody, bo nie było tak, że brałam je tylko dlatego by w ciążę nie zajść. Grunt, że miałam niemal wszystkie objawy niepożądane z ulotki: stany depresyjne, problemy z tyciem, wahania nastroju, potworne bóle głowy, problemy z cerą, wypadały mi włosy, spadło mi libido, bolały mnie nogi, puchły łydki i kostki i to prawie przy każdym rodzaju tabletek a brałam: Microgynon, Novynette, Yasmin, Yasminelle, Diane-35, Cilest, TriRegol i sama już nie pamiętam jakie jeszcze. Skutki uboczne miałam po każdych z nich. Odstawiłam tabletki 3 lata temu i to była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu smile. Oczyszczanie organizmu po nich trwało prawie dwa lata, w tym czasie przeszłam niemal horror, kiedy popękały mi torbiele i wyłam z bólu, potem skoki hormonalne, wzrost prolaktyny, potworny PMS, bolesne miesiączki, znowu wypadła mi połowa włosów, ale teraz jest w miarę ok. Jestem zdrowa, nie boję się, że dostanę zakrzepicy lub raka piersi z powodu brania tabletek smile. Czuję się czysta, silna, a przede wszystkim - żyję w zgodzie ze swoim sumieniem i naturą. Obserwowanie własnego organizmu sprawia mi olbrzymią frajdę. Nie robię wykresów, a mimo to wiem kiedy można a kiedy nie. Jednak odzyskanie pełnej płodności zajęło mi dwa lata walki o nią. Niestety ale tabletki rozwalają układ hormonalny totalnie. Dlatego myślę, że: tak, warto odstawić tabletki smile

Zgadzam się z w zupełności smile
odstawiłam tabletkę (Yasmin) około roku temu, brałam ponad 6 lat, i wydawało mi się, że jest wszystko ok, bóle głowy, migreny, puchnące łydki, brak ochoty na seks i zmiany nastroju przypisywałam zmęczeniu, dopiero po odstawieniu zobaczyłam jak wielki wpływ na organizm ma malutka tabletka.. jeszcze do końca nie ogarnęłam się z kwestiami cery, ale już nie chodzę z zapasem proszków na ból głowy, a i schudłam, a nie przytyłam.. więc po odstawieniu proszków wcale nie trzeba od razu przytyć może być na odwrót smile oczywiście organizm jak sam się reguluje a nie przez pigułkę to wahania wagi w ramach cyklu są większe smile
ale wydaje mi się, że warto zrobić sobie przerwę, i raz na jakiś czas sprawdzić czy organizm jest w stanie normalnie funkcjonować po odstawieniu:)
nie jestem przeciwnikiem pigułki i z moją paranoją zajścia w niechcianą ciążę na pewno do niej jeszcze wrócę, ale na pewno musi ona bardzo dobrze być dobrana i każdy niepożądany objaw powinien być sygnałem ostrzegawczym i koniecznością pomyślenia o zmianie smile

13

Ja wlasnie odstawiam, dzisiaj dzien drugi. Boje sie jakichs strasznych rzeczy (tycie, pryszcze, humory itp).. ale ciesze sie, ze wreszcie przestane sie truc! :-)

14

loveaellie napisał/a:

Ja wlasnie odstawiam, dzisiaj dzien drugi. Boje sie jakichs strasznych rzeczy (tycie, pryszcze, humory itp).. ale ciesze sie, ze wreszcie przestane sie truc! :-)

Organizm potrzebuje trochę czasu- daj mu go smile

15

Dam dam.. ale pamietam co sie dzialo jak zaczynalam brac tabletki. Nie chce znowu przez to przechodzic tongue
Jak dlugo moge miec efekty odstawienne? Na razie (3dzien po normalnej 7 dniowej przerwie) mam lekki bol brzucha i jestem troche poddenerwowana.

16

Trudno powiedzieć jak długo. Ja miałam przez pierwszy miesiąc bóle brzucha - wyraźnie czułam jak jajniki zaczynają pracować po kilkunastoletniej przerwie. Okres dostałam jak w zegarku - zupełnie jak podczas brania tabletek. Nie miałam innych dolegliwości, tylko niestety nie przeszły mi bóle głowy podczas miesiączki. No, może kilka pryszczy mi wyskoczyło, ale w sumie to były drobiazgi. Psychicznie lepiej się poczułam, bo ciągle bałam się raka piersi - moja teściowa na to zmarła i wiem jaka to straszna choroba.

17

Tak, trudno powiedzieć jak długo, ale nie obawiaj się. Wszystko wróci do normy, a korzyści dla zdrowia jest nieopisanie więcej wink

18

jak dla mnie chyba branie tabletek ma 2zalety. seks bez gumki i malo intensywny okres. nic wiecej, niestety... bralam rok czasu Novynette, na poczatku bylo spoko, schudlam ok5kg, piersi staly sie fajne, zero problemow z cera. ale po roku odstawilam, doszlam do wniosku, ze po rozstaniu z facetem nie ma sensu sie truc. i co sie stalo?? w ciagu miesiaca 20kg dodatkowych, baaardzo ciezkich do zrzucenia(do tej pory sie z tym mecze, choc minely 3lata), owlosienie ciala... masakryczne... wiec ja juz hormonom podziekuje poprostu... to nie dla mnie... ale wiadomo, kazdy organizm jest calkiem inny

19

No tak, to są 2 zalety, z których na pewno 1 można uzyskać również i poza pigułkami, a  druga to... nasza natura taka wink

loveaellie napisał/a:

odstawiasz na stałe czy tylko robisz przerwę, oczyszczasz organizm i zaczynasz dalej brać tabletki?

Ja zmieniłam właśnie moje na inne, takie które bierze się bez przerwy bo zawsze zapominałam wrócić do nich po przerwie i bałam się że mnie to kiedyś zgubi wink  I od razu zapytałam gina o przerwę między tabletkami, to powiedział ze jeśli będzie wszystko ok to przerwy robić nie trzeba, mam nadzieję że się u mnie sprawdzą i będę mogła je brać do końca bo juz dzieci nie planuje a taki system brania bardziej mi pasuje niż z 7-dniową przerwą.

21

Catwoman napisał/a:

No tak, to są 2 zalety, z których na pewno 1 można uzyskać również i poza pigułkami, a  druga to... nasza natura taka wink

Dokladnie. Ta jedna ciezka noc z okresem idzie przezyc. Wiec jak dla mnie poprostu szkoda sie truc. Myslalam o tym, zeby znow zaczac brac, ale wole nie ryzykowac

22

123EwkaMarchewka321 napisał/a:
loveaellie napisał/a:

odstawiasz na stałe czy tylko robisz przerwę, oczyszczasz organizm i zaczynasz dalej brać tabletki?

Zyje zasada "nigdy nie mow nigdy", wiec nie chce zakladac, czy kiedys do nich wroce, czy nie. Na dzien dzisiejszy, mysle ze nie. Dzis rozmawialam z kolezanka o Nuvaring, jest zachwycona. Moze o nim pomysle, ale dopiero za kilka miesiecy jak sie "oczyszcze".

Z efektow ubocznych - jak na razie zaczynam byc nerwowa/placzliwa, zmalal mi biust.. i mam MEGA wielkie libido. Ciagle mysle o jednym big_smile niesamowite to jest. Sprawia mi frajda obserwacja wlasnego ciala (i psychiki) od kilku dni wink mam nadzieje, ze nie bedzie tragedii.  smile

23

loveaellie napisał/a:

i mam MEGA wielkie libido. Ciagle mysle o jednym big_smile niesamowite to jest. Sprawia mi frajda obserwacja wlasnego ciala (i psychiki) od kilku dni wink mam nadzieje, ze nie bedzie tragedii.  smile

oby tylko z Twojego duzego libido nie pojawilo sie bobo;)

ahhh pamietam jak kolezanka po ciazy zaczela dopiero co brac tabletki, zaczela czuc ie atrakcyjnie, bo tez zaczela chudnac po ciazy, tak szalala z chlopakiem, ze nie nadarzali z gumkami i tak oto jest mama 2synkow;)

24

Po pigułkach zwykle następuje próżnia antykoncepcyjna big_smile Bo... przecież .... jaka metoda, jeśli nie ta? To swego rodzaju uzależnienie psychiczne big_smile Ale może minąć.

25

Ładnych kilka lat temu odstawiłam pigułki, bo mi po prostu nie służyły. Kolejne kilka lat zajęło wracanie do równowagi hormonalnej - tym razem też przyjmowałam hormony, ale po to, aby wyrównać niedobór spowodowany rozleniwieniem organizmu i naturalnym brakiem ich produkcji. Dziś nie wyobrażam sobie, abym ponownie miała się truć, a potem ponownie doprowadzać organizm do porządku. Doskonale dajemy sobie radę bez nich, a komfort jaki dają absolutnie nie jest wart tego dyskomfortu, który ostatecznie wywołują.

26

Co ciekawe, wcale nie jest ważne, ile czasu bierzesz pigułki; czy bierzesz 10 lat, czy kilka miesięcy: "przyjście do siebie" organizmu może trwać tak samo długo/krótko.

27

No właśnie. Ja brałam pigułki jakieś 5 lat, może trochę dłużej - Cilest, potem Restovar. Tak rozregulowałam sobie organizm, że przeleżałam trzy dni na badaniach hormonalnych, potem przez kolejne trzy lata leczyłam się przyjmując estradiol syntetyczny. Na szczęście od razu trafiłam do bardzo dobrego specjalisty (ginekolog-endokrynolog) w dobrej klinice, który nie eksperymentował, a cały proces leczenia zaczął od bardzo dokładnych badań, w przeciwnym razie skutki mogłyby być znacznie poważniejsze, a leczenie jeszcze dłuższe.

28

Ja brałam wiele preparatów, z różnymi przerwami w sumie od 17 roku życia. Ostatni raz (kilka lat temu) mój organizm, gdy już odstawiłam pigułki....zachowywał się tak, jakbym nadal je brała smile I trwało to rok smile
Po czym z hukiem się skończyło big_smile

29

Catwoman napisał/a:

Ostatni raz (kilka lat temu) mój organizm, gdy już odstawiłam pigułki....zachowywał się tak, jakbym nadal je brała smile

To znaczy? Nadal nie miałaś owulacji? Strasznie długo yikes.

30

Ha, właśnie nie wiem smile Jak zawsze wiem, wtedy nie wiedziałam, czy mam owu czy nie smile Dodatkowo: krwawienie (już)miesięczne takie jak przy braniu pigułek, cera - jak podczas brania pigułek, PMS - jak podczas brania pigułek, libido- jak podczas brania pigułek big_smile Mój organizm był jakby.... w stanie hibernacji. Nie mógł wrócić na poprzedni "tor".

Podczas brania pigułek niestety skazuje się kobieta na kolejną rzecz: łaskę i niełaskę lekarzy - o ile nie ma ochoty za wszystko płacić. Badania hormonalne- może byłam wyjątkiem, ale odwiedziłam w swoim życiu DZIESIĄTKI ginekologów i żaden mi ich nie przepisał. Jeden zaproponował - oczywiście na własny koszt.

31

No i o to między innymi chodzi, że organizm niezwykle często ma problem z ponownym, bezproblemowym ,,zaskoczeniem" po odstawieniu pigułek.

Ja miałam to szczęście, że leczyłam się w ramach ubezpieczenia, więc nie kosztowało mnie to ani złotówki. Skierowanie do wspomnianej pani doktor ginekolog-endokrynolog otrzymałam od swojego stałego ginekologa. To ona z mety skierowała mnie na badania do kliniki i to ona prowadziła proces leczenia, niemniej z tego co wiem koszt jednej wizyty w jej prywatnym gabinecie to 200 zł, pomijając już ile musiałyby kosztować te dziesiątki badań, które miałam przez ten czas wykonane. Jak wspomniałam najpierw przeleżałam trzy dni na oddziale, a potem co dwa miesiące miałam kontrolnie pobieraną krew i określany poziom stężenia licznych hormonów, a tym samym sprawdzane działanie kuracji i jej wpływu na organizm. Jedyny mój koszt to kwota jaką zostawiałam w aptece i dojazdy - ok. 45 km do kliniki z mojego miejsca zamieszkania.

32

Kurczę, to faktycznie niezłe zawirowanie w Twoim organizmie zrobiły pigułki! A miałaś robione badania "dopasowawcze" PRZED braniem pigułek, czy jak zwykle po polsku czyli "metodą prób i błędów" ?

33

Przed niestety wszystko szło na żywioł, czyli na zasadzie spróbujemy zastosować te, a jak nie będą pasować, to je zmienimy. Oto Polska właśnie tongue. Pierwsze okazały się niewypałem, drugie były w porządku, ale do czasu. Ostatecznie stwierdziłam, że mam dosyć ekserymentowania na organizmie żywym i zdecydowałam się z nich zupełnie zrezygnować. Dziś wiem, że była to bardzo dobra decyzja wink.

34

No ja podobnie. Zdecydowanie czuję się bardziej wolna bez hormonalnego sterownika wink

35

Catwoman napisał/a:

Po pigułkach zwykle następuje próżnia antykoncepcyjna big_smile Bo... przecież .... jaka metoda, jeśli nie ta? To swego rodzaju uzależnienie psychiczne big_smile Ale może minąć.

No wlasnie na razie tez sobie nie wyobrazam czego moglabym uzywac.. prawdopodobnie gumek, ale one sa jakies takie obrzydliwe, nie lubie strasznie.. zaczelam myslec o tych komputerkach ktore wyliczaja plodnosc, ale wydaje mi sie, ze jestem na to zbyt roztrzepana tongue

36

Gumki są fajne, komputerki też są fajne smile Można być przy nich maksymalnie roztrzepanym. Jedyne co trzeba, to obudzić się smile

37

Po wczorajszym pierwszym od lat seksie z gumka jestem troche przerazona tongue chyba zapomnialam jak bardzo one sa beznadziejne wink

38

Komputerki są ok, ja używam od ponad dwóch lat. W czerwone czasem używamy prezerwatyw jak nas najdzie ochota - idzie przeżyć te kilka dni. A do tabsów nie wrócę już nigdy. W ogóle to wydaje mi się, że tych lekarzy co to mówią jakie tabletki są dobre należałoby zaskarżyć. Lista skutków ubocznych jakie powodują tabsy, jest długa i pełna strasznych dolegliwości, a oni to polecają jak drażetki tylko po to, żeby pochwalić się przedstawicielom farmaceutycznym i pojechać na wycieczkę sponsorowaną przez koncern. Glaxo w Stanach ma do zapłacenia mega karę za korumpowanie lekarzy, u nas też była afera. Ale wiele kobiet o tym nie wie - mediom nie opłaca się nagłaśniać sprawy, bo przecież nie mogą działać przeciwko koncernowi, który zostawia u nich grube pieniądze za reklamy...
Także dziewczyny MYŚLCIE!!! Przede wszystkim myślcie i czytajcie ulotki. Nic co jest zdrowie nie ma długiej listy skutków ubocznych!

39

U nas zaskarżanie modne ani tanie nie jest. Natomiast w Stanach wiele kobiet co roku pozywa koncerny farmaceutyczne za poważne skutki uboczne spowodowane pigułkami - one lub ich rodziny, bo niestety wiele kobiet umiera z powodu zatoru w wyniku stosowania antykoncepcji.

Lekarze mają profity z przepisywania danego preparatu i to czynią. Natomiast trafiłam w swoim życiu na lekarzy, którzy nie mieli w swoim gabinecie ani jednego plakatu reklamującego preparat hormonalny i gdy rozmawiałam z nimi na temat pigułek, powiedzieli, że mają już serdecznie dość tych rzeszy przedstawicieli farmaceutycznych nawiedzających ich gabinet.

40

ja się jeszcze nie spotkałam z lekarzem będącym anty anty smile nawet po moich problemach ze zdrowiem po tabletkach jeden specjalista zastanawiał się czy mi czegoś nowego nie zarzucić smile a komputerki cyklu polecam bo mam smile

41

A Nuvaring? Tez taki szkodliwy?

42

Nuvaring to też są syntetyczne hormony. Skutki uboczne są identyczne jak pigułek, z tym wyjątkiem iz producent zapewnia, że omija układ pokarmowy.

43

Ja stosuję Nuvaring już od roku. Ma najmniejszą dawkę hormonów (0,120 mg+0,015 mg). Są to hormony, więc skutki uboczne mogą wystąpić jak przy tabletkach. Niezastąpioną zaletą krążka jest wkładanie i wyjmowanie raz na 3 tygodnie (nie łykasz codziennie pigułki). Omija układ pokarmowy, choć nadal hormony dostają się do krwi i obciążają wątrobę, lecz w sposób łagodniejszy niż tabletki.

Samemu się trzeba przekonać, hormony nie cukierki, nie każdemu służą.

44

satynowa napisał/a:

Hej dziewczyny,

Wlasnie nadchodzi dla mnie czas decyzji czy odstawić tabletki, ostatnia wzielam w sobote, tak wiec w niedziele bede musiala zdecydowac.

Glownym powodem mojej decyzji o odstawieniu (po 4 latach brania Novynette) jest to ze od 3 miesiecy mam objawy (depresje, lęki ktore wlasciwie nie maja przyczyny, bo w moim zyciu uklada sie bardzo dobrze, bardziej zauwazam ze przez nia zaczynam szukac problemow gdzie ich nie ma, migreny, brak libido) i szukajac ich powodu chce sprawdzic czy to wlasnie tabletki nie sa ich przyczyna, bo juz nie wiem co moze sie dziac. Biore od 2 miesiecy magnez b6, bo moglybyc to objawy niedoboru ale stan nadal sie utrzymuje.

Rozmawiajac z moim ginekologiem powiedzial, ze tabsy nie powinny byc przyczyna, bo takie objawy powinny wystepowac do 3 miesiecy, ale zaproponowal ze jesli juz zrobic miesieczna przerwe, zobaczyc i ewentualnie zmienic tabletki na inne (choc ja myslalam o calkowitym juz odstawieniu tabletek jak juz to zrobie).

Czytam rozne opinie/skutki dotyczace odstawienia tabletek i jestem przerazona skutkami odstawienia, przytycie, wysyp na twarzy. Jak myslicie czy warto probowac z odstawieniem i sprawdzic czy to tabletki sieja taki zamet w moim organizmie?

Bo najbardziej mnie zastanawia czy to mozliwe ze objawy pojawily sie dopiero po tak dlugim czasie brania tabletek.

Może po prostu zmień tabletki, nie odstawiaj. Ja po Novyette też źle się czułam - gorsze samopoczucie i straszna cera. Spróbuj Artizi.

45

BetiBet napisał/a:

Może po prostu zmień tabletki, nie odstawiaj. Ja po Novyette też źle się czułam - gorsze samopoczucie i straszna cera. Spróbuj Artizi.

To, że dla Ciebie Artizi okazały się odpowiednie, nie znaczy, że dla kobiety o innej gospodarce hormonalnej również będą dobre.
Tabletki powinien dobrać jedynie lekarz i to po wnikliwym wywiadzie z pacjentką oraz badaniu.

46

Tez brałam tabletki anty oraz plastry evra. Po ostatnich plastrach czułam sie źle. Brak ochoty na seks, suchość pochwy i ciągłe zmiany nastrojów. Odstawiłam ponad 2 miesiące temu i czuję sie o niebo lepiej. Nie ma co sie zastanawiać. po co truć swój organizm. Teraz borykam się z nieregularnymi miesiączkami przez hormony... naprawde więcej dla zdrowia nie zaryzykuje

47

czarna-kotka napisał/a:

Komputerki są ok, ja używam od ponad dwóch lat. W czerwone czasem używamy prezerwatyw jak nas najdzie ochota - idzie przeżyć te kilka dni. A do tabsów nie wrócę już nigdy. W ogóle to wydaje mi się, że tych lekarzy co to mówią jakie tabletki są dobre należałoby zaskarżyć. Lista skutków ubocznych jakie powodują tabsy, jest długa i pełna strasznych dolegliwości, a oni to polecają jak drażetki tylko po to, żeby pochwalić się przedstawicielom farmaceutycznym i pojechać na wycieczkę sponsorowaną przez koncern. Glaxo w Stanach ma do zapłacenia mega karę za korumpowanie lekarzy, u nas też była afera. Ale wiele kobiet o tym nie wie - mediom nie opłaca się nagłaśniać sprawy, bo przecież nie mogą działać przeciwko koncernowi, który zostawia u nich grube pieniądze za reklamy...
Także dziewczyny MYŚLCIE!!! Przede wszystkim myślcie i czytajcie ulotki. Nic co jest zdrowie nie ma długiej listy skutków ubocznych!

Zgadzam się z Tobą w 100%. Hormony naprawdę sa niebezpieczne

48

Wiecie co ja już drugi miesiąc łykam, ale takich wzdęć to ja chyba nigdy nie miałam jak teraz. Jakoś ten powrót do tabletek nie działa na mnie zbyt dobrze... Też się zastanawiam czy ich nie odstawić, ale jak już zaczęłam to się przemęcze jeszcze trochę... Chyba po tym wszystkim stanę się ich przeciwniczką.

49

Ja przestalam brac juz 2 miesiace temu i widze naprawde duza roznice. Schudlam, piersi mi zmalaly, czuje sie dobrze, lekko, mlodo smile Mysle ze nie wroce do tabsów. Wiadomo, prezerwatywy najprzyjemniejsze nie sa, ale przynajmniej nie psuja zdrowia smile

50

Ja Wam polecam prócz prezerwatyw, komputer cyklu smile Zainwestowałam w tę skuteczność (99,3%) i nie żałuję. Świetna alternatywa dla pigułki smile

51

Chętnie bym odstawiła bo jestem napomopowana wodą, pojawił się problem wzdęć, ale obawiam się bardzo powrotu problemów z cera przez które zaczęłam brać tabletki.. sad

52

Chochlik nad cerą można popracować inaczej smile

53

Ja też dojrzewam do decyzji do odstawienia hormonów, ale zostało mi jeszcze 5 opakowań krążków. Będę się musiała jeszcze pomęczyć i je skończyć.

54

Lady_Ola zawsze możesz sprzedać. Ja sprzedałam resztę pigułek, które miałam (tzn.opakowań) gdy mój organizm już ewidentnie nie chciał ich przyjmować.

55

Catwoman, tylko nie mam nikogo znajomego, który je używa, a przez internet sprzedaż jest nielegalna. Ale jeśli byłby ktoś chętny to jak najbardziej smile

56

A mnie się właśnie cera baaardzo pogorszyła odkąd stosuję tabletki, mam taką jakby kaszkę na policzkach, ani to pryszcz, ani wągier po prostu taka jakby wysypka;/

Na razie mam postanowienie, że max rok biorę, potem przerwa a potem pomyślimy. Chochlik ja nawet teraz siedzę z mega napompowanym brzuchem, ale na szczęście mam sposób na niego, więc pewnie zaraz mi przejdzie!

57

Witajcie dziewczęta,

ja jestem już ponad 2 tygodnie na odwyku. Stosowałam Novynette, później Nuvaring przez ponad 2 lata. Novynette zrobiły mi straszną srakę nie tylko z libido, ale też z psychiki- byłam cały czas w dole. Po zamianie na NR, przez jakiś czas było lepiej, nawet libido drochę odżyło. Później lista skutków ubocznych jeszcze się wydłużyła: suchość pochwy (pustynia!!), infekcje (miałam zasadowe ph pochwy!), zerowe libido (seks wręcz mnie zaczął drażnić), a przy okazji moje miesiączki były bolesne jak cholera.

Początkowo bałam się odstawić, ponieważ czułam irracjonalny lęk, jakbym pozbawiała się jakiegoś niewidzialnego płaszcza ochronnego. Ja nigdy nie miałam problemów z prezerwatywami- chyba że chodzi o skuteczność. Ale infekcja i seks raz na tydzień zmusiły mnie do podjęcia decyzji. I jestem zadowolona! Nie widzę jeszcze żadnych plusów, ale psychicznie czuję się lepiej, tak  jakby pozbyła się jakiegoś balastu.

Śmieszne jest też to, że odstawiłam NR, a kilka dni później przeczytałam wiadomość na Onecie tej treści:

"Już 1163 pozwy złożono w amerykańskich sądach przeciwko producentom NuvaRing - niebezpiecznej hormonalnej wkładki antykoncepcyjnej. Stosowanie środka doprowadziło do powikłań zdrowotnych u licznych kobiet. Środek, który może wywołać udar mózgu, atak serca, nawet śmierć, jest sprzedawany także w Polsce.

Na październik sędzia sądu federalnego wyznaczył rozprawę w sprawie Marianny Prather. Od rozstrzygnięć sądowych w tym przypadku zależeć będą losy dalszych pozwów. 33-letnia kobieta zaczęła stosować środek w sierpniu 2003 roku. W ciągu miesiąca od pierwszego użycia go nabawiła się zakrzepicy żył głębokich i zatoru tętnicy płucnej. Jej adwokaci złożyli pozew przeciwko Organon, spółce zależnej od głównego producenta środka Merck Pharmaceuticals.

Prather i inni oskarżają koncern farmaceutyczny o szereg zaniedbań dotyczących zaniechania wnikliwego zbadania skutków ubocznych działania produkowanego specyfiku. Zarzucają producentom, że nie ostrzegają o ryzyku zdrowotnym związanym z użyciem NuvaRing i jednocześnie reklamują go jako produkt "bezpieczny" i "skuteczny".

Wkładka o średnicy 5 cm, działa w ten sposób, że przez pierwsze 3 tygodnie uwalania do organizmu hormony hamujące płodność, w tym syntetyczny progesteron III generacji. Następnie na 7 dni okresu menstruacyjnego usuwa się wkładkę, a potem zakłada następną. Ponieważ środek nie zawsze skutecznie hamuje owulację i przeciwdziała implantacji zarodka uważa się, że może on działać jak wczesnoporonny środek aborcjogenny.

Mimo tylu pozwów, środek ten jest wciąż na rynku w USA i innych krajach. Tylko w 2011 roku jego sprzedaż przyniosła producentom 600 mln dolarów zysku."

58

Bo w tym całym interesie, najważniejsze jest ostatnie słowo z Twojego tekstu big_smile

59

Catwoman napisał/a:

Bo w tym całym interesie, najważniejsze jest ostatnie słowo z Twojego tekstu big_smile

Podobnie jak z cały biznesem farmaceutycznym...  I choć w każdym biznesie idzie o zysk, to tu przerażające jest, że jest to zysk kosztem zdrowia i życia - ot paradoks hmm

60

Hej, ja też mam problem z tabletkami. Zapomniałam kupić nowe opakowanie tabletek i dostałam dwa dni po tym miesiączke, miałam ją tyle dni co zawsze więc z tym problemu nie było. Ale minęły już dwa tygodnie i znowu dostałam okres i teraz moje pytanie do was dziewczyny: czy mam zacząć nowe opakowanie teraz czy czekać na kolejną miesiączkę i w tedy zacząć je brać ??

61

Ja troszkę nie rozumiem zachwalania tabletek, jakie to są bezpieczne. Owszem, nie są tak tragiczne jak lata temu, ale to ciągle silne ingerowanie w układ hormonalny kobiety.... Nie mówię tylko o objawach widocznych dla oka - typu depresje, czy suchość pochwy - ile jest niewidocznych dla naszego oka? Ja brałam przez jakiś czas niby jedne z najlepszych tabletek anty, z mikro ilością hormonów i miałam od razu problemy z żyłami. Lekarz przepisał mi więc tabletki bez estrogenów (sam progesteron), bóle łydek przeszły, ale... Miałam okresy co dwa tygodnie, a po odstawieniu okazało się, że zaczęła mi się niedomoga lutealna... Nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu... Trwało to chyba z rok... Leczyli mnie luteiną przez pół roku. Po tym czasie udało mi się szczęśliwie zajść w ciążę (ale już od początku musiałam suplementować wciąż luteinę), zobaczymy, czy ustabilizuje się coś po ciąży.

62 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-12-02 18:04:59)

satynowa a nie próbowaliście naturalnych metod?
Nie trujesz swojego organizmu, nie tracisz kasy na tabletki.
I stajesz się bardzo świadoma swojego ciała.
[nieregulaminowy link]
Tu masz fajnie wszystko opisane smile Ja brałam kiedyś tabletki, ale bardzo źle się po nich czułam,
Prześledziłam cały net, i znalazłam naturalne metody. Na początku się trochę obawiałam, ale kwestia wprawy i wszystko działa.
Kup sobie zeszyt dokładnie zapisuj to jak się czujesz każdego dnia po 3/4 miesiącach będziesz dokładnie wiedzieć kiedy masz płodne, a kiedy jesteś bezpłodna smile
Trzymam za Ciebie kciuki smile szkoda zdrowia na tabletki smile

63 Ostatnio edytowany przez Swanen (2016-12-09 16:48:49)

Ile to ja mam znajomych, ktorzy maja dzieci z naturlanych metod.

Posty [ 63 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Warto odstawić tabletki?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024