Witam. Zamierzam odstawic tabletki ze wzgledow zdrowotnych. Nie chce zajsc w ciaze i musze zaczac wraz z partnerem stosowac inna antykoncepcje. Moje pytanie brzmi ile czasu przed koncem stosowania nie powinnam wspolzyc, wiem ze sperma potrafi utrzymac sie w kobiecie kilka dni. Dodam ze biore tabletki Daylette 24+4 placebo (po tych czterech czyli w trakcie krwawienia chce je odstawic i.nie brac nastepnego opakowania. Dziekuje z gory za odpowiedzi ![]()
Jeśli te 4ostatnie tabletki to placebo to po co chcesz je brać? Skończ normalne tabletki i od tego czasu stosuj inne zabezpieczenie. Przez te 4 dni placebo też jesteś chroniona. Potem już nie, aczkolwiek musi minąć kilka dni, żeby nawet najszybsza komórka jajowa mogła dojrzeć i się uwolnić.
Czyli ile dni tak naprawde?
Nie ma żadnej reguły. Pierwszą owulację po odstawieniu tabletek możesz mieć po tygodniu, a możesz mieć i po trzech miesiącach. Tabletki rozregulowują organizm i po ich odstawieniu nie działa on tak, jak było przed tabletkami. Więc 100% pewności możesz mieć do ostatniej tabletki (tej z hormonami, nie placebo). Potem się już zabezpieczaj.
przed odstawieniem tabletek? chyba poprostu nawet do dnia przed!
Dopóki bierzesz tabletki, jesteś chroniona. Poza organizmem plemniki żyją ok 18h, a więc teoretycznie jeszcze przez 4 dni po odstawieniu tabletek jesteś zabezpieczona, ale po co ryzykować.
Pierwszego dnia kiedy nie będziesz już miała w planach brać (czyli pierwszego dnia placebo) zacznij się zabezpieczać inaczej.
Ostatnio dowiedziałam się od ginekologa, że po odstawieniu tabletek jest większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę i to mnie martwi, bo w 10 dniu po odstawieniu pigułek kochałam się z chłopakiem do końca... Miałam krwawienie z odstawienia wcześniej, ale to o niczym na razie nie przesądza. Zostaje czekać i zrobić test...