problem z miejscem zamieszkania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » problem z miejscem zamieszkania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: problem z miejscem zamieszkania

Czesc, potrzebuje porady

Jestem z pewnej miejscowosci A, moj ukochany z innej B, studiujemy w jednym miescie. Ja aktualnie koncze studia, jemu jeszcze zostały 2 lata.

Siedzialam dzisiaj z moim ukochanym i tak sobie rozmawialismy o przyszlosci. Doszlo do tematu przyszlego mieszkania. I z jego ust padlo zdanie "ostanio znalazlem idealny projekt na nasz dom, w B (i tu pada nazwa jego rodzinnej miejscowosci)".

Zawsze chcialam miec blisko moja rodzine, z ktora jestem bardzo mocno zwiazana, im blizej konca studiow tym bardziej chcialabym wrocic do miejscowosci A i miec ich blisko. Na moje pytanie czy moze jednak w mojej miejscowosci? Zastanowil sie i powiedzial ze jego mama jest sama (wychowywala go samotnie), a on nie chce jej zostawic samej. Rozumiem to, ale ciezko mi pogodzic sie z mysla, ze ja do swojej rodziny bede miala ok 2 godziny drogi samochodem w dobrych, niezakorkowanych warunkach, dodatkowo dojdzie praca, kiedys na pewno dzieci nie bedzie czasu jezdzic tyle ile bym chciala. Wiadomo jest telefon, internet, ale to nie to samo. Przeszkadza mi to ze w momencie gdy bede chciala zobaczyc moich rodzicow to nie bedzie to "ot tak" na 15 min na herbatke.

Czuje rozdarcie miedzy moimi emocjami (mocna wiez z rodzicami), a racjonalnym spojrzeniem (samotnosc jego mamy), nie wiem co o tym myslec, jak sobie poradzic z takim impasem?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-12 15:35:30)

Odp: problem z miejscem zamieszkania

Na pewno nie możesz myśleć tylko o tym że nie będziesz miała możliwości na pójście  "ot tak, na herbatkę do rodziców".
Jasne jest, że chciałabyś mieszkać blisko rodziny, ale i on ma rodzinę, blisko której chciałby być. Jednocześnie WY, będziecie tworzyć swoją "rodzinę"... Wybór zawsze jest trudny. Ja bym proponowała kompromis, na przykład mieszkanie "w połowie drogi". Godzinka jazdy nie jest tragedią. Co prawda nie da się codziennie wpadać na herbatkę, no ale niestety...trzeba do tego podejść tak abyście oboje byli zadowoleni. Warto też rozpatrzeć, w którym miejscu będziecie mieli większe możliwości po studiach, jeśli chodzi o pracę.

3

Mysle ze powinnas myslec o swojej rodzine która chcesz stworzyc.
Tak jak pisze Margolinka Twoj partner tez ma swoja rodzine i to ze Ty jestes ze swoja bardzo zwiazana nie usprawiedliwia Cie do tego aby było ,,po Twojemu,,
Mysle, ze rozwiazanie ,,w polowie drogi,, jest idealne smile
Czas odciac ,,pępowine,, i zaczac układac sobie zycie, bo bedziesz zyła ze swoim partnerem i to WY bedziecie tworzyc rodzine , nie mozesz priorytetowo myslec o tym zebys miala blisko do Twoich rodzicow.
Odwiedziny - jasne, dbanie o relacje z rodzicami, rodzina - oczywiscie ze tak ale przedewszystkim skup sie na Twojej rodzinie, ktora chcecie stworzyc.
Tak to juz jest w zyciu smile ze dzieci wyfruwaja z gniazdka i tworza swoje gniazdo.
Moze nie dorosłas jeszcze do zycia samodzielnie z partnerem i wolisz byc z rodzicami?

4

satynowa, a ja bym chciała mieć 2 h do domu rodzinnego, bo nadal bym mogła wpadać na kawkę, a tak? Każdy wyjazd to co najmniej weekendowa wyprawa średnio raz na 2 m-ce.

Zarówno Ty jak i Twój chłopak nie powinniście się kierować rodzicami. Twoi rodzice nie zostaną sami (mają siebie), a matka partnera może poszukać sobie w końcu towarzysza życia.
Żadne z Was nie może czuć się źle, że zostawia rodziców, bo taka jest kolej rzeczy.

Niech Wasze plany będą przemyślane pod kontem możliwości zawodowych, atrakcyjności miejsca, tak, żeby to Wam było dobrze.

Mimo tego, że było mi przykro, że jestem tak daleko, to w gruncie rzeczy uważam, że w moim wypadku było to dobre posunięcie, bo miałam skłonności do kierowania się zdaniem mamy co pewnie by narobiło kłopotów, a tak? Nauczyłam się sama żyć, nie latać do mamusi na skargę i nie uciekać od problemów.

5 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-12 15:57:04)

Ja do swoich rodziców jeżdżę rzadko, o wiele rzadziej niż bym tego chciała. Nie mam do nich 100km, ani 200... to 400km i 5,5 godziny jazdy samochodem. Autobusem około 7godz. wink  Nie ma więc mowy o "codziennej herbatce". Co Ty na to? Jestem bardzo zżyta z rodzicami, ale cóż poradzić... pojechałam za moja miłością kilkaset km od domu i tego nie żałuję. Taka kolej rzeczy, tak jak mówi LyLy. Jest internet i Skype w związku z tym smile Są telefony. W jednej z sieci jest "sieć rodzinna", która daje 2000minut miesięcznie z wybranymi numerami smile Nie chodzę na ta herbatkę, ale dzwonie do mamy codziennie i to kilka razy dziennie, w wolnej chwili smile Zawsze jest wyjście, tylko trzeba chcieć je znaleźć...

6

"zastanowil sie i powiedzial ze jego mama jest sama (wychowywala go samotnie), a on nie chce jej zostawic samej. "

A może satynowa też nie chce 'zostawiać' rodziców samych?
Ktoś tu bardzo dobrze napisał, że powinno się zwrócić uwagę na swoją dopiero co tworzoną rodzinę a nie na to który z rodziców bardziej kogo potrzebuje, bo dojdziemy do kuriozum i nic z tego nie wyjdzie. Szukajcie kompromisu. Żeby nikt nie miał żali i pretensji, szukanie mieszkania powinniście rozpocząć od miast w miarę w połowie odległości od miejscowości A do B.

7

W połowie drogi to może być las albo jakeś wioski zabite dechami.
Czas odciąć pępowinę i Twoją i jego, decyzja gdzie zamieszkacie powinna być podjęta przez was razem, a argument bo chcę byc blisko moich rodziców jest do bani.
Ważniejsze są możliwości znalezienia dobrej pracy, to czy jest w pobliżu szkoła, przedszkole, oczywiście jeżeli planujecie dzieci.
To Wy będziecie tworzyć rodzinę, już niestety bez mamy i taty.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » problem z miejscem zamieszkania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024