Witam.Jestem ciekawa kto sprawuje opiekę nad dzieciakami i jest za nie odpowiedzialny w szkole i przedszkolu z prawnego punktu widzenia?Czy dziećmi mogą opiekować się pracownicy nie będący nauczycielami?
niewiem w szkole mojego syna jest odpowiedzialna pani ze swietlicy,a na korytarzu nauczyciele
dzieci nie maja prawa wyjść same na boisko szkolne,nie mówiąc już o wyjściu gdzieś dalej
Witam.Jestem ciekawa kto sprawuje opiekę nad dzieciakami i jest za nie odpowiedzialny w szkole i przedszkolu z prawnego punktu widzenia?Czy dziećmi mogą opiekować się pracownicy nie będący nauczycielami?
Myślę, że pani dyrektor zarządza całym dobytkiem
Ona odpowiada za zorganizowanie wewn. szkoły wychowawców, nauczycieli dyżurujących, itd. Jeśli nie możesz ustalić czy pani X, czy pani Y albo czy pani Z ma właściwe kwalifikacje, to skierują się poziom wyżej.
Tak faktycznie chyba dyrektor zarządza dobytkiem hahahh dobrze powiedziane.Chodziło mi jednak czy np. woźna,pani z sekretariatu itp. może opiekować się dzieciakami .Bo ostatnio taki obrazek zastałam u syna w szkole.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ostroleka-zaplaci-nastolatce-ciezko-pobitej-w-czasie-zabawy-na-sniegu,wid,15368840,wiadomosc.html
Podobało mi się tłumaczenie miasta, że dziewczyna nie zgłosiła do dyrektora szkoły, ani matce nie powiedziała.
"Szkoła" może ukarać twoje dziecko, wystawić złą ocenę - przez co, większość rodziców boi się interweniować, boi się wyrazić swoje zdanie odmienne od stanowiska nauczyciela. Ja na twoim miejscu zapytałabym się wprost "czy pani ma odpowiednie kwalifikacje do zajmowania się dziećmi?"