Problem z pracownicą MOPS-U. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Problem z pracownicą MOPS-U.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Problem z pracownicą MOPS-U.

Sytuacja wygląda tak-jest kobieta,wdowa,samotnie wychowująca 3 dzieci.Pani ta ma przyjaciela,który od kilku lat jej pomaga,nie mieszkaja ze sobą,jej partner ma mieszkanie w innym miescie,gdzie mieszka,pracuje i tam jest na stałe zameldowany.Spotykaja sie w weekendy,i wtedy gdy ewentualnie uda sie znalezc wolny dzien.Znajomosc ta trwa kilka lat,i choc są parą nie zamierzają zalegalizować tego związku,taki układ obojgu odpowiada.Zdażyło się tak,ze pani ta,zwróciła się z prosbą do MOPS-U o jednorazową pomoc.I wtedy pracownica MOPS-U w bardzo niegrzeczny sposob zaządała od tej kobiety dochodow jej partnera,gdyz jak stwierdziła zyja w konkubinacie i prowadza wspolne gosp.domowe.Na nic zdały sie tlumaczenia,ze NIE MIESZKAJA RAZEM,a tylko się spotykaja,ze ten pan NIE JEST OJCEM JEJ DZIECI i NIE MA OBOWIĄZKU ŁOŻYĆ NA ICH UTRZYMANIE,mało tego nie ma żadnych zobowiązań materialnych względem swojej przyjaciółki,a to ze pomaga Jej,to tylko Jego dobra wola.Pracownik socjalny uparcie twierdzi,ze TO JEST KONKUBINAT,straszy kobietę postępowaniem administracyjnym,kaze podac dane i adres Jej przyjaciela i dostarczyć Jego dochody,nie chcąc jednocześnie podać podstaw prawnych,które tłumaczyłyby te żądania.KTO MA RACJĘ?JAK TO JEST Z TYM DOMNIEMANYM KONKUBINATEM?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z pracownicą MOPS-U.

a czy koleżanka nie może pójść do przełożonej tej Pani,nie wydaje mi się aby to był konkubinat a Pani widocznie jest zgryzliwa
a ojciec dzieci? alimentów nie płaci?

3

Pepsi68 napisał/a:

Sytuacja wygląda tak-jest kobieta,wdowa,samotnie wychowująca 3 dzieci.Pani ta ma przyjaciela,który od kilku lat jej pomaga,nie mieszkaja ze sobą,jej partner ma mieszkanie w innym miescie,gdzie mieszka,pracuje i tam jest na stałe zameldowany.Spotykaja sie w weekendy,i wtedy gdy ewentualnie uda sie znalezc wolny dzien.Znajomosc ta trwa kilka lat,i choc są parą nie zamierzają zalegalizować tego związku,taki układ obojgu odpowiada.Zdażyło się tak,ze pani ta,zwróciła się z prosbą do MOPS-U o jednorazową pomoc.I wtedy pracownica MOPS-U w bardzo niegrzeczny sposob zaządała od tej kobiety dochodow jej partnera,gdyz jak stwierdziła zyja w konkubinacie i prowadza wspolne gosp.domowe.Na nic zdały sie tlumaczenia,ze NIE MIESZKAJA RAZEM,a tylko się spotykaja,ze ten pan NIE JEST OJCEM JEJ DZIECI i NIE MA OBOWIĄZKU ŁOŻYĆ NA ICH UTRZYMANIE,mało tego nie ma żadnych zobowiązań materialnych względem swojej przyjaciółki,a to ze pomaga Jej,to tylko Jego dobra wola.Pracownik socjalny uparcie twierdzi,ze TO JEST KONKUBINAT,straszy kobietę postępowaniem administracyjnym,kaze podac dane i adres Jej przyjaciela i dostarczyć Jego dochody,nie chcąc jednocześnie podać podstaw prawnych,które tłumaczyłyby te żądania.KTO MA RACJĘ?JAK TO JEST Z TYM DOMNIEMANYM KONKUBINATEM?

Dlaczego owa Pani nie zażąda od pani z Mopsu podstawy prawnej takiego żądania?

Przecież owa pani z Mopsu ma zwierzchnika do którego można złożyć skargę na pracownika podległej mu jednostki.
Można również owego pracownika Mopsu postraszyć wizytą ekipy z Polsatu czy TVN z programu UWAGA.
Powinno poskutkować, telewizja działa jak straszak.

4

Ta Pani jest tak zahukana psychicznie,ze sama się nie obroni i nie pójdzie na skargę,własny cień ją przeraża.Ojciec Jej dzieci nie żyje,Pani pobierała alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego,z chwilą śmierci dłużnika(ojca dzieci)świadczenie alimentacyjne zostało zabrane.Wiem tez,bo Pani mi ufa i opowiada o sobie,ze pracownica MOPS-U nie chciala tzn.wogole nie podała zadnego paragrafu potwierdzajacego zasadnosc Jej zadań,wobec tej Pani.

5

Podałyśmy rozwiązania.
Co jeszcze mamy zrobić? Iść za Panią do MOPSU skoro jest zahukana psychicznie?
Trzeba walczyć o swoje. Widocznie nie ma jeszcze tak złej sytuacji skoro nie potrafi zawalczyć o polepszenie bytu dla dzieci.
Przykre acz prawdziwe.

6

No niestety są tacy ludzie,którzy nie umieją zawalczyć o swoje,wspomnianą Panią znam,dlatego staram się Jej pomóc,dlatego dziękując wszystkim za p(odpowiedzi),zdecydowałam,że pomogę Jej w napisaniu pisma,do kierownika MOPS-U,opisując zaistniałą sytuację,i poproszę o odpowiedź z podaniem podstaw prawnych.Myślę,że to pomoże,a co na piśmie,to na piśmie.:-)Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi.

7

Pepsi68 napisał/a:

Ojciec Jej dzieci nie żyje,Pani pobierała alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego,z chwilą śmierci dłużnika(ojca dzieci)świadczenie alimentacyjne zostało zabrane.

Proponuję złożyć wniosek na świadczenia rodzinne/ zasiłek rodzinny+ dodatek za samotne wychowywanie i inne. Może rodzina spełnia warunki i otrzyma to świadczenie.

8

Pepsi68 napisał/a:

No niestety są tacy ludzie,którzy nie umieją zawalczyć o swoje,wspomnianą Panią znam,dlatego staram się Jej pomóc,dlatego dziękując wszystkim za p(odpowiedzi),zdecydowałam,że pomogę Jej w napisaniu pisma,do kierownika MOPS-U,opisując zaistniałą sytuację,i poproszę o odpowiedź z podaniem podstaw prawnych.Myślę,że to pomoże,a co na piśmie,to na piśmie.:-)Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi.

Czy matka nie może starać się na rentę po ojcu dla dzieci?
Warto zapytać w ZUS czy dzieciom przysługuje renta(jeżeli ojciec dzieci pracował legalnie 5 lat w ciągu ostatnich 10 lat to renta powinna być przyznana).

9

Witam.bylau mnie dzisiaj pracownica Mops u bo staram się o obiady dla 3dzieci w przedszkolu i szkole.dodam że odeszła m od męża dopiero co i wynajęłam mieszkanie wraz z dziećmi.to po wkrótce pytanie moje jest takie w jakim celu pracownica mops zażądała ode mnie ksero aktów urodzenia dzieci? przecież nie jest to potrzebne do świadczenia dożywiania.. trochę mnie to martwi ...bo nie pracuję bo dzieci często chorują.do tego zażądała że w pon.musze iść się zapisać do pup.o co jej może chodzić?

10

Proszę o odp.bo mam już różne myśli... może dzieci chcą mi zabrać?

11

Nie wydaje mi się w tych prośbach nic niestosownego Asiu. Akty urodzenia są dla niej potwierdzeniem tym ,że masz dzieci, przy świadczeniu rodzinnym też się składa akt urodzenia. Jeżeli jesteś osobą bezrobotną i nie jesteś zarejestrowana w PUP nie przysługuje Ci ubezpieczenie zdrowotne, prawdopodobnie chodziło jej też  o możliwości poszukania pracy przez pup.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Problem z pracownicą MOPS-U.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024