Nie wiem, czy autorka wątku tu jeszcze wejdzie, ale chciałam napisać o tym jak wygląda badanie dziewic, które może tu zajrzą kiedyś w poszukiwaniu odpowiedzi.
Przede wszystkim jak już tu kilka osób napisało: zadbajcie o higienę przed wizytą, nie musicie się depilować, aczkolwiek jeśli poczujecie się przez to bardziej komfortowo to proszę bardzo
Załóżcie najlepiej szeroką spódnicę albo sukienkę, taką nie krępującą ruchów, żeby można było od bioder w dół spokojnie ją rozszerzyć, siedząc na fotelu. (Obcisła tylko podsunie wam się do góry, a chyba zależy wam, żeby tego uniknąć, prawda? 
Badanie przez odbyt może nie jest przyjemne, ale na pewno nie jest bolesne. Prawdę mówiąc, z tego co ja pamiętam, bardziej uznałam za bolesną cytologię niż to
także nie martwić się tylko spokojnie powiedzieć przed badaniem, że nie współżyłyście i nie wstydźcie się tego, bo to każdego indywidualna sprawa, co robi. Ktoś już je opisał wyżej, więc nie będę się powtarzać.
Cytologia jak wygląda chyba każdy wie, ale jeśli by mimo wszystko ktoś nie wiedział, to ginekolog pobiera trochę materiału biologicznego z wejścia do pochwy, nie jakoś głęboko, więc bez obaw. Robi to za pomocą patyczka zakończonego chyba watą, aczkolwiek nie wiem, bo się nie przyglądałam nigdy ;p Pewnie wygląda to tak jak patyczek do ucha, tylko dłuższy i węższy. Najlepiej patrzcie w sufit w czasie badania i myślcie o czymś przyjemnym. Są chyba cztery grupy cytologii, tak? No nie wiem, w każdym razie I jest idealna, mało kto taką ma, bo jednak w dobie antybiotyków każda dziewczyna przebyła w życiu jakieś infekcje, upławy itp. II jest najczęstsza, absolutnie nie martwcie się nią, to nie znaczy o żadnej ciężkiej chorobie. Dalsze wymagają leczenia.
Najważniejsze to być rozluźnionym i nie skupiać się na badaniu, bo wtedy wszystko odczuwa się podwójnie.
Warto poprosić o USG jeśli się nigdy nie miało dotąd. Można dzięki temu dobrze zobaczyć obraz jajników i wykluczyć wady w ich budowie. Badanie można wykonać zewnętrznie, czyli posmaruje wam lekarz brzuch żelem i pojeździ tak trochę głowicą po nim. Dobrze mieć jednak coś w pęcherzu, bo obraz jest wyraźniejszy, nie mówię, żeby wypić litr wody przed wejściem do gabinetu, ale lepiej się też nie wypróżniać tuż przed wizytą. USG jajników można wykonać też przez odbyt. Jest dokładniejsze niż takie, które opisałam wcześniej. Nie należy to może do najprzyjemniejszych rzeczy. Znowu, nie twierdzę że to jest bolesne, ale na pewno jest trudniejsze od zwykłego badania przez rękawiczkę. Badanie USG polega na tym, że zakłada się na głowicę prezerwatywę, smaruje żelem i wprowadza się ją do środka. Ginekolog może poprosić o pomoc, bo samemu lepiej się ją nakierowuje pod odpowiednim kątem. Ona ją trzyma i ty z drugiej strony ręką pomagasz. Ja rozumiem, że to może strasznie brzmieć, ale naprawdę nie jest to takie strasznie, ale często potrzebne, jeśli chce się wykluczyć zespół policystycznych jajników.
I jeszcze poproście o badanie piersi. Bo jednak lekarz lepiej wyczuje guzki. Dlaczego to takie ważne? Coraz powszechniejsze są gruczolakowłókniaki przy sutkach. Zazwyczaj mają postać nowotworu łagodnego, czyli nie wymagającego dalszego leczenia. Niektórzy radzą je wycinać od razu operacyjnie, inni tylko obserwować, poddając wcześniej biopsji, co nie zmienia faktu, że nie wolno ich ignorować!!! Znam osoby, u których wykryto gruczolaki w wieku 18 lat, a nawet i dziewczynę która miała złośliwego przed 20tką, a nie był jakiś duży i specjalnie wyczuwalny. Dlatego tak bardzo ważna jest profilaktyka.
Ja wiem, że taka wizyta może wydawać się przerażająca. Szczerze mówiąc, ja do dzisiaj nie przepadam za rozbieraniem się przed lekarzami i pokazywaniem im miejsc intymnych czy piersi, ale jakoś już zaczynam się do tego przyzwyczajać - zwłaszcza po opowieściach znajomych studiujących medycynę, którzy przyznają sami, że nic nie robi już na nich wrażenia - to co dopiero doświadczony stary lekarz, który widział tysiące żeńskich genitaliów i piersi ;p
To chyba wszystko, co mogłybyście chcieć wiedzieć. Ale jakby były jeszcze jakieś pytania, to z chęcią odpowiem, żeby uspokoić każdą