witam mam 21 lat i jestem w ciaży moi rodzice mają możliwość zrobienia mi slubu jeszcze przed urodzeniem dziecka w kwietniu bede wtedy w 5 miesiacu ciązy jednak mój chłopak niechce slubu poniewaz boi sie ze na weselu cos moze sie stac dziecku i pozniej sobie tego nie wybaczy proponuje ślub za rok lub dwa jednak według mnie to juz by nie było to samo chce zacząć nowe zycie razem z nim jeszcze przed porodem. Wiele osób bierze sluby w ciazy i nic im nie jest nawet takie przypadki bywaly u mnie w rodzinie co ja mam zrobic jestem miedzy młotem a kowadlem.
Wiesz nikogo nie zmusze do slubu,nawet ojca własnego dziecka.
Myśle,ze szczera i spokojna rozmowa może pomóc.
Warto powiedziec o swoich uczuciach i obawach.Bez krytykowania,obwiniania i szantazowania.A równiez wysłuchac argumentów drugiej strony.Nic na siłe.
Elina... nie ma "JA CHCE"...
To WY musicie czegoś chcieć...razem...
Porozmawiaj z chłopakiem. Podaj swoje powody, dla których chcesz wziąć ślub przed porodem. Obiecaj, że będziesz uważać na weselu i nie będziesz za bardzo szaleć ![]()
A moze on poprostu nie jest gotowy podjac sie ojcostwa ? Ile lat ma twoj partner ? Wydaje mi sie ze nie powinnas spieszyc sie do tego slubu powiedz co ten papierek ci da ... Przeciez gdybys nie byla w ciazy nawet nie pomylala bys o slubie teraz . Wiesz czasami zbyt pochopne decyzje bardzo daja nam sie we znaki uwierz anam to z autopsji ... POWODZENIA CI ZYCZE ![]()
A moze on poprostu nie jest gotowy podjac sie ojcostwa ? Ile lat ma twoj partner ? Wydaje mi sie ze nie powinnas spieszyc sie do tego slubu powiedz co ten papierek ci da ... Przeciez gdybys nie byla w ciazy nawet nie pomylala bys o slubie teraz . Wiesz czasami zbyt pochopne decyzje bardzo daja nam sie we znaki uwierz anam to z autopsji ... POWODZENIA CI ZYCZE
Lena, to że papierek nic nie daje to święta prawda. Spieszyć się nie należy. Można też wziąć najpierw ślub cywilny, a za dwa lata kościelny... są różne wyjścia...
Ale "gotowość" do ojcostwa, to jej facet wyraził wraz z chwilą, kiedy pierwszy raz poszli do łóżka
Jak się jest wystarczająco dojrzałym do uprawiania seksu, to powinno się być dojrzałym do brania odpowiedzialności za jego możliwe skutki ![]()
Ja to akurat naprawde wiem ale faceci niestety nie !!!
Mam nadzieje ze wszystko im sie ulozy ![]()
witam mam 21 lat i jestem w ciaży moi rodzice mają możliwość zrobienia mi slubu jeszcze przed urodzeniem dziecka w kwietniu bede wtedy w 5 miesiacu ciązy jednak mój chłopak niechce slubu poniewaz boi sie ze na weselu cos moze sie stac dziecku i pozniej sobie tego nie wybaczy proponuje ślub za rok lub dwa jednak według mnie to juz by nie było to samo chce zacząć nowe zycie razem z nim jeszcze przed porodem. Wiele osób bierze sluby w ciazy i nic im nie jest nawet takie przypadki bywaly u mnie w rodzinie co ja mam zrobic jestem miedzy młotem a kowadlem.
To jest dobry czas na to, żeby przyzwyczajać się do mówienia o Was i Waszych potrzebach, a nie potrzebach jednostki.
Czy nie możecie zrobić teraz ślubu cywilnego, a potem, tak jak chłopak sugeruje kościelnego za 2, 3 lata?
Jego argumenty są przecież bardzo mądre i wychodzą z troski o Ciebie i o dziecko. Ciesz się, że masz fajnego faceta!
Pomyśl sobie - 5 miesiąc; możesz mieć już brzuszek, jakieś mdłości, może bóle kręgosłupa. Czy na prawdę w takim stanie chcesz się bawić na swoim weselu?
mój partner ma tyle samo lat (21lAT)wiem że chce dla mnie jak najlepiej jestem gotowa wziasc slub za pare lat tylko nie o to chodzi dowiedziałam sie nie dawno ze to jego rodzice robia problemy zebysmy sie pobrali teraz on przedtem chciał tylko zmienił zdanie ze wzgledu na nich zeby sie z nimi nie pokłucic tylko opcja jest taka ze moja rodzina bedzie traktowac mnie jak wyzutek i to ja sie z nimi pokłóce wiec mam do wyboru pokłucic sie z rodzicami swoimi albo swojego partnera... i co teraz?
...moja rodzina bedzie traktowac mnie jak wyzutek i to ja sie z nimi pokłóce wiec mam do wyboru pokłucic sie z rodzicami swoimi albo swojego partnera... i co teraz?
MOŻNA się NIE kłócić z nikim. POSTANOWIĆ wziąć swoję życie w swoje ręce. WY jesteście parą, która zakłada rodzinę. Wy będziecie mieć dziecko i macie obowiązek zapewnić mu warunki życia. CEREMONIA w tym wszystkim jest najmniej ważna - ważniejsze jest: GDZIE będziecie mieszkać i z czego będziecie żyć?
(a ślub możecie wziąć cywilny w obecnośći 2 świadków - dla SIEBIE, nie "gawiedzi"
)
Czas dorosnąć...
mój partner ma tyle samo lat (21lAT)wiem że chce dla mnie jak najlepiej jestem gotowa wziasc slub za pare lat tylko nie o to chodzi dowiedziałam sie nie dawno ze to jego rodzice robia problemy zebysmy sie pobrali teraz on przedtem chciał tylko zmienił zdanie ze wzgledu na nich zeby sie z nimi nie pokłucic tylko opcja jest taka ze moja rodzina bedzie traktowac mnie jak wyzutek i to ja sie z nimi pokłóce wiec mam do wyboru pokłucic sie z rodzicami swoimi albo swojego partnera... i co teraz?
Do jasnej Anielki!
Jesteście obydwoje dorośli. Bardzo młodzi, ale jednak już dorośli i oczekujecie dziecka.
Weźcie sprawy w swoje ręce i nie zajmujcie się taką pierdołą, jaką jest ślub. Teraz powinniście przygotowywać się do nowej roli.
Ślub nie jest konieczny do tego, by stanowić rodzinę.
Druga sprawa to Wasze relacje z rodzicami.
Całe życie zamierzacie podporządkowywać się ich zdaniu?
Za kilka lat założysz temat- "Mój chłopak nie chce wysłać dziecka do szkoły muzycznej, a ja chcę." i wyjdzie na to, że jedni dziadkowie chcą, żeby wnuk pobierał edukację muzyczną, a drudzy nie chcą...
Musicie oboje odciąć pępowiny.
Popieram poprzedniczkę. Po co wam to wesele ? Weźcie ślub cywilny. Zaproście świadków na małe co nie co i już. A jak rodziny chcą wydawać kasę na weselę, to niech wam ją dadzą.
Jesteście dorośli i to wasze życie a nie waszych rodziców. Dla ciebie to on powinien być najważniejszy. I odwrotnie. A nie rodzice, rodzeństwo czy przyjaciele.
no jasne ślubu powinny chcieć dwie osoby i to raczej poważna sprawa. Nie że się chce i juz bo ciąża.
Ciąża nie oznacza od razu że trzeba się hajtać
Cóż - mówienie o tym, że coś ci się stanie bo będzie wieczór ślubny, to jakiś absurd. Nikt nie każe skakać na maksa, szaleć, pić do upadłego na weselu. Załóżmy, że masz 7 miesiąc w ciąży - seksu nie będzie, bo coś dziecku się stanie? No sorki, ale mamy 2013 rok i nie trzeba w 5 mcu leżeć w łóżku non stop, bo dziecku krzywda się stanie.
Twój facet nie chce ślubu, hmm, ciekawe czy chce jakiejkolwiek legalizacji. Myślę, że ściemnia, bo nie chce związać się z Tobą. Mieć dziecko, a mieć dziecko i żonę to jednak wielka różnica. Porozmawiaj z nim, bo ja bym w jakieś mgliste 2,3 lata nie wierzył. A czemu nie chce jak planujesz?
Przecież to rozsądne.