Mój odwieczny problem - garbienie się :/ - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Mój odwieczny problem - garbienie się :/

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 51 ]

1

Temat: Mój odwieczny problem - garbienie się :/

Hej!

Wszystko zaczęło się od momentu kiedy w wieku 12 lat urosłam chyba z 15cm (do tego byłam chuda jak patyk), zaczęłam się wtedy strasznie garbić...moja mama zwracała mi często uwagę, żebym tego nie robiła, żebym się wyprostowała - to pomagało, ale na tylko na chwilę hmm Z czasem ta moja wada postawy się zniwelowała, ale nie do końca...są momenty kiedy nie kontroluje jakby swoich odruchów i znowu się garbie.
Mój chłopak nawet zwracał mi uwagę, żebym się bardziej prostowała, ale to nic nie daje...
On sam kiedyś strasznie się garbił, pomógł mu wtedy trener na siłowni, który kazał mu chodzić w domu z kijem od miotły przy plecach...i to mu pomogło, teraz w ogóle się nie garbi...
Macie może jakieś inne sposoby, żeby przestać się garbić i chodzić bardziej wyprostowanym?
Ostatnio w tv (chyba w Mango) widziałam jakiś dziwny biustonosz, który niby podnosi bardzo piersi i jednocześnie prostuje sylwetkę...ale czy to działa hmm i ta cena 149zl...wiem, że kiedyś był pajączek, ale to chyba dla dzieci big_smile
Będę wdzięczna za rady!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mój odwieczny problem - garbienie się :/

Nie wiem czy to jest sens wydawać tyle pieniędzy na ten stanik czy co to było. A najlepiej to wlaśnie kij od miotły albo spacer w książką na głowie. Jeśli się zaweźmiesz i będziesz dziennie chociaż trochę ćwiczyć to powinna być poprawa.

ja mam pajączka, który mi ściąga łopatki, ale jakoś niespecjalnie jest skuteczny niestety. sama mam ogromny problem z garbieniem sie

4

jezeli chodzi o garbienie sie,to niestety,ale tu nic nie pomoze,
uwazam,ze najlepiej to po prostu pilnowac non stop swojej postawy.
Sama mam problem z kregoslupem,bardzo skrzywiony,wiec radze uwazac i sie pilnowac.

5

Idź do ortopedy niech Cię skieruje na ćwiczenia. Powinni Cię nauczyć przez kilka tygodni, później pozwolą Ci ćwiczyć w domu. I to jak najszybciej, bo jak skończy się rosnąć to coraz trudniej jest coś poprawić.
Ważne jest żeby ćwiczyć regularnie i żeby się pilnować - żadnego garbienia.
Zwróć uwagę na czym i jak siedzisz i czy możesz wygodnie zachować poprawną postawę - przedyskutuj to z ortopedą.

Co do biustonosza to wyszukaj w Google "Stanikomania" i "Forum Biuściastych". W dobrze dobranym biustonoszu biust nie wisi na barkach, więc jest lekko i wygodnie.

6

Codziennie przez 15 minut stój przy ścianie i przyklejaj do niej dokładnie pięty, łydki, pośladki, łopatki, głowę. Na początku będzie bolało, ale warto wink

7

Dzięki WildOrchid - masz rację wink!
Muszę się przejść do ortopedy...
Mam nadzieję, że to coś da big_smile
Ja będę się starała, bo to garbienie już mnie dobija kompletnie wink
She - sama tak ćwiczyłaś?

8 Ostatnio edytowany przez Tiff (2009-05-13 17:26:02)

to ile teraz masz wzrostu?
tak z ciekawości spytam tongue

9

hehe...aż taka duża nie jestem - 170cm smile tak akurat
Tylko niestety za szybko urosłam,bo już w wieku 14 lat tyle mierzyłam i stanęłam..
Zawsze miałam też problem z niedowagą jeszcze niedawno ważyłam tylko 45kg, teraz już 52...
ale jakoś ciągle mam problem z tym prostowaniem się big_smile

10

sueno6 napisał/a:

She - sama tak ćwiczyłaś?

Przyznaję, że niesystematycznie wink Do dzisiaj czasami tak ćwiczę, po takim staniu naprawdę trudno jest się garbić. A polecił mi to lekarz.
W utrzymaniu prostej sylwetki pomógł mi też pilates, dlatego jeśli masz czas i chęć to polecam:)

11

She - dziękuje Ci ślicznie za rady smile
Będę się starała ćwiczyć codziennie, mam nadzieje, że mi to również pomoże smile
To pilates może też spróbuje, bo ciekawe są te ćwiczenia!

12

no ja mam 172 cm i ważę 54 kg, to mniej więcej podobnie do Ciebie, no i jak byłam mała to też często miałam niedowagę, ale potem to normalne było, bo trenowałam a sportowcy mogą mieć 10 kg niedowagi a ja akurat mieściłam się w granicach, teraz nie trenuję a jem dosyć dużo, nie ograniczam się- myślę, że to sprawka dobrej przemiany materii, to tak odbiegając od tematu

wzrost ma wpływ na wyprostowaną sylwetkę, jak wiadomo kości są z tym wszystkim związane, myślę że lekarz dopasuje Ci szereg ćwiczeń wspomagających smile :*

13

Tiff - a co trenowałaś?
Ja w podstawówce przez 4 lata trenowałam grę w unihokeja - niestety chyba ten sport także niezbyt dobrze wpłynął na moją sylwetkę, bo często trzeba było przyjmować postawę pochyloną wink
Ja również na przemianę materii nie mogę narzekać, a jem bardzo dużo...

14

ja nawet do tych wakacji trenowałam lekkoatletykę, głównie biegi sprinterskie ^^
sueno6 nie wiem, czy Ty, ale ja zauważyłam po postach, że mamy ze sobą trochę wspólnego smile cieszy mnie to bardzo, a powiedz- masz konto na nk?

15

także mam problem z garbieniem się. w podstawówce chodziłam na korekcyjną. pamiętam jaki ćwiczenia tam wykonywaliśmy i czasami je robię.. właśnie.. czasami hmm brak mi systematyczności hmm chciałam chodzić na basen ale po jednym razie miałam zakwasy na całych plecach i ruszyć się przez tydzień nie mogłam. Wiem, że to dobrze, że miałam zakwasy bo to oznacza, że mięśnie pracowały ale później nie chciałam iść już na basen. Długo śpiewałam w chórze tam wiadomo trzeba mieć proste plecy... tylko, że nie śpiewam od 3 lat ... chcę zapisać się na tańce towarzyskie.  Pogodzę przyjemne z pożytecznym. Denerwuje mnie to, ponieważ już w styczniu mam studniówkę i żadna, nawet najpiękniejsza sukienka nie będzie na mnie ładnie wyglądać jeśli się będę garbiła. Rozwiązaniem może być sukienka z gorsetem ale ja nie jestem do tego przyzwyczajona i mogę się źle czuć.

A do ortopedy dłuuga kolejka i zrezygnowałam hmm

Jak myślicie czy jeśli regularnie ćwiczyłabym mięśnie kręgosłupa + chodziłabym na basen lub na tańce do stycznie da się coś zrobić?

16

CookieBitch napisał/a:

Jak myślicie czy jeśli regularnie ćwiczyłabym mięśnie kręgosłupa + chodziłabym na basen lub na tańce do stycznie da się coś zrobić?

myślę, że taki okres czasu pozwoli Ci na to ;p

17

ooo to dobrze. jest już jakaś motywacja.

18

Cookie - dzięki, że napisałaś o basenie....zupełnie zapomniałam jak zbawienny wpływ na kręgosłup ma pływanie...chyba też zacznę ...razem się zmotywujemy wink

19

oj tak. zwłaszcza, że o tym normalnie się nie rozmawia. To raczej z deka wstydliwy problem, chociaż nie wiem dlaczego, ale wstydzę się trochę tego.

tu na forum można się otworzyć smile

gdzieś czytałam, że dziewczyna malowała sobie kropkę na ręce, żeby jak na nią popatrzy wyprostowała się. Myślałam nad tym ale nie wiem co powiedzieć znajomym gdy zapytają się po co mi ta kropka.

20

możesz powiedzieć im, że to na szczęście, albo po to żeby się pytali ^^

21

coś typu "żeby głupi miał pytanie" ? big_smile

22

tak smile
i po sprawie wtedy xD

23

Post przeniesiony

aalleexxiiss napisał/a:

Mam straszny problem sad Mianowicie chodzi o to, że strasznie się garbię. Próbuje chodzić i siedzieć wyprostowana ale po chwili bolą mnie plecy i znów się garbię. Nie wiem już co robić. bardzo mnie to denerwuje i krępuję, ale nie potrafię być wyprostowana.

24

Post przeniesiony

Vanessa napisał/a:

Jedyne co mi przychodzi do głowy to pas korygujący <nie mylić z pajączkiem> wink jest z gumy elastyczny więc nic groźnego, nosi się go 3 godz. dziennie.. po zdjęciu przez jakis czas chodzisz wyprostowana ale pamietaj zeby nie przedobrzyc bo mięśnia zrobią się leniwe..

25

Post przeniesiony

Greta napisał/a:

Vanessa też słyszałam o takim pasie i mam pytanie czy można go kupić w aptece?

26

Post przeniesiony

aalleexxiiss napisał/a:

Właśnie gdzie go idzie kupić i w jakiej mniej więcej cenie jest ?

27

Już trochę minęło jak założyłam ten wątek...
I muszę się pochwalić, że teraz już się tak nie garbię...może jeszcze czasami, ale jest już dużo lepiej smile
Wszystko dzięki ćwiczeniom na siłowni, które pomogły mi w skorygowaniu swojej sylwetki.
Naprawdę polecam wszelkie ćwiczenia gdzie właśnie utrzymanie odpowiedniej sylwetki jest niezbędne, dzięki czemu staje się ona już nawykiem.
Co do tego pasa - sama jestem ciekawa opinii wink

28

Ja kupiłam pas korygujący w sklepie ortopedycznym za ok. 35 zł ale znalazłam aukcję na której jest taniej wink a są podobne
http://www.allegro.pl/item907532057_sze … ml#gallery

29

Ciekawa jestem czy ten pas korygujący naprawde pomaga. Macie może jakieś doświadczenia?

30

Gimnastyka wzmacniająca mięśnie grzbietu i brzucha oraz basen na odciążenie kręgosłupa, zalecenie od lekarza. Teraz tylko silna wola, żeby rano codziennie ćwiczyć to jest najtrudniejsze - systematyka!!!

31

Ja mam inny pomysł. Buty na obcasie! Kiedy w nich chodzimy to automatycznie prostujemy plecy.

32

A więć:
To był tagże mój odwieczny problem.
I ortopeda, gimnastyka korekcyjna, ciągłe przypominanie tylko pogorszały sprawę.
Wtedy uświadomili mi, że nie zawszer się garbir: nie garbie się w gronie rodzinnym i wsród przyjaciół, tylko między obcymi i stresujących sytuacjach...
Radzę zawiązać sobie wstążeczkę na ręku wink

33

Na garbienie się najlepszy jest bardzo dobrze dobrany biustonosz. To nie żart. W momencie kiedy mamy dobrze dobrany obwód biustonosza i miskę, która ściśle przylega do ciała, a fiszbina okala cały biust nie sposób się garbić bo jest po prostu niewygodnie. Sprawdzone i prawdziwe. Polecam zatem sklep z brafittingiem i zakup porządnego biustonosza (broń panie Boże w Mango).

34

pajaczka trzbea nosic codzienny dla efektów, ciało i kregosłup po prostu musi sie przyzwyczaic. Wiem z autopsji. Odnośnie biustonosza , poprzedniczka ma absolutna rajce, i BH jest szczególnie ważny jesli sie ma duże piersi, bo przy małych to raczej nie ma znaczenia.

35

Też słyszałam, że dobrze dobrany stanik pomoże pozbyć się nawyku garbienia:)

36

hehe ja tez od dziecka sie garbie ;D powod? zawsze wstydzilam sie swoich wiekszych od innych kolezanek piersi tongue najlepsza  rada moze byc to zebys sama sie pilnowala:) ja kiedys zobaczylam starsza pania ktora byla ''powyginana'' od garbienia i zawsze kiedy sie garbie przypominam sobie ja i sciagam lopatki hehe:D

37

W wieku dojrzewania piersi są powodem garbienia niestety, moja znajoma cudowała przy swojej córce, gimnastyka korekcyjna, dobre krzesło do biurka, basen, nawet pajączka próbowała, a jak się okazało dziewczyna się garbiła bo miała piersi większe niż koleżanki i chciała je schować.

38

Ja nie miałam z tym problemu, do tej pory nie mam wink Ale zawsze byłam za wysoka, moim zdaniem, więc garbiłam się, żeby się dopasować do koleżanek i kolegów. Na szczęście w porę zmądrzałam wink Mój syn teraz też się garbi, ale on przyjmuje taką zgarbioną postawę podczas zabawy, rysowania, odrabiania lekcji przy biurku, chodzi raczej prosto, wiec winę zwaliłam na krzesło. Odkąd ma dobre krzesło jest znacznie lepiej i mam nadzieję, że tak juz zostanie.

39

Kurcze też mam ten problem... Może wypróbuje metody przy ścianie bo już nie wiem co robić.

40

yacha napisał/a:

Ja nie miałam z tym problemu, do tej pory nie mam wink Ale zawsze byłam za wysoka, moim zdaniem, więc garbiłam się, żeby się dopasować do koleżanek i kolegów. Na szczęście w porę zmądrzałam wink Mój syn teraz też się garbi, ale on przyjmuje taką zgarbioną postawę podczas zabawy, rysowania, odrabiania lekcji przy biurku, chodzi raczej prosto, wiec winę zwaliłam na krzesło. Odkąd ma dobre krzesło jest znacznie lepiej i mam nadzieję, że tak juz zostanie.

Często tak jest jak się siedzi za daleko od biurka, obrotowe krzesła mają to do siebie, ze lubią odjeżdżać i dziecko się garbi, przy dobrym krześle tego kłopotu nie ma, wystarczy dobrać odpowienie do wzrostu, porządnie usiąść i już.

41

K.T. napisał/a:

Kurcze też mam ten problem... Może wypróbuje metody przy ścianie bo już nie wiem co robić.

Polecam basen .

42

mama2011 napisał/a:

Często tak jest jak się siedzi za daleko od biurka, obrotowe krzesła mają to do siebie, ze lubią odjeżdżać i dziecko się garbi, przy dobrym krześle tego kłopotu nie ma, wystarczy dobrać odpowienie do wzrostu, porządnie usiąść i już.

u nas to nawet niekoniecznie była kwestia odjeżdżania krzesła, ale też tego, że krzesła z podłokietnikami nie dało się wsunąć odpowiednio głęboko.

43

No tak, nie dopasowane do biurka. Tylko jak tu dziecko ma wygodnie i z zachowaniem odpowiedniej postawy się uczyć.  Ja to w sumie mam jeszcze za małe dzieci, ale siostra mówiła, że u niej w szkole wymienili krzesła żeby dzieci dobrze siedziały. Jakby jeszcze było odpowiednio dużo w-f to by całkiem fajnie było.

44

czarna w czerwone kropki napisał/a:

ja mam pajączka, który mi ściąga łopatki, ale jakoś niespecjalnie jest skuteczny niestety. sama mam ogromny problem z garbieniem sie

Dokładnie-syn miał nosić-ale zmieniliśmy lekarza i ten powiedział, że mięsnie przyzwyczajają się do pajączka i to niewiele daje...

45

Ja akurat na brak ruchu u syna narzekać nie mogę, w szkole ćwiczą 3 razy w tygodniu (zerówka, nie wiem jak jest w późniejszych klasach), często chodzą w ramach wolnego czasu na boisko czy plac zabaw, do tego w domu podwórko, rower, rolki, piłka, niedługo znowu zaczniemy chodzić na basen. Garbił się tylko podczas siedzenia, ale już i ten problem rozwiązaliśmy, jak pisałam wink obyło się bez pajączków, kija od miotły i innych dziwnych metod wink

46

Ha ha rozbawiłaś mnie tym kijem od miotły. A młody zadowolony z nowego krzesła? Kurcze ja tyle czasu spędzam przed komputerem, że już sama zaczynam się nad nim zastanawiać. Kiedyś to nie miałam czasu tyłka posadzić a teraz trochę pracuję to już czasu sporo spędzam.

47

warto pojsc na basen zeby wzmocnic miesnie plecow - ogolnie basen i kontakt z woda dziala takze rozluzniajaco, wiec mamy i przyjemne i pozyteczne razem. ja jak siedze i zauwazam ze zaczynam sie garbic to automatycznie sie wyprostowuje - to takie moje "swiadome" siedzenie smile.

48

Stosował ktoś taki pas i może się podzielić wrażeniami?
http://www.blizejciebie.pl/cache/Pas_barkowy_prostujacy_M-b2-spec2014240.jpg

49

Może taśmy rehabilitacyjne? Nakleja się je na plecy (nosi około 5-7 dni) mają one za zadanie wspomóc przeciążone mięśnie a jednocześnie korygują postawę, a nie czuje się ich na sobie. Tylko jakąś godzinę od naklejenia czuć że ma się je na plecach. Taśmy jednak musi zakładać osoba przeszkolona. Mi takie zakładał rehabilitant i wyleczył mi nimi między innymi mój bark który z jakiegoś powodu ja swoją postawą uszkadzałam.

50

sueno6 napisał/a:

Hej!

Wszystko zaczęło się od momentu kiedy w wieku 12 lat urosłam chyba z 15cm (do tego byłam chuda jak patyk), zaczęłam się wtedy strasznie garbić...moja mama zwracała mi często uwagę, żebym tego nie robiła, żebym się wyprostowała - to pomagało, ale na tylko na chwilę hmm Z czasem ta moja wada postawy się zniwelowała, ale nie do końca...są momenty kiedy nie kontroluje jakby swoich odruchów i znowu się garbie.
Mój chłopak nawet zwracał mi uwagę, żebym się bardziej prostowała, ale to nic nie daje...
On sam kiedyś strasznie się garbił, pomógł mu wtedy trener na siłowni, który kazał mu chodzić w domu z kijem od miotły przy plecach...i to mu pomogło, teraz w ogóle się nie garbi...
Macie może jakieś inne sposoby, żeby przestać się garbić i chodzić bardziej wyprostowanym?
Ostatnio w tv (chyba w Mango) widziałam jakiś dziwny biustonosz, który niby podnosi bardzo piersi i jednocześnie prostuje sylwetkę...ale czy to działa hmm i ta cena 149zl...wiem, że kiedyś był pajączek, ale to chyba dla dzieci big_smile
Będę wdzięczna za rady!

Takie biustonosze niewiele dadzą , raczej przyzwyczają że jak nosisz to jest dobrze a jak zdejmiesz to problem powróci . Polecam SPORT ! wink pływanie , rower co lubisz , regularnie , dobre buty ! tak ta buty mogą częściowo rozwiązać twój problem . Specjalne sportowe z amortyzacją . Nie balerinki czy inne takie na bardzo cieniej i płaskiej podeszwie .

Posty [ 51 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Mój odwieczny problem - garbienie się :/

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024