Mnie "słoneczko" przeraża. Wiem, jak to jest, kiedy kilku osobom wejdzie do głowy głupi pomysł i grupa za tym pójdzie, do tego dochodzi presja otoczenia, adrenalina, ale nigdy w mojej grupie taka myśl na wierzch nie wyszła, nic tego typu się nie działo, jeżeli ktoś po pijaku się całował, to było wydarzenie. Piliśmy nawet dużo, ale znaliśmy się od dziecka, byliśmy jak rodzina. A ja zawsze mówiłam głośno, co myślę, jak mi coś nie pasowało, nie miałam oporów żeby komuś coś wytknąć, żeby sobie wyjść. Taka byłam od dziecka, jeżeli ktoś mnie do czegoś przekonał, to jakimiś w miarę racjonalnymi argumentami.
Zastanawiam się, jak taka gimnazjalna młodzież może sobie nie zdawać sprawy z zagrożeń? Potem są w szoku, że są w ciąży, że są chore? To nikt im nie powiedział? Najwyraźniej są tu braki w edukacji seksualnej. Chyba że jakakolwiek wiedza jest teraz nie szanowana i dzieci uważają, że szkoła jest nudna, a oceny nie oddają stanu rzeczywistego. Trochę w tym racji jest, dlatego taka edukacja seksualna w szkole musi się różnić od innych lekcji. Chociażby tym, że nie siedzi się w ławkach. Żeby był jakiś element różnicy i przekonanie, że ma to ma sens. No i żeby profesjonaliści się tym zajęli, co i jak mówić, nie promować, powiedzieć tak, żeby dzieciaki nie chciały tego od razu ćwiczyć w domu
i bez spaczenia jedną właściwą moralnością, bo takiej nie ma. Niestety rodzice i szkoła przerzucają się wzajemnie obowiązkiem wychowywania seksualnego, bo szkoła edukuje, a rodzice wychowują. Ja miałam układ rozrodczy na biologii i super film o kaczuszce, a mama się tylko zapytała, jaką dostałam ocenę, zobaczyła, że 5, tematu nie było już nigdy. Mimo to wyrosłam na rozsądną dziewczynę, lecz kiedyś uznałam, że jestem aseksualna, a tak na prawdę byłam maksymalnie powściągliwa i zmiana nastawienia wymagała ode mnie sporo pracy nad osobowością. Nie każdy tak umie.
Ale telewizja i ten cały szołbiznes też robią swoje. Gołe tyłki w teledyskach, Rihanna w wielkich gaciach i staniku na scenie, wokalistki ubrane jak z burdelu. Niech sobie noszą, ale gdy pokazują się publicznie i na scenie dają przykład. W reklamach seksualność się sprzedaje, wojewódzki w programie jest monotematyczny... Dzieciak chyba myśli, że wszystko mu wolno, że tak jest modnie. Chociaż, to dla mnie niepojęte, ciekawa jestem co na to socjolodzy, psycholodzy i seksuolodzy.