Kiedy ubieracie choinkę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kiedy ubieracie choinkę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Kiedy ubieracie choinkę?

Już za miesiąc święta i jestem ciekawa kiedy ubieracie choinkę.W Wigilię czy wcześniej? Ja uwielbiam choinkę w domu i zawsze ubieram ją na początku grudnia koło mikołajek smile w tym roku będzie czerwono złota,ale nie mam pomysłu jaki kolor lampek kupić,przez kilka lat miałam białe i szczerze to już mi się znudziły za to w zeszłym roku miałam kolorowe migające,ale to nie był dobry pomysł bo od tego migania oczopląsu można było dostać smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kiedy ubieracie choinkę?

Hej!Ja mieszkam w Irl i tu już na początku listopada wszystko jest przystrojone:-)Też zastanawiamy się z partnerem kiedy wyciągnąć choinkę:-DMamy duuużą sztuczną:-p Te święta będą pierwszymi spędzonymi z naszym synkiem więc to dla nas coś super ekscytującego!Stwierdziliśmy,że przystroimy ją w połowie grudnia.

3

Ja od zawsze...i w domu rodzinnym... i we własnym, ubieram choinkę w Wigilię smile
Taka była w moim domu tradycja.
No chyba, że wyjeżdżam na święta do rodziców, wtedy choinkę ubieram parę dni wcześniej, żebym po powrocie miała i w swoim domu jeszcze miłą świąteczną atmosferę.

4

dzień przed Wigilia najwcześniej smile

5

Choineczka tylko z rana w wigilię tongue

Najlepiej żywa, piękna - z targu nie z lasu bo grzech! big_smile

Mały offtop pozwolę sobie zrobić. Macie pomysł co zamiast choinki? Niestety nie mamy miejsca na choinkę sad Taka malusia mnie nie satysfakcjonuje - wolę nie miec w ogóle big_smile Tylko co zamiast ?? wink

6 Ostatnio edytowany przez Kawashake (2012-11-24 18:26:19)

Zaczyna sie robic swiatecznie smile smile

Drzewko kupujemy zawsze zywe(tak to sie u mnie w rodzinie przyjelo-zywe drzewko) i z tegoz powodu strojona jest najczesciej w Wigilie rano.Bywa, ze dzien przed Wigilia, wieczorem.

Kilka lat byla czerwono-zlota.Tez juz mi sie opatrzyla.Myslalam nad fioletem i srebrem.......ale tak jakos zimno mi sie to widzi....w kazdym badz razie bedzie jak zwykle pieeeeekna.

Bubus-moze jakis stroik?Troche swierkowych galazek, bombki, cos do swiecenia.......swojego czasu choinka stala u Mlodej w pokoju, wiec sila rzeczy bez sensu byloby stawiac druga u nas.Robilam wlasnie takie cudaki na komode.Galezie swierkowe laczylam drutem, kilka bombek, swieczki w szklanych podstawkach, kawalek lancucha.Wieczorem zapalalam swieczki i bylo naprawde milo.

W kuchni zawsze na duzym talerzu ukladam pomarancze ponakluwane gozdzikami, orzechy i laski wanilii, w srodku stawiam swiece, moze byc zapachowa, choc jak nie dostane jakiegos zapachu, ktory sie nie gryzie z ''talerzowymi''zapachami, to stawiam bezzapachowa.....pachnie nieziemsko.

7

23 grudnia. Zawsze.

8

Kawashake napisał/a:

Bubus-moze jakis stroik?Troche swierkowych galazek, bombki, cos do swiecenia.......swojego czasu choinka stala u Mlodej w pokoju, wiec sila rzeczy bez sensu byloby stawiac druga u nas.Robilam wlasnie takie cudaki na komode.Galezie swierkowe laczylam drutem, kilka bombek, swieczki w szklanych podstawkach, kawalek lancucha.Wieczorem zapalalam swieczki i bylo naprawde milo.

W kuchni zawsze na duzym talerzu ukladam pomarancze ponakluwane gozdzikami, orzechy i laski wanilii, w srodku stawiam swiece, moze byc zapachowa, choc jak nie dostane jakiegos zapachu, ktory sie nie gryzie z ''talerzowymi''zapachami, to stawiam bezzapachowa.....pachnie nieziemsko.

Też będe kombinować cos w strone stroika. Albo kupię  małe drzewko w donicy i poźniej pójdzie do ogrodu big_smile
Muszę coś wymyślic bo bez zapachu choinki swieta sa do bani tongue Precz z chińskim plastikiem big_smile

9 Ostatnio edytowany przez Jaga Baba07 (2012-11-25 00:53:00)

Bubuś napisał/a:

Mały offtop pozwolę sobie zrobić. Macie pomysł co zamiast choinki? Niestety nie mamy miejsca na choinkę sad Taka malusia mnie nie satysfakcjonuje - wolę nie miec w ogóle big_smile Tylko co zamiast ?? wink

W tamtym roku moje maluchy (czyli koty) w Święta Bożego Narodzenia miały akurat trzy miesiące i choinka z naszymi bombkami(większość z Komozji), po prostu byłaby celem kociego ataku, a nasze wizje dotyczące bombek i kocich łapek nie należały do optymistycznych, więc odpuściłyśmy sobie choinkę.

Ale kilka lat wcześniej w naszym mieście ktoś hodował wierzbę opałową i przed Wielkanocą ukradłyśmy z niej pełno gałęzi z baziami o długości mniej więcej 190 cm. Zrobiłyśmy z nich chochoła ozdobnego w naszym salonie, który stoi do dnia dzisiejszego i posłużył jako choinka. Na Walentynki wiszą na nim serduszka, na Wielkanoc jajeczka, na wiosnę jakieś kwiotka, a w święta ozdoby.
I w tym roku chyba też tak będzie, bo Bazyl i Balbina są jeszcze większymi kocimi figlarzami.

A choinkę tudzież chochoła ubieramy 23 lub 24 grudnia. Taka jest tradycja.

Od zeszłego roku przy "choince" odprawiamy chocholi taniec tongue.

10

truskawka30 napisał/a:

Już za miesiąc święta i jestem ciekawa kiedy ubieracie choinkę.W Wigilię czy wcześniej? Ja uwielbiam choinkę w domu i zawsze ubieram ją na początku grudnia koło mikołajek smile w tym roku będzie czerwono złota,ale nie mam pomysłu jaki kolor lampek kupić,przez kilka lat miałam białe i szczerze to już mi się znudziły za to w zeszłym roku miałam kolorowe migające,ale to nie był dobry pomysł bo od tego migania oczopląsu można było dostać smile

Zawsze ubierałam choinkę około 3 dni przed świętami, jednak w ostatnim czasie stwierdziłam, że choinka bardziej cieszy przed świętami niż po....i ostatnio ubieram ją około 2 tygodnie przed...od lat ubieram w barwach czerwono złotych - lampki daję białe, czerwone i dla ożywienia koloru zielone - jutro poszukam fotki to wkleję dla przykładu

11

Z nadmiaru zajęć w Wigilię i braku wolnych rąk choinkę ubieram jakieś dwa dni wcześniej. W ubiegłym roku postawiłam na trzy kolory - srebro, czerwień i bardzo ciemny granat, do tego na czubku srebrna gwiazda. W sumie całość naprawdę cudnie wyglądała wink, więc przypuszczalnie raz jeszcze zdecyduję się tę wersję powtórzyć.

12 Ostatnio edytowany przez Jaga Baba07 (2012-11-25 04:26:16)

Ja tam wolę choinkę kolorową, z bombkami o przeróżnych kształtach.

My mamy m. in. bombkę Cerkiew Wasyla, kolędnika ze słodką buzią, laleczkę też prześliczną, w zeszłym roku kupiłam mamie aniołka i bałwanka w rożku, pierniczka, Mikołaje i wiele innych.
Dużo bombek jest z czasów mojego dzieciństwa i gdy je wieszam, wspominamy z mamą ten okres. Na każdym robią wrażenie nasze małe dzieła, które zebrałyśmy w ciągu tych lat, bo są jak z bajki.

Zresztą większość jest z naszej polskiej firmy eksportowej, która docenia cały świat, tylko nie Polacy.
Nie przemawiają do mnie choinki monotematyczne, np. dwukolorowe.

13

Zawsze tydzień przed Wigilią i rozbieramy ją już w pierwszy weekend po nowym roku. Ubieramy żywą, zapach takiej choinki jest fantastyczny, a ozdoby "od zawsze" są w typie "eko" - słomkowe zabawki, drewniane aniołki, papierowe łańcuchy, pawie oczka, suszone plastry pomarańczy i pierniki :-) To jest tak oszałamiająca mieszanka zapachów, że w głowie się kręci ;-)

Bubuś napisał/a:

Macie pomysł co zamiast choinki? Niestety nie mamy miejsca na choinkę sad Taka malusia mnie nie satysfakcjonuje - wolę nie miec w ogóle big_smile Tylko co zamiast ?? wink

Mieliśmy kiedyś podwieszoną pod sufitem gałąź i na niej powiesiliśmy ozdoby, to była całkiem fajna alternatywa dla choinki.

14

sierpniowa napisał/a:

Mieliśmy kiedyś podwieszoną pod sufitem gałąź i na niej powiesiliśmy ozdoby, to była całkiem fajna alternatywa dla choinki.

W sumie na podlodze miejsca malo ale na suficie jeszcze całe mnóstwo big_smile

15

truskawka30 napisał/a:

My juz mamy wybrana choineczke, ale jeszcze stoi grzecznie w ziemi smile Choinke ubieramy tez na poczatku grudnia. Dzieci by mi spokoju nie daly gdybym przesunela ten rytual big_smile W tamtym roku kupilismy tansze lampki i po 2 dniach spalily sie. Teraz nie dam sie nabrac na niska cene smile Kolorystyka bedzie rozniasta smile Synek juz klei lancuchy i wycina kolorowe bombki, wiec bedzie ciapata smile

16

pare dni przed Wigilią.

17

W tamtym roku cór ubrała u siebie w pokoiku chyba 10 grudnia,ale choinka byla dosyc niespotykana bo psie smakolyki na niej powiesila,w związku z tym futrzaki z jej pokoju nie chcialy wychodzic hmm W salonie  juz prawdziwa choinka widniała już  15 gr.i rowniez wtedy podwórko zdostalo ozdobione lampkami
W tym roku ja sie do choinki nie tykam, i jak dla mnie moze jej nie być

18

Ja nie mam choinki tak jak i świąt sad( Co roku to samo wielkie przygotowania a tu jak nie ojciec to matka zaczynają się kłucić i tak jest od chyba zawsze... Ja mam zamiar mieć w swoim pokoju stroiczek śaiąteczny i to mi wystarczy ale kiedyś jak będę miała swoją rodzinę to na pewno u mnie nie bedzie tak jak w rodzinnym domu bo nawet do tego nie dopuszczę. Wydaje mi się , ze najlepiej ubrać choinkę 24grudnia rano i mieć ją do 3 króli.

19

no ja już się nie mogę doczekać aż będę ubierać a to pewnie będzie jakoś niedługo smile tylko czekam aż mi dojdą zamówione ozdoby smile

20

w tym roku pnaujemy w wigilijny poranek;)

21

Ubieranie choinki już od małego było w domu całym rytuałem - w wigilijny poranek, kiedy Mama w kuchni przygotowywała pyszności, Tata organizował wyprawę na strych po bombki, łańcuchy i lampki po czym razem ją ubieraliśmy. W między czasie urodził się mój Brat i kiedy on stał się na tyle duży, żeby pomagać Tacie, a ja na tyle duża, żeby pichcić z Mamą ubieranie choinki stało się męskim zajęciem. smile My z siostrami zajmowałyśmy się jeszcze ewentualnie klejeniem łańcuchów, tworzeniem innych ozdób albo wiązaniem nitek na cukierkach, męska opozycja wszystko wieszała.

Trzecie święta, kiedy nie biorę udziału w przygotowaniach, przyjeżdżam do rodziców na kilka dni już 'na gotowe', a szkoda, bo aż łezka w oku się kręci, jak pomyślę o tym wspaniałym klimacie.. smile

22

my czekamy z niecierpliwoscia kiedy handlarze z choinkami sie pojawia bo chcemy juz jak najszybciej ubrac smile

23

Już mnie korci,żeby ubrać choinkę smile

24

U mnie w domu rodzinnym ubierało się wcześnie. Kiedy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać i stąd przystrojona choinka stawała w salonie nawet tydzień przed Wigilią. Potem przyszła na świat moja siostra i wczesne ubieranie choinki stało się już tradycją. W tym momencie myślę, że wygra pragmatyzm i z moim chłopakiem przystroimy choinkę kiedy znajdziemy na to czas!:D

25 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2015-09-08 10:28:44)

Witam ja zamówiłam choinkę w sklepie [spam] mamy sztuczną choinkę która wygląda jak żywa:)))

26

Á to już.?☺

27

Aby zdążyc przed Tesco big_smile

Zwykle trochę po mikołajkach - ale jak będzie już Teoś na pewno szybciej, pamiętam jak sama uwielbiałam jak w domu była choinka.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kiedy ubieracie choinkę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024