Czy rozmawiać z dziećmi o seksie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Czy rozmawiać z dziećmi o seksie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 51 ]

1

Temat: Czy rozmawiać z dziećmi o seksie?

To ciekawy temat i jestem gotowa porozmawiać z Wami.Jak Wy przygotowujecie swoje dzieci do takich rozmów,kiedy je zaczynacie?
To bardzo ważna kwestia i obowiązek każdego rodzica-rozmawiać na tematy intymne.To my rodzice powinniśmy uświadamiać nasze dzieci,aby  w dorosłym już życiu -dobrze sobie radziły.
Proszę napiszcie o swoich doświadczeniach.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy rozmawiać z dziećmi o seksie?

Ja moze napisze ale od innej strony- mnie nigdy rodzice nie uswiadamiali. nigdy zadne z nich nei wspomnialo o seksie, antykoncepcji, ogolnie niczego od nich nie usłyszalam co laczyloby sie z tym.nawet nigdy mi sie nie pytali jak tam z chłopakami, czy jakis mi sie podoba, czy sie z kims spotykam.  tak jakby faceci i sex nie istnial! no ale jednak nie zaszlam w ciaze jako nastolatka- mimo, ze nie zostalam uswiadomiona. ale mysle, ze to dzieki temu, ze bylam w tych sprawach bardzo rozsadna. z moim bratem tez nie rozmawiali, i mimo, ze byl "zlym chłopcem" to tez nie zostal ojcem, dopiero kilka lat po slubie.

ale szczerze- nie zaluje. dowiedzialam sie z innych zrodel, a domyslam sie ze taka rozmowa np z mama bylaby bardzo krepujaca.
teraz jest jeszcze lepiej- w internecie mozna znalezc wiele informacji na ten temat.

nie wiem, moze rodzice powinni rozmawiac o tym z dziecmi, bo jednak nie wszystkie sa rozsadne w tych sprawach

3

Mi mama zawsze powtarzała szanuj samą siebie,bo nikt cię nie uszanuje,a moje dzieciaczki przyszły na świat 2 lata po ślubie:)

4

Rozumiem.Ale jednak lepiej o intymnych sprawach -dowiedzieć się od rodziców-niż z internetu,czy od koleżanek,kolegów.Pierwsza rozmowa powinna być delikatna,w zależności od wieku i dojrzałości dziecka.Mnie też rodzice nie uświadamiali,czego było mi bardzo brak-w tamtym czasie.Ja ze swoimi dziećmi rozmawiam na różne tematy,bo uważam,że tak trzeba.Między nami jest serdeczna więź,a nie mur nie do przebicia.

5

Ja osobiscie nei zaluje, ze nie dowiedzialam sie od rodzicow, zreszta dla mnei bylaby to bardzo krepujaca rozmowa. a i tak wiadomo, ze dzieciaki od siebie i z intermetu dowiaduja sie o tych sprawach i to nawet bardzo wczesnie, wiec w sumie mysle, ze jesli rozmawiac- to tak jak napisala kasiamruczek1- nie o samym seksie, ale o bezpieczenstwie, szanowaniu sie

6

Oczywiście,że rozmowa powinna być rzeczowa,przemyślana.Każdy rodzic zna przecież swoje dziecko najlepiej,jego wrażliwość.

7

Selena napisał/a:

Rozumiem.Ale jednak lepiej o intymnych sprawach -dowiedzieć się od rodziców-niż z internetu,czy od koleżanek,kolegów.Pierwsza rozmowa powinna być delikatna,w zależności od wieku i dojrzałości dziecka.Mnie też rodzice nie uświadamiali,czego było mi bardzo brak-w tamtym czasie.Ja ze swoimi dziećmi rozmawiam na różne tematy,bo uważam,że tak trzeba.Między nami jest serdeczna więź,a nie mur nie do przebicia.

Masz rację Seleno z dziećmi trzeba rozmawiać. Choć ze mną też nikt nie rozmawiał. Moja pierwsza córka urodzila się dwa lata po ślubie.

8

Urodzenie dziecka po ,czy przed nie ma znaczenia.Byle to było dziecko poczęte z miłości i wychowywane przez oboje rodziców.

9

Mysle, ze to wsyztsko i tak zalezy od dziecka.
bo jak bedzie myslalo o glupotach, to nawet jak rodzice beda go uswiadamiac, rozmawiac z nim, to ono i tak narobi glupot

mysle ze wazne jest to, w jakiej rodzinie dziecko sie wychowalo. jezeli w rodzinie gdzie sa pewne wartosci, gdzie rodzice sie kochaja, gdzie dzieci urodzily sie z milosci, i najlepiej po slubie- to wtedy dziecko ma od razu dobry wzor do nasladowania

oczywiscie, z dziecmi trzeba rozmawiac,najlpiej w taki sposb zeby ich nie zawstydzic
ale z tego co widze to teraz jzu 14latki mysla o seksie, i to jets tragedia.. na portalach przeroznych widac wszedzie malolaty wymalowane, poubierane jakby szly tanczyc na rurze.. wiec mysle, ze teraz rodzice maja naprawde trudne zadanie do zrobienia!

10

A,czy ktoś powiedział,że wychowanie dzieci jest proste?Wiem,to ,bo sama mam trójkę dzieci.Jednak jestem z nich dumna.To wspaniałe dzieci ...

11

Nie, ale kiedys bylo latwiejsze, nie bylo tyle pokus co teraz.. teraz wszedzie seks,wszelkiego rodzaju uzywki, narkotyki, i generalnie czasy sie zmienily i ludzie nie kieruja sie tymi samymi zasadami co keidys. a najgorsze ze w pogoni za pieniadzem nie maja czasu dla swoich dzieci

to ciesze sie, ze jestes dumna ze swoich dzieci, widocznie ejstes dobra matka skoro sa wspaniale, wiec gratuluje smile

12

Nie wiem,czy dobrą,ale zawsze się starałam.Także chronić dzieci-przed niebezpieczeństwami dzisiejszego świata.Rozmowy-wiele dały.

13

Z dziećmi należy rozmawiać o seksie, ponieważ nasza postawa wobec seksualności warunkuje ich postawę.

Jak rozmawiać z dzieckiem o seksie? Szczerze, dostosowując sposób rozmowy i przekazywane dziecku treści do jego wieku. Ważne jest, aby tłumacząc dziecku, czym jest seks (czyli nierzadko odpowiadając na pytanie) nie pominąć roli pożądania i przyjemności - dziecko nie jest aż tak zainteresowane samą fizjologią seksu. Tak więc warto dodać, że dorośli ludzie kochają się, ponieważ tego pragną, ponieważ się kochają i sprawia im to przyjemność - wtedy już ten start w seksualność jest pozytywny.

Nie powinniśmy przerzucać na dzieci zahamowań i lęku, a tak często się dzieje. Niekiedy dziecko o życiu seksualnym rodziców dowiaduje się od matki, która z trudem radzi sobie z własną seksualnością, własnymi potrzebami, oczekiwaniami i przeżyciami. Przekazuje ona swoim dzieciom postawę pełną wstydu, która może im podświadomie towarzyszyć przez następne lata.

Udawanie, że dzieci są przezroczyste, bezpłciowe jest błędnym założeniem rodzica. Już przedszkolaki interesują się różnicą między płciami, chcą porównywać narządy swoje i rodziców, mogą nawet podpatrywać dorosłych podczas seksu i naśladować ich zachowania w przedszkolu. Wiele dzieci w wieku przedszkolnym masturbuje się i takie pierwsze kroki w seksualność są czymś absolutnie naturalnym.

Otwarte podejście do seksualności własnego dziecka jest podstawą do jakichkolwiek rozmów o seksie.

Mam to życiowe szczęście, że z obojgiem rodziców zawsze mogłam porozmawiać. Mam bardzo przyjacielskie relacje zarówno z mamą jak i z tatą, są właściwie pierwszymi osobami w moim życiu, którym mówię o tym, co się u mnie wydarzyło i nie wiem, czy byłoby to możliwe, gdyby istniały między nami tematy tabu.
Z mamą już jako nastolatka zawsze mogłam porozmawiać o antykoncepcji, zdrowiu kobiety czy uczuciach. Jestem pewna, że pomogło mi to ukształtować w sobie taką kobietę, jaką jestem teraz smile

14

No ja wprawdzie to juz chyba wszystko wiem,tak mi sie wydaje.
Jak zaczełam w 5 klasie chodzic na lekcje ''wychowanie do życia w rodzinie'' to mama poruszyla troche ten temat,ale widac bylo,że jej cieżko.Pytan nie mialam.
W szkole tez nam u swiadomili co i jak.
Teraz tylko moja mama chce mi uswiadomic,ze mam sie nie śpieszyc  z współżyciem,bym sobie przypadkiem życia nie popsuła wpadka ,ciąża.Powie coś w stylu:jak tak mozna sobie zycie popsuc,nie zabezpieczyc sie.Ze po winnam sie szanować,na wszystko jest czas. I ma racje.
Czasem ogółem sobie pogadamy o tych sprawach,jak co widzimy i tyle.
To chyba dobrze ze tak postepuje,mi to odpowiada.
Bo jak rodzice by mieli mi to na sile wpajać i rozmawiac a ja bym nie chciala to co to za sens.

Rodzice powinni cos powiedziec na ten temat,o okresie,poźniej np w moim wieku i seksie i chyba tyle starczy.Tak sądze.
Teraz internet to taka encyklopedia ,wiec ma sie źródło.
A jak czegoś nie wiem ,zawsze moge spytac mamy wink

15

Pamiętam, że jak zaczęłam dojrzewać to rodzice podsunęli mi taką fajną książkę o dojrzewaniu, seksie itp. Przeczytałam ją i wiele się z niej nauczyłam. Oczywiście były rozmowy na temat dojrzewania, miesiączki, seksu itp. Od małego mogłam polegać na rodzicach i zawsze mogłam przyjść po poradę. Jak pierwszy raz zdarzyło mi się zapomnieć wziąć tabletkę antykoncepcyjną to się nie kryłam tylko od razu zapytałam amy, co robić. Nie ukrywałam nigdy tego, że sypiałam z moimi chłopakami itp., bo nie miałam potrzeby ukrywać.
Ale generalnie uważam, ze powinno się z dziećmi czy z młodszym rodzeństwem rozmawiać na takie tematy. Lepiej niech się wielu rzeczy dziecko dowie od kogoś zaufanego niż od kolegów.

16

Ja na przykład do dziś pamiętam moje przerażenie jak dostałam pierwszy okres. Moja mam dała mi podpaski i na tym skończyło się jej uświadamianie. Dla niej taki temat jak okres czy trzymanie się za rękę z chłopakiem to tematy tabu. Nie mówiąc już o poważniejszych tematach. Czasami sobie myślę że moi rodzice myślą sobie że dopóki się nie ma ślubu to spotykam się z moim R tylko na randce w miejscu publicznym, nie przytulam się do niego bo przecież nie wypada nie mówiąc już że się całujemy czy spędzamy ze sobą noce. Chyba im się wydaje że do ślubu się człowiek kulturalny i WIERZĄCY zachowuje a po ślubie to już nie muszą nikogo uświadamiać bo przecież teraz już mogę mieć dzieci.
Jeśli mogę mieć prośbę do Kobietek które już są Matkami to proszę by czasem choć zasygnalizowały swojemu dziecku że są takie tematy i że mogą zawsze się przyjść i coś zapytać a nie być skazane na "samotność" w tych sprawach.

17

Szanowanie się to jedno, a nieświadomość to drugie. Mnie też nigdy nikt nie uświadamiał i do wszystkiego musiałam dojść sama. Do dziś pamiętam jak jako dziecko zobaczyłam w TV scenę, gdzie mężczyzna i kobieta leżą razem w łóżku nago i się całują. Pamiętam jak się wtedy zastanawiałam po co się rozebrali - przecież mogą się całować też w ubraniu.  smile Oczywiście scena była krótka, nic więcej nie było widać.
Ja jeszcze nie mam dzieci, ale już dawno obiecałam sobie, że gdy będę je miała, to zawsze ze wszystkim będą mogły do mnie przyjść, zapytać, porozmawiać, poradzić się. Także w sprawach seksu. Mi zawsze tego brakowało... I chyba nadal brakuje, bo dla mojej mamy seks jest dopuszczalny jedynie po ślubie.  A ja czasem chciałabym nie musieć się już chować z tym, że jestem kobietą, mam swoje potrzeby, swoją seksualność itp. Podejrzewam, że moi rodzice doskonale wiedzą co dzieje się za drzwiami mojego pokoju gdy przychodzi do mnie mój P., ale chyba nie dopuszczają takiej myśli, że mała córeczka już dawno jest kobietą.
Ehhh... Ale się rozpisałam! smile

18

Rodzice-rozmawiajcie z dziećmi od wczesnych lat o wszystkim.Każdy zna swoją pociechę,zatem wie,kiedy i jaką rozmowę zacząć.Seks,to nieunikniony temat,to część życia-zatem dlaczego nie rozmawiać o nim-nawet z małym dzieckiem.Są też odpowiednie książeczki-dla niezbyt dużych.
Dziękuję za rozwinięcie tematu i Wasze komentarze.Pozdrawiam słonecznie.

19

moja mama stopniowo tłumaczyła mi 'te' rzeczy.
i robiła to bardzo delikatnie.

gdy dostałam okres też wszystko dokładnie powiedziała.

myślę, że bardzo dobrze podchodziła do mnie w tej kwestii.

20

Rozmowa,jeszcze raz rozmowa.Na pewno będzie pomocną.Lepsza jest rzeczowa,delikatna z rodzicami,niż rówieśnikami.

21

pamietam, że na podówrku tez dużo rzeczy usłyszałam od rówieśników.

i nie były to dobre trść.
także apelacja do wszystkich mam - niech seks nie będzie w Waszym domu tematem tabu.

22

Internet,koledzy,czasopisma-to nie najlepsze źródła informacji o seksie.Powinniśmy oswajać dzieci z nagością,od najmłodszych lat,aby potem nie było "niemiłych" niespodzianek.

23

Czasami ludzie sa ,,mądrzy,,tylko w teorii ale ciekawe ja w praktyce;]

24

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.Mam troje dzieci,są mądre,dobre,grzeczne.Z uśmiechem idą przez życie.Zawsze dużo rozmawialiśmy,o seksie też.

25

moja wypowiedz nie byla kierowana w Twoja strone.Mowilam ogolnikowo.Dzieci mimo rozmow z rodzicami,sa wszedzie inni-inaczej sie zachowuja w przedszkolu,szkole na podworku.
uwazam,ze rozmowa jest potrzebna i powinny byc przeprowadzane na te tematyz rodzicami,ale z rowniesnikami moga porozmawiac śmielej..czasami mozna powiedziec np bliskiej kolezance wiecej na te tematy niz rodzicom.
Tak samo jest i z rodzicami,rodzic nie zawsze powie prawde na te tematy np typowe pytanie szesciolatki ..mamo,tato skad sie wzielam??,, - i co wtedy kiedy owe dziecko wzielo sie z ..wpadki.. to rodzic ma odpowiedziec - coreczko wiesz tak zdarzylo ze wzielas z wpadki,no oczywiscie,ze nie.
jestem za rozmowami ale wiem i widze ,ze przewaznie dzieci,mlodziez woli porozmawiac z kolega ,kolezanka na te tematy niz np z mama.

Selena- w takim badz razie gratuluje Ci ze masz mądre,dobre,grzeczne - ale chyba dla kazdego rodzica takie jego dziecko jest.
Ja osobiscie z wlasnych doswiadczen wiem,ze dzieci sa rozni jak i dorosli,nigdy nie wiadomo co mu ,,odbije,,
pozdrawiam

26

Ja taką rozmowę podęłam z córkami kiedy  dostały miesiączkę . Były bardzo poruszone tematem seksu , pytały o różne rzeczy , w niektórych momentach nie wiedziałam jak im to przekazać . Pytania były różne . Sądzę że powinno się na ten temat mówić , powinny poznać opinię dorosłych nie tylko rówieśników . Pozdrawiam .

27

owszem:)

28 Ostatnio edytowany przez regina (2009-04-03 11:56:43)

No właśnie ale w jakim wieku powinno być dziecko aby zacząć  rozmowę ,moja córka 12 lat i podejrzewam że wie na temat sexu więcej niż mi się wydaje , a mi  się wydaje że jest jeszcze zawcześnie by z nią o tym rozmawiać.

29

To sprawa indywidualna.Każdy rodzić zna dojrzałość swego dziecka.Wiek nie odgrywa roli.Zależy wszystko od charakteru,wrażliwości naszej pociechy.Jeśli mamy problemy,co i jak zacząć-jest mnóstwo mądrych książeczek-na ten temat.

30

regina napisał/a:

No właśnie ale w jakim wieku powinno być dziecko aby zacząć  rozmowę ,moja córka 12 lat i podejrzewam że wie na temat sexu więcej niż mi się wydaje , a mi  się wydaje że jest jeszcze zawcześnie by z nią o tym rozmawiać.

Nigdy nie jest za wcześnie na to, żeby zacząć rozmowę o seksie, ponieważ właściwie pytanie nie brzmi "Czy/kiedy rozmawiać z dziećmi o seksie?", ale "W jaki sposób?". I ten właśnie sposób dostosowuje się do wieku dziecka i jego indywidualnej dojrzałości. Jestem przekonana, że 12letnia dziewczynka w pewną wiedzę już została wyposażona, jeśli nie przez rówieśników, to poprzez internet, prasę, telewizję. Dzieci nie są niewidzialne płciowo, nie są też ślepe i głuche na to, co je otacza - a otacza nas przede wszystkim seks. I nie ma młodych ludzi, którzy swoją seksualnością w mniejszym bądź większym stopniu nie są zainteresowani choćby na poziomie różnic między płciami czy własnego ciała.

Odwagi - być może nie spodziewałaś się, że ta rozmowa przyjdzie tak wcześnie, ale potraktuj to jako kolejne rodzicielskie wyzwanie, któremu człowiek musi stawić czoła, nawet, jeśli nie jest do końca przygotowany wink

31

Yvette,oczywiście,że wszystko zależy od okoliczności,a nie wieku dziecka.Słusznie stwierdziłaś,że w ten sposób sprawdzamy rodzicielską mądrość.Rozmowa jednak powinna być delikatna,bez wypytywań,zagłębiania się -niech dziecko sama powie,czego oczekuje po takim dialogu.Bo to musi być swobodna pogawędka,nie "kazanie".

32

Moja corka ma dziewieć lat i wie na czym polega sex.Dostala encyklopedie dla dzieci w ktorej opisany byl poród.Po przeczytaniu jej pierwszym pytaniem było to jak to dziecko sie w tym brzuchu znalazło.Postanowiłam nic nie kręcic tylko w przystępny sposób jej to wytlumaczyc.Jak juz dowiedziala sie wszystkiego to temat umarl smiercią naturalną.Uważm,ze z dziećmi należy rozmawiać na wszelkie tematy.U mnie w domu sie nie rozmawialo bo dzieci są z kapusty a okres to należy przechodzić cichutko i nic nie mówić.W wyniku tego i mojej glupoty zaszłam w ciąże w wieku siedemnastu lat.Wiec rozmowa i jeszcze raz rozmowa

33

Do takiego mądrego stwierdzenia doszłyśmy tu w większości głosów.Rozmowa,jak najwcześniej-daje efekty.
Pozdrawiam niedzielnie.

34

ja równierz jestem tego zdania. mam dwie córcie 4 i 6 lat. Starsza od roku zadaje mi przerózne tego typu pytania.

Ale na początku Kiedy zapytała jak sie rodzi dzieci odpowiedziałam że wychodzi przez pępek-uwierzyła i dała spokuj.
Ale pani psycholog uświadomiła mi że okłamuje ją. kiedys ktos jej powie i wyjdzie szydło z worka. A mówiłam tak dlatego bo moja mama tez nie rozmawiała ze mną na takie tematy.

Niedawno nastąpił przełom. Zapytała mnie o to samo. Powiedziałam jej bardzo delikatnie prawdę. wiecie - nie bardzo chciała w to wierzyć .

Wiecie jakie było nastepne pytanie: a z kąd sie w brzuchu wzięło dziecko.
Nie wiedziałam jak zacząć ale powiedziałam jaj całą prawde mimo że ma dopiero 6 lat. nie bardzo chciała w to wszystko wierzyć. W kółko powtarzała:mamo ale powiedz mi prawdę...
Wie jak zbudowany jest człowiek i czym sie różni chłopiec od dziewczynki.
Myślę że moja odpowieź była na tyle wyczerpująca że na razie mam spokój;-))

dzieciaczki teraz sa dardzo inteligentne i myślę że przychodzi taki moment w życiu każdego rodzica że będzie musiał zmierzyć sie z takimi pytankami naszch pociech. U jednych wczesniej u innych później.

35

Wiesz,ja skorzystałam z pomocy -kupiłam książeczkę dla małych dzieci,skąd się biorą dzieci.Była ładnie zilustrowana i mądrze objaśniona....

36

annika80 napisał/a:

W kółko powtarzała:mamo ale powiedz mi prawdę...

Jak raz się okłamie to potem bardzo trudno odzyskać zaufanie.

37

Nie wolno okłamywać nigdy i nikogo.Dziecka zwłaszcza,bo jest bardzo wrażliwe,zapamięta to kłamstwo na zawsze...

38

ja nie mam dzieci ale wydaje mi się że powinno się uświadamiać dzieci w inteligentny sposób-mówić prawdę ale nie jakoś brutalnie tylko tak by dzieci wiedziały że nie wzięły się z kapusty, nie przyleciał bocian albo inne bzdury. temat ogólnie nie jest łatwy ale myślę że dzieci powinny wiedzieć wiele rzeczy wcześniej by potem nie miały żalu do rodziców

39

To prawda Noelle-z dziećmi trzeba zawsze szczerze,mądrze rozmawiać.To punktuje w przyszłości.Wiem coś o tym,mam trójkę-wspaniałych Skarbów!!!

40

Selenko i zawdzięczasz to tylko swojej mądrości i miłości smile dobry przykład na innych mam bądź tych przyszłych..

41

Dziękuje za miłe słowa.Zawsze starałam się być dobrą mamą.Chyba mi się,to udało.Bo moje dzieci,to przyjaciele-na dobre i złe.Mamy wspólny język...

42

Selena napisał/a:

Nie wolno okłamywać nigdy i nikogo.Dziecka zwłaszcza,bo jest bardzo wrażliwe,zapamięta to kłamstwo na zawsze...

Masz absolutną racje Selenko. człowiek popełania wiele błędów w życiu i uczy sie na nich. Mnie ten temat krępował do tego stopnia że OKŁAMAŁAM MOJĄ CÓRCIĘ. Ale wszystko jej wytłumaczyłam również to dlaczego tak jej te sprawe przedstawiłam a nie inaczej.

Myślę że niekoniecznie będzie o tym pamietać. Bynajmniej nie ma do mnie o to żalu. Bo co dzien rozmawiamy na różne tematy,bardzo dla nas, dla naszej rodziny trudne.  To mądra dziewczynka!!!!

43

Anniko,to dobrze,ze rozmawiasz z córka.Dzieci potrzebują nas zawsze.A rozmowa wiele daje,zarówno maluszkom,jak i dorosłym naszym Skarbom.
Rodzic winien być przyjacielem dziecka.Aby zawsze mogło do nas przyjść z każdym problemem.
Słonecznego dnia życzę.

Mnie taka rozmowa nieuchronnie czeka. I zastanawiam się np. czy swojemu dziecku nie podarować jakiejś mądrej książki... i po prostu spytać się córki czy chciałaby o czymś porozmawiać. Myślę, że to dla dziecka jest mniej krępujące, niż długa rozmowa, w cztery oczy...

45

wydaje mi się,ze dziecko zawsze zadaje takie pytania, ciekawość jest normalna. i właśnie wtedy należy z nim porozmawiać, nie odwlekać.
a jesli zainteresowania dziecka brak, to moze w odpowiedniej chwili (kazda mama chyba wie,kiedy moze zaczac taki temat) usiasc i z pewnoscia nie długo, ale ktrotko, i tak zeby rozwaic watpliowsci, bocianów, pępków i innych.

lepiej żeby dziecko dowiedzialo sie od rodzica niz pod blokiem, od koleżanek, które często coś przekręca.

46

Czy rozmawiać z dziećmi o seksie?

[!] no wiec prosimy prosto z mostu i praktycznie! wink

jejku ja pamiatam moja mama jak mialam 15 lat chciala mi wytlumaczyc to na kwiatku i pszczółce <kit z tym ze sie troche spozniła pamiatajcie ze mamy cos takiego jak starsze kolezanki koledzy itd a ten internet normalnie skrzynia wiedzy tylko nie do konca trafna> do dzisiaj z tego lejemy xd wybuchłam wtedy smiechem tongue na szczescie byla to pierwsza i ostatnia rozmowa tego typu big_smile pozniej mowila tylko prosto z mostu i za to jej dziekuje! smile

47

wczesajka napisał/a:

wydaje mi się,ze dziecko zawsze zadaje takie pytania, ciekawość jest normalna. i właśnie wtedy należy z nim porozmawiać, nie odwlekać.
a jesli zainteresowania dziecka brak, to moze w odpowiedniej chwili (kazda mama chyba wie,kiedy moze zaczac taki temat) usiasc i z pewnoscia nie długo, ale ktrotko, i tak zeby rozwaic watpliowsci, bocianów, pępków i innych.

lepiej żeby dziecko dowiedzialo sie od rodzica niz pod blokiem, od koleżanek, które często coś przekręca.

przekręca?
łoooł to mało powiedziane! tongue czasami to takie legendy chodziły ze szok! big_smile

48

Odświeżam, bo to ciekawy temat wink
Pamiętacie w jaki sposób wy się dowiedziałyście skąd się biorą dzieci? A jaka była reakcja waszych dzieci?

49

allegra90 napisał/a:

Odświeżam, bo to ciekawy temat wink
Pamiętacie w jaki sposób wy się dowiedziałyście skąd się biorą dzieci? A jaka była reakcja waszych dzieci?

Ja się dowiadywałam stopniowo, ale generalnie dość późno. Zanim jednak skojarzyłam seks z prokreacją, docierały do mnie dość przypadkowe informacje, które nie raz były dla mnie prawdziwym szokiem. Nigdy nie zapomnę, jak u mojej koleżanki w domu znalazłyśmy zdjęcia pornograficzne, które należały do jej ojca. Przedstawiały seks oralny. Mało się nie porzygałam. Miałyśmy po 8 lat. To był szok. Potem czytałam różne pisma w stylu Bravo, które się dopiero co ukazało na naszym polskim rynku i z tego pisma czerpałam dużo informacji. Z rodzicami nigdy nie rozmawiałam na ten temat.  Czułam, że dla nich to krępujący temat, więc go nie poruszałam. Moi rodzice nawet jak była erotyczna scena w filmie, który wspólnie oglądaliśmy (nawet jak byłam już pełnoletnia), to się czerwienili i nerwowo wiercili smile.
Z moją córka staram się poruszać temat płciowości człowieka. Rozmawiałam z nią już o miesiączkowaniu i dojrzewaniu. Temat współżycia seksualnego jeszcze nie był poruszany smile, chociaż wydaje mi się, że ona już coś tam wie. Na pewno nie będę się migać od takich rozmów. Na temat antykoncepcji pogadamy obowiązkowo i to nie raz. Dla mnie to też krępujące, w końcu taki mam wzorzec z własnego dzieciństwa, ale muszę się przemóc dla dobra moich dzieci.  Staramy się też z mężem nie kryć przed dziećmi z okazywaniem czułości, oczywiście w pewnych granicach. To dla nich najlepsza lekcja wychowania do życia w rodzinie, ale wolałabym, żeby szkoła również przekazał im rzetelne informacje na temat współżycia, bo od nauczyciela inaczej to przyjmą niż ode mnie, nie będą się krępować zadawać bardziej "techniczne" pytania.

50

hmmm. ciekawy temat. Ja ze swoją mamą raczej nie rozmawiałam o takich rzeczach. Owszem, o tzw. "kobiecych sprawach" właśnie przy okazji pierwszego okresu, tak. Zawsze wiedziałam, że moja mama ma konserwatywne podejście do takich spraw "seks dopiero po ślubie", ale również miałam świadomość, że zawsze odpowie na moja pytania jeżeli ją o coś zapytam. Raz zdarzyło mi się spytać tak ni stąd ni z owąt co to jest orgazm. Gdzieś usłyszałam to słowo, nie wiem ile miałam lat, ale byłam już dużym dzieckiem.
Z dziećmi trzeba rozmawiać o takich sprawach, ale bardzo trudno wybrać odpowiedni moment. Mój kuzyn w wieku 2 lat był przeświadczony o tym, że jego mamusia pojechała do sklepu i przywiezie mu stamtąd siostrzyczkę i jabuszko. No cóż, wiadomo, że nikt dwulatkowi nie będzie ze szczegółami tłumaczył, że dzieci nie biorą się ze sklepu ( choć 5letnia ja usiłowałam smile )
Z kolei mając około 11 lat moja siostra była z tymi sprawami dość dobrze zaznajomiona, najpewniej od koleżanek i wiedziała więcej niż 14letnia wówczas ja, więc może i 11 lat to za późno? Chyba zależy od każdego dziecka z osobna.
Najważniejsze jest jednak moim zdaniem uczyć dzieci, żeby do spraw seksu podchodziły ostrożnie, bo 14 i 15-letnie mamusie jednak nie biorą się z nikąd a ja często słyszę o gimnazjalistkach uprawiających seks i najpewniej to kwestia czasu kiedy dojdzie do wpadki, bo w tym wieku zapewne nie wiedzą jeszcze wszystkiego o zabezpieczeniach, a wątpię, żeby specjalnie uważały na lekcjach biologii na temat kobiecego cyklu, owulacji, dni płodnych itp.

Posty [ 51 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Czy rozmawiać z dziećmi o seksie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024