Chodzi o nauczyciela w gimnazjum.
To zależy od stopnia awansu,stażu pracy i tego jaka to szkoła:społeczna,państwowa,na wsi czy w mieście.
Moja koleżanka- nauczyciel dyplomowany z 10 letnim stażem pracy zarabia 2,5 tysiąca.
To zależy od stopnia awansu,stażu pracy i tego jaka to szkoła:społeczna,państwowa,na wsi czy w mieście.
Moja koleżanka- nauczyciel dyplomowany z 10 letnim stażem pracy zarabia 2,5 tysiąca.
mgr inż 5lat stażu
4 2012-08-24 12:54:52 Ostatnio edytowany przez Zuzia z Warszawy (2012-08-24 15:28:28)
To co podajesz to za mało informacji ,żeby określić pensję nauczyciela.
Mgr ok , ale czy ma przygotowanie pedagogiczne?
I jaki ma stopień awansu- jeśli ma 5 lat stażu w szkole - to może być co najwyżej kontraktowy - sprawdź sobie to w tabeli płac nauczycieli - tylko patrz czy aktualna Ci się wyświetli w google tzn z 2011 roku Edytuję: jest nowa tabelka od 1 września 2012 r z małą podwyżką ![]()
Tam są gołe pensje brutto tzn odejmij od tego 30% i będziesz mieć na rękę
Do tego dodaj wysługę - ale przy pięciu latach to chyba 5% będzie
Dodaj też dodatek motywacyjny- są one bardzo różne w zależności od gminy i uznaniowe co znaczy ,że możesz mieć 2 razy tyle albo np tylko 100 i to też proporcjonalnie do ilości godzin- w Warszawie do tej pory było średnio ok 500 na etat brutto.
no i jeśli nadgodziny - to pensję dzielisz przez 75 i masz stawkę godzinową
jeszcze za wychowawstwo - może być dodatek - 200 brutto w gim , ale nie wiem czy w całej Polsce tak samo...
I to już cały dochód nauczyciela ![]()
Pozdrawiam
Zuzia, motywacyjny i za wychowawstwo to tylko w gminaach warszawskich tyle mogą wynosić.
Gdzie indziej jest to 20 - 100 zł na rękę
Zaczyna się od kontraktowego, potem jest mianowanie, a następnie dyplomowanie.
Co możemy Ci odpowiedzieć? Na sto procent będziesz na razie nauczycielem kontraktowym. A pensja nie tylko od tego zależy. Jeszcze jest etat i cala reszta, którą wymieniła Zuzia.
Moja mama ma 28-letni staż pracy, jest nauczycielem mianowanym, w ubiegłym roku szkolnym miała "goły" etat i dostawała na rękę ok.2500 zł.
Koma, Warszawa bogata
i droga:)
Ale motywacyjny chcą nam zabrać!!!
Zaczyna się od kontraktowego, potem jest mianowanie, a następnie dyplomowanie.
Co możemy Ci odpowiedzieć? Na sto procent będziesz na razie nauczycielem kontraktowym. A pensja nie tylko od tego zależy. Jeszcze jest etat i cala reszta, którą wymieniła Zuzia.
Moja mama ma 28-letni staż pracy, jest nauczycielem mianowanym, w ubiegłym roku szkolnym miała "goły" etat i dostawała na rękę ok.2500 zł.
Jaga Baba zanim napiszesz- przeczytaj.