Praca i brak umowy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez mrukolek (2012-08-13 10:50:36)

Temat: Praca i brak umowy.

Witam. Od niedawna pracuję w markecie. Po 10 dniach pracy dostałam umowę (zlecenie) , którą od razu wypisałam i oddałam (dodam, że musiałam ją wypisać, podpisać, a potem dopiero była wpisana stawka za jaką pracuję). Po paru dniach dowiedziałam się, że umowa nie przeszła na zus. Miałam ją podpisaną na tatę, bo musi być umowa na osobę pracującą, bądź uczącą się. Powiedzieli mi, że muszę wypisać ją na siebie, założyłam konto w banku, oddałam umowę i teraz czekam, aż dostanę ją do ręki.
Dodam, że robię już 21 dzień bez umowy właściwie.
Pierwsze pytanie :  czy tak może być? czy robią mnie w konia??
Drugie : chcę się zwolnić, czy muszę czekać na dostanie umowy do ręki, czy zapłacą mi za te dni? skoro już miałam jedną umowę oddaną , a teraz drugą?
Trzecie : orientujecie się ile czasu potrzeba, żeby ta umowa do mnie wróciła?

Po za tym, dodam jeszcze, że zostałam zatrudniona na jedno stanowisko, a muszę dbać o drugie, trzecie i jeszcze czwarte. Gdy pytałam innych to nie rozumieli mojego zdziwienia, bo przecież każdy wie, że tak jest. Mnie o tym NIKT nie poinformował!
Jest to moja pierwsza praca. Żadnego przeszkolenia, żadnego BHP, żadnego co mogę robić, a co nie. Tylko na mnie syczą, że nie wiem co mam robić, a skąd mam wiedzieć skoro nikt mi nic nie powiedział?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez november (2012-08-13 11:04:22)

Odp: Praca i brak umowy.

Nie znam się bardzo na tych sprawach, ale wątpię, by to było ok. Przecież Ty nawet nie wiesz, czy oni tę umowę podpisali... Bo skoro nie podpisali jej przy Tobie i nie masz żadnego podpisanego egzemplarza, to nawet nie wiesz, czy ktoś tam złożył podpis;/ Umowy to chyba zawiera się w jednym momencie, to znaczy, że od ręki dostajesz swój egzemplarz.
Poza tym, niezbyt rozumiem, czemu umowę podpisywałaś na kogoś innego niż siebie... I jeszcze jedno - dopuszczenie do tego, by wpisali Ci stawkę, kiedy na papierze już widnieje Twój podpis to po prostu lekkomyślność, tak się w normalnych miejscach pracy umów nie zawiera. Wyobrażasz sobie co będzie, jak się okaże, że pracujesz za ZERO złotych? Przepisy mówią, że przy umowie zlecenie nie ma tzw. "najniższej krajowej". Zażądaj kopii umowy - przecież musisz wiedzieć na czym stoisz. To jest obowiązek pracodawcy. Nie chcę być czarnowidzem, ale wygląda to co najmniej dziwnie.

3

Tzn tak, powiedzieli mi, że musi być umowa na osobę pracującą albo na osobę uczącą się. A to, że się nie znam, to nie wiem i uwierzyłam. No właśnie wiem, że to dziwne i każdy mi mówi , że mnie zrobią w konia. Bo coś tu nie gra. Jak chciałam oddać umowę to kierowniczka działu nie chciała jej nawet wziąć, bo powiedziała, że ona to zgubi, i mam to dać osobiście do kierowniczki GTS.  Powiedzcie, czy mogę się zwolnić przed dostaniem umowy do ręki ? Zapłacą mi za to? Nie mam kogo się spytać, bo nikt się nie zna! Dlatego też tutaj piszę. Chciałabym dostać zapłacone za pracujące dni, ale bez umowy to mogą mi nie udowodnić nic. Oni tam ludzi traktują jak psy, tam się robi za karę. Kierowniczka działu ostatnio się mnie pytała czy mam chlew w domu, bo na stoisku były nieumyte szyby. A to nie ważne, że ja dopiero przyszłam na swoją zmianę!

4

mrukolek - jesteś zatrudniona przez market czy przez jakąś firmę pośredniczącą?

Umowę powinnaś podpisywać na siebie a nie na rodzica, to że każą Ci podpisywać ją na osobę trzecią, która ma status osoby uczącej się lub pracującej jest już podejrzane. Czy w tej umowie jest jakiś regulamin?  Stawka powinna być na niej wpisana od razu a Ty powinnaś otrzymać jeden egzemplarz takiej umowy dla siebie. Czy masz jakiś sposób potwierdzania swojej obecności w pracy (lista na której się codziennie podpisujesz, ewentualnie jakiś inny sposób ewidencjonowania - na którym podpis składa Twój przełożony)?

Co do zwolenienia - zasadniczo w umowie zlecenia nie ma okresów wypowiedzenia chyba, że był do niej jakiś regulamin, który również podpisałaś. Zasadniczo patrząc na Twoją sytuację to obawiam się, że i tak możesz nie otrzymać wynagrodzenia za swoją pracę. Zatem pracowanie tam przez dłuższy okres czasu moze być tylko zwykłym wyzyskiem.

Co do zakresu obowiazków tu również potrzebny byłby przełożony.

5

Lena napisał/a:

mrukolek - jesteś zatrudniona przez market czy przez jakąś firmę pośredniczącą?

Umowę powinnaś podpisywać na siebie a nie na rodzica, to że każą Ci podpisywać ją na osobę trzecią, która ma status osoby uczącej się lub pracującej jest już podejrzane. Czy w tej umowie jest jakiś regulamin?  Stawka powinna być na niej wpisana od razu a Ty powinnaś otrzymać jeden egzemplarz takiej umowy dla siebie. Czy masz jakiś sposób potwierdzania swojej obecności w pracy (lista na której się codziennie podpisujesz, ewentualnie jakiś inny sposób ewidencjonowania - na którym podpis składa Twój przełożony)?

Co do zwolenienia - zasadniczo w umowie zlecenia nie ma okresów wypowiedzenia chyba, że był do niej jakiś regulamin, który również podpisałaś. Zasadniczo patrząc na Twoją sytuację to obawiam się, że i tak możesz nie otrzymać wynagrodzenia za swoją pracę. Zatem pracowanie tam przez dłuższy okres czasu moze być tylko zwykłym wyzyskiem.

Co do zakresu obowiazków tu również potrzebny byłby przełożony.

Jestem zatrudniona przez firmę GTS, a nie przez carrefour.
Tak, jest regulamin. Dostałam oryginał i kopię do podpisania, po czym ona gdzieś idzie, i na końcu podejrzewam, że ją dostanę z powrotem. Jedyny sposób potwierdzenia mojej obecności w pracy to monitoring. Nigdzie się nie podpisuję, nic!
A zwolnienie.. było napisane w umowie, że od podpisania umowy w ciągu 7 dni ja, jak i mój pracodawca może mnie zwolnić (mogę się zwolnić). Tylko jeszcze jest 7 dni pracy, w którym oni kogoś muszą znaleźć.

6

Aha czyli jesteś pracownikiem zewnętrznym to dlatego też wykonujesz pracę na kilku różnych stanowiskach - po prostu dają Ci do zrobienia to co jest aktualnie do wykonania. Jednak na każdym dziale powinna być jakaś osoba przełożona. Jeśli chodzi o potwierdzenie godzin wypracowanych (jeśl nie ma np. księgi wejść i wyjść - najczęściej jest coś takiego w marketach, że się tam wpisujesz jak wchodzisz na sklep i wychodzisz jako pracownik) to moze po prostu załóż sobie taką kartkę gdzie będzie wpisywać dni, godziny pracy, ew. dział i będzie Ci się tam podpisywać pracownik sklepu (kierownik działu najlepiej) żebyś miała potwierdzenie, że rzeczywiście pracowałaś.
Masz jakiś nr telefonu do osoby z GTS, która Cię do tej pracy umawiała? Jeśli tak to zadzwoń i zapytaj kiedy dostaniesz umowę (Twoja kopię) do odbioru. I skoro masz w umowie 7 dni wypowiedzenia to najlepiej z takim wyprzedzeniem zgłoś, że rezygnujesz. Najlepiej napisz to na jakiejś kartce i daj do podpisu przedstawicielowi GTS ew. wyślij sms'em żebyś miała potw. dla siebie. No i oczywiście dobrze byłoby to zrobić jak już będziesz mieć swoja wersję umowy w ręce.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024