kredyt i jego spłata - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: kredyt i jego spłata

Witam,
Mój problem dotyczy spłaty kredytu.
Kredyt został zaciągnięty w wysokości 50. 000 zł.
Kredytobiorcy to moi rodzice i ja wraz z mężem.
Był to kredyt hipoteczny pod zastaw działki współwłaścicielami której byłam ja i mój tata.
Do wzięci kredytu namówił nas mój maż ( który obecnie się wyprowadzi ł pozostawiając mnie z synem w wynajmowanym mieszkaniu i z długami).
Niestety, mimo zapewnił mąż nie płacił naszej części kredytu. Mnie samej nie było stać, więc tylko czasem przekazywałam rodzicom pewne sumy, by chociaż tak przyczynić się do spłaty zaciągniętego zobowiązania. Wszelkie płatności ? raty kredytu spłacane były przez rodziców z ich konta. Kredyt już został zamknięty. Czy na tej podstawie mama ( bo tata niestety zmarł ), może ubiegać się o zwrot kosztów kredytu , które ponosiłam ja wraz z mężem.
Mąż deklarował samodzielną spłatę zaciągniętego kredytu...niestety tylko deklarował.
Chciałabym w ten sposób wydobyć od niego przynajmniej część pieniędzy, które są mi niezbędne
by zabezpieczyć sobie i synowi jakiś byt.

filipinka

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: kredyt i jego spłata

Banku nie interesuje, który z pożyczkobiorców spłaca kredyt i w jakich proporcjach się składają. Ma wpłynąć rata i koniec. Jeśli powstają zaległości to bank nie ściąga po równo tylko od tych co mają. Teraz musisz liczyć się z wnioskiem banku do komornika o spieniężenie zabezpieczenia. Możesz jedynie pozwać męża do sądu z powództwa cywilnego.

3 Ostatnio edytowany przez filipinka13 (2012-07-28 11:01:46)

Może nie napisałam dość jasno.
Kredyt został spłacony i zamknięty.
Spłacili go moi rodzice.
Wiem,że banki nie są zainteresowane kto spłaca, tylko czy spłaty są na koncie banku.
Mnie natomiast interesuje czy jest szansa na podstawie tego,że spłaty były dokonywane z konta moich rodziców, pozwać  do sądu mojego męża by oddał mamie przynajmniej tę część kredytu, który on winien spłacać. Widniał jako kredytobiorca, ale tylko mama ma dowód,ze właśnie z jej konta i konta taty wpłacane były raty. Mąż nie ma nic, bo nic nie płacił.

4

Kiepsko to widzę. Wyobrażasz sobie to,  że rata spłacana jest z konta Twojego męża a potem on żąda zwrotu pieniędzy? Rata musiała być spłacana z jednego konta. Nawet gdyby rodzice chcieli odzyskać sądownie pieniądze to pamiętaj, że zobowiązania finansowe męża dotyczą też Ciebie bo chyba nie macie rozdzielności majątkowej.

5

??..Wyobrażasz sobie to,  że rata spłacana jest z konta Twojego męża a potem on żąda zwrotu pieniędzy?....?

tego to ja sobie akurat nie wyobrażam...bo on zawsze za sobą zostawia tylko długi.
A cóż dopiero spłacać kredyt. Zaufałam mu i ja i moi rodzice...niestety.
Obecnie jestem na etapie załatwiania rozdzielności ...heh...zbyt późno o tym pomyślałam.
I wiem, że spłaty dotyczą również mnie...ale to moja mama, i nawet jeśli ja bym musiała spłacić swoją część mamie, to to i tak wróciłoby do mnie. Tu chodzi o to by jego część wpłynęła.

Brak mi po prostu środków do życia i mam już dosyć patrzeć jak ten trwoni pieniądze i innych w długach topi.

Miotają mną różne pomysły...dlatego ten być może jest lekko przekombinowany...ale czyż nie warto spróbować wszystkiego ? A nuż się uda ?

Pozdrawiam i dziękuję.

6

Współczuję bardzo, moja koleżanka miała podobną sytuację: zaciągnęła kredyt hipoteczny w uk , potem jej się życie pomieszało i tylko raty zostały. Niestety wtedy nawet jak znalazła sobie pomoc, jakiś polski prawnik w Londynie, nie udało jej się tego kredytu pozbyć ani odzyskać rat od faceta.

ale trzymam kciuki i powodzenia!

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024