Jak rozmawiać z mężczyzną? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak rozmawiać z mężczyzną?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Jak rozmawiać z mężczyzną?

Kiedyś czytałam taki tekst, w którym autor(ka) podeszła do problemu rozmowy od psychologicznej strony...
...czyli do faceta należy mówić krótkimi, zwięzłymi i treściwymi zdaniami (bez zbędnych przymiotników, przysłówków, spójników itp), max jeden problem do omówienia, podczas gdy kobiety gadając o czymś, jednocześnie półsłówkami, tym co niedopowiedziane, tym co zasugerowane, tym co domyślone potrafią dowiedzieć się dużo więcej z rozmowy.

Jak dla mnie - prawda.

A teraz pytanie - czy nie macie wrażenia, że jednak kobiety i mężczyźni mówią zupełnie innymi-obcymi językami?
Na tym forum pełno jest tekstów w stylu "nie mogę dogadać się z moim facetem, próbowałam rozmawiać, ale..."

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rozmawiać z mężczyzną?

Ja pamietam jak 1 raz na spotkaniu rozmawialam ze swoim chlopakiem. Oboje bylismy zestresowani bo wiadomo szybko mozna to zepsuc. Ale pozniej po paru minutach rozmowa nabarala kolorow. I nie mowilam mu krotko i zwiezle.

3

Są różni faceci, jeden lubi jak mówisz treściwe bez zbędnych komentarzy, nie potrafi długo słuchać, bo mu się wszystko w głowie gmatwa
i jest facet który może słuchać cały czas, wysłucha, przemyśl i dopiero da swój komentarz wink

4

Averyl napisał/a:

...czyli do faceta należy mówić krótkimi, zwięzłymi i treściwymi zdaniami (bez zbędnych przymiotników, przysłówków, spójników itp), max jeden problem do omówienia

Jak dla mnie to wygląda jak instrukcja rozmawiania z osobą o ilorazie inteligencji grubo poniżej przeciętnej, a nie z facetem wink Zgadzam się, że niedopowiedzenia i oczekiwanie, że się domyśli, są bardzo niemądrym pomysłem, sama nie rozumiem kiedy ktoś próbuje rozmawiać ze mną w ten sposób. Jednak jest różnica między precyzyjnym formułowaniem swoich myśli, a mówieniem do mężczyzny tak, jakby był kompletnym debilem.

Mózgi kobiet i mężczyzn różnią się od siebie, ale myślę, że nie w aż takim stopniu, żebyśmy nie mogli się ze sobą dogadać i mówili "dwoma różnymi językami". Według mnie te problemy w komunikacji wynikają raczej z różnic w inteligencji werbalnej - czyli, w dużym skrócie, z nieumiejętności precyzyjnego i jasnego wyrażania się jednej lub obu stron.

Averyl napisał/a:

Kiedyś czytałam taki tekst, w którym autor(ka) podeszła do problemu rozmowy od psychologicznej strony...
...czyli do faceta należy mówić krótkimi, zwięzłymi i treściwymi zdaniami (bez zbędnych przymiotników, przysłówków, spójników itp), max jeden problem do omówienia, podczas gdy kobiety gadając o czymś, jednocześnie półsłówkami, tym co niedopowiedziane, tym co zasugerowane, tym co domyślone potrafią dowiedzieć się dużo więcej z rozmowy.

Jak dla mnie - prawda.

A teraz pytanie - czy nie macie wrażenia, że jednak kobiety i mężczyźni mówią zupełnie innymi-obcymi językami?
Na tym forum pełno jest tekstów w stylu "nie mogę dogadać się z moim facetem, próbowałam rozmawiać, ale..."

Co prawda, to prawda...
Ale ja nie zamierzam dostosowywać się do jego męskiej psychiki, zaprzedając moją kobiecą naturę... Musi się zmusić do zrozumienia mnie i tyle! tongue
Gdybyśmy się tak doskonale rozumieli, nie byłoby tak zabawnie i ekscytująco, więc mówmy po swojemu.

6

charlotte_harris napisał/a:

Ale ja nie zamierzam dostosowywać się do jego męskiej psychiki, zaprzedając moją kobiecą naturę... Musi się zmusić do zrozumienia mnie i tyle! tongue

No to raczej jest kiepskei podejście. Nie po to ludzie wymyślili taki złożony i barwny język, żeby potem się domyślać co druga osoba mówi. Dobra komunikacja to podstawa dzisiejszej cywilizacji. W końcu po coś wymyślone komórki, satelity, internet itp smile

7

Witaj!
Pisałam o tym w wątku "mężczyźni i dzieląca nas przepaść moralna".To niestety w większości wypadków jest prawdą.Szcególnie jeśli chodzi o udzielnie instrukcji mężczyźnie.
Przez cały rok co wtorek miałam taki problem z moim mężem.Musiał pojawić się w szkole muzycznej o okreslonej godzinie i "zwolinić" mnie bo musiałam iść do pracy.Musiał też poczekać aż córka skończy zajęcia i odporowadzić ją na lekcję skrzypiec dwa piętra wyżej.Co tydzień kiedy akurat byłam w pracy wydzwaniał do mnie pod którą salą ma czekać i gdzie ma córkę zaprowadzić.Na szczęscie moja siedmiolatka szybciej to załapała niż tatuś i to ona go prowadziła do sali:)
Ogrom informacji do zapamiętania powalał cotygodniowo mojego meżczyżnę:)
Oczywiście zdarzało się,że zapominał przypomnieć córce o przebraniu butów i wracała do domu w baletkach.Na szczęscie autem:).Zapominał też spakować wszystkie rzeczy córki.

8

Nie wiem czy problem zrozumienia dotyczy płci. Myślę, że to po prostu ludzie nie potrafią się zrozumieć nawzajem bez względu na płeć.

9

Ten sposób rozmawiania jest istotny jeśli chcesz coś konkretnego załatwić. Np. chcesz żeby on coś zrobił, w czymś Ci pomógł, coś załatwił. Tutaj naprawdę wskazana jest maksymalna konkretyzacja wypowiedzi. Krótkie zdania też ;-)

10

tetsuo napisał/a:

Ten sposób rozmawiania jest istotny jeśli chcesz coś konkretnego załatwić. Np. chcesz żeby on coś zrobił, w czymś Ci pomógł, coś załatwił. Tutaj naprawdę wskazana jest maksymalna konkretyzacja wypowiedzi. Krótkie zdania też ;-)

Z jakimi facetami wy się zadajecie. Rady jak rozmawiać z facetem powinny się nazywać jak wydawać polecenia i rozkazy dla psa, żeby je wykonał. Może zastanawianie się nad sposobem rozmawiania z mężczyzną warto zacząć od tego czy w ogóle on chce was słuchać i zrobić to co mu zlecacie. Może ma to głęboko w nosie i szuka pretekstu żeby o czymś zapomnieć. A jak patrzę na wychowanie przez mamusie swoich synków to nie dziwię się, że trudno do nich dotrzeć jak dorosną. Tyle w nich mężczyzny co w spodniach a reszta to w większości jakieś bezosobowe stwory.

11

W powaznej rozmowie oczekuje od kobiety precyzyjnych konkretow podpartych argumentami,zero dwuznacznosci wypowiedzi, z incjatywa sugestii rozwiazan w jej zapatrywaniu.Daje mi to jasny obraz sytuacji,wtedy moge sie skupic na odpowiedzi,lub na zaproponowaniu mojego rozwiazania a nie musze sie zastanawiac ' a o co jej tak naprawde chodzi? '

12

Jak rozmawiać z facetami? - Ja bym uogólniła do stwierdzenia bez "gierek słownych" smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jak rozmawiać z mężczyzną?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024