Jaką wagę powinnam mieć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: Jaką wagę powinnam mieć?

Witam. Mam pytanie do Was drogie Panie. Ile tak mniej więcej powinno się ważyć przy wzroście 172cm? Ja na chwile obecną ważę 67,5 kg, ale wydaje mi się że powinnam chyba jeszcze zjechać ze 3-4 kilogramy. Moja mama mówi, że popadam w lekką paranoję, ale sama już nie wiem.
Wiem, że aż tak gruba już nie jestem, ale wciąż czuję że powinnam schudnąć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaką wagę powinnam mieć?

Twój wskaźnik BMI  - to 22,6.
Niedowaga    < 18,5
Waga w normie    18,5 - 24,9
Nadwaga    25 - 29,9
Otyłość stopnia I    30 - 34,9
Otyłość stopnia II    35,00 - 39,99
Otyłość stopnia III     > 40

Jak widać waga jest w normie.

3

Skorzystaj z internetowych kalkulatorów BMI. Nie są one idealne (skorzystaj z kilku), ale pozwalają spojrzeć na własną wagę trochę inaczej. Sporo oczywiście zależy od typu sylwetki, ogólnej muskulatury (dla osób ćwiczących BMI będzie wysokie, ale nie wiąże się to z nadwagą).

Generalnie, pomijając skrajności, to najważniejsze jest, abyś czuła się dobrze sama ze sobą. Skorzystałem z kilku takich kalkulatorów i mieścisz się w tych liczbowych normach (początek górnej połowy) normalnej wagi. Dolną granicę owego wskaźnika osiągnęłabyś dopiero zrzucając 10kg, więc te 3-4 kg mniej to nie problem, ani nie jest to żadna paranoja.

Oczywiście na BMI trzeba patrzeć trochę przez palce, bo ma swoje wady, ale jako ogólny pogląd na kwestię "czy moja waga jest prawidłowa" w zupełności wystarczy.

4

dziękuję bardzo za odpowiedzi smile Wiem, że BMI mam w normie, ale jak ważyłam 72 kilo też tak skazywało, a czułam się grubo, więc patrze na te wyniki z lekką rezerwą. Teraz nie pozostaje nic innego niż wziąć się za siebie smile

5

Zasada jest bardzo prosta, ja ją stosuje i bardzo dobrze wygladam. Od wzrostu odejmujesz 10. Czyli jezeli mierzysz 170 cm to ważyć powinnaś +/- 60 kg. Jakbyś miała 180 to ok 70, jak 160 to ok 50. Reszty nie wyliczaj i nie kombinuj bo szkoda zdrowia, a waga nie zawsze odwierciedla nasz rzeczywisty wygląd.

6

Przede wszystkim taką, z którą czujesz się w głębi dobrze. smile

7

Nie sugeruj się tym całym BMI gdybym miała ważyć tyle co on mi wskazuje byłabym grubiutka smile Taka waga mi nie odpowiada,czuje się najlepiej jako szczupła osoba a nie przy kości .Ja mam 166 i ważę 53 kg mniej więcej nie raz się waha o 1 kg do przodu czy tyłu.Jeśli czujesz się że powinnaś schudnąć zrób to ,oczywiście w granicach rozsądku smile tak abyś miała energię i czuła się lekko,a nie zamartwiała że nie wbijesz się w jakąś śliczną kieckę .Wiem o czym mówię .Radzę ćwiczyć ,teraz lato więc aeroby plus ćwiczenia w domu ,wyskocz na rowerek,pobiegaj ,jaką formę aktywności sobie upodobasz tak będzie dobrze.W sklepach teraz masa pysznych świeżych warzyw i owoców ,na pewno zastąpią słodycze i inne ciężkie posiłki .Powodzenia smile

8

Moim zdaniem waga nie jest tak ważna. Ważniejsze są wymiary. Tzn. ile masz w biodrach, talii i biuście. A także to, czy masz gdzieś za dużo tłuszczyku, np. na brzuchu. Uwierz mi, można mieć wielką niedowagę, być superszczupła, a mieć do tego tłuszcz na brzuchu, nie tak duży, ale jednak. Sprawdź zatem swoje wymiary i proporcje oraz warstwy tłuszczykowe :-)

9

Ja bym na Twoim miejscu zrzuciła jeśli się źle czujesz i myślisz rozsądnie tak 62-64 kg będzie jak ulał.

10

Ja mam 172cm, może 174, a ważę 60-61 kg. Ciągle wydaje mi się, że jest to za dużo. Mi się wydaję, że kobiety wpadły teraz w takie błędne koło, ile by nie było ciągle jest za dużo. Chciałabym ważyć 57kg, przy tym wzroście, tak jak w LO. Wtedy czułam się dobrze.

11

Nadwagi nie masz, lecz jeżeli źle czujesz się w swoim ciele, to trenuj. Ja np najlepiej czuję się przy 60 kg przy 170 cm wzrostu i do tego teraz dążę. Pewnie mogłabym więcej ważyć, ale przy innym typie budowy- a jestem jabłkiem, więc u mnie dużo na brzuchu się gromadzi, a jak ważyłam tyle, to miałam tzw "kobiece kształty", brzuch nie był płaski jak na reklamach, ale też nie był duży smile.

12

Myślę,ze ważne są wymiary i proporcje ciała. Dodatkowo muskulatura jest ważna.
Atletka będzie ważyła sporo więcej od dziewczyny,która ma kości obleczone skórą i tłuszczem(uproszczenie). Tłuszcz waży mniej od mięśni.

Jakie są Twoje wymiary? Czy masz wyraźnie zarysowane mięśnie czy raczej "miękkie" ciałko?

13

Ja mierzę 176cm i czułam się świetnie przy wadze 57-58 ewentualnie 60kg. Jak ważyłam 56kg to wygladałam jak kościotrup. Niby kg, a jednak. Teraz ważę 75-76kg (o zgrozo! hmm), BMI mam chyba jeszcze w normie, ale czuję się fatalnie i nie wyglądam już dobrze. WIęc to całe BMI traktuj raczej orientacyjnie. Nie słuchaj mamy, bo moja mi zawsze powtarzała, że powinnam trochę przybrać big_smile

14

Ważne jak się z sobą czujesz i co Ci pokazuje BMI. Ja czułam się z sobą super, ale okazało się, że moje BMI jest za niskie. Tylko dlatego chcę przytyć. Sama sobie się podobam, wiem że jak dojdę do idealnej wagi będzie też spoko smile

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024