Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez Puma (2009-03-02 23:19:47)

Temat: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Od jakiegoś czasu jestem po prostu fanką spaghetti. Niestety umiem tylko robić spaghetti bolonese. Czasem chodzę gzdieś do knajpek i jem wtedy wspaniałe spaghetti  łososiem czy brokułami. Może macie jakieś fajne przepisiki na spaghetti ? To proszę się podzielić smile Ja chetnie zdradzę Wam sekret na moje spaghetti bolonese

Spaghetti bolonese



    * makaron spaghetti 1 op. ( może być ostatnio modny razowy )
    * 7 dojrzałych pomidorów i pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
    * 3-4 ząbki czosnku
    * sól czosnkowa
    * 3 cebulki
    * słoiczek oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
    * oliwa z oliwek ( najlepiej extra virgin )
    * zioła prowansalskie
    * pieprz kajeński
    * 350 g mięsa mielonego
    * starty parmezan



Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i ostawić do ocieknięcia.
Na rozgrzaną patelnię nalać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, na tym usmażyć mięso z dodatkiem ziół i soli czosnkowej oraz z pokrojoną w kosteczkę cebula. Dodać koncentrat pomidorowy ( można go rozmieszać z przegotowaną wodą żeby był gęsty ).  Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa z cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać. Całość dusić pod przykrywką ,aż pomidory się rozpadną. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, który należy dusić aż woda z pomidorów wyparuje i sos zgęstnieje. Makaron polewać sosem i podawać na ciepło. Na wierzch posypać startym parmezanem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

kiedyś robiłam bolonese podobnie, tylko jeszcze dawałam startą marchewkę i nie pamiętam co jeszcze. w końcu doszłam do wniosku, że jest to zbyt pracochłonne, a i mniej pieniędzy wydam na spaghetti z torebki - niestety, ale czas i fundusze wygrały.

za to mój chłopak robi fenomenalną carbonarę....a właściwie wariację na temat tongue
po pierwsze: pieczarki + boczek - przysmażone na patelni
po drugie sos: śmietana 30%, sery (gouda + mozarella), masło i oczywiście przyprawy.
dodajemy pieczarki z boczkiem do sosu i gotowe smile

3

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

przyznam się szczerze że dla mnie spaghetti bolonese jest najlepsze i jedyne smile

4

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

mi bardzo smakuje spaghetti w takim wykonaniu:
ugotować makaron
na patelni ugotować mięso mielone troszkę posolić można dodać też Vegety, gdy mięsko będzie już miękkie i dobre do jedzenia dodać do tego sos w słoiczku słodko-kwaśny i mały koncentrat pomidorowy.razem wszystko wymieszać i chwilkę jeszcze gotując.
wyłożyć makaron na talerz polać tym "sosem" z patelni i posypać tartym serem
smacznego smile

5

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Spaghetti - pizza wink

Składniki
50 dag spaghetti
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
25 dag tartego żółtego sera (np. morski)
ząbek czosnku
puszka (40 dag) krojonych pomidorów
10 dag czarnych oliwek bez pestek
15 dag pieczarek
15 dag mozzarelli
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć na sicie.
Jajka, śmietanę i 20 dag sera wymieszać, przyprawić. Czosnek obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy z pomidorami, wymieszać z mieszanką jajeczną.
Blachę wyłożyć pergaminem, nałożyć spaghetti, polać sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Całość posypać pozostałym serem i oliwkami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plasterki, a mozzarellę na kawałki. Obydwa składniki oprószyć solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą, ułożyć na makaronie.
Spaghetti piec 20 minut w temperaturze 250°C. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Smacznego:)

6

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje
Ewel napisał/a:

kiedyś robiłam bolonese podobnie, tylko jeszcze dawałam startą marchewkę i nie pamiętam co jeszcze. w końcu doszłam do wniosku, że jest to zbyt pracochłonne, a i mniej pieniędzy wydam na spaghetti z torebki - niestety, ale czas i fundusze wygrały.

za to mój chłopak robi fenomenalną carbonarę....a właściwie wariację na temat tongue
po pierwsze: pieczarki + boczek - przysmażone na patelni
po drugie sos: śmietana 30%, sery (gouda + mozarella), masło i oczywiście przyprawy.
dodajemy pieczarki z boczkiem do sosu i gotowe smile

Zgadzam się , taki makaronik to czysta poezja. Gratulacje dla kucharza.

7

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

A ja ostatnio uwielbiam spaghetti z brokułmi w sosie serowym wyborne smile

8

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

ja robie spagetti na śmietanie u mnie wszyscy wolą od takiego pomidorowego. podsmażam boczek (dowolną ilość,ale tak około30dkg), do tego dodaje pieczarki  pokrojone w plasterki (40dkg) i cebule pokrojoną w krążki (2 duże) i to wszytsko dusze aż zmięknie. potem zalewam to śmietaną 30 % z woreczka,kremówke. i dodaje zioła

9

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

spaghetti to spaghetti, ale ja ostatnio wypróbowuję wszelkie ksztalty makaronów i klusek do sosu pomidorowego i zakochałam się w ziemniaczanych gnocchi. Znalazłam w necie fajny przepis i przekleiłabym go tutaj, ale wstawię Wam link, bo ludzie w komentarzach proponują też inne ciekawe przepisy - polecam:)

10 Ostatnio edytowany przez Puma (2009-09-03 21:38:38)

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Makaron na ostro

Składniki:
50 dag makaronu rurki, 3 duże ząbki czosnku, 5 łyżki oliwy, 4 strąki chili, 10 dag parmezanu, pieprz, sól,

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odsączyć. Obrać czosnek, połowę strąków chili wymyć, przekroić i oczyścić. Posiekać czosnek i chili, utrzeć parmezan. Na rozgrzanym oleju przysmażyć czosnek i chili, dodać makaron, wymieszać. Makaron posypać serem, wymieszać, wyłączyć ogień. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać w nagrzanym do 225 st. C piekarniku aż do całkowitego stopienia się sera. Przybrać pozostałym chili.



Makaron z sosem śmietanowym

Składniki:
25 dag makaronu (np. muszelki), 20 dag kiełbasy czosnkowej, po 1 łyżce oleju i mąki ziemniaczanej, pęczek dymki, natka pietruszki, sól, pieprz, 1/2 szklanki rosołu instant, 5 dag orzechów włoskich, 10 dag śmietany,

Przygotowanie:
Ugotowany makaron osączyć na sitku. Oczyszczoną dymkę pokroić w cieniutkie krążki, orzechy posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażyć kiełbasę i dymkę, zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z rosołem, zagotowaać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, dokładnie wymieszać, dodać do rosołu. Gotować 3 minuty, stale mieszając. Do sosu przełożyć makaron, dymkę, kiełbasę i posiekane orzechy. Pomieszać i gotować przez kilka minut. Gotowe danie udekorować natką pietruszki

11

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Spaghetii z pieczarkami - (2-3os.)

150g makaronu spaghetti
200g pieczarek
puszka czerwonej fasoli
200ml gęstej śmietany
tarty ser żółty
natka pietruszki
przyprawy: bazylia, tymianek, szczypta vegety
łyżka masła
sól i oliwa z oliwek do gotowania makaronu

Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu al dente. W tym czasie pokrojone w plasterki pieczarki udusiłam na masełku wraz z odcedzoną czerwoną fasolą. Gdy wytworzyły swój naturalny sok, dolałam do nich śmietanę i dodałam ser. Po wymieszaniu, podgotowałam chwilę na małym ogniu, po czym doprawiłam i dodałam do sosu odcedzony makaron. Całość wymieszałam i posypałam natką pietruszki.

https://lh4.googleusercontent.com/-b7qd4yV_tsE/TsDsCngln3I/AAAAAAAAFUU/0g4EFZqeIyg/s512/Spaghetti%252520z%252520pieczarkami.JPG?gl=IE

12

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Nie wiem czy można nazwać to spaghetti ale gdy jesteśmy bardzo głodni na szybko robimy tak:

Ugotowany poprzedniego dnia makaron najlepiej nitki podsmażam na dużym ogniu na łyżce margaryny lub masła ok 15min. aż będzie rumiany. Nazywamy to "spalonym makaronem" chociaż nie jest spalony:-) Posypujemy wegetą i mieszamy. Jemy go z dużą ilością ulubionego ketchupu.
Wersja kaloryczna, szybka i pyszna!

13 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-12-09 09:42:54)

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

No ten przepis nie brzmi apetycznie, przepraszam ale kechup z makaronem, proponuje zastąpić ten kechup sparzonymi i zmiksowanymi pomidowrami ewentulanie z koncetratem pomidorowym...A jak ktoś nie ma czasu to polecam tą stronkę Link usunięty

Nie polecamy żadnych stronek, zapoznaj się z regulaminem. Anemonne

14 Ostatnio edytowany przez independent (2011-12-09 10:34:52)

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

hm...

Aż się głodny zrobiłem :-) A tu jeszcze ciut, ciut czasu do mojego planowanego posiłku...

Dorzucę tylko trzy grosze do tematu:

1. Uwielbiam spaghetti w wersji białej czyli makaron, sos śmietanowy obowiązkowo z dodatkiem gorgonzoli i np. kurczak. Odkryłem niedawno że spaghetti nie musi być obowiązkowo pomidorowe i czerwone :-)

2. Jak już mnie najdzie na takie pomidorowe... To dodaję coś jeszcze... coś o czym tu nie przeczytałem lub przeoczyłem...
W każdym razie polecam bardzo - do takiej wersji dodajcie pokrojone suszone pomidory w oliwie... Może i nie są najtańsze (takie w oliwie w słoiczkach) ale jaka w nich głębia smaku... ta delikatna kwaskowatość tak niesamowicie podkreśla smak...

3. W ramach trzeciego grosza - pytanie: jakie wino dobieracie do spaghetti?
Według zasad winno być białe... Ja stosuję dość często Riesling.. jest do tego rewelacyjny, ale musi być dobry jakościowo. Te z niższej półki są niestety kwasieluchami.... (piękne słowo zaczerpnięte od K. Jandy ze słynnej Shirley Valentine)
Czasem też gdy z finansami cienko - wtedy jakieś kalifornijskie - Savignon Blanc...
Druga zasada mówi że nie ma co dopasowywać i należy pić to na co się ma ochotę. Popełniając takie wykroczenie wybieram czerwone wino - do spaghetti zwykle Chianti - ze względu na jego delikatność... by smak dania podkreślić a nie uderzać zbytnim kontrastem. jestem ciekaw Waszych opinii w tym względzie...

Serdecznie pozdrawiam :-)

15

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje
independent napisał/a:

hm...

Aż się głodny zrobiłem :-) A tu jeszcze ciut, ciut czasu do mojego planowanego posiłku...

Dorzucę tylko trzy grosze do tematu:

1. Uwielbiam spaghetti w wersji białej czyli makaron, sos śmietanowy obowiązkowo z dodatkiem gorgonzoli i np. kurczak. Odkryłem niedawno że spaghetti nie musi być obowiązkowo pomidorowe i czerwone :-)

2. Jak już mnie najdzie na takie pomidorowe... To dodaję coś jeszcze... coś o czym tu nie przeczytałem lub przeoczyłem...
W każdym razie polecam bardzo - do takiej wersji dodajcie pokrojone suszone pomidory w oliwie... Może i nie są najtańsze (takie w oliwie w słoiczkach) ale jaka w nich głębia smaku... ta delikatna kwaskowatość tak niesamowicie podkreśla smak...

3. W ramach trzeciego grosza - pytanie: jakie wino dobieracie do spaghetti?
Według zasad winno być białe... Ja stosuję dość często Riesling.. jest do tego rewelacyjny, ale musi być dobry jakościowo. Te z niższej półki są niestety kwasieluchami.... (piękne słowo zaczerpnięte od K. Jandy ze słynnej Shirley Valentine)
Czasem też gdy z finansami cienko - wtedy jakieś kalifornijskie - Savignon Blanc...
Druga zasada mówi że nie ma co dopasowywać i należy pić to na co się ma ochotę. Popełniając takie wykroczenie wybieram czerwone wino - do spaghetti zwykle Chianti - ze względu na jego delikatność... by smak dania podkreślić a nie uderzać zbytnim kontrastem. jestem ciekaw Waszych opinii w tym względzie...

Serdecznie pozdrawiam :-)

Tak masz rację-suszone pomidory mają bardzo ciekawy smak.Ja mam to szczęście,że moja teściowa sama je suszy a później zaprawia pomidory w ziołach i czosnku. Są niesamowite i fajnie wyglądają w białym sosie:-)

16

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

ja uwielbiam spaghetti w wersji "szpinakowej" czyli gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron szpinakowy (taki zielony do kupienia w marketach ) na patelni robimy szpinak w tradycyjnej wersji czyli z jajeczkiem ,łyżka śmietany,sól,czosnek i pieprz,kiedy wszystko mamy gotowe nakładamy nasz pyszny szpinak na makaronik i wcinamy do woli....:) jeśli lubicie szpinak to naprawdę gorąco polecam:)

17

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Spaghetti ze szpinakiem źródło: Nasz Głos

60 dag świeżego szpinaku
2 cebule
2 ząbki czosnku
40 dag pomidorów koktajlowych
40 dag spaghetti
4 łyżki oliwy
słodka mielona papryka
5 łyżek parmezanu
parmezan pokrojony w płatki (do dekoracji)
pieprz i sól

Szpinak włożyć na 2 minuty do wrzątku i odcedzić. Cebule posiekać, pomidory przekroić na połówki. Spaghetti gotować ok. 10 minut.

Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po czym dodać czosnek i krótko poddusić. Dodać szpinak i podsmażać 4 minuty na średnim ogniu, mieszając

Po dwóch minutach dodać pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać z osączonym makaronem i parmezanem. Udekorować płatkami sera.

18

Odp: Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Spaghetti z brokułami i zielonym pesto

Na 4porcje:
40dag makaronu spaghetti
4 łyżki zielonego pesto
1 średni ziemniak
1 brokuł
pęczek bazylii
10dag twardego sera typu parmezan w kawałku
pieprz i sól

Ziemniak obierz i obieraczką do warzyw pokrój na cienkie plasterki. Odetnij małe różyczki brokuła, a łodygę pokrój w cienkie plasterki. Bazylię opłucz, osusz i oderwij listki. Parmezan zetrzyj na tarce.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu razem z plastrami łodygi brokuła i plastrami ziemniaka. Na cztery minuty przed końcem  gotowania dodaj różyczki brokuła. Odlej pół szklanki wody, w której gotuje się makaron.

Po odcedzeniu, przełóż makaron do garnka, po czym dodaj pesto, bazylię i parmezan. Dopraw do smaku, w razie potrzeby rozrzedź sos wodą, w której gotował się makaron.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Spaghetti - oryginalne przepisy i nasze modyfikacje

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024