Od jakiegoś czasu jestem po prostu fanką spaghetti. Niestety umiem tylko robić spaghetti bolonese. Czasem chodzę gzdieś do knajpek i jem wtedy wspaniałe spaghetti łososiem czy brokułami. Może macie jakieś fajne przepisiki na spaghetti ? To proszę się podzielić Ja chetnie zdradzę Wam sekret na moje spaghetti bolonese
Spaghetti bolonese
* makaron spaghetti 1 op. ( może być ostatnio modny razowy )
* 7 dojrzałych pomidorów i pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
* 3-4 ząbki czosnku
* sól czosnkowa
* 3 cebulki
* słoiczek oliwek zielonych lub czarnych bez pestek
* oliwa z oliwek ( najlepiej extra virgin )
* zioła prowansalskie
* pieprz kajeński
* 350 g mięsa mielonego
* starty parmezan
Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i ostawić do ocieknięcia.
Na rozgrzaną patelnię nalać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, na tym usmażyć mięso z dodatkiem ziół i soli czosnkowej oraz z pokrojoną w kosteczkę cebula. Dodać koncentrat pomidorowy ( można go rozmieszać z przegotowaną wodą żeby był gęsty ). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa z cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać. Całość dusić pod przykrywką ,aż pomidory się rozpadną. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, który należy dusić aż woda z pomidorów wyparuje i sos zgęstnieje. Makaron polewać sosem i podawać na ciepło. Na wierzch posypać startym parmezanem.