Problem z kasą - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Problem z kasą

Mam następujący problem. Zobowiązałem się, że pomogę rodzicom dziewczyny w wykonaniu pewnych prac przy domu, umówiliśmy się na stawkę godzinową (ile godzin tyle kasy). Przed tym długim weekendem majowym ojciec dziewczyny dał mi zaliczkę 1000 zł, ale jeszcze mi zostało trochę tych godzin do rozliczenia z nim. Na weekend majowy wyjechaliśmy w góry, gdzie zgubiłem telefon, a po powrocie z tego wypadu, jej rodzice dali mi jakiś swój telefon z którego nie korzystali, żebym nie musiał wydawać pieniędzy na zakup drugiego (średniej klasy). I teraz jej ojciec milczy w sprawie reszty tych pieniędzy i nie wiem czy zapomniał, czy samemu się przypomnieć? Tylko, że mi głupio z powodu tego, że oni mi dali ten telefon. Poradźcie coś.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z kasą

może warto porozmawiać o tym z Twoją dziewczyną ? ona może delikatnie napomknąć rodzicom o długu....

3

Też tak myślałem, tylko że poprostu nie chcę wyjść na jakiegoś pazernego, po prostu głupio mi, ale z drugiej strony oni mogą bardzo liczyć na moją pomoc...

4 Ostatnio edytowany przez krewzalewa (2012-05-08 22:28:07)

Teraz pytanie ile Ci tego jeszcze zostało 1000zł, 500zł, 300zł ? W sensie ile Ci wiszą za te nierozliczone godziny.

5

Nie no tak na oko to pewnie będzie z 1000 zł, tylko głupio mi się spytać przez ten telefon, ale z drugiej strony oni często wyjeżdżają i pomagam odbierać jej młodszą siostrę z przedszkola, w sensie że jeździmy po nią moim samochodem i wogóle im tam pomagam w różnych rzeczach. Po prostu nie wiem czy wypada, bo nie mam za dużo doświadczenia? może lepiej przemilczeć taką sprawę?

6 Ostatnio edytowany przez krewzalewa (2012-05-08 22:48:39)

No to masz bracie problem przyznaje, no jeżeli to przyszła rodzina to bym olał bo sam od rodziny nie biorę chyba, że się bardzo proszą. Z drugiej strony wziąłeś ten telefon, a to faktycznie trochę jak transakcja wiązana. Nie biorąc go można by zgrabniej z tego wyjść.

W tym wypadku najprościej będzie w otwarte karty zagrać czyli wdepnij na Allegro.pl oceń wartość sprzętu pomniejsz należną kwotę. Po prostu powiedz, że miało być tyle, a tyle ale, że cię poratowali tym telefonem to dziękujesz i kwota, która została to tyle i tyle.

Możesz też oddać ten telefon i po prostu poprosić o swoje ale jak Ci go dali to trochę nie ładnie będzie.

Chyba najzgrabniejsze wyście, na "cipe" nie wyjdziesz na "pazerniaka" też nie, a pracę jako taką należy cenić inaczej ludzie Cię nie szanują i to potwierdzony fakt, a upomnieć się o swoje też trzeba umieć ale z kulturą.

Jeszcze jedno, warto wsiąść pod uwagę sytuację finansową rodziny jeżeli nie jest ona trudna to nie ma co się martwić za dużo.

W sumie to dobry rzuciłeś temat bo wiele jest takich sytuacji gdzie jak się człowiek nie upomni o swoje to zostaje "łosiem" lub chłopcem na posyłki i to właśnie nawet w śród bliskich osób. Powiedzmy, że wykształca się im odruch uderzania do ciebie bo zrobisz za FREE więc albo trzeba umieć postawić granicę i mówić NIE albo po prostu brać zapłatę.

7 Ostatnio edytowany przez ktokolwiek (2012-05-08 22:59:41)

Wiesz, ta robota co u nich była to do najlżejszych nie należała, bo to było przekopanie podjazdu i wyłożenia tłucznia + pomoc w budowie takiego składu na narzędzia, tak więc wiesz. Telefon warty 300 zł, a przyszła rodzina to wiesz jak to teraz jest. Teraz jestem z dziewczyną a za miesiąc mogę nie być, bo komuś z nas się odwidzi, nie? To powiedzmy, za miesiąc byłbym z kimś innym i też by mnie o coś podobnego poprosili to też mam odpuścić? Poza tym tak jak mówię, jej rodzice często wyjeżdżają i wtedy wożę i przywożę jej młodszą siostrę z przedszkola... Ale pomysł z odliczeniem wartości telefonu dobry, tak zrobię. I żadnych więcej prac podobnych, bo potem nie wiadomo jak się ugadywać.

No właśnie chodzi o to, żebym nie wyszedł na łosia i nie wyszedł na pazera na kasę, do najbiedniejszych nie należą, a upomnieć o swoje się trzeba, bo co innego ciężka fizyczna praca, a co innego złożenie komuś szafki. Jak się umawiałem z nimi to się trzeba tego trzymać, szafkę można komuś złożyć po przyjacielsku, no ale wyłożyć komuś podjazd i zbudować schowek na narzędzia do takich rzeczy już raczej nie należy...

8

No dokładnie, zwłaszcza jak robota nie lekka było od razu pisać, że fizyczna i to sporo bo z pierwszego postu to można by pomyśleć równie dobrze, że o malowanie pokoju chodzi. Z odpuszczaniem to zależy od sytuacji jak to widzisz i jakie stosunki między wami panują musisz sam ocenić. Jak mówiłem jeżeli to już konkretnie przyszła rodzina to można by olać ale w tym wypadku odbierz zgrabnie co należne.

Powodzenia.

9

z oddaniem telefonu, dobry pomysł. może gdybyś oddał ten telefon w jakiś sposób przypomniałbyś im, że jednak są Ci dłużni trochę kasy. mógłbyś też ewentualnie powiedzieć przy nich coś w stylu: bardzo potrzebuję teraz pieniędzy, bo coś tam, coś tam.... jakieś niespodziewane wydatki czy coś. może się domyślą... mówienie wprost o długach zawsze jest w pewien sposób niegrzeczne i uderza dosyć mocno w "zadłużoną stronę"

10 Ostatnio edytowany przez tentypej (2012-05-09 10:00:18)

W kwestii telefonu, na pewno go dostałeś czy to było bardziej pożyczenie z ich strony, żebyś miał z czego dzwonić zanim kupisz?Może dla prostego rachunku rozliczą po oddaniu telefonu?
Co do upominania się o pieniądze, nie są najważniejsze nic na chama, jednak bardziej szanuję osobę która dba o swoje niż cipę, która nie potrafi cenić swojej pracy i czasu.

Tyle.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024