Początki kariery zawodowej - praktyka, staż? Gdzie się czegoś nauczę ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Początki kariery zawodowej - praktyka, staż? Gdzie się czegoś nauczę ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Początki kariery zawodowej - praktyka, staż? Gdzie się czegoś nauczę ?

Nie wiem czy to dobra kategoria na mój temat, ale napisze smile
Obecnie jestem studenktą II roku Prawa, do tej pory pracowałam dorywczo jako hostessa, w sklepie, knajpie, inwentaryzacje... czyli wszystko co jest mało zobowiązujące. Jednak od paru miesięcy zaczełam poważnie myśleć nad jakąś konkretną pracą. Mam trochę dość obijania sie, braku samodzielności  i ogólnego znudzenia studiami ( tak, tak a to dopiero II rok... ) więc zaczełam mysleć o czymś poważnym, o pracy w której mogłabym się rozwijać a nawet zostać po studiach, myślałam o pracy w jakiejś organizacji pozarządowej może fundacji... kieruje się trochę przykładem moich znajomych którym się udało poniekąd przez znajomości a teraz po ukończeniu studiów piastują stanowiska kierownicze. Niestety w Warszawie, która jest dla mnie odległa i nieosiągalna. Zdaję sobie sprawę że tak na prawdę posiadam w tej chwili wykształcenie średnie, nie zależy mi też specjalnie na zarobkach a raczej na możliwości rozwoju i NAUCZENIA się w końcu czegoś.Wiem też że gdziekolwiek nie pójdę będę robić za kserokopiarkę albo kawiarkę smile Jednak może macie jakieś propzycje gdzie mogłabym poszukać czegoś dla siebie?
AHa pewnie wiele z was poradzi mi staż w kancelarii... niestety, nie chce zarabiać dużo ale też nie chciałabym być wolontariuszką w czyjejś kancelarii, a tak najczęściej to wygląda.
Pozdrawiam!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Początki kariery zawodowej - praktyka, staż? Gdzie się czegoś nauczę ?

Witaj Elma. Moje córki po szkole średnej też rozpoczynały pracę jako stażystki, następnie w biurze, różnie to bywało, i kawę również parzyły, ale po jakimś czasie to się zmieniło. Starsza córka ma 26 lat ukończone studia i siedmioletni staż pracy, jest specjalistą w swojej branży. Młodsza a tym roku broni licencjata i mogę powiedzieć, że również zdobyła zaufanie i powierzono jej odpowiedzialną pracę. Oczywiście będzie robić magisterkę. Znam dużo osób, które po ukończeniu studiów zaczynają od  stażu ale od czegoś trzeba zacząć.

3

Elma -to do dzieła, wyguglaj stowarzyszenia działające w twojej okolicy i po prostu chodź od drzwi do drzwi i pytaj, rozmawiaj. Warto.

4

Moim zdniem jeśli myślisz o poważnej pracy biurowej (bo rozumiem, że o taką Ci chodzi), zaś jak na razie nie masz takowego doświadczenia, to warto na początek pomyśleć o stażu czy praktyce. Po pewnym czasie będziesz mieć dzięki temu doświadczeniu jakiś punkt wyjścia. Co tu ukrywać sama tak zaczynałam.

5

W kwestii wyboru praktyk, stażu czy pierwszej pracy istotne są dwie kwestie.

Pierwsza to oczywiście posiadanie wizji jaka praca docelowo mnie interesuje.

Druga to zdobywanie Pracy przez tzw. Duże P.

Co to znaczy.

Praca przez Duże P to Praca, która daje nam co najmniej 4 z 6 korzyści:

1.    Dochód, albo dodatkowe świadczenie;
2.    Dopasowanie - praca zgodna z naszymi mocnymi stronami
3.    Energia - pozwala nam zachować energię na dalszy rozwój zgodny z pracą naszych marzeń.
4.    Czas - pozwala nam zachować czas na dalszy rozwój zgodny z pracą naszych marzeń.
5.    Szkolenie albo sprzęt - potrzebne nam do pracy naszych marzeń.
6.    Nawiązywanie pożytecznych kontaktów i okazje do reklamy - związane z racą naszych marzeń.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Początki kariery zawodowej - praktyka, staż? Gdzie się czegoś nauczę ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024