Folik - kwas foliowy ! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Folik - kwas foliowy !

Strony 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 271 ]

Temat: Folik - kwas foliowy !

Cześć
Wiele już się naczytałam o kwasie foliowym ,między innymi o takich tabletkach jak Folik,które na pewno są Wam dobrze znane,ale nie ma to jak popytać się wprost osoby,które go stosowały .

JEST ON SKUTECZNY ???

Brałam wciąż tabletki antykoncepcyjne ( Novynette ) na wywołanie miesiączki,teraz odstawiłam,bo chcę się postarać o bobaska.

Wiem ,że trzeba poczekać ok 3 miesięcy ( chodzi mi tu o okres brania Foliku )

Mogę go brać bez zgody lekarza?? raz dziennie ? nie zaszkodzi mi ?

Z tego co wiem,to kwas foliowy jest potrzebny każdej kobiecie,nawet tej która nie stara się o dziecko,dlatego myślę,że mi chyba nie zaszkodzi.

Jak to wyglądało u Was ? pomógł Wam w zajściu ? itd itd ??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Folik - kwas foliowy !

Powinnas go brać, skoro chcesz zajść w ciąże - przyjmowanie folika zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka, dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie

Zgadzam się z Mery smile

4

zacznij brać kwas foliowy jedną tabletke dziennie, w sumie nie mosisz iśc do lekarza ale skoro starasz się o dziecko to powinnas iśc i powiadomic go o tym powinien cie skierowac na badania (morologia , mocz) może zaleci jeszcze inne tabletki ja bralam przez 3 miesiące folik i prenatal witaminy dla kobiet w ciązy powodzenia smile

5

Lykaj jak najbardziej.

6

Tylko pamiętaj że najlepiej przyjmować 0,4mg kwasu foliowego na dobę, niektóre preparaty zawierają tylko 0,2mg

7

Lekarka powiedziala mi, że kwas foliowy powinna brac kazda kobieta w wieku rozrodczym, nawet wtedy gdy nie planuje dziecka, bo nigdy nie wiadmo co i kiedy tongue Nadmiar i tak jest wydalany wraz z moczem, więc raczej się nie przedawkuje. Moim zdaniem możesz spokojnie zacząc brać. W Polsce ustawowa dawka to 0,4mg, a np. w USA 0,6mg.

8

W sumie racja:)
Lepiej przyjmować nawet jak się nie planuje ciąży, niż potem żałować że się tego nie zrobiło

9

I to niezależnie od tego w jakim jest się wieku i czy się planuje ciążę, czy też jeszcze nie, każda kobieta powinna  codziennie  zażywać te 0,4 mg folika.

10

tak naprawdę powinno się łykać kwas foliowy już przed poczęciem, jak i w I trymestrze ciąży w celu zmniejszenia ryzyka powstania wad cewy nerwowej u dzieci. Związane jest to z tym, iż okres miedzy 18 a 28 dniem od zapłodnienia zainicjowany jest proces tworzenia się mózgu i rdzenia kręgowego.

11

Ja powoli zaczynam się przymierzać do kupna, bo i myśl o dziecku pojawia się coraz częściej;)

12

zakup kwasu foliowego nie wiąże się z jakimś dużym wydatkiem, wiec jeśli planujecie dzidziusia to lepiej nastaw się na przyjmowanie kwasu foliowego, zęby maluch nie urodził się z wadami cewy nerwowej.

13

Te wady są straszne, chyba każda przyszła mama zdaje sobie z tego sprawę, na jakie wady wrodzone naraża swoje dziecko lekceważąc przyjmowanie kwasu foliowego.

14

koszt praktycznie nie wielki bo na 3 mies ok 19-20 zł a warto !

15

ale kwas foliowy w przypadku ciąży jest niezbędny bo jest przyswajany niemal w 100 procentach, co spowodowane jest mniej skomplikowaną budową chemiczną, a spożywanie produktów będących źródłem kwasu foliowego nie zapewni nam jego odpowiedniej ilości, ponieważ organizm człowieka przyswaja tylko około połowy folianów.

16

janja napisał/a:

Te wady są straszne, chyba każda przyszła mama zdaje sobie z tego sprawę, na jakie wady wrodzone naraża swoje dziecko lekceważąc przyjmowanie kwasu foliowego.

To fakt, lekceważenie tej sprawy jest strasznie nieodpowiedzialne i wiąże się z narażeniem na cierpienie naszego maleństwa

17

nie spotkałam się z nikim kto mówił by aby go nie brać

18

Słyszałam, że w normalnej nawet najzdrowszej diecie niemożliwe jest zapewnienie organizmowi takiej dawki kwasu foliowego ile potrzeba do obniżenia ryzyka wystąpienia WCN

19

No może jak by się ciągle jadło brokuły i inne zielone warzywa? Tyle że z pewnością nie byłaby to zbilansowana dieta:) Więc lepiej odżywiać się zdrowo i uzupełniać kwas foliowy

20

no ale nie wiem czy wiecie, że same warzywa i owoce nie wystarczą żeby uzupełnić braki kwasu foliowego, foliany zawarte w owocach i warzywach nie się w 100% wchłanianie przez nasz organizm.

21

kwas powinno się brać pare miesiecy przed planowanym zajściem w ciąże , ja brałąm przed 3 miesiace a potem chyba do 3 miesiaca bo w witaminach masz też kwas,

polecam:ELEVIT

22

a to chyba coś nowego, nie słyszałam o takim kwasie, z kolei jednym z najbardziej popularnych jest folik, przynajmniej ja i sporo moich znajomych go łykało.

23

Elevit to witaminki:-)też brałąm folik:-)

24

dzięki smile
no tak folik jest naczęściej przepisywany przez lekarzy, poza tym z tego co się ostatnio doczytałam to jest on na polskim rynku już od 13 lat, czym byłam mocno zaskoczona.

25

Ja tez przyjmuje folik, wolę kupić lek niż suplement

26

suplement to tylko dodatek, ja również jestem zdania, że lepiej kupić lek niż suplement, swoją drogą jeśli chodzi o folik to jest bardzo tani, więc lepiej go kupić, niż suplementy, które pewnie i tak będą drogie, a do tego nie wiadomo czy będą posiadały odpowiednią ilość kwasu foliowego.

27

Mery niech twój ukochany  bierze go razem z Tobą. Mało kto o tym mówi ale mężczyzna też powienien go brać.

28

skąd masz takei informacje, że mężczyzna powinieni brać kwas foliowy?

29

Mówiła nam międzyh innymi babka z poradni małżeńskiej. Jak i również lekarz mi to potwierdził.

30

cel jest oczywiście zbożny, ale nie oszukujmy się same kobiety czasami nie przyjmują kwasu foliwego, więc nie mam złudzeń co do tego, że mężczyźni będą go regularnie przyjmować.

31

To zależy od podejcia kobiety i jej partnera do powagi sytuacji.
Np. ja z mężem codziennie przed położeniem się do łóżka bierzemy razem po 1 tabetce. a tabletki leżą zawsze w takim miejscu, że zawsze je widać jak się lży w łóżku-aby o nich pamiętać smile

32

no to pogratulwać męża, jednak nie wszyscy mężczyźni są skorzy łykać kwas foliowy, tak jak wspomniałam czasmia nawet same kobiety nie dbają o przyjmowanie kwasu foliowego, wiec znaleźć takiego mężczyznę który będzie go łykał to ze świeczką szukać.

33

Ja bym pewnie swojemu przemyciła razem z magnezem który łyka;) Tylko nie wiem, jakie ma działanie na mężczyzn? Jakoś na płodność wpływa czy co?

34

sox no wiem jak jest.

mery-naprawdę musiałabyś mu dożucać - on sam dla dobra dzieciątka by nie brał?

35

Raczej by o tym zapominał, sama się łapię że czasem zapomnę, no ale póki co o dziecko się nie staramy wiec wiem że mogę sobie pozwolić na takie zapomnienie;)

36

Cześć dziewczyny.)Z pewnoscia kwas foliowy jest bardzo potrzebny dla dobrego rozwoju dzidziunia i najlepiej jest go zaczac brac kilka miesiecy przed planowana ciaza gdyz w kazdym organizmie ludzkim sa niewielkie ilosci tej witaminy wiec z braku kwasu foliowego w organizmie kobiety w pierwszej fazie ciazy moze zle wplynac na rozwoj dziecka. Ja biore kwas foliowy FEMIBION1 jest bardzo dobra witamina a w swoim skladzie ma rowniez inne witaminy. Podczas wizyty u lekarza ginekologa gdy zapytalam czy potrzebne sa jakies dodatkowe witaminy powiedzial ze te sa najlepsze a pozatym kobiety ktore juz nie staraja sie o dzieci czy nawet mezczyzni powinni kupowac witaminy dla kobiet w ciazy poniewaz sa to bardzo dobre wrecz najlepsze zestawy witaminowe tylko ze malo kto o tym wie.)POZDRAWIAM.

37

ja własnie zastanawiam się czy sam kwas foliowy nie wystarczy, po co jeszcze dodatkowo oprócz kwasu foliowego przyjmować inne witaminy, należy pamiętać że czasami też nie ma co przesadzać z nadmiarem witamin.

38

A mnie lekarz zalecał branie witamin, kwas foliowy przed palnowaną ciążą i do 3 miesiaca a potem witaminy,kobieta w ciąży czy karmiąca potrzebuje ich aby  dostarczyc sobie i maleństwu niezbednych składników, no i wogule jak wspomniała malciszka i poza ciąża dobrze je brać.

39

no tak książkowo powinno się łykać kwas foliowy na 3 miesiące przed ciążą oraz w I trymestrze, ale wiem że i tej zasady nie wszystkie kobiety przestrzegają, nie mówiąc już o przyjmowaniu kwasu foliowego poza okresem ciąży, dobrze żeby chociaż przed ciążą o tym pamiętały.

40

Sox nie mów za wszystkich.

41

Nie powinno się oceniać innych jesli się w stu procetach nie jest sie pewnym czy dane osoby biora witaminy czy o nich zapominają. Ja biorę kwas folowy połączony z witaminami ponieważ nie mam po nim objawow ubocznych tak jak przy samym kwasie foliowym.

42

W ciąży i już po porodzie to trzeba pilnować czy nam jakiś witamin nie brakuje i uzupełniać. A jak nie brakuje to chyba nie ma sensu łykać na zaś. Ja ostatnio do folika dorzuciłam żurawinkę, bo coś ostatnio kiepsko u mnie z pęcherzem. A na jakiś preparat multi to się nie zdecyduję, bo i po co?

43

malciszek napisał/a:

Ja biorę kwas folowy połączony z witaminami ponieważ nie mam po nim objawow ubocznych tak jak przy samym kwasie foliowym.

czy posiadasz jakąś wiedze na temat tego, żeby przyjmowanie kwasu foliowego miało jakieś obajwy uboczne, nie wiem czy dobrze zrozumiłam Twój post, ale jakie mogą być objawy uboczne przyjmowania kwasu foliwego, słyszałaś coś na ten temat?

44

Malciszku nie bierz i kwasu foliowego i witamin bo serwujesz sobie podwójna dawke kwasu foliowego, witaminy wystarcza  bo tam jest wszystko, i równez nie słyszałam aby po kwasie były jakes problemy predzej po witaminach kumpela brała to nie mogła sie załatwic.

45

kwas foliowy z tego co wiem jest bezpiecznym suplementem obecnym na polskim rynku od wielu lat, a jeśli chodzi o preparaty multiwitaminowe, to różnie może z nimi być, niektóre nie przechodzą żadnych badań i kontroli, więc czasami warto się zastanowić czy je łykać.

46

Każdy reaguje inaczej, chociaż mnie też dziwią te objawy uboczne - po preparatach multi by nie dziwiły bo z tym to różnie bywa.

47

no po kwasie foliowy raczej nie będzie żadnych efektów ubocznych, ponieważ przechodza one badnia i kontrole, poza tym kwas foliowy jest na polskim rynku od kilkunastu lat, więc jest to sprawdzony preparat.

48

Oj tam, oj tam. Ja akurat mam objawy uboczne - od Foliku mam niebywale mdlosci, dlatego biore co 2 dzien, to wtedy to jest do zniesienia. Nie ma preparatu idealnego dla wszystkich wink

49

myślę, że to również kwestia indywidualna, ale w większości wypadków kwas foliowy nie szkodzi mamom, może jesteś w tej mniejszości, która ma problem z przyjmowaniem kwasu, warto byłoby zapytać lekarza dlaczego w Twoim przypadku są takie objawy.

50

Generalnie chyba kwas fioliowy jest bezpieczny i ma pozytywne właściwości

51

W ciąży to faktycznie wiele produktów które normalnie toleruje się bardzo dobrze zaczyna wywoływać niepożądane reakcje

52

Kwas foliowy nie może szkodzić mamom, bo jest absolutnie nietoksyczny.  Jest on bardzo ważny, bo potrzebuje go każda komórka naszego organizmu - od momentu poczęcia aż do późnej starości.

53

ja nie znam osobiście mamy która skarżyłaby się na kwas foliowy.

54

Dobrze ze wśród nas kobiet czy to w ciązy czy planujących dziecko jest taka swiadomośc tego jak wazne jest przyjmowanie kwasu foliowego.

55

Ja po 2 miesiącach przyjmowania folika zaczęłam starania o dziecko:) Nie sądzę by się udało od razu w 1 cyklu więc akurat będę miec te min. 3 miesiące łykania wink

56

No w sumie to tez jest dobre rozwiązanie jesli chodzi o czas przyjmowania kwasu foliowego. Wiec najpierw przyjmujemy a potem sie staramy smile

57

Sox napisał/a:

ja nie znam osobiście mamy która skarżyłaby się na kwas foliowy.

Czemu się skarżyły, przecież folik nawet nastrój poprawia. Może brały jakieś nieodpowiednie dawki, albo coś innego mogło  było przyczyną skarg.

58

też gdzieś czytałam zę folik kwas foliowy może nawet wpływać na poprawę nastroju, aż dziwi mnie to, że komuś kwas foliowy może zaszkodzić.

59

patryckab napisał/a:

No w sumie to tez jest dobre rozwiązanie jesli chodzi o czas przyjmowania kwasu foliowego. Wiec najpierw przyjmujemy a potem sie staramy smile

Przy planowanej ciąży mozna sobie na to pozwolić, gorzej jak jest nieplanowana;)

60

dlatego jeśli jest się w okresie rozrodczym i istnieje ryzyko zajścia w ciąże to profilaktycznie powinno się łykać folik, tak dla bezpieczeństwa.

61

Przyznam, że branie kwasu foliowego jeśli mówimy o kobietach no to jest rzeczą normalną, ale jakoś też nigdy nie dotarło do mnie żeby mężczyzna go też brał, a w sumie jak same piszecie, jest organizmowi potrzebny smile Jeszcze mąż musi chcieć go brać ale w końcu jak zależy na dziecku to co za kłopot ;-)

62

Jeśli nasz partner nie chce przyjmować kwasu foliowego to trzeba pamiętać o tym, aby chociaż kobieta o nim pamiętała, moim zdaniem nie należy o nim  zapominiać do wady cewy nerwowej to poważny poblem zdrowotny, a przecież tak łatwo można uniknąć takich zdrowotnych komplikacji.

63

Witam,
Czyli partner tez może brac kwas foliowy?

64

Twój partner nie tylko może ale nawet powiniem przyjmować kwas foliowy jesli zależy Wam na zdrowym maluszku.

65

Jeśli w rodzinie występują choroby dziedziczne to rodzice powinni przyjmować kwas foliowy non stop.

Posty [ 1 do 65 z 271 ]

Strony 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Folik - kwas foliowy !

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024