Witajcie,planuję zrobienie elewacji mojego domku.W tej chwili jest ocieplony styropianem,wtopiona siatka,wyszpachlowany klejem jeden raz.Orientuję się,że potrzeba nałożyć jeszcze jedną warstwę kleju,podkład,tynk.Czy ktoś potrafi mi doradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie tynku?Jaki jest najlepszy?Co lepiej położyć:tynk biały i go pomalować,czy od razu barwiony?I jak to wygląda,jeśli chodzi o koszty?Chciałabym zrobić tą elewację w miarę tanio i dobrze.Co proponujecie?
Witajcie,planuję zrobienie elewacji mojego domku.W tej chwili jest ocieplony styropianem,wtopiona siatka,wyszpachlowany klejem jeden raz.Orientuję się,że potrzeba nałożyć jeszcze jedną warstwę kleju,podkład,tynk.Czy ktoś potrafi mi doradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie tynku?Jaki jest najlepszy?Co lepiej położyć:tynk biały i go pomalować,czy od razu barwiony?I jak to wygląda,jeśli chodzi o koszty?Chciałabym zrobić tą elewację w miarę tanio i dobrze.Co proponujecie?
z tego co wiem (z doświadczenia) to lepiej tynk barwiony (mineralny) i to dobrej firmy. i od razu ekipę też lepiej zamówić sprawdzoną a nie narażać się na naciągaczy - partaczy (doświadczyłam).
dokładnie tak jak pisze MamaM ![]()
solidna firmę ,moze trochę skasują ale nałozą maszynowo,równo itd
z partaczami tez miałam do czynienia,widać róznicę
uwierz mi, że moi partacze byli wyjątkowi...to co z nimi przeszliśmy to po prostu historia. pomogło dopiero kiedy pojechałam do matki jednego z nich - podobno szefa i pojechałam z gębą. na niego i żonę nie działały żadne prośby i groźby. w końcu postraszyłam, że sprzedam rusztowania jak się nie stawią i nie zabiorą swoich maneli. dopiero firma droższa, ale konkretna dokończyła nam to co zaczęli partacze. i może na szczęście, bo dziś mamy ładny i porządny tynk.
dokładnie tak jak pisze MamaM
solidna firmę ,moze trochę skasują ale nałozą maszynowo,równo itd
z partaczami tez miałam do czynienia,widać róznicę
Główny Urząd Nadzoru Budowlanego przeprowadził badania dotyczące jakości materiałów budowlanych i jak się okazuję, sytuacja jest fatalna, zachęcam was do zapoznania się z wynikami. Po co wydawać pieniądze w błoto?
Tanio i dobrze... No cóż niekonieczne to realne połączenie. Na ociepleniu porządnym i otynkowaniu nie warto oszczędzać. Można rzeczywiście się dla oszczędności zorientować co można dostać od gminy i powiatu i tam są równe programy pasywne domy i alternatywne źródła energii i możliwe że można liczyć na dopłaty.
Domy w Polsce nie są już nudne wykończenie tynk baranek, tynk dekoracyjny np. Beton architektoniczny, deska elewacyjna naturalna lub do wyboru, tynk mozaika, blacha na rombek. Do wyboru do koloru trzeba tylko mieć kasę i tyle.
Coraz częściej stosowane są bardziej oryginalne rozwiązania:
https://staco.eu/pl-pl/produkty-i-uslug … -ciagnione
W stylu siatki ciągnionej.