Kriss napisał/a:"Nikt nas nie przekona że białe jest białe a czarne jest czarne!!!" Jeden z ulubionych cytatów. A i jescze perełka: "Spieprzaj dziadu!" - ściśle katolicka i taka..no...miłująca.
Lepiej intencje Jarosława oddają te jego wypowiedzi:
Gdybyśmy przyjęli założenia czysto moralne, to nigdy niczego byśmy nie mieli.
Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego , nie pozostawiając sfer niczyich.
A tak do meritum:
Piotrek82 napisał/a:-zwiększenie wieku emerytalnego dla kobiet
Tak z wielu przyczyn. Bo kobiety żyją dłużej, a pracują krócej, przez co kobieta odbiera emeryturę ze 20 lat, a mężczyzna góra 10. Bo wiek emerytalny ustalano gdy ludzie żyli krócej, a do tego płodzili więcej dzieci, w dzisiejszych realiach już państwo musi dopłacać do ZUS i z każdym rokiem będzie dopłacać więcej, aż w końcu budżet tego nie wytrzyma.
Ale podniesienie wieku emerytalnego i zrównanie kobiet i mężczyzn tylko w powiązaniu z likwidacją wszelkich przywilejów emerytalnych, zwłaszcza dla trzech grup świętych krów: mundurówki, rolników, funkcjonariuszy Kościoła (księży, zakonników, zakonnic).
Piotrek82 napisał/a:- polityka prorodzinna
Tak - kasa, którą państwo przeznacza na Kościół powinna mu zostać odebrana i przeznaczona na politykę prorodzinną.
Piotrek82 napisał/a:- aborcja
Raczej powinna być dozwolona, choć jej robienie na życzenie bez żadnych ograniczeń (np. konsultacji psychologicznej) nie do końca mi pasuje.
Piotrek82 napisał/a:wychowanie seksualne
Bezwzględnie tak.
Piotrek82 napisał/a:-Parytety
Nie wiem. Mój liberalny umysł sprzeciwia się wszelkim odgórnym regulacjom, do tego kobiet w polityce jest mniej, bo rzadziej się nią interesują. Jeśli chodzi o kompetencje, to płeć nie ma znaczenia, a w tej chwili najgorszym ministrem rządu jest akurat kobieta, ministera Mucha.
Zresztą parytet może być tylko na listach wyborczych, a nie w Sejmie. Skoro kobiety nie głosują na kobiety, to parytet na listach nic nie zmieni.