Jak radzić sobie z krytyką? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak radzić sobie z krytyką?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-02-18 08:31:57)

Temat: Jak radzić sobie z krytyką?

Jak odciąć się od kryyki co powiedzieć? Przez prawie dwa lata byłam w związku z facetem który mnie wciąż krytykował, niby dla mojego dobra a ja czuła się coraz bardziej zdołowana  i w sumie nie wiedziałam już jaka jestem i kim jestem, nie umiałam siebie docenić, wręcz przeciwnie ganiłam siebie za każdą porażkę. Mój były np. porównywał mnie do swojej córy, bo ona potrafiła niewyparzoną gębą wszystko se załawić, a że ja jestem kulturalna i delikatna w mowie i pismie, to wg mego ex dlatego życie mnie w d.. kopie. Tak zostałam po prostu wychowana na kulturalnego i spokoojnego człowieka.
Boję się, że znów mnie ktoś zkrytykuję i znów wezmę se do serca. Jak poznać samego siebie, swoje wady i zalety. Byłam często krytykowana za to, że niedokładnie sprzatałam. Nie umiem się podjąć kilku rzeczy na raz, tylko myslę po kolei, nie zwraca uwagi na detale a myślę rzeczowo o tym co najważniejsze. W konsekwencji posprzątam łazienkę, lae zapomnę o tym, że trzeba umyć jakieś tajne zakamarki.
Waszym zdaniem, warto pyskować, być wulgarnym do ludzi? Ja se tego nie wyobrażam, żeby iść do wydziału mieszkaniowego i wulgaryzmami i chamswem wywalczyć  mieszkanie.

W języku polskim nie ma takiego słowa jak "se".

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak radzić sobie z krytyką?

Co innego krytyka bezpodstawna; krytyka konstruktywna a co innego jak ktoś chce żebyś zaczęła być kimś zupełnie innym yikes
Jeżeli Cie krytykuje bez podstaw i to zaniża Twoje poczucie wartości to bądź asertywna!
Konstruktywna krytyka jest bardzo ważna i niesamowicie pomaga rozwijać osobowość smile

Jak "facet" chcę Cię zmienić-zmień "faceta" big_smile

3

ania-s-25 napisał/a:

Waszym zdaniem, warto pyskować, być wulgarnym do ludzi? Ja se tego nie wyobrażam, żeby iść do wydziału mieszkaniowego i wulgaryzmami i hamswem wywalczyć  mieszkanie.

Nigdy!!! Ja swoją byłą właśnie za to ganiłem, za to że pyskowała i jak się odzywała do swoich rodziców. Starałem się ja naprostować ale nic z tego nie wyszło. Radzę Ci nie zmieniaj się. Wydaje mi się, że chamstwem i wulgaryzmami zdziałasz jeszcze mniej.

4

Jeśli jesteś jeszcze z tym facetem to jaknajszybciej go zostaw, On Ciebie niszczy i wyrabia w Tobie poczucie niskiej wartości. niech on sobie znajdzie taką kobietę jakiej potrzebuje to będzie płakał i jęczał. Nie potrafi Ciebie docenić i uszanować , to sama się doceń i szanuj bo on Cie zniszczy. Byłaś w toksycznym związku i skończyłoby się dla Ciebie fatalnie.

5

hej ja tez nie radze sobie z krytyka. KAZDE COS TAKIEGO OD KOGOS AJESZCZE Od wielu osob okropnie mnie doluje zaniza moje pczucie jakiejkolwiek wartosci i rowniez nie znalam i nadal nie znam siebie. nie znam swoich wad ani zalet . uwazalam zee nic nie umiem nie mam zadnych wartosci ganie sie i winie za kazdy blad kazda slabosc . w ten sposob same siebie wykanczamy, ja  niedawno to dopiero zrozumialam, sama siebie ponizam i nie szanuje a we dwie jestesmy w tej samej sytuacji. musimy zaczac akceptowac nasze slabosci wbrew temu jak nas nauczono wiecznymi krytykami. 3maj sie.

6 Ostatnio edytowany przez monikamacius (2012-02-22 12:34:49)

Witajcie...
Ja mam bardzo podobny problem od niedługiego czasu... sad Mój M ciągle mnie poniża. Mamy 3 dzieci (w tym 2 z poprzednich związków). Było ok. Do niedawna... Coś się z nim stało. Ciągle wybucha. Klnie na mnie i krzyczy przy byle okazji, "bo go wkurw***". O wszystko mnie obwinia:
-o brak pieniędzy
-o krzyk dziecka
-o jego zły humor
-o to, że razem coś ustalimy, a później mówi, że mi się zachciało, jak tylko to coś nie wypali
-itd...
Nie mam siły.
Ostatnio usłyszałam takie słowa, że aż nie mogę się otrząsnąc. Powiedział mianowicie, że gardzi mną, bo płaczę, czyli jestem słaba; że co nie zrobię to i tak mi nie wyjdzie, bo nic w życiu nie umiem zrobic dobrze; że nie zachowuję się jak kobieta, bo się wkurzam, gdy on zwraca mi uwagę; że dzieci nie umiem wychowac; że nic w życiu nie przeżyłam, więc nie powinnam się odzywac...
Jest mi ciężko-gdy czyta się te słowa nie oddają  one prawdziwej goryczy. Gdy próbuję coś załagodzic on się wścieka, że bagatelizuję, a jak w końcu coś we mnie pęknie, to że jestem okropna, bo się kłócę. Ciągle TYLKO ja jestem winna. Zaczęły na mnie krzyczec nawet dzieci. Nie respektują moich poleceń i próśb. Nie słuchają ssie mnie i protestują na kżdym kroku. Przez jego ciągłe zwracanie mi uwagi straciłam jakikolwiek szacunek u dzieci. Siedzi do rana na komputerze (m. in. na erotykach), potem śpi do 12-14 w zależności o której się obudzi. potem wyjdzie na chwilę do pracy, wraca do komputera, potem drzemka późnym popołudniem lub wieczorem, a potem budzi się około 22 (czasem wcześniej) i znów to samo-komputer do rana... Czasem mam wrażenie, że przestał miec normalny kontakt z rzeczywistością, przez ciągłe przesiadywanie przed komputerem jest przemęczony, a ja nie wyrabiam czasem z całą resztą. Lekarze, zakupy, sprzątanie, załatwianie formalności itd...
Nie było tak kiedyś. Potrafił usiąśc ze mną i porozmawiac, pocieszyc, przytulic, zabrał na spacer... Teraz nie robi nawet w 10% tego co kiedyś. Co mam zrobic z własną niską samooceną przez te ciągłe wmawianie mi, że nie umiem w życiu absolutnie nic? Jak mam rozmawiac z człowiekiem, który obwinia mnie za wszystkie niepowodzenia? Jak nauczyc dzieci z powrotem szacunku do matki?
sad

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak radzić sobie z krytyką?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024