Rozmrażanie mięsa i warzyw - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rozmrażanie mięsa i warzyw

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Rozmrażanie mięsa i warzyw

Ostatnio zetknęłam się gdzieś z takim poglądem jednej mojej cioci, że najlepiej jeśli mięso lub warzywa zostaną rozmrożone w lodówce. Do tej pory - zawsze po prostu wyciągałam je z zamrażalnika ( co więcej często np. zamrożone mięso mielone) kładłam jeszcze w miseczce na grzejniku ,żeby się szybciej rozmroziło. Ale właśnie ciocia stwierdziła, ze jak się takie zamrożone mięso czy warzywa wyciągnie z zamrażalnika i zostawi do rozmrożenia w pomieszczeniu powyżej 4-5 stopni Celsjusza to zaczynają się w nim namnażać ekspresowo mikroorganizmy i można się takim mięsem czy warzywami potruć. Do tej pory zawsze tak robiłam i jakoś się nie zatrułam. Ale dało mi to trochę do myślenia. A jak wy rozmrażacie produkty ? Co radzicie ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozmrażanie mięsa i warzyw

ja mięso zawsze wrzucam do garnka, do ciepłej wody. takie np. nóżki z kurczaka. bo zanim sobie przypomnę, że trzeba coś ugotować, to mięsko to leży dalej w zamrażarce. i żeby zyskać na czasie, to do gorącej wody i zaraz można gotować.

ale możliwe, że Twoja ciocia ma racje. drastyczna zmiana temperatury może przyczyniać się do rozwoju mikroorganizmów. a szczególnie, że temperatura skacze w górę, a to idealne warunki dla różnego dziwactwa.

3

ja zawsze rano wyjmuję mięso, wkładam do miseczki i jak wracam z pracy mam rozmrożone. W lecie trochę sie na tym przejechałam, jak wróciłam to śmierdziało mi w całym mieszkaniu, nagrzało się pewnie do +30...no i to mięso przez cały dzien leżało w takiej temperaturze.... hmm
Potem mama mi poradziła, że warto zalać zimną wodą i wtedy przez te kilka godzin nic się nie stanie. A jak trzeba szybko rozmrozić to też wrzucam do ciepłej wody. Czasami prosto na patelnię takie zamrożone mięso mielone wrzucam (ale bardzo rzadko, przeważnei pamiętam, żeby rano wyjąć).

4

ja słyszałam że mięsa nie powinno się odmrażać w ciepłej wodzie i wbrew pozorom wkłada się ją do zimnej wody. nawet wyczytałam to w dobrych radach w książce kucharskiej. ale zazwyczaj wyciągam wczesniej i odmraża się w temperaturze pokojowej albo  na noc wkładam do lodówki bo się boje że w nocy może się odmrozić i zdąży się zepsuć smile i niestety jak mi się śpieszy to wkładam do ciepłej wody bo mam wrażenie że szybciej się odmrozi niż w zimnej mimo że w książce pisze inaczej smile

5

ja zawsze rozmrażam w zimnej wodzie  moim zdaniem jest szybciej

6

jak nie zapomnę wyciągnąć wcześniej to rozmrażam w lodówce,gdy zapomnę to w zimnej wodzie

7

Ja robię ciągle tak samo pomimo wiedzy, że tak się nie powinno... Po prostu wrzut do wody zimnej, gdy wcześneij zaplanuję, co chcę przyrządzić, bądź szybciej - defrost w mikrofali.

8

rozmarazam mieso tylko w lodowce, tez naczytalam sie o rozmrazaniu w temperaturze pokojowej. jak zapomne wyjac mieso wczesniej to poprostu jest co innego na obiad.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rozmrażanie mięsa i warzyw

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024