Czy macie w domu jakieś nietypowe lub egzotyczne rośliny??
Jeśli tak to piszcie
Mam kaktusa Orbea dweguensis..ciekawostką jest ,że ma cudne kwiaty,ale odurzający zapach-zgniłego mięsa.Latem jest mu dobrze-na balkonie.Można podziwiać ,bez dodatkowego wąchania.
Pozdrawiam wszystkich miłośników kwiatów.
Ja też mam troszke nietypową roślinkę.
Nazywa się NOGA SŁONIA którą dostałam od chłopaka na Walentynki

Znam tę roślinę-bardzo rzadko kwitnie i ma także nieprzyjemny zapach...
Znam tę roślinę-bardzo rzadko kwitnie i ma także nieprzyjemny zapach...
Nie one nie kwitną. One są tylko ozdobne z liści
Kwitną bardzo rzadko,poczytaj o nich dokładnie.
Kwitną bardzo rzadko,poczytaj o nich dokładnie.
Wiesz czytałam sporo o nich ale nigdzie nie pisało że kwitnie.
Ta w kwiaciarni też nie mówiła nic o tym pierwsze słyszę
W Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie po raz pierwszy od 30 lat zakwitła nolina popularnie zwana "nogą słonia".Nolina - należy do rodziny agawowatych. "Jest to wiecznie zielone drzewo z butelkowatą podstawą i wyniosłym pniem, który z wiekiem się rozgałęzia. Na szczycie pnia skórzaste, zielone wąskie liście tworzą rozetę. Liście są bardzo długie i często powyginane. Ze względu na tą rozdęta podstawę pnia nazywany jest "nogą słonia".
Kwitnie niezwykle rzadko.Roślina tworzy wierzchotkowy kwiatostan dorastający do jednego metra długości. Złożony z 6-płatkowych kwiatów w kolorze biało-kremowym.
Nolina występuje w warunkach naturalnych w płd.- wsch. Meksyku, gdzie może dorastać do 4-8 m. Roślina może rosnąć w szklarni lub można ją uprawić w doniczce w mieszkaniu.
OOOOO na prawdę pierwsze słyszę. Ale ona mi się podoba taka jaka jest nie musi kwitnąc.
SELENA a znasz tą roślinę??

Nie znam.Choć lubię kwiaty.Może,to coś z pestki?
Ja mam takową brzoskwinię w ogródku-z pestki właśnie.Nie taką roślinę,jak na zdjęciu.
Ja zawsze,jak kupuję lub dostaję kwiaty-szukam nazwy,pytam.Mam fachową literaturę.
To jest roślina Żółw tak ją przeciętnie się nazywa nie kwitnie.
Bardzo podobają mi się jej liscie bo są takie drobniutkie
mam muchołówkę, tylko że coś mi ostatnio zaczęła marnieć... Wie ktoś może jak prawidłowo powinno się taką roślinkę pielęgnować? Może coś źle robię i o tym nie wiem...
Niedawno znalazłam przepięknego kaktusa, podobnego do tego (tylko kolor nie żółty, tylko ma zielonkawy odcień)
http://www.buried-treasure.net/catalog/ … ow_red.jpg
Euphorpia Lactea. Mam nadzieję, że długo się utrzyma. Staram się powściągnąć swoje zapędy i go zbyt często nie podlewać. ![]()