Co wybrać?.... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Co wybrać?....

Cześć! Mam pewien dylemat - nie wiem co wybrać - medycynę czy germanistykę. Pewnie wiele osób będzie miało uśmiech na twarzy, czytając mój post, ale wcale tak łatwo mi nie jest. Jestem już 1 rok na medycynie, ale z miesiąca na miesiąc przekonuję się, że lepiej byłoby dla mnie, gdybym poszła na jakiś kierunek związany z nauką języków, w szkole byłam świetna z niemieckiego, był to mój ulubiony przedmiot, ale posłuchałam innych i poszłam na medycynę. Podoba mi się tu co prawda, ale to długa droga... Nie wiem czy dobrze zrobiłam... Waham się, czy rzucić te studia, boję się, że podejmę złą decyzję. Dodatkowym plusem byłoby jeszcze to, że będę bliżej mojego chłopaka, obecnie studiuję w Katowicach, a on mieszka w Pile, z Poznania mielibyśmy do siebie bliżej. Mogłabym też zrobić tak, że wybrałabym jakiś kierunek na politechnice, dodatkowo uczyła się języka. Proszę, doradźcie mi co zrobić. Czy była któraś z Was kiedyś w podobnej sytuacji?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co wybrać?....

myślę, ze słuchanie innych w 90% źle wychodzi, ponieważ zaczynamy żałować . .
Kieruj się sercem smile
Tak, byłam w podobnej sytuacji, i myślę ze dobrze wybrałam, ponieważ myślę ze mój zawód to przyszłość, aczkolwiek jest troszke męski, ale jakoś mi nie przeszkadza to smile
Pozdrawiam M smile

3

A ja miałam odwrotną sytuację: po pierwszym roku filologii zaczęło mi brakować logicznego myślenia, innego typu zajęć. Języki zawsze lubiłam, ale historia, literatura... Nudy tongue Chciałam się przerzucić na chemię, ale chyba ostatecznie wybiorę informatykę smile Jeśli nie czujesz się dobrze na swoich studiach to je zmień, ale poważnie się zastanów czym się tak naprawdę kierujesz. I mniejsza odległość od chłopaka nie jest tu dobrym argumentem...

4

Marzena1 napisał/a:

myślę, ze słuchanie innych w 90% źle wychodzi, ponieważ zaczynamy żałować . .
Kieruj się sercem smile

Posłuchałam dlatego, że trochę osób dało mi do zrozumienia, iż sama znajomość języka nie wystarczy. Ciężko załapać się np. do biura tłumaczeń.
Podoba mi się tu, wiedziałam, że będzie ciężko, ale zaczynam już czuć zmęczenie i czasem już brak motywacji, a to dopiero początek.

5

Nie mogę powiedzieć Ci co masz wybrać musisz sama zdecydować...:) Jednak na twoim miejscu zostałabym na madycynie - dlaczego - bo sama marze o tym tak bardzo że gdyo tym mysle płacze heh:) Nie mogę ze wzgledu na chorobe przewlekłą w papierach i chyba by to nie przeszlo zreszta mam dziecko .....ale ty rób co chcesz:) tylko nie zaluj..  ;p języka się mozesz uczyć  cały czas a chlopak - jeśli to ten jedyny to nim pozostanie.:) życzę dobrego wyboru

6

Zgadzam się, sam język to jedynie dodatek do Twoich kwalifikacji. No chyba, że planujesz być nauczycielką. Co do biur tłumaczeń: mi nie było trudno się dostać, ale może ze względu na to, że studiowałam dość rzadko spotykany język, w każdym razie gość sam się do mnie odezwał. Problem w tym, że takim tłumaczom, którzy nie mają papierów, płaci się grosze... Niemniej jednak jeśli ten niemiecki Cię będzie nadal kręcił to możesz zawsze zostać tłumaczem specjalistą w dziedzinie medycyny. Może być dość opłacalny biznes, bo na pewno takich ludzi potrzebują. Ja sama już któryś raz tłumaczyłam zaświadczenia lekarskie, mimo że z medycyną nie mam za wiele wspólnego. Na pewno więc potrzebują też kogoś kto jest w tej kwestii bardziej kompetentny, a wtedy i więcej zapłacą wink

7

Heja!
Ja studiuję germę na UW.
Podpowiedzieć coś? ;p

8

Czy te studia Ci się podobają? Wiadomo, idą tam osoby, które język niemiecki lubią, ale wiem, że dla niektórych, nawet takich miłośników języka, takie studia są "nudne" i wolą go studiować jako drugi kierunek. Na którym roku jesteś? Można wybrać jakąś konkretną specjalizację w czasie studiów, np. tłumaczeniową?

9

Specjalizacja tłumaczeniowa - medyczna, pewnie jest opłacalna smile Tylko nie wiem czy lepiej skończyć germanistykę i taką specjalizację zrobić, czy medycynę i dopiero potem być tłumaczem wink

10

Ja bym zrobiła tak: studiowała medycyne, później zrobiła podyplomowe studia z tłumaczenia ( musisz miec tylko mgr niekoniecznie z filologii) i voila wink

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024