Mam 4 letnią niezwykle żywą córeczkę i powtarzający się problem. Nie mogę jej dobrać dobrego rozmiaru butów. W sklepie cały czas się kreci, nie może usiedzieć na miejscu przez co nie mogę zrobić dobrego zakupu. Czy macie może jakieś metody, które pozwoliłyby zakup butów bez ich przymierzania?
2 2011-12-13 22:01:57 Ostatnio edytowany przez semiramida (2011-12-13 22:05:49)
może wyciągnąć wkładkę z buta i poprosić dziecko, żeby stópką na nią stanęło..
moja koleżanka ma taki sposób, że mierzy stópke patyczkiem i potem wkłada do buta..
Ja mam jeszcze inny sposób. Najpierw w ramach zabawy odrysuj na kartce papieru stópkę swojej córeczko i daj dziecku to pokolorowania, później zmierz linijką długość stopy na kartce dodaj do wyniku 1,5 cm i wtedy wiesz jaki musisz mieć rozmiar wkładki w bucie by stopa twojej pociechy czuła się komfortowo. Tą informacje przekaż sprzedawcy, który w 100% wskaże ci dobry rozmiar butków. Kiedyś dowiedziałam się o tym sposobie w sklepie kids ecco i stosuje go cały czas. U mnie sprawdza się dobrze więc uważam, że u ciebie powinno być podobnie.
Czasami w sklepach mają takie specjalne maty z rozmiarami butów. Dziecko staje nóżką w skarpetce i można sprawdzić. Ja zawsze stosowałam metodę z wkładką, ale lepiej jest wziąć dziecko na zakupy moim zdaniem. Polecam też artykuł o dopasowaniu rozmiaru bucika do stopy dziecka: http://www.rodzice.pl/przedszkolak/zdrowie/Kupujemy-buty-dla-kilkulatka.html