Staż jak szukać ?? porady - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Staż jak szukać ?? porady

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Staż jak szukać ?? porady

Witam Was!
Jestem zarejestrowana od września w UP i chciałabym pójść na staż... w UP bardzo rzadko się zdarza by Oni coś zaproponowali, a więc postanowiłam szukać na własną ręke..nie mam żadnego doświadczenia, nie odbyłam jeszcze stażu ...
Jak zabrać się do tego ?? Chodzić po sklepach, salonach kosmetycznych itp... i pytać się ich czy mnie przyjmą oczywiście przez UP...
Jak mam ich się zapytać co powiedzieć ?? wogóle nie mam pojęcia jak mam się zachowa... co powiedzieć ... mam 20 lat i chce zacząć coś robić ze swoim życiem .. prosze o porady opinie... Jak się do tego zabrać ??

szukałam na forum tego typu wątków ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie...

Pozdrawiam..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Staż jak szukać ?? porady

Witaj! Jeśli chodzi o Twoje pytanie to mogę Ci doradzić. Miałam kilka staży więc jestem w temacie i troszkę wiem. To prawda, że UP zazwyczaj nigdy sam z siebie nie kieruje na jakiś staż, no chyba, że masz tam jakieś znajomości. Najlepiej tak jak piszesz szukać na własną rękę. Nie wiem w jakiej branży starasz się o staż, ale gdy już będziesz wiedziała konkretnie to napisz CV oraz podanie i poprostu idź na miasto, pytaj i zostawiaj. Dobrze by było jeśli to podanie nie będzie uniwersalne (co prawda tak by było łatwiej, ale na miejscach na których szczególnie ci zależy podaj do kogo kierujesz pismo). Wydaje mi się, że wtedy pracodawca czuje się wyróżniony i widzi, że to podanie jest kierowane konkretnie do niego.

A jak pytać. Wchodzisz np. do salonu, grzecznie pytasz czy jest właścicielka i pytasz czy po Nowym Roku będzie przyjmowała stażystów a jeśli tak, że byłabyś zainteresowana, że planujesz w przyszłości być fryzjerką itp. Jeśli ktoś powie, że np. jest zainteresowany to zabierz tel. i pow. że będziesz dzwoniła po Nowym Roku czy wiadomo coś więcej, albo najlepiej osobiście tam chodzić i przypilnować, żeby nie zapomniano o Tobie. A tak wogóle to warto chodzić dalej, nawet jeśli ktoś Ci obiecał. Bo czasami może zdarzyć się tak, że znajdzie kogoś innego, poinformuje Cie a na nowy staż może być już za późno. A lista rezerwowa się przyda. Jak nie w jednym miejscu to w innym. Troche nakręciłam, ale mam nadzieję, że coś zrozumiałaś.

3

ok dziękuje zrozumiałam ale co dalej np. bedzie chciała mnie przyjąć na staż i co wtedy mam zrobić cos czytałam o jakiś wnioskach ale nie wiem co i jak a nie mam kogo się poradzić niestety sad ale wiem że w UP dają koło 700zł i pracodawca też płaci ?

4

Jeśli jakaś szefowa będzie chciała Cię przyjąć to musi pobrać w UP wniosek, wpisać Twoje imię i nazwisko i dostarczyć jeszcze parę dokumentów. Zazwyczaj po Nowym Roku są większe szanse na zdobycie stażu, bo UP ma nowe pieniądze, Te swoje i z UE. Możesz mieć zatem staż Unijny lub z pieniędzy należących do UP. W zależności od tego jaki to będzie staż możesz otrzymać nawet zwrot kosztów dojazdu, ale to są chyba już wewnętrzne przepisy więc musisz u siebie pytać.

No jeśli pracodawca wypełni ten wniosek i złoży w UP to wtedy można jedynie czekać. Można dzwonić, chodzić do UP czy maja juz pieniądze, czy wniosek będzie rozpatrywany itp. Warto się również przejść (co jakiś czas) do przyszłego pracodawcy żeby widział, że naprawdę Ci zależy.

Najlepiej jak byś była wpisana na kilku takich wnioskach. Zawsze masz większe szanse. Wiem, że to troszkę nie fer wobec pozostałych pracodawców, ale niestety w życiu bywa różnie. Ja osobiście spotkałam sie z takimi ludźmi którzy obiecywali, że mnie wpiszą na wniosek, że są zainteresowani a jak przyszło co do czego to się okazało, że na tym wniosku wcale mnie nie było. Dlatego też tak Ci radze. dzisiaj ludzie kłamią w żywe oczy i nie obchodzi ich, że przez takie zachowanie pozbawiają nas szansy na staż. Wiadomo jeśli ktoś wprost mówi, że nie potrzebuje stażystów to wiadomo, że człowiek szuka dalej.

UP płaci ok. 900zł (staż unijny) a tamtem drugi mniej, ok. 700zł, ale pewna nie jestem. Jeśli chodzi o pracodawce to pierwsze słysze żeby dopłacał. Dostajesz kase z UP a pracodawca ma obowiązek po zakończonym stażu zatrudnić Cię na co najmniej 3 miesiące i wtedy musi płacić ze swojego.

5

Nie wiem dokładnie jak to jest teraz bo przepisy dotyczące stażu zmieniają się co jakiś czas, ale pracodawca kiedyś nie miał obowiązku zatrudnienia stażysty (ja byłam 2 lata temu na stażu) obecnie chyba musi na co najmniej 3 miesiące.  Co do dopłacania to pracodawca nie ma obowiązku Ci dopłacać bo dostajesz stypendium (wypłatę) z UP. Tak jak pisała osoba powyżej najlepiej szukaj po nowym roku wtedy jest większa szansa bo mają nowe środki do rozdysponowania. Jeśli już dostaniesz staż to skierują Cię na badania do lekarza medycyny pracy, on wyda opinię, podpisujesz umowę w UP  i idziesz do pracy.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Staż jak szukać ?? porady

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024