Kosztorysant robót sanitarnych.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Kosztorysant robót sanitarnych..

Witam wszystkich serdecznie! Mam pytanie odnośnie tego zawodu. Jestem po PG i kierunku IS. Jestem zainteresowana pewną ofertą pracy związaną z wykonywaniem kosztorysów ofertowych. Szczerze mówiąc, nie mam doświadczenia w tej materii tzn. na zajęciach pokazywali nam jak wygląda taki kosztorys, ale tak na dobrą sprawę nie robiłam nigdy sama. Teraz moje pytanie czy kosztorysowanie jest trudne? Czy trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, może doświadczenie, czy jestem w stanie powiedzmy po ok tygodniu zaznajomić się z tym co jest związane z kosztorysowaniem i dać sobie w miarę szybko radę. Jest to dla mnie ważne, bo praca jest bardzo atrakcyjna pod różnymi względami, a ja należę do osób, która jest bardzo ambitna i zarazem pracowita. Wiem, że mam dużo siły do pokonywania trudności ( z autopsji ). Tyle tylko, że zastanawiam się czy to jest wszystko w granicach moich możliwości. Nie chcę się pokazać od złej strony. Chciałabym móc się wykazać i w miarę możliwości zdobyć ich zaufanie i poparcie w mojej pracy. Bardzo mi zależy abyście się wypowiedzieli. Czy jest ktoś może na forum, kto zajmuje się może prywatnie kosztorysowaniem i nie chciałby pogadać o tym fachu ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kosztorysant robót sanitarnych..

Ja miałam krótką przygodę z kosztorysowaniem. Z tym, że to były kosztorysy przyłączy wod-kan. Swoją drogą też jestem na IŚ smile
Musisz po kolei wyszczególnić wszystkie roboty łącznie z robotami przygotowującymi. Sporo tego wychodzi.
Generalnie uważam, że osoby które praktycznie nie miały nic wspólnego z wykonawstwem nie są w stanie zrobić dobrego kosztorysu. Wiem to z własnego doświadczenia. Ciężko było coś skosztorysować skoro nie było się na budowie regularnie na poszczególnych etapach realizacji. Gdy zaczęłam już jeździć na miejsce robót i wszystko zobaczyłam, jak wygląda, było zdecydowanie łatwiej. Wszystko trzeba uwzględnić, łącznie z najmniejszą śrubką itd. W dodatku w KNR-ach poszczególne roboty są opisane fachowym językiem. Jeżeli się nie orientujesz w danym typie robót, jak dokładnie to nazwać to ciężko znaleźć odpowiednią pozycję.
Czy będą to kosztorysy do przetargów? Jeżeli tak to niestety zwracają dużą uwagę na doświadczenie, bo w przetargu chodzi o to aby wygrać tongue Jeżeli czegoś nie uwzględnisz, albo policzysz za dużo za mało, firma może stracić?
W jakim programie miałabyś robić kosztorysy? Ja pracowałam na programach NormaPro, Zuzia.

3

Małgorzatko : Nie wiem jeszcze na jakim programie ewentualnie mogłabym pracować. Wiem, że firma zajmuje się wentylacją i klimatyzacją. Kosztorys bym robiła właśnie z tych dziedzin. Firma jest nawet spora. Zazwyczaj biorą większe inwestycje np. budynki użyteczności publicznej, hale sportowe, baseny, budynki mieszkalne itp. Byłabym od kosztorysów ofertowych. Jak myślisz ile mi osobie bez doświadczenia zajmie nauka tych programów, zrozumienie o co w tym chodzi i po jakim czasie ewentualnie z ich pomocą, bo zaoferowali ją na początku, mogłabym już sama tworzyć takie kosztorysy. Jest to praca przyjemna ? Jakie miałaś wynagrodzenie jeśli mogę zapytać? Aha i czy właśnie to co po kolei musi być w tym kosztorysie to faktycznie nie da się zrobić jeśli nie będzie się na placu budowy ?

4

Czemu krótko pracowałaś? Nie podobała Ci się ta praca? Jakie są konsekwencje jeśli się pomylisz w kosztorysie ?

5

To była tylko praktyka. Na szczęście nie taka: "zrób kawę" tylko pozwolono mi robić kosztorysy, które były później sprawdzane.
Co do programu to myślę, że w ogłoszeniu o pracę na pewno napisali jaki powinno się znać lub dobrze by było aby się znało.
Mi dosyć szybko poszła nauka programu, bo wykonywałam ciągle to samo: przyłącza wod-kan. Więc później to już prawie na pamięć to robiłam. Zmieniałam tylko wartości.
Budynki użyteczności publicznej - czyli kosztorysy ofertowe do przetargów. Będzie duży nacisk na dobry kosztorys. Jakie są konsekwencje? Przegrany przetarg =>strata dla firmy.

Nie napisałam , że nie można zrobić kosztorysu bez uczestniczenia w wykonawstwie, ale jest dużo trudniej. Trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie o opisywanych pracach, żeby czegoś nie ominąć.
Czytałaś już KNRy z robót instalacyjnych?

6

Heja smile
Nie nie czytałam KNR. W ogłoszeniu nic nie pisało o programie. Pisali jedynie, ze doświadczenie będzie miłym atutem. Powiedzieli mi również, że na początku przez 3 tyg. będzie dziewczyna, która kończy pracę w tej firmie i która właśnie robiła dla nich te kosztorysy i że obiecała mnie wprowadzić. Znalazła pracę gdzie indziej. Powiedzieli mi również, że na początku będę do nich chodziła za pewne ( z pytaniami rozumiem ) no i będę je sprawdzali, też na początku, bo do celowo to będę je sama robiła bez ich sprawdzania. Tak orientacyjnie jakbyś mogła mi powiedzieć ile czasu, chodzi mi o dni, zajęła Ci nauka tego programu i po ilu dniach od początku tej przygody zrobiłaś swój pierwszy kosztorys ? Pytam bo oni powiedzieli, że zależy im, żeby się dość szybko w to wdrożyć bo czasem się robi 2 kosztorysy na raz. Kazali mi się zastanowić po jakim czasie zrobię dla nich pierwszy kosztorys. czyli chodzi im pewnie o dni..

7

Jeśli firma wygra przetarg bo właśnie obliczyłam stosunkowo małą kwotę, a w rezultacie okaże się, że trzeba doliczyć jeszcze np 100 tys. to co wtedy ? Firma płaci, naraża się na straty, a ja ?? Wylatuję z hukiem z pracy ???

8 Ostatnio edytowany przez Małgorzatka (2011-12-02 16:50:03)

anulka87 napisał/a:

Tak orientacyjnie jakbyś mogła mi powiedzieć ile czasu, chodzi mi o dni, zajęła Ci nauka tego programu i po ilu dniach od początku tej przygody zrobiłaś swój pierwszy kosztorys ?

Ile dni? ciężko powiedzieć, bo przez cały dzień nie zajmowałam się tylko kosztorysowaniem, robiłam też inne rzeczy. To zależy też od programu. Zuzia wink jest bardzo intuicyjna, Normapro bardziej profesjonalna i zabiera więcej czasu. Zależy też od indywidualnych predyspozycji. Właściwie to się uczyłam robiąc swój pierwszy kosztorys.
Radzę poszukać w internecie różnych kosztorysów i sobie poczytać. Przynajmniej zapoznasz się z terminologią na początek.

Zbyt zaniżone kwoty w kosztorysie są z góry odrzucane, także zbyt korzystna oferta w przypadku zaniżenia przez pomyłkę by nie przeszła. Wspominałaś o zaniżeniu na kwotę 100 tyś. Nie wiem jakie są konsekwencje. Nie kosztorysuje na co dzień.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024