Mam 19 lat i mam taki problem, że w tym miesiącu moja miesiączka trwała 3 dni i bylo to delikatne plamienie - mało ale zawsze coś. Wczesniej mialam regularny okres co do dnia i dość obfity.
bylo to z 3 dni temu. Wczoraj wieczorem zaczał mnie boleć prawy jajnik. Gdy uciskam w to miejsce to nie boli
W ciazy nie jestem bo nie wspołzyje z nikim wiec ta opcja odpada.
U lekarza nie byłam i nie pójde.
Tylko chce wiedziec czy to cos powaznego czy normalne w moim wieku.
tez czasami bolaly mnie jajniki, jak np mnie przewialo, zmarzlam czy cos takiego.
dziwne , ze mialas taki inny niz zwykle okres, do tego ten bol jajnika, moze to swiadczyc o jakims stanie zapalnym
możliwe ze sie przeziębiłam bo zimno jest na dworze. A to trzeba isc do lekarza czy samo przestanie ?
Wszystko zależy od tego jaki masz długi cykl. Ja np. odczuwam ból jajnika w 9 .c. żaczynają się u mnie dni plodne. Kiedyś miałam wiele torbielek. Jak one popękały to zostały malutkie blizny. Po miesiączce jajniki zaczynają powiększać się i wtedy troszkę może bolec, bo z bliznami tak jest. Mi pomaga wtedy ciepła kąpiel z solą iwonicką i coś rozkurczowego np. no-spa. Tak jest u mnie. Radzę Ci Kochana pójść na wizytę do ginekologa,żeby sprawdzić czy nie ma stanu zapalnego, a może masz torbielki. Czekam na odpowiedź po wizycie u gino. Nie bój się tylko zadbaj o Siebie. Pozdrawiam. papa
5 2009-01-20 20:45:33 Ostatnio edytowany przez Katie (2009-01-20 20:47:33)
Nie bój się tylko zadbaj o Siebie.
raz byłam u ginekologa z usg jajników i żeby zobaczył czy wszystko w porzadku. To było jakieś 2 lata temu. Jeszcze nigdy nie miałam badania ginekologicznego wiec się boje. Jak bedzie mnie z 2 tygodnie jeszcze boleć to pójdę chociaż bardziej mam nadzieje, że samo przestanie
ale badanie ginekologiczne to nci strasznego, naprawde:)
wstydzę się rozebrać i na dodatek żeby mnie ktoś oglądał xD poczekam jeszcze jak nie minie to jakoś się przełame albo mamie powiem
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
nie czekaj dziewczyno na to aż cio samo przejdzie! to nie jest żaden wstyd iść do lekarza,dasz rade. ja sobioe przeziebiłam jajniki i tego nie wyleczyłam tak jak trzeba i potem miałąm kłopoty bo zakrzepy mi się porobiły i miałam okropelne bóle. ja już takich kobiecych chorób przeszłam sporo więc uwierz mi nie czekaj na nic i dbaj o to.
no dokladnie, ja tez pamietam moja pierwsza wizyte u ginekologa. balam sie, wstydzilam.. ale jak jzu tam bylam to po prostu jakos to znioslam, wsyztsko trwalo b. krotko a poza tym jak jzu tam bylam, to bylam na tyle zestresowana, ze zapomnialam o wstydzie itd.
jezeli nie przejdzie Ci przez dzien-dwa to idz koniecznie do gina, nie czekaj dluzej, jezeli w ogole chcesz czekac az samo przejdzie. bo wiesz, moze to byc tylko jakis drobiazg, ale moze to bcy tez cos powaznego, i nei powinnas tego lekcewazyc
Jeśli to ma być Twoja pierwsza wizyta to wybierz Kobietkę Ginekologa. Zawsze to raźniej. A wizyta i tak i tak Cię nie ominie. W końcu masz 19 lat i czas najwyższy. Bądź Kobietą , rozsądną KObietką!!!
jak w przyszlym miesiacu nie bede miec normalnej miesiaczki to pojde
Wtedy się już będę musiała przełamać
nie ma sie co wstydzić,tu chodzi o Twoje zdrowie a z jajnikami naprawdę nie ma zartów.Nawet jak Ci przejdzie ból powinnaś isć do lekarza.Ból może ustąpic ale problem nie.
Żeby nie zakładać nowego tematu, to spytam tutaj: comiesięczny ból zawsze tylko jednego jajnika (u mnie jest to lewy) to norma?
Zawsze zastanawiałam się czemu tylko i wyłącznie lewy daje mi o sobie znać. Kilka miesięcy temu była u gina i lekarka wymacała mnie i powiedziała, że nie wyczuwa żadnych torbieli czy innych "narośli".
Jest jakieś dobre wyjaśnienie na to, czy po prostu "taka moja uroda"?
Hm, to rzeczywiście dziwne... Przy owulacji powinny Cię boleć na zmianę, a nawet jeśli np. prawy by nie pracował z jakiejś przyczyny, to lewy powinien boleć co dwa miesiące - przynajmniej z tego, co wiem. Może spróbuj przejść się z tym problemem do innego ginekologa.
Też sadziłam, że powinny jakoś na zmianę boleć, ale właśnie co miesiąc tylko lewy czuję. Prawy boli mnie tylko wtedy, gdy ból lewego jest tak silny, że jakby promieniuje na ten drugi.
Na początku nowego roku zamierzam wybrać się na USG (poszłabym teraz, ale brak miejsc), więc może wtedy coś więcej będzie wiadome.
Jak rozmawiałam o tym z matką, to ona mi tylko powiedziała, że to normalne. I tyle. Tylko jej nie wierzę za bardzo, bo ona większość dolegliwości klasyfikuje jako "normalne", albo "genetyczne i przez to normalne".
Żeby nie zakładać nowego tematu, to spytam tutaj: comiesięczny ból zawsze tylko jednego jajnika (u mnie jest to lewy) to norma?
Zawsze zastanawiałam się czemu tylko i wyłącznie lewy daje mi o sobie znać. Kilka miesięcy temu była u gina i lekarka wymacała mnie i powiedziała, że nie wyczuwa żadnych torbieli czy innych "narośli".Jest jakieś dobre wyjaśnienie na to, czy po prostu "taka moja uroda"?
Myślę, żę takich objawów nie należy lekceważyć. U mnie było podobnie i ginekolog stwierdził, żę nic nie wyczuwa i kazał mi zrobić badania nerek bo byc może nerka promieniuje. Zrobiłam i wyszło że wszystko ok. Zmieniłam ginekologa, który po zrobieniu usg stwierdził policystyczny jajnik. Obecnie biorę leki hormonalne i jest dużo lepiej.
Powinnaś udać się do lepszego lekarza i zrobić konieczne badania, takie schorzenia nieleczone mogą prowadzić do wielu problemów w przyszłości.
Ale mnie straszycie....
Czyli czekamy do stycznia na USG. Mam nadzieję, że się w końcu uda, ostatnio dwa razy podchodziłam i wychodziłam bez zrobienia badania ;/
Foggia, a czy miałaś jeszcze jakieś nieciekawe objawy? Bo u mnie w sumie wszystko jest ok, mam regularne cykle (plus/minus, bo stres zawsze mi rozreguluje o kilka dni).
Nie, nie straszymy cię tylko chcemy pomoc. Ja nie mówię, że ty masz podobną przypadłość do mojej tylko, że lekarze różnie podchodzą do problemu. U mnie ból jajnika ciągnął się jakieś osiem miesięcy, a w ostatnich dwóch pojawiły się krwawienia między miesiączkowe.
Ja się w pewnym momencie wystraszyłam, że może mam policystyczne jajniki ale jak zaczęłam czytać o objawach, to się uspokoiłam, bo nic takiego nie mam. Plamień międzymiesiączkowych nie mam, krwawienie zawsze trwa tyle samo, cykle mają po ok. 30 dni. Czasem jedynie ból jest prawie paraliżujący ale to raczej wina stresu (przez wakacje mam bezbolesne miesiączki, a jak tylko zaczną się studia w pierwszym dniu rozwala mnie dokumentnie).
Zobaczymy co wyjdzie na USG, to powinno być raczej miarodajne badanie, bo albo coś jest albo nic nie ma
Ja również odczuwam ból tylko lewego jajnika i nie jest to bl który odczuwam w konkretne dni w miesiącu a raczej pojawia się niespodziewanie, nadmienię tylko że mam nadżerkę a pzry badaniach ginekologicznych mój lekarz nie wyczuł nic niepokojącego na moich jajnikach a to naprawdę kompetentny facet
witam..
jestem trochę zaniepokojona ostatno mój cykl miesiączkowy trwa bardzo kródko, a miesiączka ok.7 dni,odczówam ból prawego jajnika czasem dość mocny i zauważyłam także że jest trochę większy niż lewy, co nie pokoi mnie bardzo...
ratujcie dziewczyny co to może być?!
warto przejść się na usg do ginekologa, mi przy takim badaniu wykryto torbiel na jajniku, a bolał mnie tylko gdy doktor uciskała w to miejsce
i chciała bym dodać że okres ten dostałam po stosunku płciowym..czy jest możliwość taka że jestem w ciąży?
hej przez jakiś dłuższy czas bolą mnie jajniki , dostałam ostatnio antybiotyki i nic mi to nie pomogło ...
miałam robiony mocz i jest dobry ...
dużo przeczytałam na ten temat <że może byc torbiel i takie tam >teraz strasznie sie boje ....
miesiączkę mam regularnie , ale do łazienki chodzę często ...
jutro ide do lekarza i zobaczę co dalej
Witam. Od pewnego czasu boli mnie bardzo prawy jajnik. Jestem mama trojki dzieciaczkow :) Czesto oddaje mocz. Miesiaczke mam regularnie. Robilam juz testy na ciaze i sa oczywiscie negatywne. Odczuwam takze bol przy stosunku. Troche sie juz zaczynam bac. Prosze o rade:(((((
Witam. Od pewnego czasu boli mnie bardzo prawy jajnik. Jestem mama trojki dzieciaczkow
Czesto oddaje mocz. Miesiaczke mam regularnie. Robilam juz testy na ciaze i sa oczywiscie negatywne. Odczuwam takze bol przy stosunku. Troche sie juz zaczynam bac. Prosze o rade:(((((
To może być torbiel jajnika albo gdzieś cie przewiało. Ja bym na twoim miejscu poszła do ginekologa dla świętego spokoju...