NIE UMIEM PANOWAĆ NAD EMOCJAMI - CO ROBIĆ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » NIE UMIEM PANOWAĆ NAD EMOCJAMI - CO ROBIĆ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: NIE UMIEM PANOWAĆ NAD EMOCJAMI - CO ROBIĆ?

Witajcie,

moim problemem jest brak umiejętności kontrolowania moich emocji. Zawsze kiedy coś idzie nie po mojej myśli lub ktoś zrani mnie, sprawi mi jakąś przykrość - kumuluje się we mnie ogromna ilość destrukcyjnych uczuć, z którymi nie umiem sobie poradzić. Często nie jestem w stanie zapanować nad swoją złością, słowną agresją, chęcią odegrania się na kimś lub wręcz przeciwnie popadam w całkowitą bierność i apatię, pogrążając się w smutku. Tak trudno jest mi zapanować nad moimi wahaniami nastroju, szczególnie przed okresem. Nie chcę ranić bliskich mi osób, ale też samej siebie narażać na stres wywołany konsekwencjami moich działań pod wpływem tych negatywnych odczuć.
Co robić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: NIE UMIEM PANOWAĆ NAD EMOCJAMI - CO ROBIĆ?

Każdy inaczej sobie radzi ze stresem, myślę, że musisz znaleźć coś co będzie dla Ciebie takim 'ujściem dla stresu'. Np. raz-dwa razy w tygodniu chodź na basen albo uprawiaj jakiś intensywny sport - może zapisz się na jakieś sztuki walki?? Jesli masz w sobie takie pokłady agresji to może bardziej coś takiego Ci pomoże niż joga, choć to też mogłoby Cię wyciszyć. Czasami stres jest mobilizujący, czasami dołujący i prowadzący do dłuższych zmian nastroju. Ostatnio przeczytałam fajną książkę na temat stresu, z poradami jak sobie z nimi radzić, ksiązka ma tytuł "Poradnik Antystresowy" wyd. Goneta.net, ja dość często stresowałam się róznymi rzeczami i źle się czułam fizycznie z niezrozumiałych względów, a jakoś po przeczytaniu tej pozycji pewne rzeczy sa dla mnie bardziej jasne i wiem jak sobie z nimi radzić.

3

Wizyta u psychologa, albo spróbowanie samej się ograniczać i hamować.

4

polecam psychiatrę psychologa lub terapeutę który nauczy cie jak można skutecznie zapanować nad emocjami bo sama raczej nie dasz sobie rady. Możesz wypróbować mój sposób jak dzieci czasem na broją mocno to liczę do 10 a kiedy czuje że wybuchnę to w tedy wychodzę z pomieszczenia uspokajam się i w tedy jestem wstanie logiczne wytłumaczyć bez nerwów o co mi chodzi ;-)

5

zależy ile masz lat i jak bardzo destrukcyjnie to wpływa na Twoje życie, bo jeżeli jesteś młoda to prawdopodobnie burza hormonów powoduje u Ciebie taką zabawę, jednak gdy już jesteś w wieku odpowiednim by już kontrolować wszystko należałoby się zastanowić po pierwsze dlaczego tak się dzieje, jak mogę temu zaradzić, wprowadzić w życie plan. gdy powyższe się nie sprawdzi zalecam psychiatrę, następnie psychologa. dla mnie liczą się szybkie efekty, a takie tylko uzyskasz po np benzo :>

6

Wiem coś o tym, ja tragicznie przeżywam napiecie przedmiesiączkowe fizycznie i psychicznie, szukam dziury w całym dosłownie, robie awantury mojemu chlopakowi o nic, przed rodzina zamykam się w sobie, nic do nikogo nie mowie, i smuce ze taka jestem... Brałam rózne tabletki, pani ginekolog mi przypisała ale nie pomagały, miałam torbiel hormonalna przez moje nerwy i stres... Boje sie że chłopak kiedys ze mna zerwie ale póki co jestesmy ponad 2 lata i on twierdzi że to rozumie. Choc przeze mnie czesto sie kłucimy ale mimo to bardzo kochamy.
Saram sie jakos sobie radzić sama, powtarzam sobie że jest dobrze i nie ma co narzekać:) nie wiem czy masz podobnie jak ja ale no to chyba nie ma pomocy, trzeba sobie wszystko samemu poukładac:)

7

Muszka28 napisał/a:

polecam psychiatrę psychologa lub terapeutę który nauczy cie jak można skutecznie zapanować nad emocjami bo sama raczej nie dasz sobie rady. Możesz wypróbować mój sposób jak dzieci czasem na broją mocno to liczę do 10 a kiedy czuje że wybuchnę to w tedy wychodzę z pomieszczenia uspokajam się i w tedy jestem wstanie logiczne wytłumaczyć bez nerwów o co mi chodzi ;-)

Taa psychiatrę od razu polecać na emocje, przecież on jest tylko i wyłącznie od przepisywania leków.

8

Unikalny napisał/a:
Muszka28 napisał/a:

Taa psychiatrę od razu polecać na emocje, przecież on jest tylko i wyłącznie od przepisywania leków.

Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z psychiatrą z prawdziwego zdarzenia smile

9

Sith'ari napisał/a:
Unikalny napisał/a:
Muszka28 napisał/a:

Cieszę się, że Ty miałeś smile Psycholodzy, psychoterapeuci, coachowie są od pomocy bez farmakologi, bo co jeszcze może psychiatra poza przepisaniem leków, zleceniem badań zrobić?

10

Unikalny napisał/a:
Sith'ari napisał/a:
Unikalny napisał/a:

Cieszę się, że Ty miałeś smile Psycholodzy, psychoterapeuci, coachowie są od pomocy bez farmakologi, bo co jeszcze może psychiatra poza przepisaniem leków, zleceniem badań zrobić?

W naszym kraju to nie praktykowane, ale psychiatra na zachodzie, ma wiedzę której psycholog nie posiadł. Rozumie ludzki mózg w sposób w który psycholog rozumieć nie jest w stanie. Są traumy z których psychiatra może Cię wyciągnąć, a psychholog, jeśli źle trafisz, wręcz pogorszyć  twój stan. Nie warto generalizować smile

11

Możliwości jest kilka. W różnych instytucjach prowadzone są zajęcia pt. "Jak radzić sobie ze stresem, kontrolować swoje ciało itp"; poza tym może uspokajająca joga? Albo wręcz przeciwnie: jeśli czujesz że kumulują się w Tobie negatywne emocje rąbnij sobie porządny trening cardio- pójdź pobiegać np. Świetnie wyładuje emocje.

12

Nie potrzeba żadnego psychiatrię:)
Musisz zwolnic rozpędzone myśli aż twój umysł sie zatrzyma i wtedy będziesz mieć święty spokój smile medytacja jest jednym ze sposobów...

13

mala.pe ,tak na szybko moge ci polecic metode SEDONY ktorej autorka jest Hale Dwoskin.
Prosta i szybka do opanowania metoda. Sama sprawdzilam.Warto wiedziec i wyprobowac.
Poszukaj w necie, znajdzesz tak duzo, ze nawet ksiazki nie trzeba miec.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » NIE UMIEM PANOWAĆ NAD EMOCJAMI - CO ROBIĆ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024