Wpadka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 62 ]

Temat: Wpadka

Witajcie

Ja z moim chłopakiem nie jesteśmy doświadczeni w sprawach łóżkowych. Mieliśmy kilka "razy", niezbyt wiele doświadczeń i możliwości... Obawiamy się bardzo wpadki.Sytuacja wyglądała tak - podczas stosunku stosowaliśmy prezerwatywy i do tego mój chłopak przed wytryskiem wyciąga go...  Chcielibyśmy częściej się kochać ale z drugiej strony wiadomo. Czy uważacie że seks - prezerwatywa i "finisz" poza pochwą może być niebezpieczny dla nas? Jeśli prezerwatywa nie peknie to jakie szanse na ciąże są? Dla własnego spokoju chciałabym się po prostu dowiedziec

Prosze o wyrozumiałość
Dziękuje za odpowiedzi

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wpadka

Może po prostu warto zdecydować się na tabletki, jeśli macie tyle obaw o współżycie z samą prezerwatywą

3

Też tak miałam:P
Ale skoro po paru miesiącach nie wpadłam to myślę, że przy takim sposobie kochania się szanse są NIKŁE...

4

Krysiu, prezerwatywa jest chyba 95% bezpieczna. Te 5% zostaje na uszkodzenia mechaniczne lub pęknięcie. Dobra prezerwatywa np Durex kupiona w aptece lub drogerii w szczelnym zafoliowanym pudełku, założona odpowiednio, czyli dobrze naciągnięta bez pęcherzyków powietrza jest bardzo bezpieczną antykoncepcją i członek nie musi być wyjmowany z pochwy podczas szczytowania. Osobiście stosowałam prezerwatywy przez kilka lat regularnego seksu i nic poza tym i w ciąży nie jestem smile Na początek polecałabym prezerwatywy, ponieważ truć się tabletkami tak od razu nie ma co. Idź do ginekologa i powiedz, że rozpoczęłaś współżycie i używacie prezerwatywy. Powinien Ci przepisać recepty bez daty na środek wczesnoporonny taka tabletka "po", która się stosuje do 48 h po stosunku. Taką receptę warto mieć na pęknięcie prezerwatywy, ale NIE ZAMIAST NIEJ. Jest to takie koło ratunkowe, które odejmuje stresu, ponieważ po wpadce nie biegasz i nie zastanawiasz się co robić tylko lecisz do apteki, kupujesz, łykasz i masz problem z głowy smile Ja taką receptę właśnie dostałam kiedy zaczynałam współżycie "oparte" na prezerwatywie smile I z ręką na sercu powiem, że ani razu jej nie wykorzystałam, bo nie było takiej potrzeby, ale spokój psychiczny jest o wiele lepszy smile

5

Teo proponujesz Krysi91 ŚRODEK WCZESNOPORONNY jak koło ratunkowe na "usunięcie " PROBLEMU po wpadce ???????A co z sumieniem????????

6

strzała napisał/a:

Teo proponujesz Krysi91 ŚRODEK WCZESNOPORONNY jak koło ratunkowe na "usunięcie " PROBLEMU po wpadce ???????A co z sumieniem????????

Nie. Proponuję Krysi środek wczesnoporonny na wypadek pęknięcia prezerwatywy, aby zapobiec niechcianej ciąży W PRZYPADKU PĘKNIĘCIA PREZERWATYWY. I z sumieniem nie ma to nic wspólnego tylko ze świadomym planowaniem rodziny. I nie, nie jest to aborcja, bo jak weźmie ten środek po 2 godzinach od stosunku, ponieważ będzie miała odpowiednią receptę to nawet nie będzie co usuwać. I w ogóle strzała nie wiem o co Ci chodzi...

7

strzala to Krysi sumienie i jej wolny wybor. Ty za nia nie umrzesz wiec nie mow jak ma zyc big_smile
Krysia a moze jednak warto sprobowac tabletek? Nie rozumiem czym tu sie trujesz skoro tabletki zawieraja naturalne hormony wytwarzane przez twoje cialo.

8

Co najwyżej identyczne skoro jest tyle skutków ubocznych...

Wycinek z pewnej strony:

"
Jeśli wśród starszych, bardziej doświadczonych par wskaźnik Pearla kształtuje się w granicach dwóch na sto kobiet w ciągu roku, w grupach młodszych wynosi on w granicach piętnaście na sto kobiet w ciągu roku.

Można wiec określić średnio wskaźnik Pearla 10 kobiet na 100 wśród tych, które nie ukończyły 25 lat. Oznacza to, że jeśli 100 kobiet przez rok stosuje prezerwatywy, dziesięć z nich zajdzie w tym okresie w ciążę.

Jest wiele powodów zawodności prezerwatyw. Głównie, dlatego że w przypadku ich stosowania jest zbyt wiele możliwości popełnienia błędu.
Główne z nich to:

* zbyt późne założenie prezerwatywy (kiedy już doszło do bezpośredniego kontaktu),
    * w pośpiechu może zostać uszkodzona paznokciem, a przedziurawienie nie zawsze jest zauważalne,
    * zbyt szybkie rozpoczęcie stosunku, kiedy kobieta nie jest jeszcze dostatecznie przygotowana i tarcie może spowodować pęknięcie gumy,
    * krem, mający pomóc partnerowi, jest niewłaściwie dobrany i niszczy prezerwatywę,
    * mężczyzna może zapomnieć ścisnąć końcówkę prezerwatywy w trakcie zakładania, nasienie mogło więc wyciec przy podstawie na zewnątrz,
    * niekiedy dochodzi do ześlizgnięcia się prezerwatywy w trakcie stosunku lub bezpośrednio po jego zakończeniu,
    * już po zdjęciu prezerwatywy na członku może pozostać nieco spermy i dochodzi do ponownego zbliżenia, przed założeniem kolejnej

Często zaleca się stosowanie równocześnie z prezerwatywą środka plemnikobójczego, choć nigdy nie udowodniono, że wtedy wzrasta skuteczność antykoncepcyjna.Przeprowadzenie takich badań nie należy z reszta do najłatwiejszych. Teoretycznie można jednak założyć, że zastosowanie środka plemnikobójczego spełnia rolę dodatkowego zabezpieczenia, jeśli prezerwatywa pęknie lub się zsunie. Wyprodukowano również prezerwatywy nasączone środkiem plemnikobójczym, którego można użyć także oddzielnie, w formie krążka lub kremu wprowadzonego do pochwy.

Groźne jest stosowanie środków zwilżających na bazie oleju, ponieważ mogą one zniszczyć prezerwatywę w ciągu 15 min. Należy się upewnić przy stosowaniu preparatów wspomagających stosunek są produkowane na bazie oleju czy wody.

Substancje, które nie należy stosować z prezerwatywą lub błonami dopochwowymi:

* oliwka dla dzieci,
    * wazelina,
    * żel naftowy,
    * Gyno-Daktarin w kremie i krążkach,
    * Gyno-Pevaryl w kremie i krążkach,
    * Nystan w kremie,
    * Monistat w kremie,
    * Ecostatin w kremie i krążkach,
    * Sultrin w kremie,
    * masło, margaryna, każdy rodzaj oleju,
    * emulsje do ciała,
    * emulsje do opalania,
    * krem do twarzy,
    * kremy estrogenowi stosowane w hormonalnej terapii zastępczej (Premarin, Orthodienoestrol),
    * Cyclogest (czasami stosowany w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego)

Za bezpieczne uznaje się następujące substancję:

* żele zwilżające, np. żel KY lub Senselle,
    * kremy i krążki plemnikobójcze,
    * żel Aci,
    * Betadine,
    * Canesten w kremie i krążkach,
    * krem Pevaryl,
    * gliceryna

Prezerwatywy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, bez dostępu światła słonecznego. Ciepło, wilgoć i ostre światło niszczą gumę. Należy sprawdzić datę przydatności: w umiarkowanym klimacie prezerwatywy można przechowywać przez około 5 lat, ale w tropikach tylko 3 lata. Należy stosować prezerwatywy opatrzone certyfikatem. W Polsce wydawaniem certyfikatów zajmuje się Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.
"

10

Ja uwazamze duzo zalezy od zaufania twojego do partnera. Na poczatku zwiazku tez uzywalam z partnerem tego typu zabezpieczenia. Natomiast z biegiem czasu zrozumialam i chyba doroslam decyzja byla podjeta wspolnie.ze skoouro jestesmy na tyle dorosli azeby uprawiac seks to musimy byc tez naa ryle dorosli zeby poniesc konsekfencje. Od kilku lat uprawiamy seks bez zadnego zabezpieczenia. Jest cudownie ale duza role odegralo tu zaufanie

11

Krysia91 napisał/a:

Witajcie

Ja z moim chłopakiem nie jesteśmy doświadczeni w sprawach łóżkowych. Mieliśmy kilka "razy", niezbyt wiele doświadczeń i możliwości... Obawiamy się bardzo wpadki.Sytuacja wyglądała tak - podczas stosunku stosowaliśmy prezerwatywy i do tego mój chłopak przed wytryskiem wyciąga go...  Chcielibyśmy częściej się kochać ale z drugiej strony wiadomo. Czy uważacie że seks - prezerwatywa i "finisz" poza pochwą może być niebezpieczny dla nas? Jeśli prezerwatywa nie peknie to jakie szanse na ciąże są? Dla własnego spokoju chciałabym się po prostu dowiedziec

Prosze o wyrozumiałość
Dziękuje za odpowiedzi

Nawet jeśli gumka pęknie, jest takie coś jak pigułka "po" o nazwie Escapelle! Idź do lekarza, da ci na nią receptę i bedzie po stresie.

12

Powiem tak: ja z partnerem używamy gumki od lat jako jedynej metody anty i bez "wyciągania" w jakimkolwiek momencie. Nie zdarzyło nam się żeby pękła (chociaż to akurat nie problem, jeśli ma sie Escapelle w szufladzie) czy okazała się nieskuteczna z jakichś innych powodów. Warto jest używać prezerwatyw pokrytych środkiem plemnikobójczym (np.Unimil Ultra Safe, Rosetex Warrior,  żółte New Caress) bo zniweluje ewentualny skutek uszkodzeń mechanicznych lub produkcyjnych, chociaż te ponoć zdarzają się niezwykle rzadko.
No i.... do seksu warto dorosnąć psychicznie...

13

w moim przypadku - tylko stosunek przerywany od kilku lat -nigdy nie było wpadki

14

Stosunek przerywany nie jest ani metodą anty, ani nie jest zdrowy dla mężczyzny.

15

tzw. tabletka "po" nie jest środkiem wczesnoporonnym. taka tabletka nie dopuszcza do zapłodnienia lub zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. nazywanie jej wczesnoporonną nie tylko wprowadza w błąd, ale bez sensu stresuje, jakby to było coś wspólnego z aborcją.

16

Witajcie ja stosuje kalendarzyk i prezerwatywy. To znaczy kiedy mam dni płodne uzywamy prezerwatyw, a w pozostałe nie stosujemy zabezpieczenia. To tylko dla kobiet w stałym zwiazku i mających regularne cykle inaczej zawodzi. Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcji przekonałam sie na własnej skórze, dwa razy zaszłam tak w ciąże. Nie były to typowe wpadki bo oboje zawsze chcieliśmy mieć dzieci. W każdym razie też kilka lat nie zachodziłam w ciąże. Polecam tabletki bo nigdy nie wiadomo zwłaszca, że to początki warto być pewnym.

17

W trakcie stosunku z partnerem pękła prezerwatywa i to był najgorszy dzień w moim życiu, W internecie doczytałam sie że są takie tabletki 72 czy 48 godzin po. Byłam u lekarza i przepisał mi taką i nie zaszłam w ciąże. po tym zdarzeniu zdecydowałam sie na tabletki antykoncepcyjne, nie chce Cie namawiać do ich stosowania ale w moim przypadku jest to bardzo dobry sposób antykoncepcji, i oczywiście dużo przyjemności z seksu bo poprostu sie nie stresujesz każdym współżyciem z partnerem, no i dla faceta to też przyjemne jak dochodzi w Tobie bez stresu. Tabletki mają dużą stuteczność przy rególarnym stosowaniu  Napisała że to był mój najgorszy dzień w życiu bo przez taką wpadke całe życie bym sobie spieprzyła bo juz nie jestem z tamtym facetem mam nowego:)

18

krysia prezerwatywa i finisz na zewnątrz -nie boj sie nie zajdziesz w ciaże.Może zdecyduj się na tabletki jeżeli tak bardzo boisz się ciąży?może tabletki i prezerwatywa.Może nie jesteś jeszcze gotowa na sex?

19

Dziękuje za pomoc!
I za wyrozumiałość...

Pozdrawiam:)

20

Ja bym mimo wszystko proponowała odpowiednie nastawienie psychiczne:)
Nie wyobrażam sobie, ze sex zakłóca mi/ nam obawa przed tym, że zabezpieczenie może okazać się nieskuteczne....
ale rozumiem Cię, bo w wieku 17-18 lat miałam wrecz paniczny lęk. Wynikał on z braku doświadczenia i wiedzy. Może warto odwiedzić psychologa? Czasem to jakas jedna, niesympatyczna blokada:)

21

A ja uważam, że do seksu trzeba dojrzeć. Sama zaczęłam współżyć gdy wiedziałam, że ewentualna wpadka to nie będzie problem. Wg mnie gdy ktoś współżyje to musi mieć świadomość ewentualnej ciąży. Sama biorę tabletki antykoncepcyjne, jednak jakiś czas musiałam stosować prezerwatywy i uważam, że chronią one dostatecznie.

W Polsce środki poronne są NIELEGALNE, escapelle czyli słynna tabletka 72h po NIE jest środkiem poronnym.

22

Przez 4 lata stosowałam tylko prezerwatywy i ani razu nawet nie miała "cienia" ciąży. Nigdy nie pękła, nigdy nie była uszkodzona, dlatego dobra prezerwatywa dobrze założona jest świetną ochroną. Tylko trzeba pamiętać, że nie bawimy się najpierw a potem zakładamy tylko najpierw zakładamy, a potem możemy sobie wkładać do woli smile

Tabletki nie mają naturalnego hormonu tylko sztuczny hormon zbliżony do naturalnego. Dzisiejsze tabletki nowej generacji mają ten hormon zrównoważony i nie jest to już tak obciążająca dawka jak kiedyś. Niemniej jednak długotrwałe używanie tabletek nie jest dobrym pomysłem. Noale tak rok, dwa można pobrać jak się ma paniczne lęki przed zajściem w ciąże. Albo poczekać, aż się będzie gotowym psychicznie na takie zabawy. Poza tym spada libido i już się seksu nie chce tongue

23

Nie każdej spada libido wink

24

Pigułki najlepszą ochroną!! zerowe libido = zero sexu  = 0 ciąży  big_smile:D

25

No z tym "przygotowaniem do ciąży ewentualnej" bym trochę jednak dyskutowała; ja jestem w związku małżeńskim, a prócz tego, ze mam do dzieci stosunem ambiwalentny to najzwyczajniej nas ABSOLUTNIE nie stać. Ale ja ufam swojej metodzie, poznałam ją bdb, lata praktyki, + świadomy partner Z WYOBRAŹNIĄ i jest OK:)

26

Krysia91 napisał/a:

Witajcie

Prosze o wyrozumiałość
Dziękuje za odpowiedzi

Dla mnie nie ma czegoś takiego jak wpadka ,. Jeśli się obawiasz to idz do lekarza może dobierze Ci odpowiednie tabletki anty

27

Catwoman napisał/a:

Pigułki najlepszą ochroną!! zerowe libido = zero sexu  = 0 ciąży  big_smile:D

Taaak! Czyli bezpieczeństwo 100000 % big_smile

28

My stosujemy prezerwatywy od 2 lat, nakłądamy je ostrożnie(zawsze robi to mój chłopak bo on nie ma paznokci), sprawdzamy w trakcie czy gumka się nie zsuwa, po czy nie ma dziury i nie ma problemu:) oczywiście to wszystko jest wkurzające mało podniecające ale cuż, jeżeli jest sie baaaaaaaaaardzo ostrożnym ryzyka nie ma

29

Jeżeli Twój partner gdy dochodzi wyjmuje go to jak mozesz zajść w Ciąże.?albo pytanie czy zajde w ciąże gdy prezerwatywa nie pękła to chyba normalne prawda.?dziwne pytania.Ja osobiści używam z partnerem prezerwatyw do zabezpieczenia,niestety tabletek boje sie uzywac bo słyszałam ze co dla niektórych powoduja skutki uboczne i jest problem z zajsciem w ciąże,bynajmniej moja znajoma tak miała i ginekolog jej odradził.Ale zastanawiam sie nad plastrami.

30

Fascynacja napisał/a:

Ale zastanawiam sie nad plastrami.

Podobno plastry są jeszcze gorsze niż gumka. Słyszałam, że się odklejają, że jeżeli nam gorąco to produkują więcej hormonu czy co one tam produkują, a poza tym jak to wygląda ;/ taki plaster a dookoła bród bo to się miesiąc nosi... Spirale sobie włóż.

31

Teo, nie ublizając, ale widac,ze kompletnie nie masz pojęcia o antykoncepcji hormonalnej.
Plastry sa lepsze od tabletek pod tym względem, że omijają cały układ trawienny, zołądek, wątrobę, trzustkę itd.
Poza tym można je naklejac w rózne miejsca niewidoczne dla innych.

A spirala jest dla kobiet, które rodziły(!!!!!!), więc nie mów głupot dziewczynie, która prawdopodobnie nie ma dzieci.

32

Będąc w związku przez dwa lata stosowałam właśnie z partnerem prezerwatywy i kończył po za mną, i w ciąży nie jestem tongue
Zawsze on zakładał prezerwatywy gdy zyskał całkowitą wprawę to wcale nie pękały, z początku zdarzyło się parę razy ale nie groźnych, ale jak to mówią praktyka czyn mistrza. Więc myślę że takie połączenie daje dużą pewność nie zajścia w ciąże.

Zresztą już po jakimś czasie zdarzało się że kończył w gumce ale we mnie i nic się nie stało, po prostu trzeba dobrze założyć prezerwatywę, i dbać o nawilżenie, bo gdy jest sucho gumki łatwiej pękają.

pozdrawiam

33

Juliette napisał/a:

Teo, nie ublizając, ale widac,ze kompletnie nie masz pojęcia o antykoncepcji hormonalnej.
Plastry sa lepsze od tabletek pod tym względem, że omijają cały układ trawienny, zołądek, wątrobę, trzustkę itd.

A spirala jest dla kobiet, które rodziły(!!!!!!), więc nie mów głupot dziewczynie, która prawdopodobnie nie ma dzieci.

Juliette, kwuli sprostowania: kobiety "nieródki" też mogą mieć założoną spiralę- na życzenie. Raczej lekarze odradzają, ale jak sie uprze- może.

Plastry mają IDENTYCZNE przeciwwskazania do stosowania jak zwykła pigułka, a po raz kolejny czytam i polecam art., że są one bardziej niż pigułka niebezpieczne: http://wyborcza.pl/1,81388,3042978.html

34

jako wieloletnia użytkowniczka i zwolenniczka gumek  i wieloletnia zażywaczka pigułek popieram zdanie tutaj kogoś, że gumki sa bardzo, bardzo skuteczną metodą, tylko potrzeba wprawy i WYO0BRAŹNI, czego niektórym czasem brakuje.

35

Juliette napisał/a:

Tak nie mam jeszcze dzieci i też słyszałam ze spirala jest dla kobiet które już rodziły i o tym właśnie na obecną chwile wogóle nie myślałam.

36

No właśnie....chyba ktos tu powinien nadrobic luki w antykoncepcji....
Gumki dobrze zalozone sa okej, ja nie lubię, używałam może z 3 razy w życiu.
Póki co wole tabletki.

37 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-09-11 18:08:39)

Obiektywnie rzecz biorąc, to i pigułki mają wady (skutki uboczne np) i plastry także.
Jednej kobiecie pasuje, innej nie, dobór antykoncepcji jest indywidualny.
Co do tematu, ja nie wyobrażam sobie na dziś dzień stosować antykoncepcji hormonalnej, jestem młoda i wolę sobie tego oszczędzić, używamy już od 2 lat bitych gumek i nie narzekamy smile.
A spirale nie są właśnie dla kobiet, które nie rodziły.

38 Ostatnio edytowany przez kaisa_malene (2011-09-11 19:01:52)

Po pierwsze: tabletki najmniej szkodzą właśnie jak jest się młodym. Więc ja stosuję je teraz, póki jestem młoda. Potem się przerzucę na prezerwatywy, za kilka lat. Odnośnie plastrów: ja jestem sceptyczna. Są bardzo widoczne, równie dobrze można sobie napisać na czole "Uprawiam seks". I nie wyglądają zbyt ładnie i się odklejają. Oczywiście dla dziewczyn, które maja problem np. z pamiętaniem o codziennej pigułce, to dobre rozwiązanie, ale że ja z tym problemów nie mam, to wolę tabletki. Prezerwatyw póki co nie chcę ruszać, bo są mniej skuteczne, a ja teraz nie mogłabym sobie pozwolić na wpadkę. Zaczęłam właśnie nowe studia, jestem za granicą. Stanowczo kiepski okres na dziecko.

Jeszcze odnośnie spirali: lekarze zalecają kobietom, które rodziły, ale kobiety, które nie mają dzieci też mogą poprosić o jej założenie. Jest to nie do końca wskazane, ale można.

39 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-09-11 20:13:49)

Wiem, ale ja nie wiem czy kiedykolwiek będę brać pigułki, po prostu nie jestem przekonana smile.

Co do plastrów, to nie zgadzam się, że jest to jakieś takie chwalenie się, że się uprawia seks. Równie dobrze można nakleić plasterek w mniej widocznym miejscu. I niektóre kobiety naprawdę nie narzekają. A jak jest naklejony nawet w widocznym miejscu, to chyba nikomu nic do tego, równie dobrze mógłby być to plaster antynikotynowy, jeżeli komuś odpowiadają plastry, to nam nic do tego.
Co jeszcze do kobiet biorących antykoncepcję hormonalną, to pamiętajcie jeszcze, że nie warto i brać tabsów i palić, bo to zwiększa ryzyko chorób.

40 Ostatnio edytowany przez Teo (2011-09-11 21:09:26)

Juliette napisał/a:

No właśnie....chyba ktos tu powinien nadrobic luki w antykoncepcji....

Juliette, drogie dziecko tej antykoncepcji naprawdę nie jest dużo i nie trudno nauczyć się jakie są rodzaje, ale widzę, że ciężko nauczyć się coś więcej. Spirale można założyć każdemu płci żeńskiej nie ważne czy rodziła czy nie. Fakt, że zaleca się tym co rodziły (nie wiem czemu), ale tym co nie rodziły też się zakłada, osobiście znam dziewczynkę, która nie rodziła, spirale ma i sobie chwali. I nie wyjeżdżaj mi tu proszę ze swoją jakże "wielką" wiedzą o antykoncepcji i "doświadczeniu" w tej dziedzinie. Sam fakt, że bierzesz pigułki i nic Ci nie jest nie czyni Cię jeszcze ekspertem od wszystkiego.

kaisa_malene napisał/a:

Po pierwsze: tabletki najmniej szkodzą właśnie jak jest się młodym.

A skąd, jeśli można wiedzieć taką rewelację wyciągnęłaś?

41

Co do plasterków, takie moje spostrzeżenie. Niektóre dziewczyny naklejają je sobie na ramieniu, więc latem jest ów plasterek dobrze widoczny. To może są takie z napisem "full time protection"? wink

42

truskaweczka19 napisał/a:

Co do plastrów, to nie zgadzam się, że jest to jakieś takie chwalenie się, że się uprawia seks.

Nie to miałam na myśli smile Po prostu każdy widzi, że masz ten plaster, a więc, że uprawiasz seks. Jedna dziewczyna u mnie w szkole miała i wszyscy to komentowali. Nauczyciele też krzywo patrzyli. Oczywiście można przykleić w innym miejscu, wtedy nie ma się tego problemu.

Teo napisał/a:
kasia_malene napisał/a:

Po pierwsze: tabletki najmniej szkodzą właśnie jak jest się młodym.

A skąd, jeśli można wiedzieć taką rewelację wyciągnęłaś?

Moja mama tak twierdzi, a pracuje w firmie farmaceutycznej, więc obstawiam, że coś na ten temat wie. Poza tym kiedyś czytałam artykuł na ten temat. Że mniej szkodliwe jest branie tabletek przez kilka lat w młodości niż np. przez rok jak się ma już 30tkę, czy 40tkę. Oczywiście nie pamiętam gdzie, bo to jakiś czas temu było. Zresztą z jakiegoś powodu nie słyszałam o żadnej dojrzalszej kobiecie stosującej tabletki.

43

kaisa_malene napisał/a:

Moja mama tak twierdzi, a pracuje w firmie farmaceutycznej, więc obstawiam, że coś na ten temat wie. Poza tym kiedyś czytałam artykuł na ten temat. Że mniej szkodliwe jest branie tabletek przez kilka lat w młodości niż np. przez rok jak się ma już 30tkę, czy 40tkę. Oczywiście nie pamiętam gdzie, bo to jakiś czas temu było. Zresztą z jakiegoś powodu nie słyszałam o żadnej dojrzalszej kobiecie stosującej tabletki.

Może coś w tym jest, nie mówię nie smile W sumie na młodym to wszystko lepiej się goi i regeneruje, a ze "starymi" to już tak gorzej tongue

A jeśli można wiedzieć, Twoja mama pracuje w firmie farmaceutycznej jako farmaceutka/lekarz? Czy po prostu pracuje w firmie farmaceutycznej?

44

Z takimi rzeczami niby nigdy nie wiadomo, za kilka lat mogą dojść do zupełnie innych wniosków wink A mama monitoruje prace nad nowymi lekami, które są w fazie testów i albo wchodzą na rynek albo nie, w zależności od wyników badań, raportów etc.

45

Teo napisał/a:

to produkują więcej hormonu czy co one tam produkują, a poza tym jak to wygląda[... ]Spirale sobie włóż.

Czy co tam produkują? To kto ma tą wiedzę niekompletną przepraszam???? Hm????
Poza tym plaster się przykleja na tydzień pani mądralińska, a nie na miesiąc. Jakoś wiele kobiet używa, kapie się, pływa i się nie odkleja. CHyba, że Ty masz inne doświadczenia.

Poza tym nie życzę sobie, abys nazywała mnie dzieckiem, bo sama masz mleko pod nosem, co najwyżej jestes niewiele starsza ode mnie.
Pozdrawiam.

46

Krysia91 napisał/a:

Witajcie

Prosze o wyrozumiałość
Dziękuje za odpowiedzi

W sytuacji kiedy jesteście zabezpieczeni prezerwatywą, a dodatkowo odbywacie stosunek przerywany ryzyko ciąży jest równe 0. Oczywiście jeśli prezerwatywa pęknie szanse na poczęcie jak najbardziej są, gdyż w preejakulacie również znajdują się plemniki zdolne do zapłodnienia.
Jeśli jednak prezerwatywa NIE pęknie o ciąży nie może być mowy.

47 Ostatnio edytowany przez Teo (2011-09-13 20:16:05)

Juliette napisał/a:
Teo napisał/a:

to produkują więcej hormonu czy co one tam produkują, a poza tym jak to wygląda[... ]Spirale sobie włóż.

Czy co tam produkują? To kto ma tą wiedzę niekompletną przepraszam???? Hm????
Poza tym plaster się przykleja na tydzień pani mądralińska, a nie na miesiąc. Jakoś wiele kobiet używa, kapie się, pływa i się nie odkleja. CHyba, że Ty masz inne doświadczenia.

Poza tym nie życzę sobie, abys nazywała mnie dzieckiem, bo sama masz mleko pod nosem, co najwyżej jestes niewiele starsza ode mnie.
Pozdrawiam.

Dobrze to teraz o działaniu zdrowotnym plastrów:

"Najnowsze badania wykazały jednak, że kobiety stosujące plastry antykoncepcyjne Evra (jedyne dostępne na rynku polskim) przyjmują przez skórę więcej hormonów niż kobiety zażywające pigułki, a to może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Badania nad plastrami zostały przeprowadzone przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, która w listopadzie ubiegłego roku ogłosiła, że podczas stosowania plastrów do organizmu kobiety dostaje się o 60 proc. więcej estrogenów.

Domniemywa się także o pierwszych śmiertelnych przypadkach wśród młodych kobiet, które stosowały plastry EVRA. Póki co, producent zobowiązał się do umieszczenia informacji na opakowanie, że preparat zawiera więcej estrogenów niż pigułka. Czy to szkodliwe? Na odpowiedź na to pytanie musimy jeszcze poczekać..."

"Wiele kobiet stosujących plastry narzeka na to, iż mimo obietnic producenta, zdarza im się odkleić podczas intensywnego pływania, a nawet w czasie kąpieli. Dlatego z plastrem należy postępować delikatnie i nie zapominać o nim w czasie brania prysznica czy pływania. Plastry, co wygląda nieestetycznie, często się brudzą i tym także denerwują kobiety, które je stosują."

Dzieckiem jesteś, bo się oburzasz o byle co, a sama zaczynasz. Mleka pod nosem nie mam, choć je uwielbiam, ale zawsze jem i piję kulturalnie smile Co do wieku, powiem tak, jeszcze kilka lat temu w ogóle nie chciałabym z tobą rozmawiać (taki wiek buntowniczy i odcięcie się od dzieci), a teraz? Jeżeli podałaś w opisie swój prawdziwy wiek to i tak jesteś dla mnie gówniarą smile Jeżeli natomiast jesteś o 10 lat starsza od tego co podałaś to... i tak nie widać big_smile
Całuję! smile

48

Teo, dobrze, że zacytowałaś ten fragment o plastrach.... nie ma sensu rękami i nogami ich bronić bo znam kilka kobiet używających plastrów i tez narzekają, że sie brudzą, odklejają- dokładnie to, co zacytowałaś, poza tym znam 2 przypadki młodych dziewczyn (22 i 21) które z dnia na dzień wylądowały w szpitalu z zakrzepicą (używały plastrów) i oswiadzcenie lekarza: żadnych hormonów do konca zycia.

49

Ja niczego nikomu nie bronię, ale do własnego zdrowia i organizmu trzeba podejść z głowa, bo życie mamy tylko jedno. Pigułki i plastry są najwygodniejsze i najlepiej chronią przed ciążą, ok, ale to nie znaczy, że są najzdrowsze. Morfina też świetnie i szybko likwiduje ból, ale to nie znaczy, że będę ją brać jak mnie boli głowa, czy ząb! Uważam, że do wszystkiego trzeba podejść z dystansem i się nad tym zastanowić. To że teraz czujemy się świetnie nie znaczy, że w przyszłości nie odczujemy skutków ubocznych. Nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia właściciela lub odkłada się po kątach. Należy o tym pamiętać.

50 Ostatnio edytowany przez Juliette (2011-09-14 16:17:57)

Teo, jestes przykładem na to, że można miec swoje lata i .....w głowie ( odpowiednie wstawic w wykrpokowane miejsce).
Pozdrawiam, to mój ostatnio post skierowany do Ciebie.

Każda kobieta biorąca hormony wie na co się porywa, co jest równoznaczne z tym, że wie jakie zagrożenia i skutki uboczne to za sobą pociąga. Jednak dla niektórych młodych dziewcząt taka właśnie antykoncepcja jest najlepsza z uwagi na wysoką skutecznośc.

51

Juliette napisał/a:

Każda kobieta biorąca hormony wie na co się porywa, co jest równoznaczne z tym, że wie jakie zagrożenia i skutki uboczne to za sobą pociąga.Jednak dla niektórych młodych dziewcząt taka właśnie antykoncepcja jest najlepsza z uwagi na wysoką skutecznośc.

Yyyy... Ty tak na serio w to wierzysz?? oO Ile ja dziewuch znam, które biorą garściami w ogóle się nad tym nie zastanawiają! Ile kobiet ma źle dobrane pigułki to już głowa mała wystarczy wejść na byle jakie forum. Ile dziewczyn boi się iść do ginekologa na same badania, albo jak coś jest nie tak!
Jest tyle nieświadomych dziewczyn, które współżyją, że strach sie bać.

A co do młodych dzięwcząt, które chcą mieć super pewność, ze nie zajdą w ciąże to nawet pigułka aspiryny jest dobra. Wystarczy włożyć ją sobie między kolana i nie puszczać.
Myśleć, przede wszystkim trzeba myśleć o tym co sie robi i jak się robi i zastanowić się czy jest sie gotowym ponieść konsekwencję gdyby takie się pojawiły.

52

strzała napisał/a:

Ale jakim sumieniem? 72 po to jest dziecko? Bo myślałam, że to komórka jak każda inna, a poza tym tabletki antykoncepcyjne działają tak samo albo nie dopuszczają do zapłodnienia albo ZAPOBIEGAJĄ ZAGNIEŻDŻENIU się komórki, czyli to samo co tabletki 72h po.

53

No znów popieram tu wypowiedź Teo. Wszystko, ale z głową. I zgadza się: ogggromne gro kobiet biorących pigułki tak naprawdę nie wie, na co się porywa, nie robi żadnych badan ufając, że jak lekarz wypyta o żylaki w rodzinie, leki, które ewentualnie bierze, długość cyklu- to wystarczy.  Warto zrobic jednak badania na czynnik Leiden ; tylko on pokaże czy kobieta nie ma genetycznych skłonności do choroby zakrzepowo-zatorowej. I to jest krok w kierunku rozsądku, jeśli chodzi o decyzję o braniu hormonów.

54

moim zdaniem to najlepiej z lekarzem porozmawiać i badania zrobić.

55

Baska86102 napisał/a:

z mądrym lekarzem. wiekszość bagatelizuje sprawę.

56

Catwoman napisał/a:
Baska86102 napisał/a:

z mądrym lekarzem. wiekszość bagatelizuje sprawę.

Większość lekarzy niestety gówno wie i to boli najbardziej... Co z tego, że porozmawiasz z lekarzem jak ten ma nieoficjalną umowę z producentem jednych tabletek i będzie je wciskał i zachwalał, że takie cudowne...

57

Niestety Teo, tak jest! Moja ginekolog o tym również mówi, ona akurat nie przepisuje żadnych hormonów bez badań, ale nie podoba się jej, ze jej koledzy i koleżanki po fachu akurat podpisali umowę z producentem Yaz np.i której kobiecie tylko się da, zapisują te tabletki....

58

Ja nie stosuje innych zabezpieczen jak tylko prezerwatywy jak narazie wszystko jest ok;) Każdy robi jak uważa ja np. boje sie stosować tabletek i plastrów bez wzgledu na to jaki by mi to lekarz przepisał..a jak bym zaszła w ciąże nawet przez przypadek to bym nie płakała;):):)

59

Catwoman napisał/a:

Niestety Teo, tak jest! Moja ginekolog o tym również mówi, ona akurat nie przepisuje żadnych hormonów bez badań, ale nie podoba się jej, ze jej koledzy i koleżanki po fachu akurat podpisali umowę z producentem Yaz np.i której kobiecie tylko się da, zapisują te tabletki....

No niestety. U nas w mieście słyszałam, że podobnie, bez badań w sumie przepisują tabsy, najczęściej chyba Regulon z tego co wiem. Wielu lekarzy tak robi. A pacjentka powinna znać swoje prawa i powiedzieć wtedy, że nie godzi się na to, że jak już, to badania muszą być, a potem dobór.
W sumie jak kiedyś i ja byłam u gina, to też mi tabsy wciskała, ale ja powiedziałam, zgodnie z prawdą, że zabezpieczam się inaczej i jestem z tego faktu zadowolona.

60

Juliette napisał/a:

Ostatnio bylam u ginekologa i zaproponował mi własnie spirale a ja nie rodziłam... smile

61 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-02-22 20:18:51)

myślałam, że inna wpadka Cię spotkała, jakaś pokroju tych opisywanych w konkursie Link usunięty  gdzie można wygrać albumy smile

nie obawiaj się, trzeba mieć pecha, żeby w Twojej sytuacji zaliczyć wpadkę, w ciążę wcale nie jest tak łatwo zajść, a spiralę odradzam.

Nie spamuj! Byłaś już w tej sprawie upominana, zapoznaj się wreszcie z regulaminem forum!

Posty [ 62 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024