"Ekonomia Gastronomia" - czyli oszczędność w kuchni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » "Ekonomia Gastronomia" - czyli oszczędność w kuchni

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez Olinka (2011-09-06 00:53:32)

Temat: "Ekonomia Gastronomia" - czyli oszczędność w kuchni

Witam! Jestem nowa na forum i przejrzałam już wiele postów, ale znalazłam tylko jeden wątek o ekonomii w kuchni, a konkretnie o wykorzystywaniu resztek. Ja natchnęłam się nowym programem na TVN Style "Ekonomia Gastronomia", w którym głównym wątkiem jest planowanie posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem, dzięki czemu można zreperować trochę domowy budżet.

Wydaje mi się, że to dobry pomysł. Co myślicie o tym, aby (decydując się na stosowanie tej metody) umieszczać w tym wątku menu na cały tydzień wliczając w to śniadanie, ewentualny lunch na wynos, lub w domu, oraz obiad i kolację? W ten sposób raz można zaplanować coś samemu, a innym razem wykorzystać pomysły innych forumowiczek.

Pozdrawiam!

Pomysł na 7 śniadań i 7 kolacji:

- Ś: omlet zapiekany z serem i szynką i zawinięty z kilkoma kawałkami świeżego pomidora (polecam na dzień świąteczny); K: dwie połówki bułki z serem, szynką i pomidorem
- Ś: twarożek ze śmietaną i z rzodkiewką; K: to samo (jeżeli ktoś lubi twarożek na kolację, jeżeli nie - naleśniki z serem)
- Ś: połowa mozzarelli z połową pomidora podawane z oliwą z oliwek i octem balsamicznym; K: różne rodzaje sałat z sosem winegret
- Ś: druga połowa mozzarelli i pomidora; K: tosty zapiekane z serem i szynką
- Ś: dwie kanapki z serem, szynką i surowym ogórkiem; K: różne rodzaje sałat z sosem winegret
- Ś: dwie kanapki z pastą serową; K: to samo
- Ś: kanapka z tym, co zostało nie wykorzystane; K: w sobotę chodzę na zakupy, więc to, na co mam ochotę smile

W ten sposób śniadania i kolacje zostały stworzone ze sporej kostki sera, 5 plasterków szynki, kostki twarogu, kwaśnej śmietany, 3 rzodkiewek, 4 jajek, mozzarelli, pomidora i mixu sałat (produktów tj. mąka itp. nie wymieniam, bo to zazwyczaj w domu jest).

Nie pisz, proszę, posta pod postem, a jeżeli chcesz coś dopisać użyj opcji "edytuj", o czym mówi pkt 11 naszego Regulaminu. Dziękuję za dostosowanie się do prośby i pozdrawiam, Olinka

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Ekonomia Gastronomia" - czyli oszczędność w kuchni

Pomysł dobry i rozsądny:-)
Ja robię jedne duże zakupy w tygodniu i produkty jakie kupuję są takie,że mam z góry zaplanowane co z nich zrobię. Wiem też dokładnie ile ja i narzeczony zjemy dlatego nigdy nie przesadzam z ilością.

Dobry pomysł, później napiszę swój rozkład:-)

3

FollowMe napisał/a:

Pomysł dobry i rozsądny:-)
Ja robię jedne duże zakupy w tygodniu i produkty jakie kupuję są takie,że mam z góry zaplanowane co z nich zrobię. Wiem też dokładnie ile ja i narzeczony zjemy dlatego nigdy nie przesadzam z ilością.

Dobry pomysł, później napiszę swój rozkład:-)

To wiem teraz, że są też inni, którzy tak planują. Robię dokładnie tak samo. Wiedząc, co jest potrzebne, unikamy kupowania nieprzydatnych w najbliższym czasie produktów. Wyjątkiem są promocyjne ceny (nie spowodowane konczącą się datą przydatności), wtedy te produkty wpływają na moją listę. Mam zaplanowane obiady na tydzień, a zdarza się, że na dwa tygodnie - wtedy potrzebne produkty dokupuję w odpowiednim czasie. Oprócz obiadów, planuję śniadania i kolacje na weekend, bo różnią się od tych standardowych. No i jakieś słodkości na wolny dzień.

4 Ostatnio edytowany przez Nevanda (2011-09-05 18:03:34)

FollowMe - super, jestem ciekawa Waszego tygodniowego menu smile

A jak z mrożeniem? Przy gotowaniu zupy czy zapiekanki robicie większą porcję i mrozicie w jakiś mniejszych pojemnikach? Podobno dużo osób tak robi i w ten sposób dubluje w ten sposób menu na przyszły tydzień.

Bardzo ekonomiczny sposób to też kupowanie całego kurczaka, a nie osobno skrzydełek, czy nóżek (bo w częściach wychodzi drożej) i pojedyncze mrożenie wink

5

Nasze tygodniowe zakupy (ja i narzeczony)

-sałata lodowa 1szt.
-mieszanka sałat 1op.
-pomidory, ogórki ok. 2 kg.
-papryka czerwona 2szt.
-1kg.cebuli
-2 średnie cukinie lub jedna duża
-ser biały w kostce
-jajka
-jogurt naturalny
- pierś z kurczaka 1szt. podwójna
-jabłka,brzoskwinie-inne owoce ok. 2-3kg.
- płatki góralskie, musli
-chleb i pieczywo chrupkie
-marchew, por, pietruszka
-kiełbaska śląska 4szt.
-szynka,ser
-ser kozi
-przecier pomidorowy
-ser feta
-kukurydza
-majonez,ketchup
-tuńczyk w puszce

Dzień 1. Śniadanie: pieczywo chrupkie, sałata, pomidor. Drugie śniadanie: płatki owsiane z 2ma sztukami owoców. Obiad: leczo (prawie cała cukinia,papryka,cebula,pomidor,kiełbaska 2 szt., przecier p.) Lekka kolacja: mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi z ogródka, szczypiorem i odrobiną koziego sera z dodatkiem sosu do sałat.
Dzień 2. Śniadanie: pieczywo chrupkie z pastą z jajek z dodatkiem majonezu i szczypioru. Drugie śniadanie: 2 plasterki szynki zawinięte w sałatę lodową z odrobiną ketchupu. Obiad:racuchy z jabłkami i cynamonem ale bez drożdży(żeby było bardziej zdrowo). Lekka kolacja:pieczone jabłka z odrobiną miodu.
Dzień 3. Śniadanie: Serek biały z jogurtem i szczypiorem do tego świeże pomidory i ogórek. Drugie śniadanie: surowe warzywa pokrojone w paseczki:marchew,papryka. Obiad: Reszta lecza z dnia 1szego. Lekka kolacja: sałatka z mieszanki sałat do tego kozi ser,szynka parmeńska, sos.
Dzień 4. Omlet z żółtym serem. Drugie śniadanie:surówka z marchewki z odrobiną cukru. Obiad: leniwe pierogi (ser biały,ziemniaki) z szynką i cebulką zasmażaną. Lekka kolacja:musli z owocami.
Dzień 5. Śniadanie: chleb maczany w jajku z odrobiną cukru waniliowego, smażony na złoto na patelni. Drugie śniadanie:kanapki z pastą z grillowanej papryki z odrobiną majonezu. Obiad: połowa piersi kurczaka pokrojona w długie paski podsmażana na teflonowej patelni bez tłuszczu na ostro. Kładziemy ją na mieszance sałat, posypujemy odrobiną kukurydzy, dodajemy pomidory, trochę szynki parmeńskiej, odrobinę fety. Polewamy oliwą z oliwek aromatyzowaną czosnkiem. Kolacja: dietetyczne tosty: chrupkie pieczywo, reszta kiełbaski, odrobina kukurydzy, pomidory, ser żółty, zioła i do piekarnika na chwilkę.
Dzień 6.Śniadanie: Kanapki z kolorowymi warzywami i szynką. Drugie śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem musi i owoców.Obiad: zupa pomidorowa z dodatkiem przecieru pomidorowego plus sok z pomidorów(taki z piwnicy:-)), pora, pietruszki z odrobiną ryżu. Lekka kolacja:sałatka z owoców z odrobiną miodu.
Dzień 7. Śniadanie:Jajecznica ze szczypiorkiem, do tego pomidor. Drugie śniadanie:tuńczyk z kukurydzą i odrobiną majonezu.Obiad:pierś z kurczaka duszona z cebulą,papryką, porem podana na sałacie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.Lekka kolacja:sałatka warzywna(ale bez ziemniaków) z odrobiną majonezu i dużą ilością szczypiorku.

:-)

6

FollowMe - super pomysły smile Widzę, że Twój narzeczony lubi zdrową kuchnię, bo mój to niestety kocha się w fast foodach...i mnie w nie wciągnął. Stąd staram się zmienić swoją dietę i bardzo podoba mi się Twoje menu a najbardziej sałata z kozim serem smile

Czekam na dalsze pomysły menu na cały tydzień drogie panie smile

7 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-09-14 11:56:32)

Tak Nevando, jeśli zostanie mi zupa, lub inny obiad, to zamrażam. Potem, gdy mamy wolny dzień, lub mąż wcześniej wraca, czyli nie jest bardzo zmęczony i bardzo głodny, lub chcemy zabrać na jakąś wyprawę jedzonko, to wyciągam i jemy taką zupkę lub danie smile

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » "Ekonomia Gastronomia" - czyli oszczędność w kuchni

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024