Wspólne mieszkanie - przed czy po ślubie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wspólne mieszkanie - przed czy po ślubie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Wspólne mieszkanie - przed czy po ślubie?

Witam 

Potrzebuje Waszej opini . Otóż sprawa wygląda następująco: na początku tego roku poznałam fantastycznego faceta, układa Nam się bardzo dobrze, wygląda to na poważniejszy związek. Moj facet ma swoje mieszkanie, bardzo często u niego nocuje i często razem w nim przebywamy.Jakis miesiac temu remontowal mieszkanie od podstaw. Ja mieszkanie wynajmuje , czesto jest mi przykro jak on mowi ze to sobie kupi , to kupi do jego nowego mieszkania......czasami mysle ze on nie traktuje mnie poważnie i że nigdy nie zaproponuje mi żebysby razem zamieszkali....a nie chce sie narzucać żeby on nie pomyślał że ja jestem materialistka czyhająca na jego mieszkanie .....nie wiem sama czy nie za dużo wymagam wkoncu nie znamy sie mega długi czas.....ale czuje sie z tym niekomfotowo. Ostatnio jak rozmawialimy on do mnie : " No jak bedziesz miała swoje mieszaknie to też bedziesz sobie kupowała....." hmm sama juz nie wiem. Dodam że koleś jest ostrożny bo nie raz sie sparzył jeśłi chodzi o kobiety ...poztym z żadną jesczce nie mieszkał....co myślicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wspólne mieszkanie - przed czy po ślubie?

Zacznę od tego iż tytuł wątku troszkę odbiega od tematu Twego postu, ale do rzeczy. Sama napisałaś że nie jesteście ze sobą zbyt długo i że jest ostrożny bo się sparzył. Cóż może nie proponuje Ci wspólnego mieszkania, bo raz jesteście ze sobą dość krótko. Po drugie może założył sobie iż zamieszka dopiero z kobietą z którą będzie chciał spędzić całe życie, a nie jest jeszcze pewny czy Ty nią jesteś lub po prostu wychodzi z założenia że mieszkanie razem ok ale dopiero po ślubie. Myślę że nie masz co naciskać w tej kwestii. Mężczyźni nie przepadają, gdy kobieta naciska zbytnio w pewnych kwestiach. Ale jeśli zależy Ci koniecznie na zbadaniu ''terenu'' spróbuj jakoś w żartach podpytać co by było gdybyście razem mieszkali czy coś w tym stylu.

3

No troszkę odbiega , dzieki za wpis ;] cos mi sie rozjasniło:p

4

Na pewno nie masz co naciskac, narzucac się. Jeśli będzie chciał byście razem zamieszkali, to na pewno to zaproponuję. Jak na razie chyba się na to nie zanosi, Tylko dziwi mnie trochę to, że nawet nie chce od Ciebie zadnej rady dotyczącej mieszkania, zakupu, bo jak sama napisalas zawsze mowi "kupie to, kupie tamto". Nigdy się Ciebie nie poradził? ja ze swoim facetem jestem od prawie roku, więc tego niedługo, a juz mieszkamy razem. Sam mi to zaproponował już w kwietniu, powiedział, ze wprowadze sie do niego i jego babci, braci, znajdę prace i bedziemy sobie razem pomieszkiwac. Oczywiscie na poczatku nie bylam pewna czy wypada, ale ostatecznie sie zgodzilam i tak pomieszkuje z nimi od lipca. Domek jest cały w remoncie, bo robią z bratem odrebne mieszkania i ZAWSZE rozmowy dotyczace kupna, mieszkania załatwia ze mna. Radzi się mnie w KAŻDEJ  kwestii i mowi "kupimy to, zrobimy tamto", nigdy nie powiedzial niczego tylko w swojej osobie, zawsze mowi "my", bo planujemy wspolną przyszlosc. Takze ja tez sie nie narzucalam, ale chlopak sam mi zaproponowal mieszkanie, wiec mysle, ze na Ciebie tez przyjdzie pora tylko moze on uwaza, ze do tego potrzebny jest czas. Nie chce pochopnie podejmowac decyzji, by się np poraz kolejny nie sparzyc.

5

Ile macie lat i jak długo jesteście ze sobą?

Facet może nie proponuje Ci mieszkania, ze względu na fakt, że sam chce się nim nacieszyć, że chce je urządzić po swoijemu i stworzyć sobie swoją własną pieczarę smile Ja przez większość mojego życia nie miałam swojego pokoju, zawsze go z kimś dzieliłam i jak w końcu udało mi się zdobyć własny pokój to przez myśl mi nie przyszło, żeby się z niego wynieść do mieszkania faceta. Też na początku wszystko sobie sama kupowałam, bez pytania o radę partnera. Miało być po mojemu i było. Byłam z tego powodu strasznie szczęśliwa i potrzebowałam czasu, żeby się tym szczęściem nacieszyć smile Dopiero rok później zdecydowałam się na zamieszkanie z partnerem, ale i tak swoją norkę opuszczałam z bólem serca. Daj mu czas smile

6

czyli znacie sie pol roku?
czy nie uwazasz,ze to za wczesniej aby mieszkac ze soba?
Niektorzy po tym czasie to nawet nie spia ze soba a Ty chcesz juz mieszkac. Litosci.
Daj ze chlopu spokoj, bo poczuje sie osaczony.
Uwierz, facet na poczatku nie chce od razu mega zapewnien o milosci, zony i trojki dzieci.

A w ogole czy Ty wiesz co to znaczy mieszkanie ze soba?
Rachunki na pol, obowiazki. To nie takie proste i sielnkowe jak Ci sie wydaje moja Droga.

7 Ostatnio edytowany przez gossip_girl (2011-08-20 20:59:59)

Po tytule wątku sądziłam, że to będzie jakaś dyskusja na temat ogólnych poglądów dotyczących odpowiedniego momentu zamieszkania ze sobą dwóch ludzi tongue.
Ale do rzeczy.
Napisałaś, że poznaliście się dopiero na początku tego roku. Wybacz, ale naprawdę niewiele się znacie. To że jesteś w gorszej sytuacji finansowej nie znaczy, że Twój facet musi grać rolę rycerza na białym koniu i przygarniać Cię do swojego mieszkania. Zwłaszcza, że związek jest bardzo świeży. Gdybyście byli ze sobą dłuższy okres czasu, to zrozumiałabym Twoje rozterki, ale na tę chwilę nie bardzo wiem dokąd Ci się tak spieszy wink?

8

Witaj.Myślę że to facet nie dla Ciebie.Szybko się zanudzisz.Twój facet musi mieć jaja.Ten o którym piszesz ich nie ma.Poważnie się zastanów czy on Ci odpowiada.Pozdrawiam.

9

mariuszs napisał/a:

Witaj.Myślę że to facet nie dla Ciebie.Szybko się zanudzisz.Twój facet musi mieć jaja.Ten o którym piszesz ich nie ma.Poważnie się zastanów czy on Ci odpowiada.Pozdrawiam.

Ale komentarz... nie ma co... W ogóle na jakiej podstawie to wywnioskowałeś?

Shirley83 Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Raz, że się krótko znacie, dwa, że to w końcu jego mieszkanie więc wszystko co kupuje to kupuje dla siebie. Jak widać chce nacieszyć się wolnością i swobodą, a nie jesteście parą o długim stażu i wielkich planach na przyszłość, żeby mieć do niego o to pretensję.

10

Ja: po 1 roku studiów, on też.
MIeszka z rodzicami w tej miejscowości, ja wynajmuję pokój na stancji. Jesteśmy ze sobą od lekko ponad roku. Szanujemy się bardzo i kochamy. Wiadomo były czasami chwile nieporozumień jak to w każdym związku. Mój Kamil miał stypendium socjalne za ten rok i trochę udało mu sie odłożyć, teraz oboje dostaniemy stypendium za naukę (mozliwe ze uda nam sie tez zapracowac na to w nadchodzacym roku), nie chwaląc sie osiagamy jedne z najwyzszych srednich na naszych kierunkach- oczywiscie mowie to dlatego zeby zaznaczyc, ze do wszystkiego doszlismy wielka praca i wysilkiem.

Ostatnio Kamil powiedzial, ze chce zebysmy odkladali te pieniadze i w maire mozliwosci poszlis od pracy na nast wakacje, by rowniez zaoszczedzic i miec na start po licencjacie, poniewaz chce zebysmy wynajmowali razem mieszkanko. Chce zebysmy budzili sie razem rano, chce miec wiecej czasu dla mnie i w ogole. Ja tez bardzo tego chce, podoba mi sie to ze nie ma czegos takiego, ze ktores z nas jest gorsze.

Chcialabym tez zaznaczyc ze znamy sie od wczesniejszego czasu niz ze soba jestesmy. Odnowilismy bardziej kontakt i zaczelo sie. Sadze ze jestesmy dla siebie stworzeni.

Jakie macie doswiadczenia, po ponad 3 latach zwiazku, wspolnego dogadywania sie jest to dobry etap by razem zamieszkac? W koncu to juz bedzie 22/ 23 lata. Czy Wam nie popsulo to relacji?

11

Wydaje mi się, ze to dobry czas i na poznanie kogoś i na podjęcie jakiś poważniejszych decyzji. Jeżeli czujesz, że chcesz z nim zamieszkać to to zrób. Tylko życzyć Wam szczęścia big_smile

12

no właśnie...po jakim czasie mężczyzna deklaruję że chcę wspólnie zamieszkać z partnerką?

13

Mój zaproponował po jakichś... 3-4 miesiącach? big_smile Ale pewnie większość ludzi powinna dużo więcej poczekać wink

14

mój szybko z czymś takim chyba się nie wychyli a jesteśmy rok i pół razem.ma prawie 28 lat a ja 23  zarabia wystarczająco ,a ja szukam pracy ,z tym że teraz i tak nie mamy takiej możliwości bo jest w delegacji i tak jeszcze parę miesięcy .Nie spieszy mi się z zamieszkaniem z nim,zresztą nie mamy takiej potrzeby bo mieszkamy niedaleko siebie ,On odkąd jest ze mną zmienił miejsce zamieszkania,wrócił do domu rodzinnego znalazł tutaj pracę żeby być blisko mnie,więc nie ma własnego mieszkania i chyba o tym jeszcze nie myśli .ja też mam tutaj dobrze u siebie ,ale chodzi o to żeby pomyślał o tym chociaż i wspomniał ,wykazał inicjatywę.bo mam wrażenie że nasz związek stoi w miejscu ,zawsze moi ex po takim czasie proponowali mi to oraz skladali inne powazne deklarację a tu cisza

15

Mieszkanie ze soba to nie takie hop siup! Po pierwsze - jestescie mlodzi i znacie sie krotko, po drugie - sama piszesz, ze czasem myslisz, ze nie traktuje Cie powaznie. Nawet pary, ktore sa bardzo zakochane rozchodza sie przez wspolne mieszkanie. Uwierz mi, ze to co innego niz nocowanie u kogos czesto, bo jak u kogos spedzasz duzo czasu, to zeby sie nacieszyc wspolnie spedzonym czasem, a mieszkanie z kims to rowniez Twoje i jego obowiazki, rachunki, roznice w sposobie bycia, czasem klotnie, czasem zmeczenie, moze pojawic sie rutyna. Nie podejmuje sie tak szybko takiej decyzji! Nie lepiej wczesniej nacieszyc sie randkami, a potem bawic sie w dorosle zycie?

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wspólne mieszkanie - przed czy po ślubie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024