Witam ,, właściwie nie wiem jak zebrać w całość to co chce przekazać i jednocześnie uzyskać porade.od 8 lat
MIESZKAM ZA GRANICA ,od dwoch lat maz nie mieszka ze mną wyprowadził dopiero teraz ,dowiedzialam sie ze mnie zdradzal przez kilka dobrych lat ,kochanke ma w Polsce i kursuje teraz miedzy dwoma krajami ,,,zaniedbuje dzieci , jesteśmy tu zupełnie sami ale do rzeczy ,wlasnie dostalam wiadomosc od zyczliwych ze zalozyl sprawe o rozwod w Polsce ,,,pytam sie jak to ma byc mieszkam tu ,dzieci sie ucza tu ,,jak moge to zalatwic jesli dostane pozew jak sie odwolywac .....prosze czy ktos mial podobna sytuacje ,,niech mi udzieli informacji,,,dodam ze jestem uzalezniona finansowo od męża ,,,,,,
2 2011-08-17 08:16:29 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2011-08-17 08:17:41)
...
od 8 lat MIESZKAM ZA GRANICA ,od dwoch lat maz nie mieszka ze mną wyprowadził dopiero teraz ,dowiedzialam sie ze mnie zdradzal przez kilka dobrych lat ,kochanke ma w Polsce i kursuje teraz miedzy dwoma krajami ,,,zaniedbuje dzieci , jesteśmy tu zupełnie sami ale do rzeczy ,wlasnie dostalam wiadomosc od zyczliwych ze zalozyl sprawe o rozwod w Polsce ,,,pytam sie jak to ma byc mieszkam tu ,dzieci sie ucza tu ,,jak moge to zalatwic jesli dostane pozew jak sie odwolywac .....prosze czy ktos mial podobna sytuacje ,,niech mi udzieli informacji,,,dodam ze jestem uzalezniona finansowo od męża ,,,,,,
Sąd będzie Ci przesyłał wszelkie dokumenty na twój adres, a Ty będziesz mogła ustosunkowywać się na nie na piśmie. Niech ci życzliwi dowiedzą się w którym konkretnie sądzie został złożony pozew o rozwód. Uważam, że powinnaś zasięgnąć porady prawnej. Może jest jakaś możliwość np. przy polskim konsulacie lub ambasadzie, dowiedz się na miejscu.
No i przemyśl dobrze co chcesz uzyskać, bo sąd będzie rozważał czy są przesłanki do rozwodu. Jeżeli nie mieszkacie razem od 2 lat to rozwód staje się bardzo realny, co nie zmienia faktu, że finansować współutrzymanie dzieci mąż będzie musiał. Może dla Ciebie będzie lepiej, jeżeli poprosisz sąd o zmianę kwalifikacji z rozwodu na separację. Ale to wszystko dopiero jak dostaniesz dane czarno na białym, czyli na piśmie. Na razie rozejrzyj się za pomocą prawną na miejscu. Powodzenia
DZIĘKUJE za odpowiedz ,,szczerze boje się tego wszystkiego .W Polsce nie mam nic on i owszem problemy z prawem ,ale źródło dochodu ma tu ,pracuje tu , . ,BALAM SIĘ GO Co Raz BARDZIEJ ,I BOJE NACHODZI MNIE OBRAZA ZASTRASZA ,zostawia nas samych i wyjeżdża do kochanki na tydzień dwa , święta ,wylicza pieniądze ,,nie płaci rachunków na czas dlatego nie wytrzymałam dłużej i złożyłam przeciwko niemu to oskarżenie za przemoc fizyczna i psychiczna nad dziećmi i mną dodam ze jest uzależniony od alkoholu,,, próbowałam mu pomóc ,,nie chciał ,czekam na orzeczenie . jedno wiem na pewno chce rozwodu tylko i wyłącznie z jego winy., wiem ze tego człowieka stać na wszystko ,a teraz tym bardziej kiedy wydało się ze ma kochankę , ROZWÓD W POLSCE BYŁBY MU NA RĘKĘ ...
na pewno alternatywa jest konsulat ,,,