Witam, miałam mały wypadek, otóż przez niefortunne potknięcie upadłam tak silnie, że straciłam jedynkę
Mam dość szeroki uśmiech i lubiłam swój uśmiech. Dziś za bardzo uśmiechnąć się nie mogę choć moi znajomi przyzwyczaili się już do tego uśmiechu. Za wstawienie nowego 600 złotych
Macie pomysły co robić?
hmm ja slyszalam o taki sztucznym zębie co sie wkłada i na noc wyjmuje ale to raczej taki shit;/ale zapytaj sie dentysty moze ma jakis tanszy zamiennik ...nie pozostaje ci nic innego jak odkładac kase.
No musisz uzbierać sobie kesz, bo tak trochę kicha bez zęba. .
uuu, strata zęba, współczuję!
6 baniek to duża kwota, nie każdego stać niestety, a każdy chce się czuć komfortowo.
zbieraj kasę, poradź się dentysty
5 2011-08-06 15:36:25 Ostatnio edytowany przez madanka (2011-08-06 15:37:42)
Hej, ja w szkole średniej 6 lat temu przez prawie cały rok szkolny chodziłam bez dwójki. Rozumiem Twoje problemy ani uśmiechu, ani rozmawiać się nie chce zbytnio. Rodziców mój ząbek kosztował 480 zł. Dość dużo jednak warto. Więc się nie załamuj ;-)
Popytaj u dentystów bo 600zł to bardzo dużo. Moja kuzynka straciła obydwie jedynki, miała wstawiane nowe i płaciła sporo mniej.
Za to mój kolega, idąc do gimnazjum (czyli to na wiek 13 chyba przypada) miał wypadek, gdzie stracił dwie jedynki, część dwójki i trójki. Każdy się do tego przyzwyczaił i to był jego znak rozpoznawczy, dla nikogo nie było to czymś dziwnym. Zęby sobie dorobił dopiero rok albo dwa lata do tyłu i to był dopiero szok u wszystkich! Nie mogliśmy się przyzwyczaić, wyglądał dla nas z początku co najmniej dziwnie
Ma teraz 23 lata, więc bez zębów poruszał się około 8 lat! I miał dziewczyny i miał powodzenie ![]()
Pina_mc dzięki, czuję się znacznie lepiej ![]()
Za to mój kolega, idąc do gimnazjum (czyli to na wiek 13 chyba przypada) miał wypadek, gdzie stracił dwie jedynki, część dwójki i trójki. Każdy się do tego przyzwyczaił i to był jego znak rozpoznawczy, dla nikogo nie było to czymś dziwnym. Zęby sobie dorobił dopiero rok albo dwa lata do tyłu
Sorry, ale było to zwykłe niechlujstwo i niedbalstwo. I nie jest to kwestia braku kasy - uczniowie są ubezpieczeni grupowo także od takich wypadków, jak strata zębów.
Po prostu nie zadbał...
600 zł to chyba przesada - nie musisz na razie mieć porcelany, a tak zwana "czasówka" kosztuje dużo mniej. Czy Ty na pewno byłaś już u dentysty i pytałaś o tę cenę??
ja bym popytala kilku dentystow, w końcu każdy ma swoja cene..
Provident , Stefczyk albo Bocian i już jutro możesz pozować do zdjęć ![]()
Ja miałam taki wypadek walnęłam głową w futrynę i straciłam 2 zęby z przodu... Za pierwszym razem miałam wstawiane zęby prywatnie, ale wypadły ;p więc później zgłosiłam się do gabinetu szkolnego dentysty i moje ząbki trzymają się do dzisiaj ![]()
Nawet sie nie zastanawiaj! Jesli nie masz pieniędzy to sprzedaj z domu cokolwiek by ja sobie wstawić. Najlepszą i najdoskonalszą! Myślę,że Twoje samopoczucie psychiczne jest dużo wazniejsze niż cokolwiek innego. Bez tego nigdy nie będziesz juz tak do końca sobą!
Nawet sie nie zastanawiaj! Jesli nie masz pieniędzy to sprzedaj z domu cokolwiek by ja sobie wstawić. Najlepszą i najdoskonalszą! Myślę,że Twoje samopoczucie psychiczne jest dużo wazniejsze niż cokolwiek innego. Bez tego nigdy nie będziesz juz tak do końca sobą!
Dokładnie . Ja ten ból przeszłam więc Twoje słowa oddają to idealnie. W takich sytuacjach kiedy chodzi o nasze samopoczucie, pewność siebie to jak postrzegają nas inni nie ma się nad czym zastanawiać.
Provident , Stefczyk albo Bocian i już jutro możesz pozować do zdjęć
Próbowałam i nie da rady.
Pożycz w rodzinie, albo pogadaj ze stomatologiem niech rozłoży Ci na raty ....
Sarenko, "Never, never give up". No to po prostu oszczędzaj jakiś czas, skoro ludzie z otoczenia się przyzwyczaili, to kilka tygodni czy miesięcy zwłoki nie powinno Ci zrobić różnicy.
Okropna sytuacja, ale nie pozostaje nic innego, jak zbierać pieniądze i być dobrej myśli. Na pewno się uda ![]()
Sorry, ale było to zwykłe niechlujstwo i niedbalstwo. I nie jest to kwestia braku kasy - uczniowie są ubezpiueczeni grupowo także od takich wypadków, jak strata zębów.
Po prostu nie zadbał...
Może i tak. Ale przecież brak kilku zębów to nie jest jakiś mega ogromny uszczerbek na zdrowiu. Można z tym żyć. Tu bardziej chodzi o swoje własne samopoczucie. Jemu to nie przeszkadzało i nie czuł się przez to gorszy. A jak sam zarobił sobie na te zęby to chodził dumny jak paw.
Jego sytuacja rodzinna (rodzice alkoholicy) też niejako wymuszała, żeby myśleć jak dotrwać do jutra, niż o zębach.
Idź do protetyka 1zab na drucik kosztuje ok 250zl ząb jest zahaczony o sasiadujace od tylu także nic nie widać a z czasem można pomyśleć o czymś trwalszym tylko istotne jest czy jest cały zlamany a jeśli został korzen to tylko pilnuj żeby się nie psul i nie usuwaj go, za jakiś czas se wstawisz na nita, a teraz pochodz po protetykach może nie jakichś renamowanych tylko w kamienicach. Ja z koleżanka szukalysmy dla niej i za 180zl jej zrobiła jedynke. A pytalas czy na NFZ nie refunduja czasem jedynek?
NFZ nie refunduje jedynek, za każde wstawienie ząbka trzeba płacić. Nie byłam u protetyka, zajrze tam jeszcze dzisiaj ![]()
moja siostra nie ma dwóch przednich ząbków..
wszystko zależy od tego czy wypadł ci cały czy został korzeń-jeśli tak to na pewno część można zrobić na kasę chorych...wtedy na pewno nie będzie to taki duży koszt:)
także głowa do góry i odwiedź każdy gabinet dentystyczny w swojej miejscowości:)
Sarenko chyba jedyne wyjście jest takie byś nazbierała potrzebną sumę pieniędzy.
NFZ nie refunduje jedynek, za każde wstawienie ząbka trzeba płacić. Nie byłam u protetyka, zajrze tam jeszcze dzisiaj
Bardzo Ci współczuję, a jednoczesnie wszystkim w tym chorym kraju należy współczuc. Zobaczcie tylko co autorka napisała. no nie jest normalny kraj ...
Udało sie moi drodzy
Jestem umówiona, na ząbek na drucik i zapłacę 100 zł ![]()
Udało sie moi drodzy
Jestem umówiona, na ząbek na drucik i zapłacę 100 zł
Super Sarenko wiem co czujesz w szkole średniej straciłam jedynkę, przez panią dentystkę która leczyła kanałowo i ząb się rozłamał. Rety jak się wtedy czułam fatalnie, chciałam schować się w mysią dziurę... zanim wstawiłam ząb starałam się jak najmniej rozmawiać. cała szczęście ze tylko 2tygodnie. Wstawili mi taki zwykły który był tymczasowy,
był bardzo dobrze zrobiony, tak że przetrwał z 8 lat, a kiedy zaczęłam pracować zmieniłam na porcelanowy jestem bardzo zadowolona
kosztował mnie 400 zł. Został mi tylko taki lęk jak jem coś twardego i w buzi mi chrupnie, to paraliżuje mnie strach i zaraz sprawdzam czy to nie ząb. ![]()
Już jestem po zabiegu. Mam ząbek na wkręt - co o tym myślicie? Jak długo to wytrzyma?
Eh ... butelki pewnie mogłabyś otwierać
... i pewnie pięknie wygląda ....
Gratuluję ... ale nie ząbka - tylko tego samopoczucia ![]()
I uważaj na siebie ... dla pocieszenia powiem Ci, że znam dziecko, które 2 x straciło jedyki w wyniku niebezpiecznych zabaw ![]()
Oj tak, mega pewność siebie ;D dawno się tak nie czułam i znów wielki banan ![]()
Już jestem po zabiegu. Mam ząbek na wkręt - co o tym myślicie? Jak długo to wytrzyma?
Sarenko mogłabyś mi trochę przychylić wiedzy na temat tego ząbka na wkręt?
ja niestety nie mam 2 i 4 po jednej stronie i 4 i 5 po drugiej,chciałabym sobie coś tam wstawić a nie orientuję się n tym,niedawno dzwonilam do stomatologa,powiedziała że wstawi mi po jednej stronie za 260 zł ale nie wiem dokładnie jak miało by to wyglądać,może ktoś wie?czy przy takich sztucznych ząbkach można jeść twarde jablka?itp?
Mam podobny problem z 4. Pytałam dentystów różnych od 400zł wzwyż. wszystko zależy co się chce.
Można zrobić za 200 ale taki, który będzie trzymał się innych zębów. Wyżej koleżanka pisała coś na ten temat. Ale lekarze odradzają ten sposób. Powoduje on szybsze psucie się tych ząbków, które są obok. Ja też zbieram kaskę. Niedługo się wybiorę.
Chodzę już rok i jakoś żyję.
Jak komuś się nie podoba to niech się nie patrzy.
Jego problem. Wiadomo, trochę mi przeszkadza, ale nie aż tak by np brać kredyt i robić na szybko. Bo taka mozliwość też jest. Jeżeli masz zdolność kredytową
31 2011-09-07 15:38:54 Ostatnio edytowany przez dziewczynaZprowincji (2011-09-07 15:39:15)
Sarenko, a ze tak już trochę po niewczasie zapytam
a nie dało się jakiegoś odszkodowania wyrwać za tego ząbka? znajomemu ukruszyła się jedynka do połowy, z tym że jeszcze chodził do szkoły i dostał pare złotych, nie pamiętam ile bo to już dawno było, ale chyba pokryło koszty leczenia
Utrata zęba to jest uszczerbek na zdrowiu, więc na pewno odszkodowanie się należy...
Szanowni Państwo,
Utrata zębów dotyka osoby w różnym wieku. Często związane jest to po prostu z upływem czasu i traktowane jako naturalna kolej rzeczy. Najczęściej przyczyną jest próchnica lub paradontopatia, czyli choroby przyzębia wywołane przez uszkodzenie aparatu zawieszeniowego. W przypadkach gdy jest już za późno na zapobieganie, bo utraciliśmy ząb, konieczna jest wizyta u stomatologa, który zaleci odpowiednie rozwiązanie. Kiedy brakuje jednego zęba, najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie implantu i na nim zamontowanie korony protetycznej dokładnie imitującej utracony ząb. Gdy konieczne jest uzupełnienie większej liczby braków zębowych, a pacjent jeszcze posiada tak zwane zęby filarowe to rozwiązaniem może być most protetyczny lub ponownie implanty i wykonanie na nich uzupełnienia stałego także mostu protetycznego. To rozwiązanie jest bardzo wygodne dla pacjentów i najbardziej zbliżone do fizjologii. Po jego zastosowaniu pacjenci odzyskują komfort i pełną funkcjonalność narządu żucia. Jeśli natomiast brakuje wszystkich zębów, dentysta wykonuje protezę całkowitą, której można też uniknąć poprzez wstawienie implantów i zamocowanie na nich mostów protetycznych, zacementowanych na stałe. W pewnych sytuacjach klinicznych rozwiązaniem jest szynoproteza, czyli specjalny rodzaj protezy, która nie tylko odtwarza brakujące zęby, ale także unieruchamia te, które pozostały.
Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo
Czy zastanawialiście się może nad implantami ? Mam problem z leczoną kanałowo 4. Pierwszy raz leczony był jakieś 8 lat temu, potem jeszcze raz z powodu wcześniejszego złego leczenia, a teraz to już będzie trzeci raz z powodu zgorzeli. Generalnie ząb jest. W prawdzie jest bardzo kruchy i mam wrażenie, że w każdym momencie może mi się złamać. Strasznie się o niego boję. Inne ząbki mam ładne i wyleczone i raczej nie ma z nimi problemu. Stąd moje plany odnośnie implantu zęba. Chcę mieć spokój z tym zębem i móc się uśmiechać "pełną gembą"
. Nie wiem ile w praktyce kosztuje całość po uwzględnieniu rtg, leków, łaczników i korony. Nie wiem na ile się przygotować. Nie sądzę by na ten ząb opłacało się zakładać koronkę na wkładzie. Ząb jest naprawdę zniszczony. Czy ktoś z Was ma może implant i jak to wygląda w praktyce?? Czy ten ząb jest do końca życia?? Czy implant trzeba będzie wymieniać???Ktoś robił może implant w Trójmieście ?
Wstawienie zęba jest to zakup na lata, więc moim zdaniem nie ma co żałować pieniędzy i szukać tańszym kosztem. Po co za kilka lat znów borykać się z tym samym problem, albo przy niefortunnym wypadku sytuacja sie powtórzy , bo ząb wstawiany był tani.
sama straciłam jedynke- niefortunnie się przewróciłam. wypadła mi niestety z korzeniem- przez co musiałam zainwestować w implant... przez ten okres mialam taką wyciąganą wkładkę- można przykleić coregą... po założeniu implantu doktor zamienił mi tą wkladkę na mostek-ząb został przyklejony do sąsiednich zębów.. w grudniu mam iść na wizytę sprawdzić jak się wszystko goi i może będę mieć koronkę(już stałą).. w najgorszym wypadku dopiero w marcu.. straszne przezycia.. i mnóstwo pieniędzy.. niektórzy tylko za popatrzenie na przeswietlenie i kazanie przyjść ponownie za pol roku skasowali mnie 150zl( w 5 min).. jesli macie jakies pytanie co do implanta- samego zabiegu czy ogolnie co sądze o mostkach czy wkładkach mozecie smialo pisać;) najlepej pytać osoby ktore same przez to przeszły...
37 2014-03-06 02:40:46 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-11-28 16:00:02)
Stary wątek ,ale jak sobie przypomnę co przechodziłam miesiąc temu to nie mogę się powstrzymać. Ja też straciłam jedynkę, dodam że to liceum. Na Wf chłopak tak mocno kopnął piłką ręczną,że gdy odbiła się od ściany to trafiła prosto w moją twarz. Wyleciała mi jedynka a właściwie się złamała,ale w sposób taki, że nie dało rady jej uratować. Więc koronka...ponad 6 tys to mnie kosztowało!! nie dziwcie się to nie cena samej koronki to także wszelkie zabiegi,przeglądy i mądralowanie się dentystów.
Przeszłam piekło, nawet nie będe opisywała dokładnie co i jak.. gdzie zemdlałam,gdzie i jak przyjęto. Mogę powiedzieć tylko, że odradzam wszystkim prywatny gabinet w aninie, okolice wawra i szerokim łukiem omijajcie zamek królewski. Jeżeli naprawdę boicie się dentysty i nic nie jest w stanie Was przekonać to jest tylko jedno miejsce [spam]! Jeździłam z Wawra aż na Białołękę tylko po to aby odbywać tam krótkie zabiegi. Wydałam kupę kasy zanim trafiłam na nich:( musiałam się zapożyczyć i stracić trochę w szkole no bo jak się pokazać taka szczerbata. To złota kobieta [spam] Pozdrawiam i popieram osobę wcześniej, pytajcie się o opinię tylko tych, którzy przeszli dyskomfort związany z "jedynką".
Hej! Mam do wyboru wstawienie mostka albo implantu. Chodzi o jednego zęba na dole. Która opcja jest lepsza, waszym zdaniem?
Mostek wychodzi taniej na początku, ale pamiętaj, że trzeba oszlifować dwa zdrowe zęby obok, co trochę szkoda. Implant jest droższy, ale nie ruszasz innych zębów i to jest rozwiązanie na lata, jeśli wszystko się dobrze przyjmie. No i wygląda bardziej naturalnie, bo masz jeden "ząb" zamiast całej konstrukcji. Jak chcesz zobaczyć, jakie są różne opcje i ceny, to tutaj jest fajna strona: https://www.klinikastomatologiczna.com. … ntologia/. Mi to pomogło podjąć decyzję.
40 2024-11-21 15:48:33 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-11-21 15:49:39)
Zawsze mozesz isc do dentysty wstawic zeba ewentualnie zamow sobie tymczasowe mould teeth mozesz sobie dobrac odcien do swoich zebow i beda wygladac jak Twoje wlasne. Ja tez zem rok temu zeba stracila wogole o zeby trzeba dbac. Bol zeba to jeden z najgorszych
Hej! Mam do wyboru wstawienie mostka albo implantu. Chodzi o jednego zęba na dole. Która opcja jest lepsza, waszym zdaniem?
Tylko i wyłącznie implant, most zniszczy ci żeby na których będzie się opierał, i po danym czasie będziesz miał do roboty oszlifowane zęby mostu, płucz jamę regularnie płynami do higieny jamy ustnej, nie myj zębów pastami typu "Colgate, czy sensodyne to gówna polecam Snow White Toothpaste, i zapomnisz o dentystach.
Proszę nie dyskutować z botami od reklam