Opóźniona nagroda jubileuszowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Opóźniona nagroda jubileuszowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Opóźniona nagroda jubileuszowa

Kochani może Ktoś z Was ma pojecie jakie odsetki pracodawca płaci za nieterminowa wyplate nagrody jubileuszowej(20lat)
Tydzien mija i nic...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Opóźniona nagroda jubileuszowa

KASANDRO, za nie wypłacone w terminie wynagrodzenie pracodawca jest zobowiązany wypłacić odsetki ustawowe licząc od następnego dnia po terminie. Jeżeli sam przy opóźnionej wypłacie ich nie doliczy, to zwróć sie z pismem.
Odsetki ustawowe  od 15.12.2008 roku i obowiązujące do nadal wynoszą 13 %.
Podstawa prawna: Dz. U. z 2008 roku Nr 220 poz.1434.

Ja bym nie poganiała, bo obecnie to najlepsza lokata pieniężna.   smile

Czy mogę liczyć na jakąś nagrodę za szybką i rzetelną informację.    big_smile

Pozdrawiam.

3

kasandra1234 napisał/a:

Kochani może Ktoś z Was ma pojecie jakie odsetki pracodawca płaci za nieterminowa wyplate nagrody jubileuszowej(20lat)
Tydzien mija i nic...

Dokładnie, zgadzam się z Żyworódką. Jeżeli Ci się śpieszy, zawsze możesz wezwać pracodawcę na piśmie do zapłaty zaległości. Pozdrawiam

4

Zyworodka Ty jestes normalnie BEZCENNA ***
Dziękuję Ci bardzo !!! big_smile

Smutna chyba jednak nie będę się spieszyła smile znając moja szefowa to Ona tez nie będzie się spieszyla tongue

5

Tak jest! Odsetki ustawowe, które sama wyliczysz np. za pomocą kalkulatora on line.

6

Dziekuję Kochani ! ***

7

Właśnie wczoraj się dowiedziałam że nagrodę moga mi wyplacic w nastepnym roku,ze mają na to jeszcze 11miesięcy!Czy to jakas bzdura czy to prawda?U mnie 20lat pracy minęlo w lipcu,więc gdzie to ma sens?
Wiecie cos Kochani na ten temat,bo ja to juz nic nie kumam sad

8

To może inaczej, czy u Ciebie w pracy są wewnątrzzakładowe przepisy odnośnie nagród jubileuszowych. Na podstawie czego należy Ci się taka nagroda/ jakich regulacji (regulamin pracy, układ zbiorowy, a może przepisy szczególne np. tak jak górnicy, urzędnicy państwowy etc.)? Może w nich coś jest więcej na ten temat i warto się zapoznać. Kiedyś był wyrok SN, ale to stare orzeczenie, nie ma po co przytaczać.

9

Witam KASANDRO.
SMUTNA dobrze Ci radzi. Być może Twój zakład pracy nie wlicza do nagrody jubileuszowej jakiś przepracowanych lat pracy. Mojej koleżance nie wliczono okresu pracy z zakładu, w którym pracę porzuciła, bo tak regulowały przepisy wewnątrz zakładowe.
Dopiero po zapoznaniu się z przepisami, ponownie oblicz sobie lata pracy.
Oj, moja nagroda też sie oddala... yikes

Pozdrawiam.

10

Kobietki kochane w obecnym Zakladzie pracuje 10lat,w poprzednim 10lat.Oczywiście jest Regulamin.Mojej koleżance tez doliczono lata pracy w innym Zakladzie,więc wydaje mi sie ze powinno byc wszystko okey.Jestem w 100% pewna że nagroda mi się nalezy.Nie rozumiem tylko skąd wziąl sie ten pomysl wyplaty w nastepnym roku np.Inni pracownicy zawsze dostawali w terminie.Nic nie rozumiem.Czyżby ze wzgledu na mnie zmieniono regulamin big_smile Może jednak w poniedziałek pojde i zapytam wprost(jestem na urlopie).
Faktycznie jest tak że niektore Zaklady pracy uwzględniaja tylko lata pracy "u siebie" a nie w innych Zakladach.

Pozdrawiam Dziewczyny!

11

kasandra1234 napisał/a:

Kobietki kochane w obecnym Zakladzie pracuje 10lat,w poprzednim 10lat.Oczywiście jest Regulamin.Mojej koleżance tez doliczono lata pracy w innym Zakladzie,więc wydaje mi sie ze powinno byc wszystko okey.Jestem w 100% pewna że nagroda mi się nalezy.Nie rozumiem tylko skąd wziąl sie ten pomysl wyplaty w nastepnym roku np.Inni pracownicy zawsze dostawali w terminie.Nic nie rozumiem.Czyżby ze wzgledu na mnie zmieniono regulamin big_smile Może jednak w poniedziałek pojde i zapytam wprost(jestem na urlopie).
Faktycznie jest tak że niektore Zaklady pracy uwzględniaja tylko lata pracy "u siebie" a nie w innych Zakladach.

Pozdrawiam Dziewczyny!

Radzę Ci pójść  i się dowiedzieć na jakiej podstawie wyznaczono termin oczekiwania 11 miesięcy. Owszem, zależy od zakładu. Dzieje się tak, ponieważ wcześniej były konkretne przepisy odnośnie nagród (na mocy konkretnego przepisu Kodeksu Pracy wydawano rozporządzenie, następnie ten przepis zlikwidowano a wraz z nim rozporządzenie przestało obowiązywać). Obecnie są przepisy KP, które pracodawcy muszą uwzględniać, a całą resztę tworzą w sposób samodzielny. Warto wypytać. Pozdrawiam!

12

Odsetki odsetkami, ale zachowanie uznałabym za skandaliczne. Poszukaj może porady prawnej, ew. zerknij do jakiejś fachowej publikacji - całkiem nieźle opisał to Infor w "Nagrodach jubileuszowych".

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Opóźniona nagroda jubileuszowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024